Jump to content

Папизам или етнофилетизам?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Прича један нови "хаџија" (о Боже зашто је та реч-титула постала тако истрошена?) како је имао искушења сад за Васкрс, у Светоме граду Јерусалиму. 

Град су преплавиле реке православних из Русије, Румуније, Бугарске, Србије.. 

Гужве су као из приче, а због тога није ни успео да уђе и приђе Цркви Св.Гроба и да присуствује силаску Светог Пламена. Ајде то, није га толико такнуло, као ни провокације муслимана, који су православцима, пред очима нон-стоп палили упаљаче, шегачећи се с силаском Светог Пламена (Духа). Он је то бар схватио као провокацију, ја нисам сигуран да јесте, али није све ни испричао.

Каже тај наш хаџи, да му је од свега најтеже пао етнофилетизам. Прича како смо ми срби најбољи и апсолутно јагњад, према русима или румунима, који се надвикују и истичу, ко ће на свом језику јаче рећи Христос Васкрсе. Каже, ми срби се све нешто кикоћемо и по ћошковима седимо и ћутимо, придворни и улизице. 

Нигде није видео ни "Б" од братства међу православнима. Сви се нешто држе себе и истичу себе. Оно што пише у књигама, на терену је сасвим другачије. 

Мени ово његово кратко запажање роди мисао о папизму. Како је могуће да оно из књига о братству и сестринству међу православнима, постане реалност, и да тај проклети етнофилетизам оде у неке мрачне делове наше психе? Да ли су римокатолици решили те проблеме са папизмом? Нисам сигуран, поготово кад видим каква је борба да ли ће бити папа италијан, аргентинац, пољак, црнац... али чини ми се да без обзира на папинску погрешност и учење које Исуса ставља у други ред, ипак је мање етнофилетизма него код православних. 

Ако треба одричем се српства за рад небеског држављанства. Знам да Бог то не тражи, али националност је изгледа велика степеница о коју се многи спотичу. Решите ово оци, молим вас. Амин. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 39
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Занимљиво и ја сам чуо готово идентичну причу.

Само сам је схватио потпуно другачије.

Наиме ја сам схватио како Срби заправо они који су Црквени уопште и не болују од етнофилетизма. Док су Румуни,Грци и Руси у Светој Земљи пуни себе и свог национа.

Подели на овим сајтовима

Нисам разумео причу,не видим шта је овде негативно. На ком језику би требало да вичу  "Христос Воскресе" ? На енглеском ?

Ствар је у томе што кад ђакон изађе и кади на васкршњем јутрењу и говори Христос Воскресе, на грчком или руском, ови почну да говоре на румунском а онда Руси одговарају да би били гласнији. И онда то траје неколико минута тако да служба не може да се прати док се ови надгорњавају.

Подели на овим сајтовима

Kamo sreće da se s njima nagornjavaju i Kinezi i drugi nego što ćute.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе што кад ђакон изађе и кади на васкршњем јутрењу и говори Христос Воскресе, на грчком или руском, ови почну да говоре на румунском а онда Руси одговарају да би били гласнији. И онда то траје неколико минута тако да служба не може да се прати док се ови надгорњавају.

А због чега то раде?

Мислим шта тиме постижу сем што ометају службу ?

Подели на овим сајтовима

А због чега то раде?

Мислим шта тиме постижу сем што ометају службу ?

Ко зна, хоће да се чује њихов језик уместо да сви групно одговоре на грчки или руски (црквено словенски) што би било много лепше. А мислим да сви знају Ваистину Васкрсе на та два језика.. Мени је то типичан пример етнофилетизма. И за чудо, Срби то уопште нису радили. Иако сви овде мисле да смо ми највећи етнофилетисти.

Подели на овим сајтовима

I ja sam isto misljenja kao Zeljko, da su Srbi najveci etnofiletisti samo u svom dvoristu, kad udju u drugo sasvim je obrnuta situacija, dok narodi poput Rusa i Grka, mozda i Rumuna, Armenaca, od njih ne mozes ostati ziv od velicanja i isticanja nacionalnog.

Sad da li smo mi previse neizrazeni ili su oni previse izrazeni, ili je to njihovo dobro, nase lose, ili je njihovo afirmacija jakosti, a nase odraz slabosti, nemerem znati :).

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ко зна, хоће да се чује њихов језик уместо да сви групно одговоре на грчки или руски (црквено словенски) што би било много лепше. А мислим да сви знају Ваистину Васкрсе на та два језика.. Мени је то типичан пример етнофилетизма. И за чудо, Срби то уопште нису радили. Иако сви овде мисле да смо ми највећи етнофилетисти.

Dobro a da li su Srbi uopšte pokazivali negde etnofiletizam u Izrailju ti hodočasnici ? Mislim bilo gde recimo u manastiru Sv. Save pa tuda je lično koračao Sv. Sava srpski i njemu je lično predat žezal itd ?

Подели на овим сајтовима

Dobro a da li su Srbi uopšte pokazivali negde etnofiletizam u Izrailju ti hodočasnici ? Mislim bilo gde recimo u manastiru Sv. Save pa tuda je lično koračao Sv. Sava srpski i njemu je lično predat žezal itd ?

Максимум је било певање тропара, и то на црквенословенском :)

Биле су неке групе из Београда, чини ми се са кокардама на шајкачама и један гуслар. Али, опет, нико није знао ни ко су ни шта су. Људи носе за себе и ћуте.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...