Jump to content

У шта смо претворили хришћанство?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 405
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Stavovi poput Zvonkovog imaju potencijal da uniste antiteizam u Srbiji.

Хоћеш рећи, ако би Хришћани имали исте ставове као антитеисти ти би постао Хришћанин ?

Sto se teme tice, meni nije jasno zasto je smrt jednog deteta bozije dopustenje a smrt ideje srpskog kosova nije?

Јесте и једно и друго . Али наша воља је хоћемо ли то починити и једно и друго. 

И опет,Звонко гледа на питање Косова материјално а није у томе ствар. Признавањем Косова признајемо да је све што нам је учињено, добро и праведно. Да је бомбардовање Србије био праведан и хуман акт, да Срби на Косову ни у ком случају нису угрожени и да имају потпуну слободу, да није било насилног протеривања и злочина над нашим народом, да су људи који владају Косовом добри и поштени људи, људи којима се може веровати а никако криминалци и лешинари. И све то у замену за једну вечеру.Правимо се да је све у реду и поштено, са осмесима од ува до ува, уз похвалу силног достигнућа српске дипломатије. Етнофилетизам није хришћански али је то још мање лицемерје. 

Подели на овим сајтовима

Imam utisak da nismo Hristocentricni ovoh dana pa to ti je. Drzimo Zivot na jeziku a u srcima sante leda.GMO pravoslavcima kazem da oni vrse promene na sebi samima. I da ne zaboravim, liturgijsku atmosferu treba preneti na forum. Kako? To da svi razmislimo ponaosob.

Прошо пост па сад све може...

Подели на овим сајтовима

Прошо пост па сад све може...

dok ne izgubis kljuc od svog bunkera rajske neposlusnosti u koji si se zakljucao da bi napravio svoju ikonu koju ces zaista da postujes... muka... mada ima Spasa Radujte se je danas bila poruka na Liturgiji.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ja se, recimo, delimicno slazem sa tobom, brate Zvonko. Ali se delimicno i ne slazem.

Da li me to, po tebi, stavlja van granica Carstva Bozijeg? Jer - bez ljutnje - ovaj tvoj post mi izgleda podjednako jednostran i ogranicen kao i onih koje, eto kritikujes, koji non-stop sve price i sve nade polazu samo u tu dole teritoriju...

Где сам ја рекао да је слагање са мојим мишљењем граница Царства Божијег? Па нисам баш толико луд...

Само упозоравам да смо од силног србовања почели да заборављамо Христа. Ево ти врло једноставно објашњење - како може Косово да се врати? Само геноцидом и тиранијом. Па како онда може хришћанин чисте савести да заступа тако нешто? Али рећи ће ми сада "ми не желимо то! ми се само залажемо за правду!" Питам ја вас - шта је то правда? Да ли сте сигурни да желите правду? Имају Амери једну изреку - пази шта желиш, можеш да га добијеш. Дајте да једном већ признамо да су и Срби тамо чинили пуно зла Албанцима. Правда не би била пријатна за њих - али не би ни за нас. Уосталом, правда није "колективна" него, ако не знамо ми, зна Бог сваког појединца ко је тамо чинио недела. Ако нису овде кажњени, код Њега их чека суд.

Што се државне територије тиче, то је бре људи решена ствар још одавно. Изгубили смо рат, одузет (отет, одцепљен, како ко воли) део територије и то је то. Шта је ту сада хришћански? Хришћански је да се смирено прихвати пораз и иде даље. Државе настају, нестају, границе се мењају, није то крај света... Прецедник, премијер или ако има тамо неко мушко треба сада пут под ноге па у Приштину да се са тим људима тамо договори да се помиримо и наставимо да живимо у миру. А не да изигравају сека персе - јунаци се познају и по томе како прихватају пораз. Да ми можемо спокојно да путујемо и посећујемо своје цркве и манастире. Све остало је мање важно. За сто-двеста година можда неће постојати ни Косово, ни Србија, ни Америка - као што данас не постоје Византија, Рим и Аустро-Угарска. Баш ме брига право да ти кажем. У било којој од њих сам само подстанар.

Дајте да се вратимо на оно што је заиста хришћански. Ово више стварно нема смисла.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@,

Хвала брате на коментару. Изгледа да се нисмо разумели, нигде ја нисам рекао да треба "укидати различитости".

Што се држава тиче - све су оне настале насиљем. Неко је себи дао за право да "завлада" на одређеној територији и то остварио силом. Ту је навјажније разумети да није држава (нити њена територија) највећа светиња. Највећа светиња је људски живот.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Звонко,ајд прочитај на страни 6 Леонтјева,баш ме занима твој одговор...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Imala je Srbija potrebu da ukida na Kosovu i Metohiji jedan jedini ljudski zivot?

Nije imala niti je to uradila bili smo svoj na svome cemu ova tvoja demagogija?

Srbija je bila napadnuta a ako nije daj molim te Izvor !

I jos nesto braca dugo raspravljaju pa ako ni to ne urodi ploda obicaj je onda da se pita i Crkva.

Подели на овим сајтовима

Покушавам да похватам све на шта вреди одговарати, а не чини ми се да ово спада у ту категорију...

Хајде да покушам да аутору учиним услугу и покушам да пронађем у овим бесмислицама нешто вредно одговора.

Огласио се Звонко, проповедник америчког конзумерско-либералног-ружичастог ,,хришћанства''... Занимљиво да му је брига за отаџбину ,,земаљска ствар'', али његова брига за људску срећу је изгледа ,,надземаљска''? Зар су људска срећа и благостање, ти амерички снови, достојни хришћанства? Наравно да нису, већ су достојни презира. Хришћани прихватају бол, патњу, рат и смрт. Онај ко уместо тога тежи срећи, благостању, земаљском животу, кратко и јасно - није хришћанин у срцу.

Звонково апатридство има корене у буржоаској удобности, хедонизму, земаљској срећи, као и патетичном страху од бола, напора, рата и смрти. Никако у хришћанству.

Брига за отаџбину. Шта је то? Да ли се за отаџбину брину људи који по улицама урлају бесмислене пароле и понављају нешто што не може да се оствари? Или се за отаџбину брине неко ко смирено каже - народе, можемо да урадимо то и то да нам буде боље. Не знам како је то већи родољуб неко ко урла "Косово је Србија", а нема никакву идеју нити план како да то оствари? А није родољуб онај који каже - људи, ту не можемо ништа, хајде да радимо оно што можемо. То је код нас само заостатак из комунизма када се "верност систему" показивала држањем митинга и викањем "живео друг Тито". Иста песма, само промењен текст.

Људска срећа и благостање. Не знам по чему је то "недостојно" хришћанства? Зар треба људи да буду несрећни? Ваљда су основне хришћанске врлине радост и марљивост. Кад је створио човека Бог му је дао врт "да га ради и да га чува". Рад и стварање су врлине. Некада се код нас ценио "добар домаћин", човек који је био одговоран, добро управљао својим имањем и живео у благостању. Данашњи неофити погрешно протумаче неке монашке књиге па заблуде у идеје да је хришћански бити неодговоран и протраћити добра која нам Господ даје да их умножимо. А када оду у било који манастир могу да виде управо супротно - како се братство или сестринство свим силама труде да манастир уреде, да на имању вредно раде и умноже плодове створене природе. У ствари - ко није добар домаћин, вредан и одговоран, да му је двориште уређено и кућа чиста, да није дао све од себе да породици обезбеди што више може - тај нема шта да прича о хришћанству. То је азбука хришћанства.

Хришћани не прихватају рат. Рат је највеће зло. Сатанска крвава оргија. Једино што хришћани прихватају је одбрана од непријатеља - али и тада убијање сматрају за грех и кају се. Са друге стране, нема апсолутно ни једног разлога и изговора под капом небеском због кога би хришћанин пристао да иде у агресивни рат против било кога. То није азбука неко оне косе црте што деца пишу пре него што почну да уче слова.

А надам се да братац неће морати да види ни половину бола, напора, ратова и смрти које сам ја прошао у животу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Imala je Srbija potrebu da ukida na Kosovu i Metohiji jedan jedini ljudski zivot?

Nije imala niti je to uradila bili smo svoj na svome cemu ova tvoja demagogija?

Srbija je bila napadnuta a ako nije daj molim te Izvor !

I jos nesto braca dugo raspravljaju pa ako ni to ne urodi ploda obicaj je onda da se pita i Crkva.

Ма где није брате, разбијали су Албанце да не можемо да се оперемо сто година. Рђаво дрво рђав плод рађа.

Све и да није тако - да смо били безгрешни анђели - то је сада готово. Косово је независно и ту повратка нема.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ма где није брате, разбијали су Албанце да не можемо да се оперемо сто година. Рђаво дрво рђав плод рађа.

Све и да није тако - да смо били безгрешни анђели - то је сада готово. Косово је независно и ту повратка нема.

Brat moj nije tako kao sto govoris vidi Albanci su pokrenuli ceo rat kad su trazili Republiku znalo se sta ce biti veruj mi.

Moji su sa Kosova znam svu istoriju pusti ti price o agresivnoj srpskoj policiji koja je dolazila na kosovo da nisu Albanci poceli da ubijaju siluju i zastrasuju ljude da bi dobili republiku i kasnije samostalnost te policije ne bi ni bilo.

Ali kad god se je pokrenula prica o tome odmah su u startu bili prekidani svi napori da se situacija nekako smiri.

Kasnije su se Albanci odlucili na paralelnu drzavu i tu je bio pocetak okupacije koja traje do danas .

Pa vidi ti gde mozes da promenis to sto ja znam promeni da i meni bude lakse sto ja lepo ne mogu da zivim u svojoj kuci na kosovu a krvario sam recimo u ratu za ocuvanje SFRJ jer sam bio redovan vojnik sa 19 god.

Nemam poitickih autoriteta opleti po kome oces ali daj neku iskru Istinitosti jer ja se necu pomiriti da smo mi krivi sto nam neko krade sopstvenu zemlju.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...