Jump to content

Patrijarh: Ograđujem se od svake izjave i činjenja Amfilohija i Atanasija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Христос Васкрсе!!!

Бог да нас сачува-хоће као добри Отац који љуби своја чеда али да ли ћемо ми себе сачувати...видећемо.Надам се да отац Сава ово чита.Интересује ме шта је по њему овде било тешко и претешко?? Да ли то што су двојица тренутно најбољих Архијереја у СПЦ изашла са народом на улице,она два Архијејереја која су опојавала,скупљала кости нашег народа на КИМ,била са народом???Јел можда немају права да кажу?? Јел лакше у белим рукавицама,савременом дипломатијом бити човек ? 

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Eto sad ispade da je ovaj pravdao ubistvo, sto nema veze s vezom, ponovo mediji nekom ubacuju rijeci u usta, takodje, rekose da on priziva sudbinu... Nigdje veze, covjek samo konstatovao... Podrzavam Amfilohija i Atanasija...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

И после хоће да влада симфонија између државе и цркве! Па неће да буде. Земаљско и небеско царство су два ребуса, али не из истих енигматских новина. 

Држава се од повратка демократије, није нешто посебно, мешала у црквене ствари, што се не може рећи и за цркву. Поготово за чувени четверац еп.Амфилохије-еп.Атанасије-еп.Филарет-еп.Григорије, који су били најгласнији у неким политичким изјавама. од све своје браће из Св.Синода.

Мислим није то ништа на осуду, свако има право да брод свог живота управља како му воља, али је проблем јер када си неко и нешто (епископ рецимо) ти не управљаш само свој брод, већ читавом флотом свог народа. Због тога много одмереније речи треба да буду код народних вођа и првака, у какве свакако спадају и наши епископи. 

Што се тиче наше власти државне, морам да приметим да сви они који су некада били букачи и режимлије, сада су увелико променили своје опхођење, и то је на радост. Један Томислав Николић, је сада на радост целог народа, прави светски политичар и државник, а у стопу га прати и бивши страначки колега, господин Александар Вучић. Можда једино помало одскаче Ивица Дачић (Призренски), који је још увек неким гафовима, остао близак свом политичком ментору и хашком осуђенику С.М. 

Србин сам и волим Србију. Не мрзим власт нити опозицију. Црквен сам и молитвено сам на служби. И то је све нормално, али испада да код нас ако си националиста или европејац, онда не можеш да будеш и црквен. Ако си црквен, онда те нешто профано жуља, а то није тако. Сами себи упропаштавамо животе. 

Погледам само и на форуму што је скоро писао отац Александар новокостолачки. Диван човек и свештеник, али исто тако уплашен од Света. Зашто? Душа и вечни живот се не губе због Света, већ због себе и свог страха. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Један Томислав Николић, је сада на радост целог народа, прави светски политичар и државник,

Jao Vladooo :) Ne bih baš rekla da je tako... Zar mislimo na istog Tomicu, onog koji se izvinjava za zlocin u Srebrenici, i koji kleči?? Ma hajde molim te zar ta izdajica srpskog roda moze da bude pravi političar...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

Eto sad ispade da je ovaj pravdao ubistvo, sto nema veze s vezom, ponovo mediji nekom ubacuju rijeci u usta, takodje, rekose da on priziva sudbinu... Nigdje veze, covjek samo konstatovao... Podrzavam Amfilohija i Atanasija...

Rijeci +Atanasija jesu skandalozne, i ne mogu se nikako staviti u kontekst. Mozes ih razumijeti ili da prijeti ubistvom, ili da priziva zlu sudbinu, ili da konstatuje da ce ga zadesiti zla sudbina, iako je ne priziva. 

Sva tri shvatanja su problematicna. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Најстрашнија од свих подјела које нас могу задесити јесте подјела духовне елите.

Неће ваљда!?

Наравно да неће бити подела. Изнели су ставове. Суштински се сви Архијереји слажу и то је јасно. Начин на који неки Архијереј (или свештеник, ђакон, верни народ) нешто изјави не треба схватати фаталистички. Проблем је што многи могу да ствари доживе као да смо у Цркви сви штанцовани, сви исто размишљамо... наравно да не.

Ово ми само говори да је Црква жива. Ја се истински слажем са +Амфилохијем и +Атанасијем и ако мислим да нису неке ствари требале да се баш на тај начин кажу.

Мене највише од свега забрињавају неки људи који су добацивали +Атанасију и ако је он веома мудро одговорио. То ми, на неки начин, показује каквих све типова има који, наводно, бране Косово и Метохију и читаву слику доста замуте.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Христос Васкрсе!!!

Бог да нас сачува-хоће као добри Отац који љуби своја чеда али да ли ћемо ми себе сачувати...видећемо.Надам се да отац Сава ово чита.Интересује ме шта је по њему овде било тешко и претешко?? Да ли то што су двојица тренутно најбољих Архијереја у СПЦ изашла са народом на улице,она два Архијејереја која су опојавала,скупљала кости нашег народа на КИМ,била са народом???Јел можда немају права да кажу?? Јел лакше у белим рукавицама,савременом дипломатијом бити човек ? 

Отац Сава никада није оставио Космет. Дечанци су кичма косовских Срба. То сам видео и осетио када сам скоро био у Призрену.

Подели на овим сајтовима

Jao Vladooo :) Ne bih baš rekla da je tako... Zar mislimo na istog Tomicu, onog koji se izvinjava za zlocin u Srebrenici, i koji kleči?? Ma hajde molim te zar ta izdajica srpskog roda moze da bude pravi političar...

Мислимо на оног господина Николића, који је пре 10 година рекао "Ако неко види Зорана Ђинђића, нека га подсети да је и Тито пред смрт имао проблема са ногом!". Мислимо на оног господина Николића који је свом политичком ментору В.Ш. измакао столицу. Мислимо на онога господина Николића који је викао "Без Косова нема Европе!". 

Али исто тако мислимо и на онога господина Томислава Николића, који је председник Србије. На онога господина Томислава Николића који је пријатељ Путина, Барака Обаме и других светских државника, На онога господина Томислава Николића, који је постао прихватљив и за велике непријатеље попут Либерално Демократске Странке, Демократске Странке,.. 

Усуђујем се да господина Томислава Николића, у политичком смислу упоредим са незаборавним српским владаром Стефаном Лазаревићем, који је у пораженој Србији, остао светла круна целог народа и још увек јак симбол државништва. О духовној разини је немогуће причати, јер је Стефан чиста душа, али о политичкој разини, да. Све је упоредиво. 

Да ли је господин Николић, смео да узме врућ кромпир у шаке? Јесте. Да ли би се било ко други на његовом положају, у околностима у којима се налази понашао тако одмерено, политички неутрално, и пре свега људски према свакој нејачи у својој држави? Бојим се да не би, и да би порази били не само на територијалном, већ и на економском и духовном плану. 

Са Томиславом Николићем као председником, стичем утисак да је ова земља као васкрсли Израиљ. Вавилонско ропство је још мало ствар прошлости, а Томислав Николић је онај који нам је требао. Само да то препознамо и захвалимо Богу на власти коју имамо. Да се помолимо за њих и за себе саме. 

Боже поживи род наш српски и све наше комшије. Дај мудрост нашем председнику Томиславу Николићу да нас води кроз таму, и да нам светлост чини подношљивом. Дај нам воље да му пружимо подршку и да сви заједно идемо ка истом циљу. Васкрслој Србији. Амин.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Отац Сава никада није оставио Космет. Дечанци су кичма косовских Срба. То сам видео и осетио када сам скоро био у Призрену.

То му не даје за право да на овакав твитерашки начин коментарише наше Епископе.

Никада нисам ни рекла да је оставио.Његово виђење ствари је такво какво јесте,није у реду да спочитава људима који су на том Косову били када је он био дете.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

То му не даје за право да на овакав твитерашки начин коментарише наше Епископе.

Никада нисам ни рекла да је оставио.Његово виђење ствари је такво какво јесте,није у реду да спочитава људима који су на том Косову били када је он био дете.

Sta fali tviteru? Tviter je sredstvo javnog govora u danasnjem informatickom svijetu. Nije se on licno obratio +Atanasiju, pa da je bolje da mu je telefonom rekao nesto kako bi onda dobio odgovor. 

Izrekao je negativan stav prema izjavi jednog arhijereja, u trecem licu, i to je sasvim legitiman stav jednog klirika. 

Kako smo dosli dotle da se stavovi pojedinih arihjereja uopste ne smiju dovesti u pitanje, bez obzira jesu li teoloski, politicki ili bilo kakvi drugi, a to vidim iz brojnih komentara pojedinih forumasa na ovoj i slicnim temama?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Али исто тако мислимо и на онога господина Томислава Николића, који је председник Србије. На онога господина Томислава Николића који је пријатељ Путина, Барака Обаме и других светских државника.

Да, сигурно оно некад блеје по крају, размењују рецепте за мале кућне мајсторије и тако... Ма, даааај....

На онога господина Томислава Николића, који је постао прихватљив и за велике непријатеље попут Либерално Демократске Странке, Демократске Странке,.. 

Па можда у томе и јесте проблем...

...

Усуђујем се да господина Томислава Николића, у политичком смислу упоредим са незаборавним српским владаром Стефаном Лазаревићем, који је у пораженој Србији, остао светла круна целог народа и још увек јак симбол државништва. О духовној разини је немогуће причати, јер је Стефан чиста душа, али о политичкој разини, да. Све је упоредиво. 

Са Томиславом Николићем као председником, стичем утисак да је ова земља као васкрсли Израиљ. Вавилонско ропство је још мало ствар прошлости, а Томислав Николић је онај који нам је требао. Само да то препознамо и захвалимо Богу на власти коју имамо. Да се помолимо за њих и за себе саме. 

Боже поживи род наш српски и све наше комшије. Дај мудрост нашем председнику Томиславу Николићу да нас води кроз таму, и да нам светлост чини подношљивом. Дај нам воље да му пружимо подршку и да сви заједно идемо ка истом циљу. Васкрслој Србији. Амин.

Невероватна ЛОЛчина... Не знам да ли су смешнији ставови, или начин изношења. А на почетку не знам ни да ли си уопште озбиљан, или си постао трол вишег реда.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...