Primal Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Moja vera nema nikakve veze sa verom drugih ljudi. SHADOWS OF THE LIGHT, Лидија Миленковић, keka and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Oko mene su svi ili ateisti, ili ... pravoslavni ateisti, tako da imam dovoljno i razočaranja i preispitivanja, a i sumnje. Jedino što bih mogla da čestitam čoveku na iskrenosti. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Ništa me ne može razočarati! Od ljudi očekujem samo najgore, i oni uvek opravdaju moja očekivanja - samo im treba dati maaaalo vremena. A o čemu se radi uopšte? DYNABLASTER, keka and DankaM је реаговао/ла на ово 3 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 A o čemu se radi uopšte? Pa Ivan planira da objavi da je postao ateista :P Ovo je samo neki kao uvod Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 15, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Pa Ivan planira da objavi da je postao ateista :P Ovo je samo neki kao uvod Пријатељу, не видим разлога за овакву шалу. Ако немаш шта да кажеш, боље је да ћутиш. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Било би ми жао, али ме не би поколебало у вери. Не везујем се за ауторитете и људе (барем се трудим). Постоје људи којима је то битно. Такви ако виде или чују за неког свештеника или владику, па и литургијског верника да ради неприличне ствари, или не пости или је чак напустио веру, почињу да сумљају или ту налазе оправдање да се и сами понашају како не треба. То су они фазони : шта имам ја да постим кад ни поп не пости, ено онај што до јуче ишао редовно у цркву па баталио кад је видео шта се ради, онај свештеник прешао у другу веру, или је постао атеиста, кад он не верује у то шта да се више прича... Такве ствари су само доказ за нашу веру. Исус, апостоли, свети оци, старци, учили су о будућим временима управо то. Нико није говорио супротно о некаквом моралном препороду и порасту црквености у будућим временима, или пред Други Долазак Господњи. Тако да нас то треба утврдити у вери а не обратно. Лидија Миленковић, keka and Dragi је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 15, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Сећате се да су многи наводили пример Ентона Флуа који је постао верник, а био је далеко познати атеиста. Да ли је он утицао да неки атеисти постану верници? У том контексту питам да ли би неки верници постали атеисти ако би неки познати владика, свештеник, теолог рекао да је постао атеиста... Разумете? Просто, питање је нека врста анкете за све. Колико мишљење и став другога утиче и на мене. А и ово бих рекао: У веру нас је неко увео, бар је то мој став. До Бога долазимо преко човека. Да ли се и до атеизма исто долази на тај начин? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 У том контексту питам да ли би неки верници постали атеисти ако би неки познати владика, свештеник, теолог рекао да је постао атеиста... Možda,neko ko ne misli svojom glavom. A kad bi neki sveštenik prešao u ateizam ,to bi me samo rastužilo i možda bih se pomalila da mu Bog otvori srce da u njega primi radost vaskrsloga Hrista. Лидија Миленковић and keka је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 А и ово бих рекао: У веру нас је неко увео, бар је то мој став. До Бога долазимо преко човека. Stvarno? Jedini čovek sa kojim sam mogla da razgovaram o Bogu, u mlađim danima, je Dostojevski. A to je razgovor samo u uslovnom smislu te reči Mada, računam da je to što su meni bliski ljudi u principu dobri imalo uticaja da vidim najlepši deo koji je Bog darovao čoveku. Možda je i to... Al' ja sam ionako na početku, mislim, u veri. Ima vremena da me uvode Јелина је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Mene bi svakako razocaralo da jedan brat postane ateista iako je sam samcat video gledao i delovao Bozju milost. Ja ne bi napustio Hrista jer se nadam da je svo moje pouzdanje u Njegovom vlasnistvu tj. nema je u Ljudskom autoritetu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Да ли би вас можда то на неки начин уздрмало у вери? Да ли бисте и сами почели да преиспитујете вашу веру? Ne, ni najmanje. Vera je u srzi takva da prosto ne zavisi od ljudi, to je, da tako kazem, njena fizionomija. A svakako da bi mi bilo zao... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Nemam blagog pojma da li bi me pokolebalo. Pretpostavljam da zavisi od čoveka o kome se radi, jer takav uticaj na mene (bar mi se tako čini) bi mogao da ima neko koga duboko poštujem i ko me je upoznavao sa verom. Ja imam takve ljude oko sebe, tj. pronašla sam ih i mislim da bih morala da čujem od njih samih celu priču (ukoliko se radi o njima). Mada, iskreno, sumnjam da bi se tako nešto desilo... Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Gubljenje ili slabljenje vere je sasvim prirodan ocekivana pojava kod svih ljudi ako veru razumemo po svojoj sustini, kao opit prave volje. Medjutim preduga je tradicija da se cvrstina vere odredjuje i ceni prema cvrstini necije ubedjenosti u iskaze vere ili nesto sto jeste ili sledi iz dogmata. To je po mom misljenju i iskustvu besmislica. Jedino sto je cvrsta odnosno slaba vera je opit prave volje. A prirodno da ucestalost tog opita oscilira, osim ako medju nama nema nikih instant turbo svetitelja. To uopste nemam nikakve veze sa mojom ubejdenoscu u istitnitost, Hrista, Crkve, eshatona, vaskrsenja jer su to sve iskazi i ubedjenosti li sumnja u njih sami po sebi ne znace ama bas nista, reci, glasovi, slova i to je to. Jaka vera je intezivana, ekstaticna opit prave volje. Jedan od jednostavnijih, ali takodje nazalost plastinijijh, primera prave volje i gubitka opita iste se moze videti u filmu Limitless gde glavni junak opituje svoju pravu volju pomocu pilule (fizikalizam ali to je Holivud :P) pa kad nema pilule on je ono sto jesete po prirodi, parazit. Bilo bi zanimljivo videti da neko od silnih "pravoslavnih" reditelja kojima se mase odusevljavaju malo prekine sa patetisanjem o cudima ovih ili onih svetitelja i da obradi jednu takvu slicnu temu ali iz perspetivne pravoslavne gnoseologije i duhovnosti. Nesto kao Being John Malkovich iz pravoslavne perspektive. To bi bila prava stvar iz za gledati i za razmisljati. Лепо речено. Мене занима да ли може вера у смислу у коме говориш бити чврста ако је вера у смислу убеђења у одређене исказе слаба? Шта мислиш овим болдираним, да се може имати чврста вера и без убеђености у наведене исказе, или да је убеђеност у ове исказе предуслов, али не и довољна да би вера била чврста? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 Мене би продрмало ал ме не би превео у атеисте. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Април 15, 2013 Пријави Подели Написано Април 15, 2013 А и ово бих рекао: У веру нас је неко увео, бар је то мој став. До Бога долазимо преко човека. Mоже и директ, рецимо код Аврама. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука