Гости Guest - . . .- Написано Април 10, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Један од одговора проте Александра Шмемана: "Za koga se mi molimo kad cujemo prozbe jektenije za oglasene? Za sve one kojima zaista prethodi stupanje u Crkvu, tj. za decu, za novoobracene, za one koji traze. Osim toga i za one koje bismo mi mogli da privedemo "Suncu Pravde" kada nas ne bi ometala nasa lenost, nasa ravnodusnost i nasa navika da na Crkvu gledamo kao na "nasu" svojinu, koja postoji radi nas, a ne radi Bozijeg dela, ne radi Onoga hoce da se svi ljudi spasu i da dodju u poznanje istine... Cuvajuci svoje neposredno znacenje, molitve za oglasene na taj nacin za nas treba da postanu postojano podsecanje i sud: sta vi, sta ti, sta vasa Crkva cini za misiju Hristovu u svetu? Kako ispunjavate osnovnu zapovest Glave Crkve " Idite po svemu svetu i propovedajte Jevandjelje svakome stvorenju"? " Naravno, ne zelim da protivrecim onim svestenicima koji su odlucili da ne citaju ovu jekteniju, ipak su oni svestenici i znaju mnogo bolje od mene. Jedno znam sigurno, mozda ta jektenija i treba da ostane (kako prica o. Smeman) ali mi nikako ne ide u glavu koja je svrha reci pozivanja oglasenih da izadju iz crkve. Mislim da se na tom mestu radi o fizickom prisustvu i da bi, ako nista drugo, tu prozbu trebalo obavezno izbaciti. Meni licno, ona bas nicemu ne sluzi. A naravno, da ne pricamo o tome kako svi danas iz neznjanja priklanjaju glave na poziv djakona "Oglaseni, glave svoje Gospodu priklonite" a svestenik u oltaru cita Molitvu za oglasene: "Gospode Boze nas, koji na visinama zivis... pogledaj na sluge Tvoje oglasene, koji su priklonili glave svoje Tebi..." E, ovo mi je skroz besmisleno. Ali, Boze moj, ja sam samo student koji zeli da sazna neke stvari koje danas nisu nikako prakticne i pitanje je da li imaju svrhu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Зар се оглашеним не сматрају и они који су крштени, али се понашају као да нису? Значи стали на прве две Тајне. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Ja mislimda treba čitati jekteniju za oglašene ali ne treba čitati: Oglašeni glave svoje Gospodu priklonite, molitvu treba malo modifikovati, i izostaviti ono, vi koji ste oglašeni iziđite, več samo treba zadržati: Vi koji ste vjerni opet i opet u miru... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Treba čitati molitve za oglašene, a važnije od toga je vratiti službu oglašenih, tj. obaveznu liturgijsku pripremu pred krštenje najmanje par meseci, saborno krštenje na velike praznike, učešće u liturgiji i pričešće novoprosvećenih. Treba ceo paket, pojedinačno revnovanje je formalizam, nedovoljno i pointless Презвитер Дарко Јелић, Зосима, Лидија Миленковић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Зар се оглашеним не сматрају и они који су крштени, али се понашају као да нису? Не,ти се зову озлоглашени... feeble, PetarP, RYLAH and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Нека далеко бенигнија питања, као што је отварање/затварање двери или то како се свештеник окренуо праве толику смутњу. Шта мислиш, како би тек било да неко избаци ово, ма колико било излишно у данашње време, када оглашени више и не постоје реално (ако мислимо на оне оглашене који су некад постојали, којима је ова молитва и посвећена, а не на проширено значење које је овде увео о. Шмеман)? Кад се људи приведу вери, онда ће лако бити објаснити свакоме све, онда се може и причати о тим стварима, али замисли да неко било шта од тога избаци, то би била права катастрофа и приближавање Судњег дана. feeble, Пг and Ромејац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Ne, onaj koji je kršten nikako se ne može smatrati oglašenim. Oni jedino mogu biti pokajnici, ili sl. ali oglašeni nikako ne mogu biti. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Treba čitati molitve za oglašene, a važnije od toga je vratiti službu oglašenih, tj. obaveznu liturgijsku pripremu pred krštenje najmanje par meseci, saborno krštenje na velike praznike, učešće u liturgiji i pričešće novoprosvećenih. Treba ceo paket, pojedinačno revnovanje je formalizam, nedovoljno i pointless Слажем се у потпуности! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Ja mislim da kitihumenat pod hitno treba da se uvede ... PetarP and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Čekaj, a je l´ problem pojasniti u samom toku jektenije sa: oglašeni - vi koji se pripremate za krštenje? A takvih ima u crkvi na bogosluženju, naročito medju decom i mladima. Volim_Sina_Bozjeg and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Ma nema ih, Ono što ima su potpuno slučajni i sporadični individualni slučajevi da neko (za koga niko ne zna) iz nekog razloga dolazi u Crkvu a nije kršten, možda se priprema a možda ne. Katuhumenat je institucija koju vode sveštenici, biti katihumen je služba koja im se poverava od strane Crkve, oni imaju svoje obaveze. Ta institucija ima smisla samo ako je obavezna, a ne ako može i ovako i onako. Danas je jedina obaveza koju svešenici postavljaju pred one koji dođu da zakažu krštenje: kum, sveća i platno i naravno 40 evra. Još jedan nonsens - zakazivanje krštenja, kao da si otišo kod mehaničara ili kod zubara Презвитер Дарко Јелић, PetarP and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 У одговарању на Литургији, коју је поред Славарице и Читуље, штампала пре десетак година и поделила епархија зворничко-тузланска за сваки дом, ова јектенија је избачена. Биљана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Ma nema ih, Ono što ima su potpuno slučajni i sporadični individualni slučajevi da neko (za koga niko ne zna) iz nekog razloga dolazi u Crkvu a nije kršten, Ma ima ih Znam jer predajem versku nastavu i tako već 10 godina dolazim u susret sa decom i mladima koji su i nekršteni, a idu po nekad u crkvu (sa ili bez roditelja) na liturgiju ali se ne pričešćuju. Uglavnom su odgovori na pitanje - zašto te roditelji ne dovedu na krštenje - ne znam, ili treba da nadju kuma, ili kada budem malo stariji/starija, ili planiraju što pre, ili da skupe za slavlje nakon krštenja i sl. Dakle, pitam vas - šta su ovi nego li svojevrsni katihumeni? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Ma nema ih, Ono što ima su potpuno slučajni i sporadični individualni slučajevi da neko (za koga niko ne zna) iz nekog razloga dolazi u Crkvu a nije kršten, možda se priprema a možda ne. Katuhumenat je institucija koju vode sveštenici, biti katihumen je služba koja im se poverava od strane Crkve, oni imaju svoje obaveze. Ta institucija ima smisla samo ako je obavezna, a ne ako može i ovako i onako. Danas je jedina obaveza koju svešenici postavljaju pred one koji dođu da zakažu krštenje: kum, sveća i platno i naravno 40 evra. Još jedan nonsens - zakazivanje krštenja, kao da si otišo kod mehaničara ili kod zubara Ne znam tacno istoriju crkve u tom delu ali znam da se nekad ostavljalo u Hriscanskim porodicama da deca odrastu i sami se odluce da li ce uci u veru ili ne. Mozda je tada imalo smisla. To se napustilo medjutim posle komunizma koji je zahvatio srbiju trebalo je povesti malo vise racuna i malo vise Svetosti prema Krstenju i upoznavanju nekrstenih sta zapravo jeste taj Put kojeg ce sami izabrati. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 У одговарању на Литургији, коју је поред Славарице и Читуље, штампала пре десетак година и поделила епархија зворничко-тузланска за сваки дом, ова јектенија је избачена. И ни у једном храму зворничко-тузланске епархије се не служи! Жалосно, мајке ми! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука