Jump to content

Прешао из православља у протестантску деноминацију

Препоручена порука

Ствар је много сложенија него што је на први поглед.

Пази, ако ћеш ми веровати, да бисмо остварили опште јединство хришћана, укључујући и дохалкидонце, треба да почнемо од римокатолика. А уколико ту не успемо да дођемо до јединства, тешки су изгледи да ћемо остварити то са неким другим.

Кажем, то је много компликовано. Јер једна чињеница представља суштину ствари, а то је да треба да постоји увек Једна Католичанска Црква, као што је испрва било, а тема о томе је читава прича.

Ево на Верујем се доста о дохалкидонцима причало..

па и на овом форуму

ја сам члан неких њихових форума..о дијалогу.. дохалкидонаца и нас...

као и многи учени теолози...тако и ја аматер теолог..

нисам нашао неки теолошки битну препреку за јединством...

осим Грчког етнофилитизма..када се наводни раскол и десио...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

@Milane

Jesi li ti ikad ulazio u sutinu Rimske i Monofizitske eklisiologije? Po pisanju bi rekao da nisi jer ovo sto pises nema veze sa vezom.

Rimska Crkva nam mozda jeste bliza po dogmatici ali po eklisiologiji nikako. Sa druge strane kada bi i 10% napora ulozili sa monofizitima koliko smo dosad ulozili sa Rimokatolicima verujmi odavno bi mi bili u jedinstvu sa njima.

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

У праву си оче, али изнервирао ме овај фарисеизам типа "англиканци нису хришћани".

Не него такви као он су баш узорни "хришћани" !!!

Ко је он да просућује да ли је неко хришћанин ?! Јел он можда "Васељенски сабор", па тако нешто може да просуђује ?! Јел он можда Бог ?!

Такви су само брука и срамота за православље !

Ценим да си на провј години...

Ево Оци СПЦ често говоре о томе...

те сабори...о осуди јереси...које данас рекламирају ти твоји "Хришћани"

ако се удубиш...видећеш да су то све јереси осуђене...давно пре мене..и тебе

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

@Milane

Jesi li ti ikad ulazio u sutinu Rimske i Monofizitske eklisiologije? Po pisanju bi rekao da nisi jer ovo sto pises nema veze sa vezom.

Rimska Crkva nam mozda jeste bliza po dogmatici ali po eklisiologiji nikako. Sa druge strane kada bi i 10% napora ulozili sa monofizitima koliko smo dosad ulozili sa Rimokatolicima verujmi odavno bi mi bili u jedinstvu sa njima.

Мислим да не треба правити неку такву разлику између догматике и еклисиологије. Јер, на пример, мислим да препреке, како догматске тако и еклисиолошке, стоје на обе стране и код дохалкидонаца и код римокатолика.

Наравно да сам пружио све од себе да уђем у суштину проблема, тј. теолошких питања. Наравно, већ сам рекао да је то читава прича која захтева већи простор за расправу. А прво од чега треба почети, и на чему треба завршити, јесте појам Католичанске Цркве - онакве каква је била од самог формирања.

Ако можемо о томе да разговарамо онда су нам добре шансе да дођемо до изванредних прилика да решавамо проблеме, А ја и даље сматрам да треба почети од дијалога са римокатолицима, јер ту лежи решење многих проблема.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Па и еклисиологија је део догматике. Добро, вероватно је човек добро мислио само се лоше изразио. Што ће рећи, лапсус.

Подели на овим сајтовима

Ево сада Лаза да нам објасни...

како су то Хришћани они који не исповедају Хришћанство..

можда су и мухамедови Хришћани...

можда будисти...

ево мени се свиђа јудејизам...

јел мгу ја да будем јудејски екумениста...

пошто се сва теологија наших теолога завршава са личним доживљајем...без обзира на Хришћанско учење...

онда и ја идем својим путем

јудејци су нама веома блиски..ближи од свих...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Добро, вероватно је човек добро мислио само се лоше изразио. Што ће рећи, лапсус.

Да, ја сам се мало нашалио.

Ево сада Лаза да нам објасни...

како су то Хришћани они који не исповедају Хришћанство..

можда су и мухамедови Хришћани...

можда будисти...

ево мени се свиђа јудејизам...

јел мгу ја да будем јудејски екумениста...

пошто се сва теологија наших теолога завршава са личним доживљајем...без обзира на Хришћанско учење...

онда и ја идем својим путем

јудејци су нама веома блиски..ближи од свих...

Михајло је мој идол, још од верујем.орг...немам шта да додам, прави је!

Подели на овим сајтовима

јеси Лазо на крај срца,,,

па ако теологија данас почива на тим принципима...како мени мило....

могу и ја да имам фворите..

ето упознао сам се са јудеизмом..учећи о Хришћанству...

и сматрам да су они као расадник Хришћансва..ближи истини од англиканаца...или мухамедових...

па ја сам сада зачетник нове тологије...јудео Хришћанског помирења у љубави...јер и они спомињу Бога...

и како онда да нису Хришћани...

јудео Хришћанство је будућност света....наше срце..а не плућно крило...

:)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

и сматрам да су они као расадник Хришћансва..ближи истини од англиканаца...или мухамедових...

Потпуно се слажем...!

Ја чак мислим да нам много јудејских елемената данас фали у Хришћанству и да смо се превише ј(х)елинизовали после 313. године.

Подели на овим сајтовима

Јусто, није ми јасно то како дохалкидонци могу да нам буду ближи од римокатолика. Јер када погледамо којим редом су се дешавали расколи, прво су се дохалкидонци удаљили од православља а тек после римокатолици.

Разумеш? Док смо још били у заједници са Римом, монофизити су правили расколничке заједнице. Хоћу да кажем како мислим да су нам римокатолици много ближи од било које друге хришћанске заједнице.

Што се теме тиче, можда је Завиша у праву. Можда тај брат има интимне проблеме које хоће да ''легализује''. А можда је пронашао њему праву и искрену заједницу, јер ни код православних често нема да се нађе парохија где је живот хришћана у јеванђељској заједници.

Нису кварили Символ Вјере, немају погрешних учења о чистилишту, безгрешном зачећу Богородице итд нису никад били нападни, нису покушали унијатити, исправно исповједају Христа, једино што не признају ауторитет Васељенских сабора почев од четвртог. А то што нас разилази могло се превазићи да се употријебило мало напора око дијалога. Али воље вјероватно никад није било довољно јер су они увијек били под туђинцем, без империја иза себе политички слабашни и тако неподобни за извлачење некакве политичке користи која би била од дијалога.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

само да нам не убаце оно са молитвама..

па да мораш ...ако те прекину...по сто пута читати ..наново..

:)

или одеш у ћанифу...

али ето.. о томе и причам...

мени мило..ај да фурам...

али реално..моје жеље немају везе са реалношћу...и засноване су на мом боравку у Св Земљи и чињеницом да ценим Јевреје...јер су слични нама Србима...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

куд ћеш лепше, него крваву историју greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...