Иван Недић Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Пријатељу, ја те још једном питам, да ли ти заиста мислиш да је овај мученик постао "протестант" само због НОВЦА? Он је постао протестант због НЕПОТИЗМА, ДЕСПОТИЗМА, АФЕРА У СПЦ и слично. Протестанти су и настали протествујучи између осталог индулигелној узречици "КОМЕ НОВЧИЋ У ОВАЈ КОВЧЕГ ЗВЕКНЕ; ДУША МУ ИЗ ПАКЛА УТЕКНЕ. А шта данас имаш у појединим (углавном у већини) епархија СПЦ? Полуписмене масне попове који на много не културнији начин изнуђују новац, а од Цркве су направили карикатуру као у доба паписе Јоване. 'Ало, колега, нису у питању протестанти, већ секташи!!! Било би забрињавајуће, веома забрињавајуће да хоће да пређе у Римокатоличку, Англиканску или Евангеличку Цркву. Али ствар није забрињавајућа, већ катастрофална. Оде човек у секту! А секте су, напротив, сушто оличење принципа индулгенција "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 'Ало, колега, нису у питању протестанти, већ секташи!!! Ne moze se objasniti nikako... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 'Ало, колега, нису у питању протестанти, већ секташи!!! Svaka religija počinje kao sekta Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Sta onda trazis kao teolog, kada spominjes "polupismene masne popove"? To ti kao teolog ne bi smeo da pricas... Kao da ne znas da je i taj i takav "pop" provodnik blagodati Bozije... A ti, koji su, kao sto ih ti spominjes, oni ce dati odgovor Bogu, a ne ovaj teolog... P. S. Nemoj posle da trazis da brisem poruku... .hvala. A šta da branim. greh? Ne, za Hrista ću i život dati....Prijatelju, pisao sam ti na pp šta ja imam, od čega prehranjujem porodicu. Napisaću ti još nešto, juče su zakucali na vrata moga oca, invalida bolesnog od multipla skleroze, skoro nepokretnog, zakucali su da mu isključe vodu. I ti želiš da branim afere unutar SPC ili polupismenu braću koji jedino što znaju jeste da "zapope" sina, i ništa drugo. li da branim despote koji to blagosiljaju sa obe ruke. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 'Ало, колега, нису у питању протестанти, већ секташи!!! Било би забрињавајуће, веома забрињавајуће да хоће да пређе у Римокатоличку, Англиканску или Евангеличку Цркву. Али ствар није забрињавајућа, већ катастрофална. Оде човек у секту! А секте су, напротив, сушто оличење принципа индулгенција Kolega, ja ne branim njegov odlazak, nego osudjujem one koji su ga oterali. Čitaj tekst, eksplicitno sam se izrazio da ne opravdavam njegov postupak, već pre da osudjujem one koji su ga oterali, kao i da razumem razloge zbog kojih je čovek otišao. Иван Недић and дибидусрус је реаговао/ла на ово 2 И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Svaka religija počinje kao sekta Иако је провокација, одговорићу Апсолутно нетачно. У контексту у ком говоримо, секта не значи мала група (јесу ли адвентисти, јехићи или мормони малобројни?!), већ група која функционише према одређеним принципима који одређују секташки менталитет и систем вредности. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Kolega, ja ne branim njegov odlazak, nego osudjujem one koji su ga oterali. Čitaj tekst, eksplicitno sam se izrazio da ne opravdavam njegov postupak, već pre da osudjujem one koji su ga oterali, kao i da razumem razloge zbog kojih je čovek otišao. Zao mi je tvog oca... Neka mu Gospod pomogne, najiskrenije se molim... Samo, ne opravdavam ovo sto govoris... Nisi u pravu... Sta sam ja sve video i doziveo, pa sam tu gde jesam. Nisam se odrekao Hrista zbog drugih ljudi. I molim se da uvek tako bude... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Иако је провокација, одговорићу Апсолутно нетачно. У контексту у ком говоримо, секта не значи мала група (јесу ли адвентисти, јехићи или мормони малобројни?!), већ група која функционише према одређеним принципима који одређују секташки менталитет и систем вредности. A ono gore jeste bila provokacija. Ali sad ozbiljno kada se kaže sektaški mentalitet i sistem vrednosti našta se tačno misli. Jer prva asocijacija kada neko kaže sektaši čovek pomisli neki satanisti, jedu malu decu itd. A ovi nisu baš takvi. Mislim ne shvatam je li kao zatvorenost grupe, kad uđeš ne možeš da izađeš ili nešto drugo. Ili ono kad smaraju sve redom da se priključe njima (to su ipak svi radili na početku). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Иако је провокација, одговорићу Апсолутно нетачно. У контексту у ком говоримо, секта не значи мала група (јесу ли адвентисти, јехићи или мормони малобројни?!), већ група која функционише према одређеним принципима који одређују секташки менталитет и систем вредности. Lako je njemu da prica, kada nikome ne pripada. gringrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Zao mi je tvog oca... Neka mu Gospod pomogne, najiskrenije se molim... Samo, ne opravdavam ovo sto govoris... Nisi u pravu... Sta sam ja sve video i doziveo, pa sam tu gde jesam. Nisam se odrekao Hrista zbog drugih ljudi. I molim se da uvek tako bude... Nije mi neophodno sažaljenje... Ne opravdavam odricanje od Hrista, ali ne želim ni da opravdavam stanje koje je oteralo ovog mučenika- И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Sta onda trazis kao teolog, kada spominjes "polupismene masne popove"? To ti kao teolog ne bi smeo da pricas... Kao da ne znas da je i taj i takav "pop" provodnik blagodati Bozije... Sveštenik nije apriori "provodnik blagodati Božije". To je par exellence rimokatolički pristup tajinstvu sveštenstva. Sveštenik je ikona Hristova. Sve što se dešava kada je sveštenik odsutan, pa makar i sam bio "ateista" dešava se Hrista radi, a ne kroz nečije ruke kao kroz provodnike. Episkop i sveštenik su ikona, i što pre doživimo i shvatimo njih kao ikone, manje ćemo žmuriti na jedno oko pod izgovorom da i kroz takvog teče blagodat,. Naježio bih se kada bih čuo da kroz nekoga apriori teče blagodat, jer je on dobio taj pečat jednom i ima tu privilegiju. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Sveštenik nije apriori "provodnik blagodati Božije". To je par exellence rimokatolički pristup tajinstvu sveštenstva. Sveštenik je ikona Hristova. Sve što se dešava kada je sveštenik odsutan, pa makar i sam bio "ateista" dešava se Hrista radi, a ne kroz nečije ruke kao kroz provodnike. Episkop i sveštenik su ikona, i što pre doživimo i shvatimo njih kao ikone, manje ćemo žmuriti na jedno oko pod izgovorom da i kroz takvog teče blagodat,. Naježio bih se kada bih čuo da kroz nekoga apriori teče blagodat, jer je on dobio taj pečat jednom i ima tu privilegiju. Ok, u pravu si. Eto. Da ne polemisemo vise. Uz to, Ignatije Bogonosac kaze da je svestenik ikona apostola, a da je Episkop ikona Hristova na Liturgiji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Ok, u pravu si. Eto. Da ne polemisemo vise. Uz to, Ignatije Bogonosac kaze da je svestenik ikona apostola, a da je Episkop ikona Hristova na Liturgiji. Само на архијерејској литургији у време Игњатија Богоносца, а можда и данас али само на архијерејској. Презвитери у раној Цркви нису били оно што су данас, они су седели око епископа, Христа, који је био у средини. Данас свештеник освећује дарове, што тада није. Зизјулас на једном месту каже да је свака служба икона Христова, епископ, свештеник, ђакон... И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Свашта се овде написа, а Истина је тамо негде. Ако има епархија где учитеице предају веронауку са благословом епископа, онда ту мора бити посла за дипл.теологе. Има слободних парохија, само је питање да ли има уди који хоће да поднесу жртву. Има маса уди који седе у граду, а кад се упразни нека сеоска парохија, још у брду, нико неће да пиеш молбу. Пре 22 године сам као ученик генерације дошао на парохију од 170 домова, коју су сви пре мене одбили, селио се где ме није било и опет не кукам. Знам дечка који је пре 10 година завршио ЕТФ, неки ликови му обећали посао у Канади у струци и он још чека, стално се померају термини, а он још седи кући уместо да их откачи и тражи посао на другом месту. Да су му обећели амбасадорско место до сада би отишао. Вл.Лаврентија возе у половној шкоди суперб, ако вреди 50к евра дајте понуду. Ко даје 20к евра да би дошао на парохију, бое да остане тамо где је те паре зарадио јер нема шансе да тај новац скупи на сеоској парохији у скорије доба. Најсвежији пример, скоро сам завршио свећење Васкршњих водица, у свакој 4 кући сам добио 0 динара. уди се жале да су изгубили посао, да су пали апре за рачуне, за сточну храну, ветеринару, један купио кола ..... И с тим што сам добио треба дочекати јесење славе. Имам само 2 свадбе и 2 крштења за лето у најави, само једно дете се родило у селу ове године..... С друге стране у селу има суботарска богомоља коју одржавају 2 породице, додуше обе на раду у Аустрији Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Свашта се овде написа, а Истина је тамо негде. Ако има епархија где учитеице предају веронауку са благословом епископа, онда ту мора бити посла за дипл.теологе. Има слободних парохија, само је питање да ли има уди који хоће да поднесу жртву. Има маса уди који седе у граду, а кад се упразни нека сеоска парохија, још у брду, нико неће да пиеш молбу. Пре 22 године сам као ученик генерације дошао на парохију од 170 домова, коју су сви пре мене одбили, селио се где ме није било и опет не кукам. Знам дечка који је пре 10 година завршио ЕТФ, неки ликови му обећали посао у Канади у струци и он још чека, стално се померају термини, а он још седи кући уместо да их откачи и тражи посао на другом месту. Да су му обећели амбасадорско место до сада би отишао. Вл.Лаврентија возе у половној шкоди суперб, ако вреди 50к евра дајте понуду. Ко даје 20к евра да би дошао на парохију, бое да остане тамо где је те паре зарадио јер нема шансе да тај новац скупи на сеоској парохији у скорије доба. Најсвежији пример, скоро сам завршио свећење Васкршњих водица, у свакој 4 кући сам добио 0 динара. уди се жале да су изгубили посао, да су пали апре за рачуне, за сточну храну, ветеринару, један купио кола ..... И с тим што сам добио треба дочекати јесење славе. Имам само 2 свадбе и 2 крштења за лето у најави, само једно дете се родило у селу ове године..... С друге стране у селу има суботарска богомоља коју одржавају 2 породице, додуше обе на раду у Аустрији Srpske vladike ne mogu se pohvaliti skromnošu kada se radi o voznom parku, smatraju da je čak i nepristojno kada ih novinari pitaju koja kola voze, piše Press. O vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio patrijarh Pavle, o čemu svjedoči i njegova biografija "Budimo ljudi", koju je napisao crkveni hroničar Jovan Janjić. Naime, kada je patrijarh jednom prilikom krenuo na večernju službu vidio je ispred Patrijaršije mnoštvo crnih luksuznih automobila. Upitao je đakona: "Čija su ovolika kola?", a kada je dobio odgovor: "Naših vladika, vaša svetosti. Došli su na Sabor", patrijarh je prokomentarisao: "O, bog ga video, šta bi tek bilo da nisu dali zavjet skromnosti!" Ipak, pitanje novinara Pressa koja kola voze prilično je iziritiralo srpske vladike jer niko nije želio to da otkrije. Čak su i nervozno komentarisali kako ima pametnijih tema za pisanje. Tako je vladika Filaret kratko odgovorio: "Šta se koga tiče ko šta vozi!" Sekretar srpskog patrijarha Irineja, jerej Nebojša Topolić, kaže da su automobili kojima se vladike voze službena vozila, kao i da to ne treba da bude tema za raspravljanje. "Koji vladika vozi koja kola je individualna stvar, ne postoji nikakav standard. Najlakše je nešto izvrgnuti ruglu, ali ovo zaista nije nešto o čemu treba suviše razmišljati" , kazao je Topolić. Inače, patrijarh Irinej koristi "audi A6" koji je naslijedio još od Amfilohija, a uzet je na rate. Odgovor nije dao ni vladika Lavrentije. "Nije uopšte bitno ko od vladika koja kola vozi", kratko je rekao Lavrentije. Protojerej-stavrofor Miodrag Popović smatra da je tema o voznom parku vladika deplasirana. "Šta je bitno koji automobil vozim ja ili neki vladika? Zašto se uopšte bavite time? Pa vidite šta voze naši političari. Smiješno je to što radite. Umjesto da ste me zvali da razgovaramo o nekim duhovnim stvarima, vi me pitate čime se vozim", iziritirano je odgovorio Popović. Vladika šabački Lavrentije vozi "audi A6", vladika banatski Nikanor "škodu suberb", vladika sremski Vasilije vozi "mercedes 200", a vladika timočki Justin vozi "sitroen C5", inače jedan od jeftinijih (25.000 evra). Jedan od najpoznatijih po luksuzu je vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda. Ne samo što živi u kući na kojoj bi mu pozavidjeli i svjetski bogataši (pozlaćeni lusteri, unikatni mebl), Kačavenda ima i nekoliko skupih automobila, među kojima je i najnoviji "audi A6". Vozni park vladikaŠabački Lavrentije "audi A6" 43.255 Zvorničko-tuzlanski Vasilije "audi A6" 45.000 Sremski Vasilije "mercedes 200" E klase 39.259 Banatski Nikanor "škoda superb" 28.000 Vranjski Pahomije "džip kompas sport" 26.590 Žički Hrizostom "pasat" 25.000 Timočki Justin "sitroen C5" 18.480 Nikad ne pisem o tome, ali kad vec spominjete vl. Lavrentija i Skodu od 50 evra... gospodin X, DYNABLASTER and Vockica је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука