Jump to content

Сува храна (сухоједење) за пост

Препоручена порука

Нешто листам календар црквени, и паде ми поглед на дане када је одређено да се једе сува храна (сувоједење, које православни који сматрају да су правоверни, зову и сухоједеније). 

Дајте примере неког јеловника за те дане, а да не буде уобичајено воће и поврће, то јест термички необрађена храна. Мени не пада ништа на памет, и испада да је храна која се тих дана једе, искључиво воће и поврће у свом изворном облику. 

Наравн да ће довитљиви (а гладни) верници, користити и орашасте плодове и друге уљем богате намирнице, али оградио бих се фарисејски од тога, као и од других "лажних" посних намирница попут посних сирева, енергетских штанглица и друге индустријске хране, која у себи садржи условно речено посне састојке. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Prvi put cujem za obavezu suhojedenja uz post,

pojasni malo problematiku?

Gde si kupio taj kalendar, na kojoj pijaci? .smesko.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

То је званични календар СПЦ, конкретно се односи на дане Великог Петка и Велике Суботе. 

Опет Велики Четвртак је разрешен на уље и вино. Зато што је тад спомен и на Тајну Вечеру. 

Подели на овим сајтовима

има уља.. 

мислим није проблем са храном, јер увек има воћа, салате и осталог које се може сматрати сувом храном, него ме више кулинарски занима храна која се може сматрати сувом, а ипак је на неки начин конкретна. 

Подели на овим сајтовима

Скуваш пасуљ на води брате... Обичан бели пасуљ прокуваш, бациш прву воду и после куваш са оба лука. Пред крај посолиш, `ил "вегетираш" по жељи, а можеш и да га "загустиш" кашиком брашна и милина :)

Подели на овим сајтовима

Скуваш пасуљ на води брате... Обичан бели пасуљ прокуваш, бациш прву воду и после куваш са оба лука. Пред крај посолиш, `ил "вегетираш" по жељи, а можеш и да га "загустиш" кашиком брашна и милина

I posle ga procedis i izneses na promaju da se osusi!

Vidis da covek insistira na suvom obroku! :)

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Ako ces pravo suhojedenje - ono, kako ga Crkva uvek gleda - to je onda samo hleb i voda, ili cak i bez vode. Inace, u Crkvi se pravim postom smatralo samo suhojedenje (dakle, hleb suvi, ili hleb i voda), dok se sve ostalo (pa i jela kuvana na vodi) smatralo razresenjem, tj. ublazenjem. U skladu s tim je i pocetak posta - trimirje - gde se, po pravilu, 3 dana ne jede i ne pije nista (ko ima blagoslov za to, naravno).

Naravno, mi danas postimo kako mozemo, ja jos uvek nisam upoznao nijednog coveka da se drzi ovog prvobitnog ideala posta, sto je i razumljivo. Ja licno, recimo, ne mogu ni na vodi da postim jer imam bolestan zeludac, nego samo na ulju i ribi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Скуваш пасуљ на води брате... Обичан бели пасуљ прокуваш, бациш прву воду и после куваш са оба лука. Пред крај посолиш, `ил "вегетираш" по жељи, а можеш и да га "загустиш" кашиком брашна и милина :)

То је свакако пасуљ на води, чак и ако се вода проспе. 

Мада је и једење хлеба врло упитно, јер хлеб треба да буде искључиво безквасни и без уља, што је ако се ради о куповном хлебу веома тешко испоштовати. Има додуше продавница које продају и овакав хлеб, али није то баш толико доступно. 

Наравно, не желим да се уопште дотичем ко шта једе и зашто шта једе. Да ли пости или не пости. Зато сам и у уводној поруци рекао да је све ово моје фарисејско занимање, а не неко ударање тук на лук или закон.

Слично као што се занимам за филмове, аутомобиле, споррт, па волим да прочитам и знам неке детаље из тих области, које обичном познаваоцу нису неопходне, тако се занимам и за православље и начин живота по православљу, па инсистирам на неким "ситницама" које заиста већини људи нису битне, нити требају да су им битне. 

Праштајте и помјаните. 

Подели на овим сајтовима

E, bratac batali suvojedanije, jer zivimo potpuno u drugim uslovima. Ako bas hoces uzmi hleb, osusi ga nekoliko dana da se skori. Naravno uz to samo voda. Javi kako ti ide :)

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Слично као што се занимам за филмове, аутомобиле, споррт,

а ваздухопловство си заборавио... :) 

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...
пре 2 часа, PredragVId рече

...

Јел' то значи да је дошло време за сухоједеније? ;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, PredragVId рече

Ми само трућкамо...

Ја бо'ме малопре намазах 'нако по-сув џем на 'леба... К'о велим овај пост је блажи, не мора млого суво. ;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...