Jump to content

Обреди и молитве за самоубице

Guest - . . .-

Препоручена порука

On 28. 3. 2013. at 21:41, Николa рече

Ujak mi je ispričao da je njemu otac Justin savinski pričao kako se tamo ubio neki mladić, i otac Justin se dugo molio za njega i ovaj mu se javio u snu i zahvalio, kao, rekao kako mu mnogo znači. Ocu Justinu je to bilo kao potvrda da ipak vredi da se moli za njega.

A da li bi ga sahranio pravoslavnim opelom?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 30. 3. 2013. at 19:29, drvce рече

Ko tebe placa da evidentiras moja pisanja? Gledaj, more, svoja posla tamo!

.

Predomislio sam se, banujte ovog uzurpatora!

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...

Cesto smo pisali na ovu temu na forumu ali zaintigrirao me skorasnji slucaj radnika MUP=a koji se navodno ubio iz pistolja u svojoj kancelariji. medjutim u jucesnjim Novostima vidim citulju koju sam i snimio, da je zakazano Opelo ovom coveku juce za 11h pa mi nije jasno sta se desava?

24g2djt.jpg

Подели на овим сајтовима

Možda ljudi i ne znaju šta je opelo pa im ova čitulja u novinama dođe kao pozivnica na groblje, gde će se sakupiti uz piće i hranu i zapaliti sveću :.mislise. ili je u pitanju copy-paste-edit formular za čitulje koje se objavljuju u novinama.

Подели на овим сајтовима

У МУП-у има психолог (психијатар?) који редовно разговара са запосленима, врши процену личности и стања исте. Логично да је то регистровано - ако је неко имао психичких проблема, и самим тим то је довољан доказ за (скоро) сваког епископа да је човек покушавао да се бори, пружио вапај ка заједници како је знао и умео...Е сад што га нису упутили на праву адресу, што то сам није знао, што је нечастиви био јачи, шта је узрок таквом стању његове душе, да ли је могао победити у тој борби, да ли је жртва своје службе....То само Бог зна...И таквом се одобрава опело...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Постоје изузеци. У случају да је човјек био психички болестан онда по одобрењу епсикопа може опијело да се обави. У мојој Епархији Будимљанско-никшићкој владика Јоаникије је стриктно забранио вршења опијела самоубици и колико сам упознат до сад у мојем граду је само једно опијело самоубици по одобрењу владике.

Подели на овим сајтовима

On 29. 3. 2014. at 23:39, Јанко рече

У МУП-у има психолог (психијатар?) који редовно разговара са запосленима, врши процену личности и стања исте. Логично да је то регистровано - ако је неко имао психичких проблема, и самим тим то је довољан доказ за (скоро) сваког епископа да је човек покушавао да се бори, пружио вапај ка заједници како је знао и умео...Е сад што га нису упутили на праву адресу, што то сам није знао, што је нечастиви био јачи, шта је узрок таквом стању његове душе, да ли је могао победити у тој борби, да ли је жртва своје службе....То само Бог зна...И таквом се одобрава опело...

Da.I taj razgovor sa psihologom bude obicno ovakav:

"Padavice,vrtoglavice,nesvestice.Problemi sa alkoholom,drogom?"

"Ne..."

"Hvala,dovidjenja."

Подели на овим сајтовима

Постоје изузеци, знам један пример. Ако си свештеник а твој таст је извршио самоубиство, онда дође пола епархије да га сахрани и још добије и пригодну беседу. А ако је човек боловао од рака и још се причешћивао, па је од бола и мноштва лекова извршио самоубиство у полусвесном стању,онда те истерају напоље из канцеларије кад тражиш опело. :)

Подели на овим сајтовима

On 29. 3. 2014. at 21:06, Vasa L. рече

Cesto smo pisali na ovu temu na forumu ali zaintigrirao me skorasnji slucaj radnika MUP=a koji se navodno ubio iz pistolja u svojoj kancelariji. medjutim u jucesnjim Novostima vidim citulju koju sam i snimio, da je zakazano Opelo ovom coveku juce za 11h pa mi nije jasno sta se desava?

Je li bilo potrebe postavljati čitulju? Vjerovali bi mi i bez toga.

Nekada dozvolimo sebi i više nego što bi smjeli :)

Šta god da se desilo, kakav god teret da je nosio, nadam se da je našao mir.

Подели на овим сајтовима

Нити опело спасава само по себи, нити немање опела одмах ставља печат на осуду.

На опелу саборно узносимо молитве да се пред Богом узмоли спасење те личности и његово вечно обитавање с десне стране.

Али, ако он за живота није направио никакву везу са Богом или ближњима осим крштењске - ту ни Бог, који увек хоће, не може (због слободе човекове) помоћи...

Обрнуто, ко је те везе учврстио за живота ми то осетимо већ на опелу, и желимо још више и јаче да их учврстимо, не би ли се истим могли и ми мало припомоћи кад кренемо на тај пут. А и ако нема опела - он је већ себе везао за небо и то му нико не може одузети, поготово не поп или епископ који не одрже опело.

Зато, схватимо педагошки карактер, али схватимо и каквим нитима ми себе везујемо и за коју заједницу...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...