Jump to content

Do koliko godina sveštenici obavljaju svešteno službu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Нажалост, ова ствар није уређена до краја, што је некада проблем... Поготове код оних на већим позицијама (овдје мислим на владике), неће у пензију а остаре толико да више не могу да функционишу како треба... Има их којима мозак ферцера као сат, али има и оних других... И то није добро... А било би лијепо да оду у пензију, моле се Господу, уживају у данима...

Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26)

Подели на овим сајтовима

Posto je ovde bilo pitanje o svestenicima, a ne vladikama, da odgovorim. To je vrlo uredjno,svestenici idu u penziju po vazecem zakonu ,po navrsenih 65  godina ili usled bolesti i ranije ,ali nije dovoljno da to Episkop samo odobri / mora da se ide i na komisiju. Ne znam od kud Vam ideja da to nije uredjeno?

Подели на овим сајтовима

Sveštenik je i nakon penzije, poput glumaca i drugih umetnika. Penzija ne znači automatski i kačenje mantije o klin, jer je tako nešto nemoguće. Jednom pop, uvek pop. Fan sam baš nekih umirovljenih popova koji i ako u mirovini i dalje žare i pale sa amvona. 

Opet imam i jednog popa u ilegali. Ostario je i ne može službu više da drži, ali dolazi redovno na Liturgije u civilu. Neki vernici koji ga prepooznaju uvek mu sa poštovanjem prilaze, mada on se drži po strani i inkognito, jer ga popovi u crkvi ne znaju kao popa (umirovljenog). Mada mislim da su ga dosad upoznali, ali ga doduše i nisam viđao u skorije vreme.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

А један поп што је служио у мојој парохији па отишао у пензију, дође у цркву 1-2 пута годишње. Изгледа да му је то био посао :(

Иначе је нас омладинце (који смо висили по цркви и причешћивали се сваке недеље) у она времена звао окречени гробови :)

Подели на овим сајтовима

Moj paroh je vec u  penziji, ali je kao brzi gonzales,jos je aktivan. algabacaju :cheesy2:

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...