Danijela Написано Март 13, 2013 Пријави Подели Написано Март 13, 2013 (измењено) Don Andrea Galo je sveštenik koji je često proglašavan „nepodobnim“ zato što su njegovi postupci i izjave „neprimereni“ za crkvu i zato što su njegovi stavovi, čini se, previše proaktivni za versku organizaciju koja upravo sada bira svog novog poglavara. „Potiskivana homoseksualnost vodi u pedofiliju“Ovaj sveštenik „sa ulice“, kako voli da se naziva, nedavno se pojavio u svim svetskim medijima nakon što je zaključio da bi naredni papa trebao da bude gej. Don Gali je pravi borac za prava pripadnika LGBT zajednice a u svom poslednjem obraćanju po tom pitanju je izjavio: „Homoseksualni papa bio bi prekrasan izbor. Postoji jednakost među svom božjom decom. To ti trebalo da bude srž svake propovedi – svi smo mi njegova deca i sinovi. Homoseksualni sveštenik bi trebao da izrazi svoju seksualnost, inače se to potiskivanjem pretvara u pedofiliju“.U istom intervjuu ispričao je kako je jedan biskup pokušao da ga siluje dok je bio mlad sveštenik. Kada je bio upitan o tome šta bi uradio kada bi on postao novi papa, Galo je rekao: „Sve bih sveštenike proterao iz Vatikana i preselio veru na ulice. Tamo treba pripovedati“.Kontracepcija i žene svešteniceGalo bi dozvolio ženama da budu sveštenice, pobornik je uvođenja seksualnog obrazovanja u škole, a što se njega tiče, upotreba kontraceptivnih sredstava je lični izbor.„Ono što raste u majčinoj utrobi treba da bude njen izbor. To su odgovornosti roditeljstva. Kondome bi trebalo deliti čak i u katoličkim školama, umesto da nam vid zamućuju tabui i dogme“, objasnio je.Osamdesetčetvorogodišnji Galo, često nazivan komunističkim sveštenikom, pre dva dana održao je misu zadušnicu za Huga Čaveza, a aktivan je i na Tviteru.Nedavno je jedan od korisnika ove socijalne mreže napisao: „Samo godinu dana sa Galom na čelu crkve bilo bi dovoljno da sve dođe na svoje mesto“.Ail s obzirom na crkvene stavove, koji se ne podudaraju sa Galovim, ovakav scenario nije moguć. Uprkos tome, on će i dalje pripovedati u ono u šta veruje: „Crkvu siromašnih i za siromašne“. izvor: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=03&dd=12&nav_id=694656 Измењено Март 13, 2013 од Дејан Бићанић "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Март 13, 2013 Пријави Подели Написано Март 13, 2013 „Homoseksualni papa bio bi prekrasan izbor.", verovatno misli na sebe. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 13, 2013 Пријави Подели Написано Март 13, 2013 Don Galo je najpoznatiji po izvođenju stare pesme Bela Ćao, nakon Mise. Zaista gotivan popić. Ovo je bilo za Božić ili Buon Natale 2012. Komentari "vernika" na jutjubu su potpuno različiti. Od onih koji žele ovakvog papu, do onih koji prete ubistvom crvenom popu. Populizam je nešto sa čim popovi moraju računati kada se obraćaju pastvi, a to izgleda da su zaboravili i ovi na zapadu i ovi na istoku. Tek kad neko odskoči zbog svog populizma (načina obraćanja, kome i kako) vidi se koliko je taj populizam potreban crkvi. Samo što najčešće odskaču ljudi koji i ne predstavljaju ono kako bi crkva želela da je neko predstavlja. Poput Don Gala u RKC, ili o.Joila u SPC. Mislim da je ovaj snimak Don Gala već bio na ŽRU Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 13, 2013 Пријави Подели Написано Март 13, 2013 Како ли би прошло да овако неки наш поп запева нпр. "Не може нам нико ништа" на литургији Crveni Baron, RYLAH and Баба је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 13, 2013 Пријави Подели Написано Март 13, 2013 Жалосно, сачувај нас Боже од таквих свештеника. Мада, има и у нашој башти разнога цвећа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Како ли би прошло да овако неки наш поп запева нпр. "Не може нам нико ништа" на литургији Bio prisutan. Nije bas ta pjesma,al ovacije, samo tak`e. gringrin Иринеј and Ламех је реаговао/ла на ово 2 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Декица је пукао, дефинитивно. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 О бела ћао је песма која говори о борби против окупатора а окупатор данас може да буде и нови светски поредак. Талијани су врло интересантни, имали су у европском парламенту једног посланика који је свештеник и редовно су га износили због његове критике ЕУ и њених закона. Мени лично прихватљивији и овакав поп који шири толеранцију него сачувај ме Боже, које сам слушао на проповедима а ширили су такву мржњу да ми ни сад није јасно како их Црква трпи и зашто их трпи.... Баба and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Једноставно треба укинути целибат и мирна Босна. drlove Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Може свештеник да се бави политиком и да буде посланик? Европски парламент је законодавно тело и нема утицај на политику односно има утолико и толико колико поједине земље пренесу овлашћења на њега. Чланови се бирају непосредно и логично је да буде неко од свештеника хришћана који ће да заступа хришћанске вредности. Хришћанска демократија која је била у коалицији са странком Романа Продија је давала кога она хоће за члана парламента у ЕУ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 RIP Galo. jedan od retkih u katolickoj crkvi koji je imao veru u humanizam i propovedao ljubav. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 RIP Galo. jedan od retkih u katolickoj crkvi koji je imao veru u humanizam i propovedao ljubav. Ма има пуно добрих и хуманих свештеника... као и код вас у Цркви. Ја се сећам да сам једном одвео младе из словеније у манастир Павловац на Космају и изађе неки монах, запатио сам му име Максим, хтео да се бије са нама, извређао, дивљао. После пар година одем у исти манастир са нашим сестрама, био монах Сава, дочекао нас као браћу и сестре, послужење, увео нас у црквицу.... Зависи од човека до човека и то је тако нормално. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 RIP Galo. jedan od retkih u katolickoj crkvi koji je imao veru u humanizam i propovedao ljubav. Da, ali svoju verziju. I ja sam za to da se brinemo pastoralno i za homoseksualce - ali nije moje da trubim da bi trebali i njih i žene (premda bi one možda i imale mogućnost za neke redove) da redimo i da postavljamo za episkope i još budalaština koje je "bundžija" propovedao. Pa naravno da se svet okupljao oko njega - svet voli kad mu se titraju uši, ali titranje ušiju ne spašava. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 kad si u takvoj organizaciji poput RPC moras da pricas "budalastine" da bi makar neko skrenuo paznju na tebe. A Galo je imao vere u Gospoda vise nego svi evropski kardinali zajedno. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Постоје био-етички проблеми о којима никад нисам чуо да се у Србији расправља (еутаназија, вантелесна оплодња, опити са стем ћелијама, однос према хомосексуализму итд.) , каква је интегрална људска природа: како је Бог створио човека (смртним-бесмтрним, савршеним-несавршеним, у Рају или ван њега; сексуално издеференцираним или не, душом и/или телом; са страстима које су саприпадне првобитној природи или не итд. Moра да се води рачуна и о речнику, терминима не можемо говорити о хомосексуализму као неприродној појави кад је присутан у природи, присутан је у животињском свету, различитим културама, један део се роди са хомосексуалним пулсацијама, можемо говорити само о промашају сексалног објекта, не нужно и о душевној болести и не смемо јурити хомосексуалце по улици. Слушао сам Вука Бојовића и каже да има и међу лавовима хомосексуалаца а тек у мајмунском свету. Прича како је дошао пред кавез а два мајмуна се држе за руке и гледају заљубљено. Мидраш је у праву, то што је мени његова прича симпатична и за уши лепа, не значи да је априори и исправна. Ствари треба критички разматрати и треба бити јако опрезан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука