Млађони Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Читам сада тему о томе зашто Ц.Душан није светац, па ми сину пар питања на која нисам имао одговор. Прво што ме занима јесте како се уопште постаје светац? Који су критеријуми, начин, разлози? Друго шта заправо значи за неког када је проглашен свецем, шта значи за њега самога? Треће шта значи за цркву када је неко проглашен свецем, за вернике. И на крају да ли људе проглашавамо свецем због њих самих, т.ј због њиховог вечног живота или због тога што су неки узори у цркви? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Moja varijanta je sledeca: Otvore se nebesa, spusti se ogromna ruka i zalepi ti zlatni nimbus na teme, potapse te po ramenu, uvuce se nazad i oblak zaptije nebo. Sve ostalo mi je neki Hall of Fame, grupa fanova se slozila da je ovaj ili onaj zasluzio da bude na High Score listi. Uvek je zgodno imati fejmuse u svojim redovima, to je ozbiljan kapital. Recimo, ateisti imaju Jelenu Karleusu. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bigica Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 "Svetitelji su bili ljudi kao i svi mi. Mnogi od njih su čak bili i veliki grešnici, ali su pokajanjem došli do Carstva nebeskog. I svi koji dolaze tamo, dolaze kroz pokajanje koje nam je darovao milostivi Gospod Svojim stradanjem." "Svetitelji žive u drugom svetu i tamo Duhom Svetim gledaju slavu Božiju i krasotu Njegovog lica. U tom istom Duhu Svetom oni vide i naš život i naša dela. Oni znaju za naše nevolje i slušaju naše vatrene molitve. Živeći na zemlji, naučili su se ljubavi Božijoj od Duha Svetog. Ko je tu ljubav stekao još ne zemlji, sa njom prelazi u večni život, u Carstvo nebesko gde se ljubav umnožava i postaje savršena. Ljubav na zemlji ne može da zaboravi ni jednog jedinog brata. Utoliko pre svetitelji ne zaboravljaju ljude, nego se mole za nas." http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/StaracSiluan/Lat_StaracSiluan33.htm Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Recimo, ateisti imaju Jelenu Karleusu. E nećemo sad da se vređamo. kron and drvce је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Сарачевић Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Може Црква да прогласи неког за Свеца или ако народ тражи од Цркве да се неко прогласи Свецем, на пристанак Цркве. Најсигурнији начин да се утврди да ли је неко Светац је да га Бог пројави знамењем. Читајући "Пролог" Владике Николаја Велимировића ћеш видети и сам каква су се све знамења дешавала Божијом вољом. Кад умиру Свеци лице им се јако засија. Ја мислим да је то зато што душа Светаца за живота, живећи богоугодним животом, акумулира Духа Светога и када се душа одваја од тела дешава се некаква реакција која ослобађа светлост. Онда даље, истиче миро из нетрулежних моштију, пошто Свеци не труле. Кад је Свети Јустин Поповић умирао, људи који су били са њим у соби осетили су неко благо струјање ваздуха и соба се испунила пријатним мирисом. То сведочење има овде: Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Зло добра донети не може! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Imate i vi Vendija. Koji mi? Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Василије, ти изгледа не пратиш овај форум? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Kako koji? Pravoslavni Hrišćani. Vendi je vaša sestra u Hristu, a Karleuša nije član AS, a i da jeste, ona je mnogo normalnija, moralnija i inteligentnija od vaše Vendi Izvini, ja sam se na popisu izjasnio kao dzedaj te ne mogu da mrzim ni Jelenu ni Vendija. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Обожење Светих као осликавање Царства тема је мог предавања које приводим крају. Можда сте очекивали да вам говорим о чудесима и знамењима, о необичним и спектакуларним искуствима светитеља, виђењима Бога и томе сличном, попут оног што кружи у наше дане. Уместо тога, изабрао сам да говорим о искуствима општијим и блискијим свима нама, о неким истинама наше вере које, упркос њиховој величини, близу су да буду предане забораву. Тако, укратко, хтео сам да вашој љубави напоменем следеће: а) Светост се не поистовећује са достигнућима морала и нашег подвига, нити са натприродним искуствима било какве врсте, зато што се све то може срести и ван Цркве и изван Христа, а каткад и у већем степену. б) Светост је својство по природи само Бога и светитељи не располажу својом светошћу него учествују у Божијој светости, по мери у којој само Он благоизволи и хоће. в) Светост се даје од Бога као учествовање у самом Његовом животу; то се дешава са Христом Који освећује себе ради нас, а та трансфузија светости се пружа по преимућству и и највишем степену у Светој Евхаристији. г) Светост нам се „убризгава" преко Духа Светог, Који је Дух освећења, а то се одвија, због посебне улоге Светога Духа у икономији нашега спасења, када се Црква конституише у Тело и осликава Царство Божије које Дух доноси у историју. д) Светост се изражава као иконизам Царства; Светитељи су иконе (слике) а не прототипи Светости Јединог Светог. И што су аутентичније свети то више упућују на прототип, негирајући у себи Славу која припада само Богу. http://www.spc.rs/sr/obozenje_svetih_kao_ikona_carstva_bozijeg све ван овога је администрација тј. пискарање, гласање... DankaM and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Svetitelji su najprostije rečeno - prijatelji Božiji. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Свеци су блажена деца која највише по души личе на Оца. Најсподобнија од свих. Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Svetitelji su najprostije rečeno - prijatelji Božiji. Ono sa Bogom su na ti. volga је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Март 11, 2013 Пријави Подели Написано Март 11, 2013 Ono sa Bogom su na ti. Tačno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 11, 2013 Пријави Подели Написано Март 11, 2013 Svetitelji su ljudi za koje sa sigurnošću znamo da su se spasili. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 11, 2013 Пријави Подели Написано Март 11, 2013 Konacno resenje je... gresni ljudi koji su su se odrekli da su oni sami Istina. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука