Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

U knjizi Djela Apostolskih piše: "A kad prođoše Frigiju i Galatijsku zemlju, zabrani im Duh Sveti govoriti riječ u Aziji. Došavši do Mizije pokušavahu da idu u Vitiniju, ali im Duh ne dopusti" (Dela ap. 16:6-7). Kako? Istog tog apostola Pavla koji je napisao da Bog "hoće da se svi ljudi spasu i da dođu u poznanje istine" (1 Tim. 2:4), Sam Bog ne pušta da propoveda u tim zemljama.

Zašto? Zar Bog ne bi htio da se spasu ljudi koji u tom trenutku žive u Aziji i Vitiniji?

Немам појма и мене то интересује зашто... Али сам сигуран да то није због тога што Бог не жели да се спасу ти људи. Ако испадне да је тако, ја плаћам туру најбољег рајског пића за све присутне тада тамо. нећу се много истрошити у том случају, рај ће бити онако полупразан, ко стадион Партизана. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 421
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Значи, не показујеш минимум добре воље да ме разумеш, читаш моје речи са жељом да нађеш нешто што ти не одговара и за шта би се закачио, а не нешто што је можда прихватљиво за тебе. Нисам навикао да тако разговарам. Да, по мени ће бити УКОЛИКО ПОЖЕЛЕ да буду део Царства у тренутку сусрета са Богом. Ти можеш да будеш шта хоћеш али ако си сатаниста или пљувач по Цркви, мало је теже да пожелиш да будеш део Царства у тренутку сусрета, зар не? А са друге стране ако си неки који се клања Сунцу, који никад није озбиљније чуо за Христа, онда није толико незамисливо да у тренутку сусрета са Њим пожелиш да будеш део Његовог царства, јер си несвесно цео живот живео тако да ти стање духа буде блиско Царству, зар не? Смисао Цркве је - верујем - да омогући да уђеш у Царство, одмах, кад год пожелиш, а не да мораш да чекаш смрт. Смисао Цркве је да покаже најбољи пут ка Бога, али не мора да значи да је најбољи пут = једини пут. Смисао Цркве је да олакша пут ка Богу, али не мора да значи да је мимо ње тај пут немогућ. Али је тежи.

Слушај стари, да не тупимо безвезе, ако ја будем управу, да ме нађеш тамо горе и платиш ми пиво. Видиш, то је суштина моје вере, одушевљење које осетим што верујем да постоји могућност да се ти и ја заиста нађемо, али заиста, стварно, стварно колико и ова сад расправа, тамо горе и попијемо пиво. Звучи као бајка а стварност. Ето, да завршимо слагањем око тог пива, а не неслагањем, ако немаш ништа против. :)

pazii brate ovo..el znas cije su ovo zapovesti i kakvo je tvoje misljenje o njima?

1. Ne daji svoje misljenje osim ako te neko nije pitao za njega.
2. Ne govori o svojim problemima drugim osim ako nisi siguran da zele da to cuju i slusaju.
3. Kada ste na tudjem teritoriju pokazite respektovanje ili inace ne idite tamo.
4. Ako gost na vasem teritoriju vam ide na zivce budite okrutni i bez milosti. 5. Ne iskoristavaj seksualno osim ako ti nije dat znak.
6. Ne uzimaj ono sto ne pripada tebi osim ako to nije nekome teret i moli te da mu pomognes.
7. Priznaj snagu magije ako si je uspjesno koristio da bi ispunio neke svoje zelje ili potrebe. Ako budes poricao snagu magije nakon sto si imao uspjeha s njom, izgubit ces sve sto si postigao.
8. Ne zali se ni na sta sto se ne odnosi na tebe.
9. Ne ucini zlo djeci.
10. Ne ubijaj zivotinje osim ako si napadnut ili da bi prezivio zbog hrane.
11. Kada se kreces po otvorenom teritoriju, ne smetaj nikome. Ako ti neko smeta opomeni ga da prestane. Ako ne prestane, unisti ga.
Подели на овим сајтовима

Немам појма и мене то интересује зашто... Али сам сигуран да то није због тога што Бог не жели да се спасу ти људи. Ако испадне да је тако, ја плаћам туру најбољег рајског пића за све присутне тада тамо. нећу се много истрошити у том случају, рај ће бити онако полупразан, ко стадион Партизана. :)

Razume se da bi Bog želio. Međutim, Bog koji vidi srca ljudska i misli njihove, znao je da niko od njih u tom trenutku ne traži istinu i neće primiti apostolsku propovijed.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Blago onima koji ne čuše pa ne ispuniše,a teško nama koji znamo a ne činimo.Vladika Nikolaj

shvatite ljudi da bog nije komp i ne funkcioniše na pricipu enter,Esc

Подели на овим сајтовима

pazii brate ovo..el znas cije su ovo zapovesti i kakvo je tvoje misljenje o njima?

1. Ne daji svoje misljenje osim ako te neko nije pitao za njega.
2. Ne govori o svojim problemima drugim osim ako nisi siguran da zele da to cuju i slusaju.
3. Kada ste na tudjem teritoriju pokazite respektovanje ili inace ne idite tamo.
4. Ako gost na vasem teritoriju vam ide na zivce budite okrutni i bez milosti. 5. Ne iskoristavaj seksualno osim ako ti nije dat znak.
6. Ne uzimaj ono sto ne pripada tebi osim ako to nije nekome teret i moli te da mu pomognes.
7. Priznaj snagu magije ako si je uspjesno koristio da bi ispunio neke svoje zelje ili potrebe. Ako budes poricao snagu magije nakon sto si imao uspjeha s njom, izgubit ces sve sto si postigao.
8. Ne zali se ni na sta sto se ne odnosi na tebe.
9. Ne ucini zlo djeci.
10. Ne ubijaj zivotinje osim ako si napadnut ili da bi prezivio zbog hrane.
11. Kada se kreces po otvorenom teritoriju, ne smetaj nikome. Ako ti neko smeta opomeni ga da prestane. Ako ne prestane, unisti ga.

Не знам, претпостављам од неког законодавца/ философа/ зачетника религије пре Христа. Неке су добре, неке су примитивне. Све у свему пред човека стављају далеко мање захтеве него хришћанство. О чему се ради?

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Не знам, претпостављам од неког законодавца/ философа/ зачетника религије пре Христа. Неке су добре, неке су примитивне. Све у свему пред човека стављају далеко мање захтеве него хришћанство. О чему се ради?

E vidis to su zapovesti satanisticke crkve.....a recimo ovi liberali nisu ni svesni da ih postuju.....nema veze....ziv ti meni bio i nek te Bog cuva..... :)

Подели на овим сајтовима

E vidis to su zapovesti satanisticke crkve.....a recimo ovi liberali nisu ni svesni da ih postuju.....nema veze....ziv ti meni bio i nek te Bog cuva..... :)

Па неке од њих су саме по себи добре, мислим поштују их сви добри људи, али не знам какве то везе има са темом, право да ти кажем. Иначе, док сам читао Фукоово клатно (одличан роман!), пожелео сам да се мало више обавестим о тим сатанистима и сазнао сам да велика већина њих не верује у сатану као принцип зла и не обожава га у том смислу (бар званична учења тих заједница) већ су или атеисти и поштују сатану као симбол побуне или чак као некакав позитивни принцип, у оквиру неког њиховог религијског микса, неке митолошке мамбо-џамбо салате у коју верују. Тако да их гледам као јако изгубљене људе, не обавезно зле. Хвала брате, такође, па да попијемо то божанско пиво обавезно.  :)

Подели на овим сајтовима

Inace podstaknut raspravama na ovom forumu sve vise mi se namece zakljucak da je najbolje biti agnostik......i da je Hriscanstvo teret koji mi stavljamo na svoja pleca bespotrebno.....a samo trebamo biti dobri ljudi......vera tu nije vazna......dal verovali u Boga Svetu Trojicu,boga sunca,peruna,zevsa ili ne znam koga......

laki noc drugari i sve najbolje..... :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

Inace podstaknut raspravama na ovom forumu sve vise mi se namece zakljucak da je najbolje biti agnostik......i da je Hriscanstvo teret koji mi stavljamo na svoja pleca bespotrebno.....a samo trebamo biti dobri ljudi......vera tu nije vazna......dal verovali u Boga Svetu Trojicu,boga sunca,peruna,zevsa ili ne znam koga......

laki noc drugari i sve najbolje..... :stadaradim:

Можда би било најбоље ако би о томе размишљао пре упознавања Христа. А кад га упознаш, нема назад, нема више калкулисања шта је боље, лакше итд., него просто осећаш да је то једина права ствар и не можеш да одеш од Њега, јер кад Га једном сретнеш онда сваки други избор постаје немогућ и погрешан, без обзира колико из земљаске перспективе може деловати лакше... То је као заљубљеност. Знаш оно, негде на пола пута помислиш "боље можда да је нисам упознао,да се нисам заљубио сад се не бих цимао итд." али опет се не окренеш и не одеш, јер је она, пошто си је упознао, једина која је вредна... Наравно, пример није баш најбољи, јер са Христом нема "цимања", али капираш ваљда поенту. Лаку ноћ :)

Подели на овим сајтовима

Ma naravno bre ljubav ce pobjediti sve.....mislim   nisi ni svestan koliko ti svojom pricom obesmisljavas Crkvu ....ali nisi svestan......nema veze.....

Не, него ти не разумеш и ниси свестан шта је то Црква. Црква и те како има свој смисао, само што то није издавање чланских карти.

E,pa nije. Tvoj stav podrazumijeva da Boga u našem svijetu nema. U najboljem slučaju Bog se pojavljuje nakon naše smrti, u zagrobnom svijetu, a ovdje, na zemlji, mi živimo sami za sebe i zato upravo od naših djela zavisi da li će čovjek, koji živi u nepravoslavnoj zemlji, dobiti mogućnost da stupi u Pravoslavnu Crkvu.To jest, sve određuju naša djela, slučaj, i ako mi po svom nesavršenstvu i nemoći nismo u stanju da donesemo Blagu vijest do neke zemlje, Bogu ostaje samo da nemoćno tuguje zbog toga i da traži mogućnost da spasava nesrećne stanovnike te zemlje nakon smrti.

Ако неко може да ми растумачи шта је песник овде хтео да каже био би веома захвалан...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Hoce li ateisti,hinduisti,muslimani,jevreji,pagani svi da gore u paklu zato sto nisu prihvatli Hrista kao svoga spasitelja? :.mislise.

samo oni koji su poznali Hrista kao istinskog Boga ali su se okrenuli necemu drugom..bice po veri sta da ti pricam :)

Ne verujem da ce neko iz neznanja da strada.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Не, него ти не разумеш и ниси свестан шта је то Црква. Црква и те како има свој смисао, само што то није издавање чланских карти.

Svestan sam da da bi bio dobar covek ne treba mi Crkva a ni Hristos.....jer sam upoznao mnoge dobre ljude koji uopste nisu u crkvi i posto ti zastupas tezu da je to najvaznije onda  ona prica o tome da nema spasenja van Crkve jedostavno ne pije vodu......izrelativizovao si je do besvesti....i crkva gubi svaki smisao kao i Hristova zrtva....

Подели на овим сајтовима

Ако неко може да ми растумачи шта је песник овде хтео да каже био би веома захвалан...

Sve za priglupe - poenta je da ce Bog jos ovdje na zemlji spasiti nehriscanina koji iskreno trazi istinu. Tako da nema sta da ceka da taj covjek umre pa da mu onda naknadno gleda kroz prste. Ako ga ne spasi to znaci da taj neko nije ni trazio istinu i da ne bi prihvatio jevadjelsku propovijed.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Sve za priglupe - poenta je da ce Bog jos ovdje na zemlji spasiti nehriscanina koji iskreno trazi istinu. Tako da nema sta da ceka da taj covjek umre pa da mu onda naknadno gleda kroz prste. Ako ga ne spasi to znaci da taj neko nije ni trazio istinu i da ne bi prihvatio jevadjelsku propovijed.

Опрости брате, али имам утисак као да се радујеш томе да се што мање људи спасе. Мало више all we need is love варијанти неби шкодило. Послушај видео Св Николаја о мајци где он говори како је господ такав као мајка, да у сваком и најлошијем види нешто добро

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...