Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

Беседа о неумитној правди Божјој

Јер кад Бог не поштедје анђела
који сагријешише, него их метну у
окове мрака пакленога
(II Пет. 2, 46).

Како ће поштедети грешна човека? И првога свијета не поштедје него самоснога Ноја, проповиједника правде, потоп на свијет безбожнички; и градове Содом и Гомор сажеже и развали и осуди - како, дакле, да поштеди тебе, грешни човече? Зар си му ти милији и драгоценији од милиона анђела, и од толиких народа, потопљених потопом, и од многољудних градова? Па кад анђеле низвргну у мрак паклени, и народе потопи потопом, и градове огњем сажеже - чему се ти надаш грешећи, непрестано грешећи и од греха неодступајући? У милост Божју, велиш? Но зар је Бог милостивији сада него што је био онда? Зар се Бог мења као човек? Не надај се без мере, него према мери твога труда око поправке живота нека буде и нада Твоја. Ваистину велика је милост Божја, дуга је трпљивост Божја, безгранична љубав Божја. Гле, Бог тебе више милује и љуби него ти сам себе; и већма ти Он жели спасења него ти сам себи - но ко се до краја руга милости Божјој; ко се до краја исмева над стрпљењем Божјим; и ко се до краја противи љубави Божјој, хоће ли га Бог силом увести у царство Своје, и учинити суграђанином ађгела и светитеља?
О како је страшан мрак паклени, и звека окова, и шкргут зуба? Ту станују они који се наругаше милости Божјој и противише љубави Божјој. Зар ћеш и ти тамо, заблудела душо? Бог не жели, да и ти одеш тамо; анђели тугују, што си се упутила тамо; светитељи се моле, да се повратиш; црква приноси жртве за тебе, да се уразумиш. Ако све то презреш - о зар ћеш све презрети! - какву онда милост очекујеш од Бога?
О Господе праведни, помози нам да се благовремено тргнемо с пута ка мраку пакленоме, уразуми нас и у добру укрепи пре него што пошаљеш анђела, да нам душу узме. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 411
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

То што многи могу да се излече чајем и хладним облогама не значи да је постојање болнице бесмислено.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То што многи могу да се излече чајем и хладним облогама не значи да је постојање болнице бесмислено.

Pa Crkva ispoveda tog Hrista...ja ne znam u kog ti Hrista verujes...ima i Hrista u necrkvenim jevadjeljima,pa Hrista kao hindustickog avatara brame....mislim svejedno je verovatno po tebi?

.

Подели на овим сајтовима

Aha...zanimljivo pa mislim  sta ce nam onda Crkva?Po tvojoj prici onda postojanje Crkve je totalno besmisleno....

Црква је једини сигуран пут до Бога, што не значи да не постоје алтернативни (= несигурни) правци. Како рече патријарх Павле, чини ми се, Црква је као брод, ко је на броду неће се удавити, ко је у мору, само Бог зна шта ће са њим бити.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...