Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

У време тог Макарија Мухамед још није био у оптицају...

Da jeste, malo sam karikirao kao sto si mogao vidjeti nisam od rijeci do rijeci preprisao to predanje od sv.Makarija. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 411
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ako je vecnost bezvremenska kategorija a pakao kao i raj stanje covekove svesti u vecnosti,onda su i oni beskonacnI,bar sam ja tako razumeo tu pricu.

To je moje misljenje i sajt Pouke.org nema veze sa njim. :D

Ne svest, nego dusa, svest je tek sekundarni pojam.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ne svest, nego dusa, svest je tek sekundarni pojam.

Ukoliko posmatraš čovjeka kao dualnost, dakle tijelo i duša, morat ćeš da naiđeš i na priče o mitarstvima, jer taj koncept je iznikao iz podijeljenog gledanja na čovjeka. Ukoliko posmatraš čovjeka kao Bogočovjeka, tj čovjek i Bog u jednome, onda ćeš znati šta je primarno a šta sekundarno a šta samo jeste.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ukoliko posmatraš čovjeka kao dualnost, dakle tijelo i duša, morat ćeš da naiđeš i na priče o mitarstvima, jer taj koncept je iznikao iz podijeljenog gledanja na čovjeka. Ukoliko posmatraš čovjeka kao Bogočovjeka, tj čovjek i Bog u jednome, onda ćeš znati šta je primarno a šta sekundarno a šta samo jeste.

Meni je jasno.

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Па да размислим гласно, нема повратка у небиће,не можеш се вратити у ништа,па макар то покушавао сву паклену вечност.

Биће ниси сам стварао,па и тако паклен желећи небиће опет зависиш од Бога. Нити си се створио нити можеш бити ништа.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Пошто за Бога не важи време већ вечност, онда је пакао као однос са вечним Богом јел те вечан. 

Не ради се о промени. Свака промена захтева време. 

Мада Максим Исповедник чини ми се говори о некој мирујућој вечнокретности, помало контрадикторно. Елем, човек када уђе у заједницу са Богом испунио је циљ, финито, но како је Бог вечан онда постоји вечни раст, кретање ка Њему. Као пливање у бесконачном океану. 

Ја бих на то додао, пошто је чини ми се и Максим говорио о апокатастази, ако грешим исправите ме, да је некоме то пливање у бесконачном океану пакао и смрт је се гуше у њему. Током живота нису ''еволуирали своја плућа'', па су тако неспремни упали у воду. 

Ово је барем моје схватање. 

Подели на овим сајтовима

Пакао може да има време,почетак и завршетак али такође мислим,да у пакленом стању по сопственом избору,можеш да проведеш вечност што се Бога тиче.

И ђаво би наравно могао да се покаје али неће и тако упоредно биствује и храни се смрћу. Крај зависи искључиво од Бога Створитеља.

Уколико је биће створено да прими благодат вечнога живота (надам се да о тој вечности говоримо) онда такође неко може пребивати у вечности смрти, по избору.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...