DankaM Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 I mislim da decu treba maziti. Intenzivno Toliko da počnu da beže od tebe Данче*, Драгана Милошевић, Драшко and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 "Tako sam, od prvog daha koji je inicirao moj prvi plač, počela živjeti u labavoj vjeri, hranjena pričama sa sretnim završetkom. Pitam se, da li je fer ? O čemu ste razmišljali kada ste nas pustili da izađemo u svijet ? Da li shvatate da ste nas gurnuli u arenu? Niste nas spremili za zadatak. Vaspitavana sam kao princeza a tražite od mene da se borim kao gladijator." Ovo je dio pismenog zadatka brižno podizane djevojčice, a tema je "Da li smo spremni za sjutra?" Zaista se čovjek zapita da li smo valjano pripremili djecu za "sjutra"? Štiteći ih znamo i da pretjeramo. Јанко, Ђуро Станивук, ВИЛМА and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 Citajući iskustva trvdih i super roditelja, dodjoh do zakljucka - kakav god da je trend, zeznuces stvar . Ma koliko voleli decu i mislili da radimo pravu stvar za njih, nezahvalni mali gnjavatori ce da nadju falinku . Salu na stranu, roditelji su samo ljudi i prave greske.Mene su moji mazili i hvala im na tome . Mazicu i ja svoju decu, ako Bog dozvoli da ih imam uopste, bez da napravim skotove, pa kud puklo da puklo , nek ide život .. Зорица Бубало, Драгана Милошевић, Саша од Москве and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Bas mi se dopada tekst. A ovaj deo mi je posebno zanimljiv "Poenta je da se deca osećaju sigurnije kada je pred njima manje izbora, kaže Švarc, jer onda lakše mogu da se posvete određenim stvarima i ne misle na ostalo, što je veština koja će im biti potrebna u životu. “Ne kažem da deca ne treba da isprobaju razne stvari, već da im ponudite razuman izbor" Sloboda je nepresusni izvor lepote ali i muke i za odraslog coveka a kamoli za dete. Zato se slazem sa autorom da deci treba "dozirati" slobodu izbora u skladu sa uzrastom da bi ih osposobili da kada dodje vreme i punoletsvo budu dovoljno zrela i naucena da upotrebe svoju slobodu na pravi nacin- za stvaranje a ne za destrukciju bilo prema sebi ili okolini. Postojao je svojevremeno jedan projekat, mozda je neko citao i knjigu o tome "Slobodna deca Samerhila" koji je zaista izgledao savrseno, bar meni kada sam citala tu knjigu kao tinejdzerka. Deci je data sloboda da se razvijaju u skladu sa afinitetima, da se oprobavaju u raznim delatnostima itd itd... Nekoliko godina kasnije, bila sam jako iznenadjena kada sam cula da se od projekta "odustalo" jer su rezultati bili losi. Duboko sam verovala da tu nesto "nije uradjeno kako treba" jer mi nikako nije bilo jasno kako je moguce da tako jedan divan i "slobodan" koncept ne funkcionise u praksi. Tek sada, iz "roditeljskih cizmi" razumem da deca dok ne odrastu imaju potrebu za disciplinom i ogranicenjima i da im to, koliko god se bunili i negodovali, ipak sustinski najvise odgovara jer se, kao sto autora kaze zaista "osecaju sigurnije kad je pred njima manje izbora" i energiju usmeravaju na kreiranje u datim okvirima umesto na beskrajno ispitivanje i "trazenje" okvira i granica slobode. Ђуро Станивук, Дуња and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Како може дете да бира између бесконачно избора када не можемо ни ми....ко год се бави музиком, дизајном или било којом уметношћу боље ће ово разумети... Био је један филм о дечаку који се родио на броду..име му беше неки број не сећам се...углавном, сцена када он размишља и објашњава клавир као феномен оквира који у себи садржи бесконачност...ограничен број дирки-неограничен број комбинација... Мора дете да има неки ослонац, не може да лебди у васиони... obi-wan, Јефимија Крунић, Volim_Sina_Bozjeg and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
*Blue* Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Nase je da decu podizemo u pravoslavnom duhu, da ih ucimo o Bogu jer cemo odgovarati za njih.. I sve to naravno uz ljubav i paznju, voljeno dete ne moze biti nesrecno. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Kyrie Eleison Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Postojao je svojevremeno jedan projekat, mozda je neko citao i knjigu o tome "Slobodna deca Samerhila" koji je zaista izgledao savrseno, bar meni kada sam citala tu knjigu kao tinejdzerka I mene je raspametila svojevremeno pa sam zatim skontao neke stvari - mada, ako biram izmedju samerhila i marije montesori, ostajem pri samerhilu Mилена КШ and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Na njenom kauču ređali su se 20/30-godišnjaci koji su patili od depresije i anksioznosti a njihove mame i tate kao da su sa svim tim imali vrlo malo veze. Štaviše, svi oni su pričali o tome koliko “obožavaju” svoje roditelje. http://www.detinjarije.com/zasto-fantasticni-roditelji-podizu-depresivnu-decu/ Opet su u pitanju pedagoški eksperimenti. Dobra podloga daje dobar plod. Nekada jednostavan uticaj sporednih momenata zna da devastira godine brižnog rada. Strah da se ne ispusti nešto dovede do trena kada pređemo granicu i nesvjesno pretjeramo. Trebi biti mudar i prepoznati mjeru. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Moja deca prolaze kroz životne izbore zajedno samnom (bespotrebno im je sužavati izbor), jednog dana kad budu sigurni ja ću im zasmetati i povući ću se na komplikovanije životne dileme (čekaću ih tu). Lazar 2 god. Miloš 3 god. Sanja Т. and Ayla је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 ... jednog dana kad budu sigurni ja ću im zasmetati i povući ću se na komplikovanije životne dileme (čekaću ih tu). To treba znati...i uraditi ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Moja deca prolaze kroz životne izbore zajedno samnom (bespotrebno im je sužavati izbor), jednog dana kad budu sigurni ja ću im zasmetati i povući ću se na komplikovanije životne dileme (čekaću ih tu). Lazar 2 god. Miloš 3 god. Не прави се паметан, тако ћеш упропастити децу. Док деца не одрасту родитељ мора да брине о њима преузимајући одговорност кад су у питању одлучивање о важним стварима. Деца гледају одговорност родитеља и уче се одговорности. Има још пуно ствари које су неопходне у васпитавању деце као да кад су животни избори родитељ ту теба да одигара најважнију улогу и да усмери дете на прави пут да дете не би лутало. Један мој пријатељ, несвестан да бежи од одговорности, је својој ћерци из првог брака рекао да кадгод нешто пожели може да рачуна с њим. и дете никад није ништа пожелело а он је био у уверењу да има скромно дете. Када је одрасла она му је рекла да никад није имала оца. Једноставно деца се плаше одговорности и родитељи морају да буду ти који ће је преузети на себе. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 To treba znati...i uraditi Srećom vežbam svakodnevno. Ayla је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Не прави се паметан, тако ћеш упропастити децу. Док деца не одрасту родитељ мора да брине о њима преузимајући одговорност кад су у питању одлучивање о важним стварима. Деца гледају одговорност родитеља и уче се одговорности. Има још пуно ствари које су неопходне у васпитавању деце као да кад су животни избори родитељ ту теба да одигара најважнију улогу и да усмери дете на прави пут да дете не би лутало. Један мој пријатељ, несвестан да бежи од одговорности, је својој ћерци из првог брака рекао да кадгод нешто пожели може да рачуна с њим. и дете никад није ништа пожелело а он је био у уверењу да има скромно дете. Када је одрасла она му је рекла да никад није имала оца. Једноставно деца се плаше одговорности и родитељи морају да буду ти који ће је преузети на себе. Plašim se da nećeš nikad umeti da me pročitaš. Ayla је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Plašim se da nećeš nikad umeti da me pročitaš. Е брате, немо се љутиш, ал'имам лоше мишљење о људима који сами себе хвале! Такви никад ништа добро не ураде а хвале се ко да су не знам шта урадили. Само такав један може да се хвали како он добро васпитава децу не знајући каква ће деца бити кад порасту. Све нешто мислим да ти родитељи хвалисавци подижу проблематичну децу. Жао ми деце коју васпитаваш, зато сам ти оно и написао. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2014 Е брате, немо се љутиш, ал'имам лоше мишљење о људима који сами себе хвале! Такви никад ништа добро не ураде а хвале се ко да су не знам шта урадили. Само такав један може да се хвали како он добро васпитава децу не знајући каква ће деца бити кад порасту. Све нешто мислим да ти родитељи хвалисавци подижу проблематичну децу. Жао ми деце коју васпитаваш, зато сам ти оно и написао. Tebi žao moje dece?? Nisi ti kršten čovek niti si dobronameran. Ja se ne hvalim ali mi se svidja da moj pristup izaziva u neku ruku i tvoje divljenje jerbo samo posle toga sledi zapažanje mog hvalisanja. Mani me se čoveče. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука