JESSY Написано Април 26, 2013 Пријави Подели Написано Април 26, 2013 Гордост Презирање ближњег. Претпостављање себе свима осталима. Дрскост. Помраченост, задебљалост (огрубелост) ума и срца. Прикованост за земаљско. Хула. Неверје. Лажни разум. Непокорност Закону Божјем и Цркви. Корачање за својом телесном вољом. Читање јеретичких, развратних и испразних књига. Непокоравање властима. Заједљиво изругивање. Напуштање смирења и ћутљивости, којима подражавамо Христа. Губитак простодушности. Губитак љубави према Богу и ближњем. Лажна философија. Јерес. Безбожништво. Незнање. Душевна смрт. Свети Игњатије Брјанчанинов ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 27, 2013 Пријави Подели Написано Април 27, 2013 Ja sam gorda.Kako se to leči? Gordost je majka svih grehova i najveći greh a od nje pati svaki čovek... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 27, 2013 Пријави Подели Написано Април 27, 2013 Gordost nekako osecam najvise prilikom molitve, tad mi se prikaze u najjacem svetlu. Kako se leci? Dobijes neki prutic u vidu bolesti, stradanja itd. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 27, 2013 Пријави Подели Написано Април 27, 2013 Od gordosti te samo Bog može spasiti ali mu se moraš moliti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 27, 2013 Пријави Подели Написано Април 27, 2013 Прикованост за земаљско. Губитак простодушности. Незнање Ovo sam ja.Moglo bi još mnogo toga da se doda.....ali je gordost glavna.Kad počnem da se raspravljam,uvek mislim da sam u pravu...i ne dajem prostora drugim ljudima da se izraze.....ja ne umem da ćutim,a to mi je mnogo mnogo dosadilo...i nisam srećna. Саша од Москве, Драгана Милошевић and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 27, 2013 Пријави Подели Написано Април 27, 2013 Od gordosti sve pocinje. Kad se spremam za ispovest i na papiru prvo napisem gorda sam ostalo ide samo. Samo iskacu plodovi gordosti tj. gresi. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 27, 2013 Пријави Подели Написано Април 27, 2013 Ovo sam ja.Moglo bi još mnogo toga da se doda.....ali je gordost glavna.Kad počnem da se raspravljam,uvek mislim da sam u pravu...i ne dajem prostora drugim ljudima da se izraze.....ja ne umem da ćutim,a to mi je mnogo mnogo dosadilo...i nisam srećna. ниси једина...пуно нас је таквих....али сама чињеница да смо свесни тога , да тиме нисмо срећни и да желимо да се променимо, велика је ствар....наш труд наградиће Господ.... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Kotur Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Da li smatrate da je biti gord loše i ako smatrate, zašto tako mislite, sa stanovišta svakodnevnog života hrišćanina? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Бити горд је стање душе човекове по паду. То је она најдубља нит којом је човек чврсто везан за свој пад. Човек може бити непорочан, без мане, савршен и горд. verum est in beer, Arsenija, Andre Williams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Иако је то стање духовног пада, мислим да је гордост као нека суштина човекове борбе, јер се највише боримо са гордошћу и против ње. Наравно да је погубна за човека, међутим, ја не знам како би мој живот изгледао да нисам горд и суздржан. Онда ово не бих био ја. Мада.. онда бих био несумњиво бољи.. Погубна је, али и укорењена у људској души. Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 практично,јако је лоше.одузима мир и благодат коју даје смирење. JESSY and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 1 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Гордост је најпогубнији грех, и он лежи у основи свих осталих грехова. На супротној страни имамо смирење које је мати свих врлина. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Gorda osoba malo može drugog poštovati... 1PET 5:5 Tako vi mladi slušajte starešine; a svi se slušajte medju sobom, i stecite poniznost; jer se Bog ponositima suproti, a poniženima daje blagodat. 1PET 5:6 Ponizite se, dakle, pod silnu ruku Božiju, da vas povisi kad dodje vreme. 1PET 5:7 Sve svoje brige bacite na Nj jer se on brine za vas. Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 практично,јако је лоше.одузима мир и благодат коју даје смирење. :good2: ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Da li smatrate da je biti gord loše naravno da je lose.....prvo i najvaznije, ona je odricanje Boga....gordost je osnova nipodastavanja drugih ljudi....a posto smo svi ikone Bozije, znaci njome nipodastavmo i samog Gospoda... Gospod se protivi gordima (Jak.4,6). Nečist je pred Gospodom svaki čovek ohola srca (Priče,16,5). sve sto smo na nasem duhovnom putu mukotrpno stekli , gordoscu gubimo.... Gordost je krajnja beda duše koja u svome pomračenju misli da je bogata(Sveti Jovan Lestvičnik) Ona je prepreka svakom nasem napredovanju.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука