Jump to content

Старац Пајсије - поуке

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

а то није напад гордости, опходити се према њима без поштовања?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 6. 8. 2016. at 19:36, Дијана. рече

Expand  

Ne Dijana, ophodis se sa poštovanjem prema svemu onome što izgovaraju i što je korisno za sve, molitva, podvig, itd. Ali ako počnu pričati o ličnim kartama i govoriti neistine, naravno da to treba kritikovati. Pa više ga poštujem kad to kritikuje jer nisam zaslijepljen.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 6. 8. 2016. at 19:36, Дијана. рече

Expand  

Meni par najboljih prijatelja ne persira, znaju me u svim izdanjima, i kad ponekad "говорилм неке ствари чију логичност или чињеничност бисмо могли да оспоримо" oni mi prosto i otvoreno kazu: "E, daj ne seri!". Ja to postujem. Ako sve mora u belim rukavicama, to nije postovanje.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 6. 8. 2016. at 19:44, Suncokret54 рече

... сећаш се, дијалога Черчила са неком леди, он јој је рекао да је ружна, она њему на то да је пијан, премијер је тада закључио :"Да, али већ сутра ја ћу бити трезан."... симпатично... шта мислиш, да ли се отрезнио, пре одласка одавде...:)

Expand  

Suncokret shvatas li da ukoliko Drvce nesto kaze pogresno to nema isti uticaj kao kad kaze neki starac oko kojeg se okuplja mnogo ljudi, jer to moze da ih navede i na pogresan put, razumijes? Govori neistine i jos je ubjedjen u to, znaci da lupeta.

Подели на овим сајтовима

On 6. 8. 2016. at 21:19, Ronald рече

da ukoliko Drvce nesto kaze pogresno to nema isti uticaj kao kad kaze neki starac oko kojeg se okuplja mnogo ljudi,

Expand  

Ne mogu da garantujem da nam se fanovi ne preklapaju!

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 6. 8. 2016. at 20:05, Suncokret54 рече

... зар мислиш да је љубазност у опхођењу неизоставно лицемерје...:)

Expand  

Precesto za moj ukus. Naravno, kao funkcionalni deo drustva i sam koristim licemerje u svoju korist. Docim, sa prijateljima ne igram tu igru, oni me znaju u najgrdjem izdanju i jos su tu, tako da nema potrebe za pretvaranjem.

Подели на овим сајтовима

Drvce, ti nisi sveti starac, ni inace, jos manje za tvoje prijatelje. Ja prijatelje kritikujem ali ne koristim vulgarne izraze niti zargon. Ne znam, mozda je to licemjerje, ali zaista preferiram pristojne forme za svaki sadrzaj iskaza. Izgleda da sam previse citala klasicnu knjizevnost.

Roni, sad govoris nesto drugo. Izraz lupetanje je neprikladna forma za ono sto zelis da kazes. Eto ti familijarnosti prema starcu ko prijatelji prema Drvcetu. Eto, da si to rekao starcu u oci, on bi ti vjerovatno rekao 'oprosti meni gresnom', i to ne bi bilo licemjerje. Ali ti to vjerovatno ne bi rekao pred njim... E to je tek licemjerje i lazna sloboda nepostovanja o kojoj sam govorila. Da, rekla sam i ja tebi to, iako to nikad ne govorim, a to je bilo tendenciozno, i sad ti se izvinjavam za to. Inace smatram upotrebu takvih izraza samo formom ispoljavanja agresivnosti, kao i psovke, u nekim slucajevima nedostatak maste, elokvencije i tako to. To je uvredljivo i ovde kad se sagovornici tako cascavaju, za mene, ali mi ne mozemo ovde da vaspitavamo ljude. Ali minimum pristojnosti kad govorimo o velikim ljudima u bilo cemu, a svetinje su jos u kategoriji koja je izvan/iznad.

Filozofija jezika je zanimljiva.

Подели на овим сајтовима

On 6. 8. 2016. at 22:20, Дијана. рече

Drvce, ti nisi sveti starac, ni inace, jos manje za tvoje prijatelje. Ja prijatelje kritikujem ali ne koristim vulgarne izraze niti zargon. Ne znam, mozda je to licemjerje, ali zaista preferiram pristojne forme za svaki sadrzaj iskaza. Izgleda da sam previse citala klasicnu knjizevnost.

Expand  

Мртво и оболело дрво...Труло дрвце, не мислим да си превише читала класичну...

• Волим 1

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Klepi ti mene i Drvceta jednim potezom. Ajme... doduse, previse je samo kad tuku...:) 

Подели на овим сајтовима

On 6. 8. 2016. at 22:20, Дијана. рече

Roni, sad govoris nesto drugo. Izraz lupetanje je neprikladna forma za ono sto zelis da kazes. Eto ti familijarnosti prema starcu ko prijatelji prema Drvcetu. Eto, da si to rekao starcu u oci, on bi ti vjerovatno rekao 'oprosti meni gresnom', i to ne bi bilo licemjerje. Ali ti to vjerovatno ne bi rekao pred njim... E to je tek licemjerje i lazna sloboda nepostovanja o kojoj sam govorila. Da, rekla sam i ja tebi to, iako to nikad ne govorim, a to je bilo tendenciozno, i sad ti se izvinjavam za to. Inace smatram upotrebu takvih izraza samo formom ispoljavanja agresivnosti, kao i psovke, u nekim slucajevima nedostatak maste, elokvencije i tako to. To je uvredljivo i ovde kad se sagovornici tako cascavaju, za mene, ali mi ne mozemo ovde da vaspitavamo ljude. Ali minimum pristojnosti kad govorimo o velikim ljudima u bilo cemu, a svetinje su jos u kategoriji koja je izvan/iznad.

Filozofija jezika je zanimljiva.

Expand  

Ja kad kažem da neko lupa uopšte ne ispoljavam nikakvu agresivnost jer vulgarne rijeci skoro da ne izgovaram, ne osjećam se kad sam zadnji put rekao. Čak i viceve sam zbog njih prestao ili se kanim da ispričam, jer mi je žao ako mjesecima nisam rekao baš kroz te zezanciju.

Pa zavisi kakvu bi komunikaciju razvili, možda bi za nas to bila rijec kojom ne vrijedjamo već volimo jedan drugog, uljepsali bi je.

Od početka sam govorio o posledicama njihovi stavova u vezi nekih pitanja. Iznose neistine za koje se ljudi zalijepe i to može imati trajne posledice, a uzrok je jedan, nije se mogao suzdržati i reci " ja ne znam".

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ако човек не верује у Бога неће имати обзира ни према породици, ни према свом завичају, ни према својој отаџбини, а ни према форумашима.

Expand  

Jos jednom se potvrdjuju navedene reci, dosta je bilo ovih bahatih forumasa koji misle da mogu svasta da pisu, kao da namerno zaboravljaju da ovo citaju decica jednako kao i stari. Neka je starac to rekao, trebao je jos i jace da oplete po njima, suvise je on blag kako su zasluzili. Molim prijavite svaku nedostojnu poruku administraciji, hajde da ovaj kutak interneta bude cist i umiven kako i dolikuje.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

20.12.2016.

•  
  •  
  •  
  •  
  •  

старац Пајсије Светогорац: УСРДНИ ПОСТ

Постећи човек показује своје добровољење. Из усрдности се подвизава и Бог му помаже. Али ако то чини на силу и каже: „Шта да радим, петак је, па је ред да постим“, мучиће се. Међутим, ако му је јасан смисао поста и ако пости из љубави према Христу, радоваће се. „На овај дан“, треба да помисли, „Христос је био распет: ни воде Му нису дали да попије. Давали су му сирће. Ни ја нећу пити воде целога дана.“ Ако то чини, онда ће осетити у себи узвишенију радост од онога ко попије најукуснији освежавајући напитак! А видиш, многи мирјани ни на Велики Петак не могу да посте, чак ни на тај један дан. Али пред неким министарством могу да седе по цео дан и штрајкују глађу због неког ћефа, да нешто постигну. Тамо их бодри ђаво. То што чине је самоубиство. Други пак, када дође Васкрс, радосно и из све снаге поју „Христос воскресе“ јер ће добро да једу. Личе на Јудејце који су Христа хтели да начине краљем, јер их је нахранио у пустињи. Сећате ли се шта каже Пророк? „Проклет био ко немарно ради дело Господње.“ (Јер. 48,10) Једно је када неко има добру вољу да пости, али не може, јер му, ако не једе, дрхте ноге, пада у несвест не помаже му, дакле, његова издржљивост, или здравље итд. – а друго је када има снаге и не пости. Где је онда добра воља? А жалост онога који жели да се подвизава, а не може, надомешта подвиг и он има већу плату од онога ко има одважности и подвизава се, јер тај осећа и задовољство. Данас је дошла једна сиротица од неких педесет пет година сва уплакана, јер не може да пости. Муж се од ње развео. Имала је једно дете и изгубила га у саобраћајној несрећи, па је остала сама. Мајка јој је умрла, нема где ни да станује ни где да се храни, па је узимају жене да им ради за стан и храну. „Имам велики грех на савести, оче“, рече ми та сиротица, „јер ништа не радим: а најгоре од свега је што не могу да постим. Једем шта ми дају. Понекад ми средом и петком дају посну храну, али често ми дају мрсну, а ја сам принуђена да је једем, јер се исцрпљујем и не могу да стојим на ногама.“ „Једи“, рекох јој, „ако не можеш да издржиш.“ Човек треба да испита своје могућности. Ако види да не може да издржи, нека поједе још нешто. „Измери самога себе“ каже преподобни Нил.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Једноставност ОДМАРА.

На Синају сам имао једну конзерву у којој сам спремао и чај, и кашу. Шта мислите, шта је човеку потребно да би живео? Узео сам једну конзерву млека, мало сам је засекао и направио нешто као дршку. У томе се најлакше спрема кафа и чај. Часком се угреје на малом горионику. Није као ове џезве! Потребна ти је читава гомила шпиритуса да би се уграјале. А за ноћ нисам ни користио лампу, већ само свећу!

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...