Недићевац Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Инат - најјаче србско оружје! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Inat je po definiciji ponašanje suprotno očekivanom i složićete se dapostoji svugde, ali srpski inat je fenomen koji zaslužuje da se posebnoobradi. “E uradiću to pa makar crk’o” je rečenica koja prati ovu vrstuinata i najčešće je usmerena tako da nam u krajnjem ishodu donosi višeštete nego koristi. Srbin će uraditi nešto pa maker naštetio sebi i/iliokolini. U ljubavi na primer, kad proradi inat, spašavaj se ko može. Alizato inat leči promaju, jer iako se neko razboli, to sigurno nije odpromaje pošto promaje nema, a ti kevo tripujes i smaraš. Međutim istaova volšebna osobina može biti itekako produktivna u sportu ili ratu.Ima toliko primera kada je samo primenom čistog inata neka potpunoizgubljena bitka ili meč preokrenut u našu korist. I tu ispada da jesrpski inat najjače srpsko oružje. Inat je ono u šta se uzdamo u nedostatku moći, novca ili znanja i zapravo se tera da bi onom drugom bilo loše “iz inata”, tako da oviishodi uopšte ne čude i veoma smo ih svesni. To je onaj fazon “Srbija sakoličinom žita koje proizvodi može da hrani pola Evrope”, ali mi nećemoiz inata i nek svi pocrkaju od gladi! Ili ono kad moj dečko ne skapirašta meni prija i to naravno prosto ne uradi, ja onda ostanem tužna iiznervirana pa iz inata neću da se vidim sa njim, iako je upravo to onošto bih u tom trenutku najviše radila. Ovi i slični primeri su iritantnii svako se od nas u njima pronalazi, ali nam se opet iznova i iznovaponavljaju. Jer većini Srba nije dovoljno ako jednom stave ruku u vatru,već mi to moramo da radimo više puta, dok nam od ruke ne ostane ništa, ai tada postoji mogućnost da iz inata nista ne naučimo. I zato ću jasada iz inata da završim ovaj tekst jer sam se iznervirala koliko samsvesna da gajim i zalivam taj svoj srpski inat, ali iz inata neću da gaprerastem! Bar me je izlečio od promaje! G Cosić Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 19, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2013 Хаха! У фазону : е, нећу па макар мени нешто да се догоди. Негативно претворити у позитивно, па није баш у нашем менталитету да изигравамо Сизифа. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 19, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2013 Инат мале земље Не ради се ни о каквом инату него поносу. Да није тог поноса не би било ни епско-лирског циклуса, не би било ни хајдучко-ускочког, не би било "Девојке брже од коња", "Баш челика", Вука, Доситеја, Ђуре Јакшића, Јована Јовановића Змаја, Лазе Костића, Михајла Пупина, Мокрањца, Петра Коњовића, Уроша Предића, Владимира Петковића Диса, Милутина Бојића, генерала Степе Степановића, Живојина Мишића, Радомира Путника, Јована Дучића, мајора Гавриловића, Меше Селимовића, Иве Андрића, Милоша Црњанског, Драган Џајића, Владе Дивца, Емира Кустурице, Новака Ђоковића и још хиљаде других неспоменутих претходно. Не би било нас оваквих какви смо несавршениџ, али опет посебних. Тај нас је понос држао када смо били поробљени као данас, уз њега смо истрајавали до највећег човековог идеала - слободе. Ж.В. Кад помену понос, треба знати да понос припада гордости, а гордост је опер тама у односу на достојанство. Поносан, горд човек не може да се понизи. Он увек доказује своју величину. Док достојанствен човек и кад се понизи пред мањим од себе постаје још већи горостас. Горди људи су мали људи и они не могу да се понизе јер не могу бити мањи него што јесу док достојанствен човек у својој величини увек може да се понизи да би био ближи ономе маломе. Само велико људи могу да се понизе, мали не могу бити мањи него што јесу. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2013 "Istinski ponos dovoljan je sam sebi.Samo, istinski ponos jerijedak. Mnogo češće susrećemo oholost, sujetu, uobraženje; nekad su podnjegovim vidom i imenom, a nekad goli, bez maske ponosa.Oni nikadnisu dovoljni sami sebi. Da bi potpuno živjeli, njima treba tuđedivljenje i priznanje, često i tuđe poniženje; oni su za onoliko veći zakoliko drugog umanjuju, a te veličine nikad im nije dosta..., stoga sustalno nemirni, u pokretu, tražeći na što bi se mogli popeti iizdignuti, dok je ponos uvijek miran, zadovoljan onim što je i tu gdjeje, i samo ne da nikom na sebe.Ponosni ljudi, prirodno, čestostradaju zbog svog ponosa, ali im njihov ponos pomaže da podnesu svakostradanje. Naprotiv, sujetni ljudi se i ponižavaju da bi zadovoljilisvoju sujetu i, naravno, ne uspijevaju u tome, jer sujeta se kaoćudljiva žena iz lošeg društva, odjednom okreće i prebacuje im što suzbog nje učinili.A oholost je slijepa, bezdana; nju nitko nikad nijenahranio, i ona zna samo da kaže: Još, još ! Što joj više daješ ižrtvuješ, ona samo odlučnije i glasnije traži još više.Ponos drži,hrabri i pomaže čovjeka na njegovom putu, sujeta mu truje život, ometarad i kvari odnos sa ljudima, a oholost na koncu pojede cijelog čovjeka,zajedno sa njegovim darovima i uspjesima i, nezasićena i nezasitna,traži odmah novu žrtvu."Ivo Andrić Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 To je ono kada ti kažu: "Ti to ne možeš", a ti kažeš u sebi " U šta, da mogu? Samo me gledaj. " Najkraća definicija. Inner Truth and Predrag S. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Децембар 19, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2015 Отишао владика Данило Крстић, (као свршени теолог) код владике Јована Шангајског да тражи благослов да се замонаши. И рече му:-Владико благословите! Ја бих желео да се замонашим .А овај му каже: -Не, иди да се жениш. Данило се покуњи и оде, и после неког времена га не послуша и замонаши се. Од тог времена избегавао је да се сретне са Јованом јер га је била срамота. На крају се сретну и каже му Данило: -Владико, опростите ја вас нисам послушао, ја сам се замонашио. А овај му одговори: -Тако је човече и требало, одлично. Ви Срби радите све контра од онога што вам се каже. Ја сам ти намерно рекао супотно од онога што треба да урадиш. Sofija_, Караконџула and Zero је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Децембар 21, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2015 Пошто би се потутрчио? Нипошто. Само из ината. Ријечи које се иначе приписују Краљевићу Марку, тако да ово још више добија на тежини и што се мене тиче - дефиниција ината. Иако је сама ријеч турцизам, ми, Срби, смо ову појаву довели до савршенства! "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 21, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2015 И инат може да се корисно употреби, али да се и злоупотреби. Инат може бити покретач да боље радиш, да се супроставиш нечему лошем, али може бити и оружије у наношењу бола другим људима. Много зависи када се и на који начин инат употреби. Zero, Sanja Т. and Sofija_ је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука