N.Petrovic Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Da, "Градација" је лоше изабрана реч у преводу онога што је митрополит хтео да каже. Градација подсећа на субординацију, на већег и мањег у Светој Тројици, а тако нешто митрополит сигурно не тврди. `` Prvi dakle istovremeno, radja i Jerarhiju. Ontoloski, Jerarhija postoji i u Svetoj Trojici. Izvor, pocetak, je Otac i odatle izviru Lica Svete Trojice. U Svetoj Trojici imamo gradaciju a ne istovremeno sapostojanje, dakle imamo postojanje koje se prenosi sa Jednog na Drugog. Ako stavimo lica da se pojavljuju istovremeno, onda ponistavmo znacenje uzrocnosti. Uzrocnost je nesto sto ne mozemo prenebregnuti. `` Originalni tekst je: «Ὁ πρῶτος λοιπὸν αὐτομάτως γεννᾷ τὴν Ἱεραρχία. Ὀντολογικὰ ἡ Ἱεραρχία ὑπάρχει καὶ στην Ἁγ. Τριάδα. Ἡ πηγή, ἡ Ἀρχή, εἶναι ὁ Πατήρ, ἀπὸ ’κεῖ πηγάζουν τὰ πρόσωπα τῆς Ἁγ. Τριάδος. Στὴν Ἁγία Τριάδα, λοιπόν, ἔχουμε μία διαβάθμιση, δὲν ἔχουμεαὐτόματη συνύπαρξη, ἀλλὰ ἔχουμε ὕπαρξη ἡ ὁποία μεταφέρεται ἀπὸ τὸν ἕναν στὸν ἄλλον. Ἐὰν βάλουμε τὰ πρόσωπα νὰ ἐμφανίζονται ἔτσι ταυτόχρονα, τότε καταργοῦμε τὴν ἔννοια τῆς αἰτιότητος. Ἡ αἰτιότητα δὲν εἶναι κάτι ποὺ μποροῦμε νὰ παραβλέψουμε». Ovo je mitropolit izrekao na jednom skupu u Volosu 2008. U nastavku teksta govori o tome kako je Jerarhija bila i medju Apostolima sa Petrovim prvenstvom i da tako treba biti i danas sa njegovim naslednikom. Ceo tekst sam vec postavljao al aj opet: http://aktines.blogspot.no/2011/12/blog-post_3058.html Kako komentarises ovu izjavu mitropolita? Ali ruku na srce. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 @@Ђорђе Р, Све ово што си навео је више него довољно. Управо из тога произилази да је текст написан у тренутку када, као што то ради и новина Курир, хвата на јефтин популаризам. Сам текст је толико неозбиљан и недефинисан да га јенепотребно коментарисати. Сада, ако баш морамо свако писање да коментаришемо и да правдамо било кога онда нешто са нама није у реду. Сав Владика Григорије је себе оправдао. Рекли смо да није било заједничког саслуживања јер није било Литургије. Просто, молили су се за мир и јединство. Ако је то било коме проблем треба да се добро запитају које је то њихово хришћансство и православље. Наравно, свако ко ради нешто што је на неки начин пионирски посао и што само по себи је спремно на осуду мора да трпи тај терет. Ја заиста немам разлога да правдам било кога а понајмање Владику Григорија. Он је себе у многим поступцима и доказао и оправдао и скидам капу за оно што ради као човек који је отишао баш тамо где Епископ треба да буде. И игуман Методије из Валаам није служио литургију заједно са свештенство МПЦ, веќ опело, заједно су се молиле за покој душе свога оца. Али, реакције на овом сајту нису били исте као сада за владику Григорија... Да нисте и ви тада поступили исто као и сада о. Љубо? https://www.pouke.org/forum/topic/8616-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81/ Дали значи да је за две године појам саслуживање променио своју дефиницију? μαρὰν ἀθά and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 2 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 "Градација" је лоше изабрана реч у преводу онога што је митрополит хтео да каже. Градација подсећа на субординацију, на већег и мањег у Светој Тројици, а тако нешто митрополит сигурно не тврди. Мислим да је ,,градација'' идеална реч када се објасни контекст. Од овога што си навео из Јевађеља о првенству Оца, треба нагласити и следеће: ,,Отац мој већи је од мене'' (Јов.14,8). Најбоље је да погледаш поново Зизјуласово објашњење на истом месту где спомиње ,,градацију'': ,,Чувени стих из Јеванђеља по Јовану: „Отац мој већи је од мене" (Јов. 14,8), који су аријанци једногласно користили против православних, кападокијски Оци су смештали у оквире самога појма узрочности. Отац је већи од Сина не по природи, нити по суштини, него само по узрочности; јер, Отац је узрок. Према томе, овде је присутна хијерархија ипостаси на основу узрочности.'' (стр. 200) Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Потпуно друга ствар су када се на местима заједничког страдања, обављају литургијска богослужења различитих верских заједница. На пример у Јасеновцу (Доњој Градини), прво се обави православни парастос, онда рабин одржи неку службу, и онда неки ромски представник неку молитву прочита на ромском. То је потпуно очигледно да није заједничко богослужење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Kako komentarises ovu izjavu mitropolita? Ali ruku na srce. Прочитај његову књигу Зајединица и другост (преведена је на српски) и биће ти јасније. То "истовремено" он ставља баш овако, под наводнике. Жели да изрази онтолошко првенство Оца као Узрока, а не да Отац прво постоји сам, па после узрокује Сина и Духа. Веома јасно о томе пише у поменутој књизи, па прочитај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Мислим да је ,,градација'' идеална реч када се објасни контекст. Од овога што си навео из Јевађеља о првенству Оца, треба нагласити и следеће: ,,Отац мој већи је од мене'' (Јов.14,8). Најбоље је да погледаш поново Зизјуласово објашњење на истом месту где спомиње ,,градацију'': ,,Чувени стих из Јеванђеља по Јовану: „Отац мој већи је од мене" (Јов. 14,8), који су аријанци једногласно користили против православних, кападокијски Оци су смештали у оквире самога појма узрочности. Отац је већи од Сина не по природи, нити по суштини, него само по узрочности; јер, Отац је узрок. Према томе, овде је присутна хијерархија ипостаси на основу узрочности.'' (стр. 200) Па да, хијерархија на основу узрочности, а не градација. Мислим да та два појма ипак нису синоними. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Ако разумеш овај канон онда ћеш разумети и митрополитову на Тријадологији засновану еклисиологију и у њој улогу Првога: Канон 34. (апостолски) Епископи свакога народа треба да знају Првога између њих и да га сматрају као главу, и ништа сувишно да не чине без његовог мишљења, него сваки нека чини оно што се тиче његове епархије и њој подручних места. Али ни онај (Први) нека не чини ништа без знања свију (осталих епископа). Јер тако ће бити једнодушност и прославиће се Бог, кроз Господа, у Светоме Духу, Отац и Син и Свети Дух Е сад, ако разумеш Тријадологију, ако си разумео Христове приче о Његовом односу са Оцем - онда ћеш разумети и шта митрополит каже о еклисиологији и функцији Првог у Цркви. Како схватиш Тријадологију, тако ћеш схватити и еклисиологију и антропологију. Јер, и Црква и човек су икона Божија (види Мистагогију Светог Максима Исповедника). Тако, овај канон који говори о односу једног и многих, помесне Цркве и Сабора, је ништа друго до пресликана светотројична онтологија, начин постојања Бога, живот самога Бога (старац Софроније Сахаров). Ja koliko sam razumeo da je hijararhija u Zivoj Crkvi Zivoga Boga zasnovana na Hristovim recima Ako mene gledate Oca nebeskog vidite nije pravilan citat ali sta da se radi posluzice kontekst . Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Imam knjigu sad u rukama nisam uspeo da je procitam Jovan Zizjulas EKLISIOLOSHKE TEME ... zanima me zasto se pozivate toliko na Mitropolita Jovana Zizjulasa? Nije u skladu sa temom ali me zaista zanima cesto se koriste njegove knjige za raspravu o ovoj ili onoj stvari. Unapred hvala Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Потпуно друга ствар су када се на местима заједничког страдања, обављају литургијска богослужења различитих верских заједница. На пример у Јасеновцу (Доњој Градини), прво се обави православни парастос, онда рабин одржи неку службу, и онда неки ромски представник неку молитву прочита на ромском. То је потпуно очигледно да није заједничко богослужење. Vidi jako se slazem sa tobom brate ali imas i one male teoloske kanonske finese kad za neke odes predaleko a ti si ustvari sam vrsio cistu pravoslavnu sluzbu. Koliko vidim ovde nedostaje prakticnost raspravljamo o tome da li se neko nekad molio zajedno sa raskolnicima predlazem da odmah po sumnjivom dogadjaju pitamo Oca ,,Oce si se ti tamo zajedno molio sa raskolnicima> Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Када се нешто чита изван контекста може се свашта разумети. Међутим, мислим да можемо много боље објаснити та питања него што је то учињено до сада. Не заборавите да римокатолици будно прате сваку реч наших аргумената. На нама је да исправљамо све двосмислености и недоречености. У овим питањима лежи наша способност да имамо јединство. Морамо донети плода. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Partibrejkers Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Колико нам год био симпатичан, по разним основама, владика Григорије, мислим да овај његов поступак је потпуно бесмислен и да је унео само велику саблазан међу наш народ; не схватам зашто просто бискуп није могао да буде за певницом, само у мантији и после да одржи беседу? Овако долазимо до потпуног апсурда: не служимо са браћом македонцима који су потпуно православни , из политичких разлога, а служимо неке молебане са католицима??? Господе помилуј μαρὰν ἀθά, PetarP, Џаст Жиле and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Овако долазимо до потпуног апсурда: не служимо са браћом македонцима који су потпуно православни А како су православни ако су у расколу? Православље није исправно рецитовање вере већ жива Црква. Walter је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Када се нешто чита изван контекста може се свашта разумети. Међутим, мислим да можемо много боље објаснити та питања него што је то учињено до сада. Не заборавите да римокатолици будно прате сваку реч наших аргумената. На нама је да исправљамо све двосмислености и недоречености. У овим питањима лежи наша способност да имамо јединство. Морамо донети плода. Polako sad brate milane treba se skoncentrisati ne na nas forumashe nego na jace i vece od nas. Dvosmislenosti i nedorecenosti su proizvod raskolnika i nije na nama u Zivoj Crkvi Zivog Boga da to objashnjavamo. Amin Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Partibrejkers Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Бугари су били у расколу 150 година са осталима: и шта за то време нису били православни? Изгубили су прејемство? Били су све време само је политика учинила своје. Тако и Црква у Македонији је потпуно жива, православна и њени верници се причешћују у свим православним црквама аширом света без проблема. Да ли католик може да се причести у нашој цркви? не PetarP, Orthophill and μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Бугари су били у расколу 150 година са осталима: и шта за то време нису били православни? Изгубили су прејемство? Били су све време само је политика учинила своје. Тако и Црква у Македонији је потпуно жива, православна и њени верници се причешћују у свим православним црквама аширом света без проблема. Да ли католик може да се причести у нашој цркви? не Бојим се да погрешно схваташ Цркву. Црква у Македонији је Охридска АЕ, а ови које ти помињеш су расколници. Е сад, што се неко од Македонаца причешћује и код расколника и у правој Цркви (у свету), не пише му на челу ко је. На његову душу иде грех. РК не може да се причести у нашој Цркви из истих разлога из којих не може ни припадник тзв. МПЦ. Може да се камуфлира, да сакрије ко је, па да се крадом причести. Али, како рекох, то је на његову душу грех. Бити пвославан значи бити у канонском јединству са осталим помесним Црквама. Православље није на језику већ у Евхаристији. Walter је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука