Jump to content

свештеник Љуба Милошевић (сајт Светосавље) о екуменизму Епископа Григорија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Eno kazu da smi mi nebraca a Rodoljub -Milosevicev sudija- kaze da je Milojkov sramiota za SPC  free-

Пошто је твоја злонамерност у погледу Родољуба свима позната, потрудила сам се да пронађем где је он рекао то што ти наводиш и нисам нашла. На једном месту је цитирао Александрове делова порука са теме о владици Григорију и дао своје коментаре. Објаснио је да је Александар био ђак генерације и да ће вероваатно бити професор на Богословском факултету, и тим поводом рекао "Бог нек нам је у помоћи". Ето то је он рекао.

Подели на овим сајтовима

Да прокоментаришем мало текст о Љубе, као неко, ко је цитиран у тексту. Она питању са краја његовог текста сам ја поставио на теми где смо коментарисали саму вест о том догађају.

То ми је некако и главна замерка, што текст садржи доста коментара на наша писања овде. И то се посматра као неки став Цркве, из тога се извлаче многи закључци. У реду је да се и то спомене, али не и да заузме тако много простора у самом тексту. Ко није читао основну тему (на овом форуму), тешко ће схватити о чему то о Љуба прича.

Ми смо овде углавном анонимуси, част изузецима. Због тога, мислим да би било добро да сваки озбиљни саговорник, има неку своју биографију, да би могло његово писање да има тежину. Рецимо да можемо да када одемо на профил Александра Милојкова видимо његову биографију (нпр, када је дипломирао, на коју тему, које је научне радове објавио, коју сада има службу у Цркви,...). Овако, готово сви смо овде анонимуси, и свачија реч исто важи, поготово за оне који тек дођу на форум, и нису упознати са неким ранијим писањима учесника у дискусији. Једино су свештеници (могуће и теолози) посебно означени, али мислим да би требало да нам буду доступнија њихова интересовања, што се тиче струке, и искуство које имају.

Подели на овим сајтовима

Још кад би ми неко рекао, по чему је ова безначајна реченица на врху стране "најбољи одговор". Једино ако је то нека иронија. gringrin

Најлакше је рећи да нешто не вреди коментарисати. Али мени се чини да у ствари нико не жели да коментарише.

А не  знам ни зашто је тема уопште још увек отворена, када се ништа није о самој теми ни писало. 

Писало се о о. Љуби, али не и о ономе што је он написао.

Безвезе. .mislise.

Ето, док сам писала, први је Ђорђе рекао нешто о самој теми. :0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

У овим случајевима наша браћа желе да нам буду небраћа, а занесено ће говорити о љубави и јединству према свима и са свим и свачим. Истовремено ће тим настројењем срца и душе и теолошком реториком сталног укора, све чешће најјефтинијим прозивањем, заузети став према члановима нашег Тела као према туђинцима. И управо у "дубравачком искуству" туђин у вери и исповедању постаје "евхаристијски брат", а евхаристијског брата који устаје против оваквог пијачарења вере објављују туђином и "пљувачем". У овој антиномији појмова "јединства и љубави", у односу на лаж и обману, тај сарказам долази до своје лингвистичке кулминације и противречности, када се овим богословским терминима у реалности само остварује нејединство. Постојећа подела хришћана се суштински не решава, а оваквим лошим домаћиновањем над православном вером прете нова дељења која за собом, поред формалне доктрине, у реалном животу носе тугу, сузе чак и крв. Ако се статус Римокатоличке цркве једностраном жељом догматски издваја у односу на Ортодоксију, у којем је РКЦ остварила своју еклисиолошку другост, онда реалност другачијег схватања човека и света око њега не може да се промени оваквим "богослужбеним силовањем" појма јединства. Постоји само један облик јединства на који нам Црква СВАКОДНЕВНО скреће пажњу: "в јединомислији исповјеми".

Мислим да је ово потпуно тачно. Има у текст делова који су можда и непотребни или нетачни, али овај је погодио мету. 

А исто и она три Ђорђева питања на које није добио одговоре, а вероватно и неће, зато што су "баш незгодна"

Подели на овим сајтовима

Да!

Мене само занима и волео бих конкретан одговор:

шта ће нама римокатолици?

Мислим, ни патријарсима Герману и Павлу, па ни Данилу, ни раније Авва Јустину и да не набрајам нису били потребни... Желим да кажем, нисам ни већи од њих а ни школованији да бих вукао на други страну и контрирао таквим горостасима... Мрзи ме да тражим монахе са Атоса, руске подвижнике и да набрајам и цитирам...

Силне богословске школе заврших и нигде не нађох ваљан одговор на ово питање.

Сетите се Флорентинске уније. И владари и патријарси су је осудили, исто чека и будуће уније. Нема Цркве без народа а ни саборности.

Ја нисам против сведочења православне вере инославнима, па и Римокатолицима. Али да то буде сведочење, а не релативизација, разводњавање или компромис којим ће се зарад неке политичке коректности и површно схваћене љубави издати учење православних светих отаца по цену бројних раскола у самој Православној Цркви. На жалост, када је реч о тзв. екуменском дијалогу, код нас се углавном о томе ради, да се издаје вера, крше канони а јединство се не постиже, напротив, сведоци смо да Римокатолици које ми називамо "браћом" и даље настављају да врше прозелитизам. Примери? Хрватска, Украјина, Русија, дакле углавном области које су настањене православним живљем. 

Григоријево учешће у молитви у богослужбеним одеждама, са омофором је скандал.

"Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски

Подели на овим сајтовима

Ја нисам против сведочења православне вере инославнима, па и Римокатолицима. Али да то буде сведочење, а не релативизација, разводњавање или компромис којим ће се зарад неке политичке коректности и површно схваћене љубави издати учење православних светих отаца по цену бројних раскола у самој Православној Цркви. На жалост, када је реч о тзв. екуменском дијалогу, код нас се углавном о томе ради, да се издаје вера, крше канони а јединство се не постиже, напротив, сведоци смо да Римокатолици које ми називамо "браћом" и даље настављају да врше прозелитизам. Примери? Хрватска, Украјина, Русија, дакле углавном области које су настањене православним живљем. 

Григоријево учешће у молитви у богослужбеним одеждама, са омофором је скандал.

Dokaži!

Dokaži razvodnjavanje,dokaži izdaju ,dokaži neke besmislene kompromise.

Niko ovde nije ni mali ni malouman,svi vmo koliko toliko inteligentni i razumni ,ne dozvoljavamo da nas bilo ko vuče za nbos.

Dakle,daj konkretan dokaz gore navedenog.

Najlakše je reći jereti,izdajnik ovo ono...dokaži

Подели на овим сајтовима

"Оче Свети! Сачувај их у име своје, оне које си ми дао, да буду једно као и ми. 

Да сви једно буду, као Ти, Оче, што си у мени и ја у Теби; да и они у нама једно буду, да и свет верује да си ме Ти послао."

Исус Христос

А ја не знам како ћете ви са својим егоизмом пред Господа? Јесте ли сигурни да ће вас таквог Господ примити?

Чекај, значи и византијски оци који су учествовали на сабору у Фиренци 1439. су били егоисти зато што нису хтели да прихвате јединство са папистима по цену компромиса и издаје предањског богословља и еклисиологије? Нормално да требамо да стремимо ка измирењу и уједињењу. Нико овде није против тога. Али, поставља се питање како ћемо до тога да дођемо? Да ли тако што ћемо кршити правила и догмате сопствених светих отаца? Такав пут не води у јединство, него у нове расколе у самој Православној Цркви. 

И друго, јединство са Римокатолицима не мора да се оствари по сваку цену! Поготово ако они нису спремни да се врате ортодоксном исповедању. 

"Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски

Подели на овим сајтовима

Чекај, значи и византијски оци који су учествовали на сабору у Фиренци 1439. су били егоисти зато што нису хтели да прихвате јединство са папистима по цену компромиса и издаје предањског богословља и еклисиологије? Нормално да требамо да стремимо ка измирењу и уједињењу. Нико овде није против тога. Али, поставља се питање како ћемо до тога да дођемо? Да ли тако што ћемо кршити правила и догмате сопствених светих отаца? Такав пут не води у јединство, него у нове расколе у самој Православној Цркви. 

И друго, јединство са Римокатолицима не мора да се оствари по сваку цену! Поготово ако они нису спремни да се врате ортодоксном исповедању. 

Brate,ti definitivno brkaš neke stvari.

Jedno je ekumeniza ili ikumenizam a drugo sinkretizam.

Ovde optužuješ ljude za stvari koje oni niti misle niti podržavaju.

Подели на овим сајтовима

Ovo naprosto nije istina....

Па добро, где су плодови? Осим оних горких који су се изродили у виду старокалендарског раскола у 5 помесних Православних Цркава?

Подели на овим сајтовима

Па добро, где су плодови? Осим оних горких који су се изродили у виду старокалендарског раскола у 5 помесних Православних Цркава?

Плодови су што се више не гледамо "преко нишана",филиокве је постао необавезан,екуменизам је натерао многе да изучавају сопствену веру,у екуменизам је наша црква кренула пуном паром тек када су преведена светоотачка дела  и сл...

Подели на овим сајтовима

Плодови су што се више не гледамо "преко нишана",филиокве је постао необавезан,екуменизам је натерао многе да изучавају сопствену веру,у екуменизам је наша црква кренула пуном паром тек када су преведена светоотачка дела  и сл...

Све је ово јако дискутабилно.

У јеку савременог екуменизма, десио се Други светски рат. А ту су нам јасеновачки, и други мученици, показали како се не гледамо "преко нишана". Да споменемо колико православна црква у Црној Гори има проблема са дедеићевцима, који опет имају подршку римокатолика (о томе сведоче људи из Црне Горе).

Филиокве никада и није био обавезан, чему су сведоци унијатске цркве, које не исповедају филиокве, а у јединству су са римокатолицима, ван православне цркве.

Све црквене заблуде (да не користимо реч јерес) су подстакле проучавање сопствене вере, и јесније дефинисање истина православне цркве. Тога је било при свим "екуменским" сусретима пре двадесетог века.

Али не може да се занемари допринос "екуменизма двадесетог века" бројним неспоразумима, и деобама у православној цркви, што се није дешавало до појаве "екуменизма двадесетог века". Јер екуменизам, у смислу дијалога са римокатолицима, постоји константно од појаве самог раскола. Некада је био интезивнији, некада мање интезиван.

Подели на овим сајтовима

Dokaži!

Dokaži razvodnjavanje,dokaži izdaju ,dokaži neke besmislene kompromise.

Niko ovde nije ni mali ni malouman,svi vmo koliko toliko inteligentni i razumni ,ne dozvoljavamo da nas bilo ko vuče za nbos.

Dakle,daj konkretan dokaz gore navedenog.

Najlakše je reći jereti,izdajnik ovo ono...dokaži

Jel mogu ja? Besmisleni kompromisi:

Balamandski sporazum, 1993. godina, delovi:

12. Обе стране признају да је оно

што је Христос поверио Својој Цркви  исповедање

апостолске вере, учествовање у истим тајнама, првенствено у јединственом

Свештенству којега савршава јединствена жртва Христова, апостолско прејемство

Епископа  није могуће да се сматра поседом само једне од наших

Цркава

14. То је разлог због којег се Православна и Католичка

Црква међусобно признају као „сестринске Цркве" које су заједнички

одговорне за очување Цркве Божије у оданости према Божанском Плану, а нарочито

у односу на Јединство.

28. Вера у светотајинску реалност за последицу има

поштовање свих литургијских обреда других Цркава.

33. Неопходно је да се Цркве повезују како би изразиле

своје признање и поштовање према свим оним, знаним и незнаним, Епископима,

Свештеницима или верницима, Православним, Источним Католицима или Латинима,

који су страдали, били исповедници своје вере, доказали своју приврженост Цркви

или, уопште, свима Хришћанима, без разлике, који су претрпели гоњења. То што су

они претрпели позива нас да се ујединимо и да дамо заједничко сведочанство како

би се прикључили молитви Христовој „да сви једно буду" (Јн. 17, 21).

Молитвене осмине су такође бесмислени компромиси, којима се крше канони Цркве,по речима светог Јустина и многих других.

Дугачак списак компромиса и одступања можете видети у књизи о. Саве Јањића "Екуменизам и време апостасије".

Која смејурија! Насупрот силним расколима и свађама у самом православљу, одустајању од Предања имамо овакве "сјајне" резултате!

Овде једино што има неку тежину је да је филиокве постао необавезан. Али ни то није ништа нарочито, није укинут. Уосталом, ако се папа молио са будистима, муслиманима, јеврејима да би остварио своје циљеве, у чему је проблем да филиокве прогласи необавезним ако би то одобровољило православне?.С друге стране имамо јасну изјаву кардинала Леваде да је циљ екуменизма - уједињењее са Ватиканом.

Према томе, никакав рењалан помак у њиховим главама се за све ове деценије није десио. А код православних - одступање од предања, расколи, свађе...

Баш су резултати!!!!

Подели на овим сајтовима

"Оче Свети! Сачувај их у име своје, оне које си ми дао, да буду једно као и ми. 

Да сви једно буду, као Ти, Оче, што си у мени и ја у Теби; да и они у нама једно буду, да и свет верује да си ме Ти послао."

Исус Христос

А ја не знам како ћете ви са својим егоизмом пред Господа? Јесте ли сигурни да ће вас таквог Господ примити?

Та реченица није довољна. Јер, ако ћемо тим путем, шта ћемо са овим:

"Ако ли ти згреши брат твој, иди и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата својега. Ако ли те не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или три сведока остане свака реч.Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник."

Тако можемо до есхатона.

Један у клин а други у плочу. Па добро, идите ви к њима и заједничарите противно Оцима који су већ рекли цве о тој теми. Идите, али не вуците народ у унију.

Што се тиче Ваше бриге о мом изласку пред Господа, не брините, има ко води рачуна о томе. На те ниске ударце не желим да оговорим. Нисам дошао Вама тим поводом.

Али кад смо код егоизма, има ли већег егоизма него остати слеп на исповедање Светих и уздати се у своје "знање"?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Тако можемо до есхатона. Један у клин а други у плочу. Па добро, идите ви к њима и заједничарите противно Оцима који су већ рекли цве о тој теми. Идите, али не вуците народ у унију.

Рођаче, пази како се људима обраћаш на форуму ЖРУ. Нико овде није вољан да ти допушта да на овај начин са неким разговараш! Ако ниси спреман да разговараш најбоље ћути. Ако јеси, немој да некоме учитаваш оно што не говори.

Ја то нећу толерисати на форуму. Сплеткароши нису добродошли јер имају за циљ рушење заједнице. 

Дакле, искулирај и идући пут бирај речи.

Админ Иван

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...