Џаст Жиле Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Rebetis, on 11 Feb 2013 - 18:00, said: Алудирам на ово: Онда слободно то "некима" замени мојим ником или именом. Причамо о заједничкој молитви са иновернима. О томе су Свети рекли довољно да нам је живот кратак да све ишчитамо. Папа је аминовао све што су нашем народу радили по логорима. Г Србољуб Живановић, антрополог светског формата, то лепо објашњава. Хрвате сам поменуо успут и циљано сам "закачио" успут Србе у Хрватској и Босни да бих боље појаснио однос и осећање напаћеног народа који се такође нешто пита. Знате ли да је Ватикан заслужан за прикривање истине о Јасеновцу? Знате ли да су одвајани римокатолици и муслимани а убијани Срби, Јевреји и Роми? Да ли сте чули за http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%BE%D1%81%D1%98%D0%B5%D0%BA Или за http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D1%82 Организована су такмичења у клању. Степинац је. чини ми се блажени, ко га је "канонизовао"? Неко је у уводним постовима написао како треба консултовати надлежног архијереја у вези свештеника Љубодрага, шта ћемо ако је владика "у криву"? Нисам упирао прстима у верни народ римокатолика, али, о да, мишљења сам да је Ватикан геноцидан. Има ли нама са њима дијалога и да ли су заиста наша "браћа". Не сумњам да они нама јесу, питање је да ли смо ми њима и хоћемо ли једном научити на својим грешкама? Е, онда, када добијем какве-такве одговоре о томе можемо о тој малој тачки у римокатолицизму коју представља Хрватска. Ми не говоримо о дијалогу са верницима у Бразилу, тема је општење са "главама тог Тела". Историја, такође, бележи примере отпадништва многих епископа као и чување праве вере од стране верног народа. Ја, заиста не видим ништа лоше у писању овог свештеника. PetarP је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @ Milan Nikolic Ти тврдиш да су Римокатолици Црква. А да ли су Старокалендарске Цркве у Грчкој и у Србији, Бугарској, РУмунији такође Црква? По твојој логици требало би да јесу, поготово што имају сасвим православну догматику и еклисиологију. Схваташ ли ти да без папе Римског ко зна шта би било са православном вером. Данас смо дужни да исправимо Рим у њиховим заблудама, као што су они нама помогли много пута у историји Цркве. Тај се проблем може разрешити очас посла. Али није једноставно јер до сада није било довољно јасних аргумената од стране православних. Зато је сада важно да пажљиво пратимо и учествујемо у богословском дијалогу. Теолошки дијалог се не може водити на начин како то о.Љуба и многи други мисле. Томе нема места у теолошком дијалогу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @@μαρὰν ἀθά, Богословски проблем Филиоквеа није разрешен ни унутар Православља. Дијалог са римокатолицима је важан зато што ће много тога разбистрити унутар Православља. На пример, многи мисле да је Филиокве аутоматски јерес. Међутим, за време св.Максима Исповедника постојало је такво учење (Филиокве) које није било употребљено тако да буде јерес (Максим је то нагласио), него је тек касније уведено погрешно тумачење Филиоквеа чиме је настало изопачење вере. И сада када говоримо о Филиоквеу уместо да се бавимо теологијом, ми аутоматски све осуђујемо. Осуђујемо самог папу као да човек ни не треба да постоји. Али треба да постоји и папа, и Филиокве на начин који је православан. Због тога православни ступају у дијалог нарочито са римокатолицима. Ту се треба много тога размотрити у богословским проблемима. Ако неко не жели да разговара, и не жели да верује својим пастирима и теолозима, па нека иде с милим Богом где му је воља. Нека не смара када већ нема ни смирења ни послушности. У праву си ти, да није било иконоборачке јереси, никада се не би тако фино профилисало и искристалисало православно схватање иконе. То је допринос сваке јереси развоју изражавања тананих финеса наше вере. Исти је случај са свим христолошким јересима. Оне су јако допринеле развоју теологије, као науке. Битно је да теологија не постане сама себи циљ. Да због напретка теолошке науке не чинимо многе јереси, да би нам теолози објаснили те јереси, написали што више дисертација, и одржали гомилу симпозијума. Што се тиче тога да православна црква никада није именовала епископа Римске катедре, то је само условљено историјским условима, никако богословским. Исто као што јако дуго нисмо имали епископа православне цркве у Македонији, не значи да смо ми њима признавали некако специјално богословско право. Него је просто таква била ситуација на терену. Да смо успоставили епископа Рима, тај би завршио на ломачи веома брзо. А православна црква никада није била мазохистичка, нити је икада имала вишка епископа за спаљивање. μαρὰν ἀθά, Биљана and Resistance is futile је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Теолошки дијалог се не може водити на начин како то о.Љуба и многи други мисле. Тога нема места у теолошком дијалогу. Теолошки дијалог се пре свега мора водити одговорно према сопственој пастви да не дође до раскола као што је до сада у последњих 100 година много пута долазило. Иначе, каква је корист водити дијалог са Римокатолицима ако у исто време ничу расколи у Православној Цркви због непримереног и саблажњивог начина на који се дијалог са јеретицима води? Плодови екуменског дијалога бар што се нас православних тиче, неколико десетина раскола у православној Цркви у задњих 100 година који још увек постоје. Да ли се то тиче наших епископа, или их занимају само Римокатолици? Биљана, obi-wan and Resistance is futile је реаговао/ла на ово 3 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @@μαρὰν ἀθά, Не схваташ природу раскола између нас и римокатолика. Они су Црква која није у јединству са нама, и морамо се трудити да до тог јединства дође. Треба прво да разумемо појам Католичанства наше Цркве. Реч је о многим Црквама које треба да буду пуне, целосне - свака да буде цело Христово Тело. Nisu Crkva, MIlane, ni po kojem osnovu. Tu i jeste problem... Биљана, μαρὰν ἀθά, Resistance is futile and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Колики проценат верујућих Срба је теолошки образован? Да ли 1% од укупног броја који иду на Литургију? Баш зато што се није коментарисало и објашњавало ту смо где смо данас. Na zalost, potpuno tacno. Narod se cesto od strane pastira - i ovde cak uopste ne mislim na vl. Grigorija - posmatra kao krdo koje nema sta da trazi u velikim i vaznim pitanjima vere, jer je, eto, nepismen. A upravo je narod - laikat - taj koji sa svestenstvom cuva punocu vere. To sto je, pak, nepismen nije krivica naroda, nego pastira koji ga ne uce kako treba. I da se razumemo - meni je vl. Grigorije jedan od najomiljenijih, ali to ne znaci da je nepogresiv... Биљана, μαρὰν ἀθά, Resistance is futile and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @@μαρὰν ἀθά, Још нас је ап.Павле упозорио да ће бити раскола од стране оних који су међу нама. Они нису од почетка исправни а то је потребно да се расветли. Нико не тера људе из Цркве, него неки сами себе изопштавају из Цркве. На жалост, то је тако. Чим видиш да се неко фрља осуђивањем папе знаш о чему се ради. Треба осуђивати конкретне заблуде у учењима што је посао само оних који знају о чему говоре. Неко би то да изједначи са сукобом навијача. Користе се непотребне речи и подбадања. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Ти тврдиш да су Римокатолици Црква. А да ли су Старокалендарске Цркве у Грчкој и у Србији, Бугарској, РУмунији такође Црква? По твојој логици требало би да јесу, поготово што имају сасвим православну догматику и еклисиологију. По тој логици и Јеховини Сведоци су Црква. μαρὰν ἀθά, Види да ли сам ти "аминовао" сваки пост, ако нисам потсети ме да урадим! Уздравље! obi-wan and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Прво вл.Григорије није служио Литургију са католицима,није се заједно са њима причестио и ту је све јасно.Никакав преступ није уколико присуствује њиховим молитвама.Нисам присталица уније нити криптокатолик,али питам.Када је Православна Црква као целина осудила РКЦ и рекла да је јеретичка? Пазите,не поједини Светитељи,као Св.Марко Ефески,Св.Козма Етолски,наш Св.Јустин и сл.Већ Цела Православна Црква.Када и где? Problem ove situacije o kojoj govorimo je u tome, oce, sto on nije prosto prisustvovao, jer bi onda nosio samo obicnu mandiju, kao recimo pocivsi patrijarh Pavle sto je cinio, nego je nosio sluzece odezde. O tome ljudi ovde pitaju... Џаст Жиле, Resistance is futile, PetarP and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Схваташ ли ти да без папе Римског ко зна шта би било са православном вером. Dok su pape bile u jedinstvu sa ostatkom Crkve, moglo je ovo da vazi. Zato je prilicno bezvezno sto njih poredis sa danasnjim papama... μαρὰν ἀθά, Resistance is futile and Биљана је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Чим видиш да се неко фрља осуђивањем папе знаш о чему се ради. Треба осуђивати конкретне заблуде у учењима што је посао само оних који знају о чему говоре. Pa konkretne zablude u ucenju su i dovele do toga da imidz rimskog pape postane tako degradiran... μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Brate,ti zaista misliš da ovaj link niko do sada nije na ovom sajtu video? Јутрос сам се регистровао, не сумњам да јесте али као што ја не могу да ишчитам читав сајт тако исто можда има НЕКО ко није видео. Уздравље! Биљана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фарисеј Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Од самог почетка се на Светосавље.орг форсира протестански дух неповерења према јерархији и хушкања народа против исте. Бог нека нас сачува секташког менталитета и паметовања у празно "о.Љубе" и екипе. На њиховм сајту се управо гаје и штанцају артемијевци. Они тамо пливају, много има је лепо када им ова екипа чеша уши конспирацијама. Тамо се брчкају. Овај "отац" и слични њему оваквим паштвилама упумпавају зилотску псеудо-духовност код обичне светине која нема озбиљан критички приступ и уместо да је одмори и да духа мира ови вајни духовници обремењују светињу жељну научне фантастике и теорије конспирације које се на крају завршавају са личним хорорима. Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа. "МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Nisu Crkva, MIlane, ni po kojem osnovu. Tu i jeste problem... Поштујем твоје мишљење. Само не знам који је представник или поглавар православне Цркве то изјавио. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Поштујем твоје мишљење. Само не знам који је представник или поглавар православне Цркве то изјавио. Stvarno ne znas ili se salis? To sto ih neko zove crkvom, pristojnosti i ljudskosti radi, ne znaci da su oni Crkva... Justin Waters, Жика and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука