Jump to content

Slobodna volja i borba izmedju dobra i zla u coveku

Препоручена порука

Ово није баш како мислиш. Христос није причао никакве приче, него је благовестио истину,

истину која је Он сам, каква је воља Божија да се људи поврате у заједницу са Богом.

Da bas zato nije ta istina nikakva definicija nego je ta Istina On sam kao licnost. Bas zbog toga ne treba

u njegovim recima gledati nesto sto nuzno ima najvislji moguci stepen tacnosti. Jer nije on dosao

da objasnjava neke definicije nego da se otkrije kao licnost po kojoj je moguce obozenje.

Оно што није рекао ученицима, не може бити контрадикторно са оним што је рекао. Оно што ученици нису могли поднети, да им је рекао то би само потврдило све оно што је до тад рекао. Како је говорио о томе да има њих који се неће спасити,тј отићи ће у вечну муку, то онда само то значи, да ће бити њих који ће отићи у вечну муку. Према томе апокатастаза практички отпада као нешто што се неће догодити у есхатону.

To uopste nemora da znaci, cak naprotiv podneti aludira na to da bi ih to zbunilo sa onim

sto je dotada receno.

Termin vecno si ti ovde slobodno protumacio jer je jako sirok i moze da znaci svasta a ne mora

da znaci nista od toga sto mi zamislimo. Oci su u svom izlaganju prilicno suzili pojam vecnog na

sazivljavanje stalne sadasnjosti  kao novog oblika percepcije vremena. A tu nema mesta za takve deterministicke definicije po kojima se iz takvog oblika dozivljaja vremen nemoze izaci.

Opet ponavljam, ne zelim ja da revidiram ucenje Crkve daleko bilo. Samo ako kazemo da su ta

pitanja samo Bogu znana onda nemojmo mi govoriti sta ce sigurno biti a sta sigurno nece biti.

Не треба заиста компликовати. Оно што из Христових речи сигурно и искључиво можемо извући је то да ће бити њих који се неће спасити. Ко, када и где остављам Христу као Судији.

Апоктастаза је позитивна мисао. Она он теолошки није неутемељена, јер "Бог хоће да се сви спасу", и "Богу је могуће што људима није". Међутим када говориш шта ће то спречити грешника из пакла да промени своју  слобдну вољу, и да прихвати Бога, па управо праведна одлука Божија на Страшноме Суду. Зато и постоји страшни Суд, после кога неће више бити могуће никакво покајање. На Страшном Суду ће се све испитати огњем, и показати се свак по делима својим. Оно што стоји између грешника и немогућности да позна Бога, је његова непостојана воља, воља која вечно греши. Онај који буде остављен у паклу, биће управо остављен према праведном Божанском суду као онај који има непоправљиву вољу, јер да је није имао такву, такав би је променуо док је био жив.

Znaci Bog ce iscupati slobodnu volju iz licnosti gresnika? Lepo, lepo.

Не одузима се слобода воље. Зар ти мислиш да је слобода када се неко изјасни, а не оно што је у човеку?  Мислим да овде грешиш. Говориш како ће у есхатону онај који није веровао у истину променити своје мишљење и почети веровати? Неће, не због тога што му неко спутава слободу, него што није искрен.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 793
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pa ni ja nisam rekao da je Biblija nepotrebna niti da je netacna nego da se Hristova istina ne ogleda u preciznosti i tacnosti definicija koje je on dao. Jer njegove reci koliko ja znam nisu recene kao neka nauka

da objasne sta kako funkcionise ili da razjasne strukturu necega da potave neku matematikcu iskazanu tacnost.

Видиш, зато Он и говори у причама. Христос није описао суштински тачно како ће изгледати будући век (јер је то нама углавном непојамно). Међутим, он је са причом о лудим девојкама рекао истину у смислу: неће бити нимало добро, ма како то "недобро" изгледало, за оне који се не покају и не буду у Цркви. Дакле, ту поенту приче не можемо спорити - па да кажемо: можда ће ипак бити добро. Неће бити добро, а у чему ће се то огледати - е то нам Госпд није рекао и то је оно што "не можемо понети".

Ovo smo mogli zakljuciti na pocetku pa da preskocimo celu raspravu.

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Па брате, ваљда ниси мислио да овде браним онтолошко утемељење врућих котлова, црва неуспављивог, трозубаца итд.??? Поента је: неће бити добро, а како ће се то конкретно опитовати - ко доживи причаће.  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

А ми не примисмо духа овога свијета, него Духа који је од Бога, да знамо што нам је даровано од Бога;

Што и говоримо, не ријечима наученим од људске мудрости, него наученим од Духа Светог; духовно духовним доказујући.

А тјелесни човјек не прима што је од Духа Божијега, јер му је лудост, и не може да разумије, јер се то испитује духовно.

Прва посланица светог апостола Павла Корићанима  Гл. 2, 12-14.

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

И после +Игњатије либералан, +Игњатије ово, +Игњатије оно. А мој бивши уважени професор лепо каже: "Душо, ван Цркве нема спасења." Има аудио предавања. Скините па послушајте.

Подели на овим сајтовима

Zaista se vrtimo u krug. Sto se mene tice nemoramo vise jer zaista nigde ne vodi.

@Justinijan

Zar nakon svega sto sam ovde pisao mislis da imam tako banalno shvatanje teoloskog pojma slobode?

Ниси понудио задовољавајуће објашњење како ће се неко повратити Богу у есхатону. Наводио си само да ће нечији сусрет са Богом наводно нешто променути.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

И после +Игњатије либералан, +Игњатије ово, +Игњатије оно. А мој бивши уважени професор лепо каже: "Душо, ван Цркве нема спасења." Има аудио предавања. Скините па послушајте.

Јел ово каже владика Игнатије?

Подели на овим сајтовима

Ko ne procita sve ove kolone sto smo ispisali mislice da sam ja razglabao o tome kako van Crkve ima spasenja.

Nije tacno. Istina je da van Crkve nema spasenja.

Nije fer to sto radis Aleksandre.

Подели на овим сајтовима

А ми не примисмо духа овога свијета, него Духа који је од Бога, да знамо што нам је даровано од Бога;

Што и говоримо, не ријечима наученим од људске мудрости, него наученим од Духа Светог; духовно духовним доказујући.

А тјелесни човјек не прима што је од Духа Божијега, јер му је лудост, и не може да разумије, јер се то испитује духовно.

Прва посланица светог апостола Павла Корићанима  Гл. 2, 12-14.

Једна од грешака у духовном животу коју стално уочавамо јесте непознавање разлика између душевне и духовне делатности човека или неумење разликовања ове две самосталне области његове деланости. Модус постојања свих јереси и црквених раскола јесте у суштини погружавање у душевни живот и притом имитација духовних стања.

Свако лажно учење јесте бунт душе (тачније, душевних страсти и пре свега гордости и похоти) против духа, бунт душе, која призивајући за своје савезнике машту и сједињујући се с демонским силама ствара нешто као бајковити замак посредством своје домишљате евристике и емоција. У овом замку, који је створила његова сопствена уобразиља човек живи до саме смрти.

Сам по себи душевни живот представља потпуно закониту страну земаљског постојања човека. Чак и више од тога: без њега човек не би могао да постоји. Али овде је неопходно поштовање строге хијерархије: ако је тело слушкиња душе, душа мора бити слушкиња духа. Уколико је ова суобрдинација нарушена, дух се затвара у себе, он као да се добровољно одриче онога што му по праву припада и уступа своје место освајачу. Слуга који је неочекивано добио власт не може да живи по ранијим законима. Због тога почиње поновно оцењивање претходних вредности. Као што се за време револуција уништава аристократски слој, интелектуалне силе земље, и њихово место заузимају популисти и лажљивци, тако после победе душе над духом човек губи способности духа као што су созерцање, прозрење, унутрашњи логос срца, духовне интуиције и способност да се разликују мрачне и светле силе које делују, како у космосу, тако и у његовој сопственој души. Ум затвара своје око окренуто ка вечности и душа остаје слепа. Овде почиње нови процес: измишљање и сачињавање вере.

Поље духа је вечност. Оно је као излаз из земљине теже. То је усмереност ума ка Божанству, то је буђење логоса срца кроз молитву.

АРХИМАНДРИТ РАФАИЛ КАРЕЛИН

УМЕЋЕ УМИРАЊА ИЛИ УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Да, то каже владика Игњатије. Има аудио запис. Види, потражи на нашем сајту.

Подели на овим сајтовима

Да, то каже владика Игњатије. Има аудио запис. Види, потражи на нашем сајту.

mense0198626478946378946 0110_hahaha

Погледаћу једном приликом. Навукао сам тога доста што треба, прочитати, преслушати,....0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Ko ne procita sve ove kolone sto smo ispisali mislice da sam ja razglabao o tome kako van Crkve ima spasenja.

Па брате мој мили, па о чему ми онда расправљамо? Радује ме ова твоја реченица. Батали апокатастазу. Учи и саветуј људе да прилазе Цркви. Како оно неко од отаца рече: Ево сад је спасење, ево сад је време...

Подели на овим сајтовима

Аquilio не заборави да је Црква тајна над тајнама.

Црква је нестворена, као што је и Бог нестворен. Она је постојала пре векова, пре ангела, пре стварања света.  Бог нас је, у својој безграничној љубави, опет сјединио са Црквом својом у личности Христовој.

Зато је старац Порфирије и рекао да је ово врло суптилна тема и да Само Свети Дух може томе да нас научи.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Владика Игнатије непрестано говори да изван Цркве нема спасења. Због тога је његова теологија строго евхаристична, ја нигде не видим ни један једини либерални потез. Напротив.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...