Jump to content

Slobodna volja i borba izmedju dobra i zla u coveku

Препоручена порука

Znaci, `ladno ne mogu da stignem da postavim poruku koliko brzo postujete... gringrin

.............................................................

Da li  se "videti Boga" odnosi na videti ga kao licnost ili biti svestan njegovog prisustva?

Da li to sto gresnici Bozije prisustvo dozivljavaju kao muku/pakao znaci da oni nece moci

da promene taj svoj odnos prema Bogu i vide ga kao licnost?

Upravo to znaci...

Pred njima je ontoloski jaz koji ih sprecava, opisan u jevandjelskoj prici o Lazaru i bogatasu...

Nece biti.

Jel u prici o Lazaru i bogatasu bio opisan eshaton ili stanje duse posle smrti?

То је управо прича о закаснелом покајању.

Da ali to zakasnelo pokajanje se ne desava u eshatonu (nakon sveopsteg vaskrsenja) nego nakon

smrti jednog gresnika.

Мислиш да прича није испричана до краја, то јест да је не потпуна и да треба да се предпостави наставак који мења њену суштину ? Дај онда смисао те не потпуности ако мислиш да је има.

Ima jos mnogo toga ali nemozete nositi, kaze Hristos.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 793
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Znaci, `ladno ne mogu da stignem da postavim poruku koliko brzo postujete... gringrin

.............................................................

Da li  se "videti Boga" odnosi na videti ga kao licnost ili biti svestan njegovog prisustva?

Da li to sto gresnici Bozije prisustvo dozivljavaju kao muku/pakao znaci da oni nece moci

da promene taj svoj odnos prema Bogu i vide ga kao licnost?

Upravo to znaci...

Pred njima je ontoloski jaz koji ih sprecava, opisan u jevandjelskoj prici o Lazaru i bogatasu...

Nece biti.

Jel u prici o Lazaru i bogatasu bio opisan eshaton ili stanje duse posle smrti?

То је управо прича о закаснелом покајању.

Da ali to zakasnelo pokajanje se ne desava u eshatonu (nakon sveopsteg vaskrsenja) nego nakon

smrti jednog gresnika.

Мислиш да прича није испричана до краја, то јест да је не потпуна и да треба да се предпостави наставак који мења њену суштину ? Дај онда смисао те не потпуности ако мислиш да је има.

А теби се то открило што неможемо носити ?

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Evo sta kaze vladika Atanasije na 39om minutu.

http://video.google.com/videoplay?docid=3574798719362494311&hl=en#

Па да, биће свеопште васкрсење, то не оспоравам, напротив, верујем у то.

Подели на овим сајтовима

Nisi poslusao o cemu prica na 39.  minutu.

Kaze "Katolici govore gotovo, kraj ko se spasao spasao se neko u raj a neko u pakao, dobro ima

cistiliste pa papa moze da daje indulgencije. To je jedna racionalizacija, sholasitzacija, jedno besmisleno trucanje..."

Dobro on je to rekao iz aspekta teze o neprestanom usavrsavanju svetitelja koji jos sada nemaju puninu

opstenja sa Bogom ali takodje su se iz tih rimokatolickih ideja ovamo prelili takvi determinizmi vezani za eshaton.

Sigurno nece moci ovo i sigurno nece moci ono.

Подели на овим сајтовима

Nisi poslusao o cemu prica na 39.  minutu.

Kaze "Katolici govore gotovo, kraj ko se spasao spasao se neko u raj a neko u pakao, dobro ima

cistiliste pa papa moze da daje indulgencije. To je jedna racionalizacija, sholasitzacija, jedno besmisleno trucanje..."

Dobro on je to rekao iz aspekta teze o neprestanom usavrsavanju svetitelja koji jos sada nemaju puninu

opstenja sa Bogom ali takodje su se iz tih rimokatolickih ideja ovamo prelili takvi determinizmi vezani za eshaton.

Sigurno nece moci ovo i sigurno nece moci ono.

Чуо сам то. Слажем се, то ми не знамо. Оно што нам је дато да знамо причајмо о томе. Знаш како, Бог жели да сви буду спасени, али нам је дао слободну вољу да и ми желимо или не желимо да будемо спасени.

Подели на овим сајтовима

P.S Ne insistiram ja na ideji da ce to biti moguce samo mi smetaju tako radikalne tvrdnje da to sigurno

nece biti moguce. Kad sa druge strane o eshatonu tako malo znamo.

Те радикалне тврдње које ти сметају налазе се у Јеванђељу, а многе од њих изашле си из уста самог Спаситеља. Размисли мало о томе. Прочитај причу о мудрим и лудим девојкама. Зашто су луде девојке назване лудим? Зар није због тога што нису набавиле уље пре доласка Женика? Када је Он стигао, касно је било за набавку. Поучна прича, размисли мало о њој. Есхатон није исто што и историја.

Подели на овим сајтовима

Јесте то Господ рекао, али то "што не можемо носити" не може бити у супротности са овим што нам је експлицитно рекао. Иначе би све прећутао и само рекао: не можете носити. Он ипак није прећутао и испричао је причу о мудрим и лудим девојкама. Шта мислиш зашто? Зар није да нас на пут покајања доведе сад јер ће бити касно кад Женик дође?

Подели на овим сајтовима

Матеј, глава 25

Прича о мудрим и лудим девојкама

1. Тада ће бити царство небеско као десет девојака које узеше жишке своје и изиђоше на сусрет женику.

Јован 3:29, Откр. 19:7, Откр. 21:2, Откр. 21:9

2. Пет од њих беху мудре, а пет луде.

Мат. 13:47, Мат. 22:10

3. И луде узевши жишке своје не узеше са собом уља.

1 Тим. 3:5

4. А мудре узеше уље у судовима са жишцима својим.

Лука 12:35

5. А будући да женик одоцни, задремаше све, и поспаше.

Пес. 5:2, Мат. 26:40, Рим. 13:11, Ефес. 5:14, 1 Сол. 5:6

6. А у поноћи стаде вика: Ето женика где иде, излазите му на сусрет.

Псал. 50:3, Лука 13:25, 1 Сол. 4:16

7. Тада усташе све девојке оне и украсише жишке своје.

Лука 12:35

8. А луде рекоше мудрима: Дајте нам од уља свог, јер наши жишци хоће да се угасе.

9. А мудре одговорише говорећи: Да не би недостало и нама и вама, боље је идите к трговцима и купите себи.

10. А кад оне отидоше да купе, дође женик, и готове уђоше с њим на свадбу, и затворише се врата.

Језек. 46:2, Лука 13:25

11. А после дођоше и оне друге девојке говорећи: Господару! Господару! Отвори нам.

Мат. 7:21

12. А Он одговарајући рече им: Заиста вам кажем: не познајем вас.

Псал. 5:5, Јован 9:31

13. Стражите дакле, јер не знате дан ни час у који ће Син човечији доћи.

Мат. 24:42, Мар. 13:33, Лука 21:36, 1 Кор. 16:13, 1 Пет. 5:8, Откр. 16:15

Прича о талантима

14. Јер као што човек полазећи дозва слуге своје и предаде им благо своје;

Мат. 21:33, Лука 19:12

15. И једном, дакле, даде пет таланата, а другом два, а трећем један, сваком према његовој моћи; и отиде одмах.

Рим. 12:6, 1 Кор. 12:7, Ефес. 4:11

16. А онај што прими пет таланата отиде те ради с њима, и доби још пет таланата.

Приче 3:14, 1 Пет. 4:10

17. Тако и онај што прими два доби и он још два.

18. А који прими један отиде те га закопа у земљу и сакри сребро господара свог.

Филиб. 2:21

19. А по дугом времену дође господар тих слуга, и стаде се рачунати с њима.

20. И приступивши онај што је примио пет таланата, донесе још пет таланата говорећи: Господару! Предао си ми пет таланата; ево још пет таланата ја сам добио с њима.

21. А господар његов рече му: Добро, слуго добри и верни! У малом био си ми веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост господара свог.

Мат. 24:47, Лука 12:44, Откр. 2:10, Откр. 3:21, Откр. 21:7

22. А приступивши и онај што је примио два таланта рече: Господару! Предао си ми два таланта; ево још два таланта ја сам добио с њима.

Лука 19:18

23. А господар његов рече му: Добро, слуго добри и верни! У малом био си ми веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост господара свог.

Дела 2:28, 2 Тим. 2:12, Јевр. 12:2, 1 Пет. 1:8

24. А приступивши и онај што је примио један таланат рече: Господару! Знао сам да си ти тврд човек: жњеш где ниси сејао, и купиш где ниси вејао;

Лука 19:21

25. Па се побојах и отидох те сакрих таланат твој у земљу; и ево ти своје.

26. А господар његов одговарајући рече му: Зли и лењиви слуго! Знао си да ја жњем где нисам сејао, и купим где нисам вејао:

27. Требало је дакле моје сребро да даш трговцима; и ја дошавши узео бих своје с добитком.

28. Узмите дакле од њега таланат, и подајте оном што има десет таланата.

29. Јер сваком који има, даће се, и претећи ће му; а од оног који нема, и шта има узеће се од њега.

Мар. 4:25, Лука 8:18, Лука 19:26, Јован 15:2, 1 Кор. 15:10, 2 Кор. 6:1

30. И неваљалог слугу баците у таму најкрајњу; онде ће бити плач и шкргут зуба.

31. А кад дође Син човечији у слави својој и сви свети анђели с Њиме, онда ће сести на престолу славе своје.

Зах. 14:5, Дела 1:11, Дела 17:31, Филиб. 2:9, 1 Сол. 4:16, 2 Сол. 1:7, Јевр. 9:28, Јуда 1:14, Откр. 1:7

32. И сабраће се пред Њим сви народи, и разлучиће их између себе као пастир што разлучује овце од јараца.

Псал. 1:5, Језек. 34:17, Мал. 3:18, Мат. 13:49, Рим. 14:10, 2 Кор. 5:10, Откр. 20:12

33. И поставиће овце с десне стране себи, а јарце с леве.

34. Тада ће рећи цар онима што Му стоје с десне стране: ходите благословени Оца мог; примите царство које вам је приправљено од постања света.

Јер. 38:11, Лука 12:32, Рим. 8:17, 1 Кор. 2:9, 1 Кор. 6:9, Гал. 5:21, Ефес. 5:5, Јевр. 11:16, 1 Пет. 3:9, Откр. 21:7

35. Јер огладнех, и дасте ми да једем; ожеднех, и напојисте ме; гост бејах, и примисте ме;

Иса. 21:14, Иса. 58:7, Језек. 18:7, 2 Тим. 1:16, Јевр. 13:2, Јаков 1:27, 3 Јов. 1:5

36. Го бејах, и оденусте ме; болестан бејах, и обиђосте ме; у тамници бејах, и дођосте к мени.

2 Тим. 1:16, Јаков 2:15

37. Тада ће Му одговорити праведници говорећи: Господе! Кад Те видесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо?

38. Кад ли Те видесмо госта, и примисмо? Или гола, и оденусмо?

39. Кад ли Те видесмо болесна или у тамници, и дођосмо к Теби?

40. И одговарајући цар рећи ће им: Заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте.

Приче 14:31, Приче 19:17, Јер. 38:5, Јован 13:20, Јевр. 6:10

41. Тада ће рећи и онима што Му стоје с леве стране: Идите од мене проклети у огањ вечни приправљен ђаволу и анђелима његовим.

Псал. 6:8, Мат. 13:40, Мар. 5:7, 2 Пет. 2:4, Јуда 1:6

42. Јер огладнех, и не дадосте ми да једем; ожеднех, и не напојисте ме;

43. Гост бејах, и не примисте ме; го бејах, и не оденусте ме; болестан и у тамници бејах, и не обиђосте ме.

44. Тада ће Му одговорити и они говорећи: Господе! Кад Те видесмо гладна или жедна, или госта или гола, или болесна или у тамници, и не послужисмо Те?

Приче 24:12, Лука 13:26

45. Тада ће им одговорити говорећи: Заиста вам кажем: кад не учинисте једном од ове моје мале браће, ни мени не учинисте.

Приче 14:31, Приче 17:5, Зах. 2:8, Дела 9:5, 1 Кор. 8:12

46. И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни.

КО ИМА УШИ ДА ЧУЈЕ, НЕКА ЧУЈЕ.

Подели на овим сајтовима

Шта са онима који нису чули  Јеванђење, не зто што га нису хтели, него једноставно нису га чули, живели су специфичном историјском тренутку? Шта са онима који су аду чекали Христа? Они нису имали никакво познање да је однос са Богом личносан, него су живели баш јуридички, испуњавајући закон. За њих се све променило када су видели Христа у аду који је донео светлост избављења. Е сад како су га они видели? То је питање које увек изнова отварам...

Остаје да верујемо да ће Бог, на само Њему знан начин, омогућити да такви људи, у односу на Христа, одреде своје постојање.  Дакле, и пред њих ће бити постављено питање новог рођења, на начин који само Бог зна.

Onda ne mozemo biti tako kategoricno iskljucivi kada je u pitanju eshatologija spasenja onih koji nisu bili hriscani...

Подели на овим сајтовима

Једино што нам је Христос у вези тога рекао је следеће:

"А онај слуга који зна вољу господара свог, и није се приправио, нити учинио по вољи његовој, биће врло бијен;

А који не зна па заслужи бој, биће мало бијен. Коме је год много дано много ће се искати од њега; а коме предаше највише највише ће искати од њега." (Лк 12, 47-48)

Подели на овим сајтовима

"А онај слуга који зна вољу господара свог, и није се приправио, нити учинио по вољи његовој, биће врло бијен;

А који не зна па заслужи бој, биће мало бијен. Коме је год много дано много ће се искати од њега; а коме предаше највише највише ће искати од њега." (Лк 12, 47-48)

Bice malo bijen ali to ne znaci da nece biti spasen...

Ne znamo sta ce biti...

Подели на овим сајтовима

To niko ne spori.

Samo to ne znaci da ce biti i ubijen. Jer despot bije zbog batina a otac iz ljubavi.

Подели на овим сајтовима

U prici o ludim i mudrim devojkama ja nevidim da je Gospod govorio o tome sta ce biti a sta nece

biti moguce ciniti u eshatonu.

Vecne muke? Pa govoriti o tome ima smisla  samo iz ugla subjektivnog posmatraca posto on sazivljava te

vecne muke.

A mi ovde ipak pokusavamo da postavimo stvari iz ugla univerzalnog posmatraca a iz takve perspektive vecnost

ne postoji.

Da eshaton nije isto sto i istorija ali ne znamo sta je to sto sustinski razlikuje eshaton od istorije a da ce istovremeno spreciti gresnike da promene nacin upraznjavanja svoje slobode.

Zar mislis da su oci koji su zagovarali ideju apokastaze sebi dopustili toliki luksuz da preksoce Hristove reci

o vecnim mukama u ovoj prici?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...