Jump to content

Богослужбени језик у нашој Цркви ?!

Оцени ову тему


Guest ага пије млеко

Препоручена порука

иначе ствар укуса је ствар укуса, а ствар проповедања је ствар језика и обожења народа.  klapklap

ја вам предлажем да ви лепо народу проповедате и сведочите на црквенословенском, да видите колико ћете имати успеха  klapklap

СРЕЋНО! klapklap

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 239
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

??????? ???? ?????????? ?? ??????? ???????? ? ????? ?? ?? ?????? ??????? ?????????  :o

??????? ?? ?? ??? ??? ????? ? ?? ????? ??? ?? ?? ?????????????. klapklap

? ??????? ?? ??? ??? ?? ????? ?????????? ????????? ?? ?????????????. klapklap

? ??????? ????????????? ?? ?? ?? ?????? ????? ??? ?? ????, ?? ? ????????, ??????? ? ?????? ???????? ?????? ? ????????? ????????? ? ???? ?? ?? ?????? ?? ????????? ???????, ???? ? ????? ? ?????? ??? ???? ? ?????? ????? ?????? ??????? ?????????, ??? ?? ? ???????? ??????. joooj

????? ?? ??????????? ? ????, ? ????? ????? ?? ???? ???? ??? ? ??????????? ??? ?? ??????? ? ????, ?? ????? ??? ?????? ?????????! klapklap

BRAVO!

Postoje svetitelji koji su imali sasvim suprotne stavove, pa su opet svetitelji...

Evo jedan citat za sirenje vidika :

"Jedan od pisaca iz IV veka, sveti Grigorije Nisijski, je govorio da smo, ako stvorimo potpunu, celovitu sliku svega sto smo saznali o Bogu iz Svetog Pisma, iz Bozanskog Otkrivenja, iz iskustva svetaca, i uobrazimo da nam ova slika daje predstavu o Bogu - stvorili smo idola, i vise nismo u stanju da poznamo istinskog Zivog Boga, Koji je sav dinamika i zivot."

Mitropolit Antonije Blum

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А сад, браћо, ако дођем к вама говорећи језике, шта ћу вам користит ако вам не будем говорио или у откровењу, или у познању, или у пророштву, или у поуци?

И бездушне ствари које дају глас, било свирала или гусле, ако не дају разговетне гласове, како ће се разумети шта се свира или гуди?

Јер, ако труба да нејасан глас, ко ће се припремити за бој?

Тако и ви, ако речете језиком неразумљиву реч, како ће се знати шта говорите? Јер ћете говорити у ветар.

Ма колико да је на свету гласова, али ниједан од њих није без значења.

Ако, дакле, не знам значење гласа, бићу туђин ономе који говори, и онај који говори биће мени туђин.

Тако и ви, будући да сте ревнитељи духовних дарова, трудите се да изобилујете у онима који су за изграђивање Цркве.

Зато који говори језик, нека се моли Богу да и тумачи.

Јер ако се тим језиком молим Богу, мој дух се моли, а мој ум је без плода.

Шта треба дакле? Молићу се Богу духом, а молићу се и умом; хвалићу Бога духом, а хвалићу га и умом

Јер ако благосиљаш духом, како ће онај који заузима место обичног верникарећи амин на твоје благодарење, кад не зна шта говориш?

БЛАГОДАРИМ БОГУ МОЈЕМУ ШТО ГОВОРИМ ЈЕЗИКЕ ВИШЕ ОД СВИЈУ ВАС.

АЛИ У ЦРКВИ ВОЛИМ РЕЋИ ПЕТ РЕЧИ УМОМ СВОЈИМ, ДА И ДРУГЕ ПОУЧИМ, НЕГОЛИ ХИЉАДЕ РЕЧИ ЈЕЗИКОМ. 1 Кор. 6 - 19

Овим речима ап. Павле лепо учи: Ако већ користите стране језике, а црквенословенски је страни језик, онда га лепо и протумачите да и они који су обични верници могу да учествују у богослужењу а не да стоје ко кипови у Цркви. А ако неумете да протумачите, а већина данашњих појаца у Цркви нема појма да преведе - протумачи оно што отпева онда какава вам је корист од страног језика? Па људи данас већина свештеника не зна црквенословенски. Црквенословенски може да користи само онима који желе да сакрију поредак богослужења од народа, да исти не би могао да види колико се ствари избацује из богослужења. И ничему више тај језик не служи.

Ево и примера: У Великом типику из 1984. год. којег је саставио прота Василије Николајевић, и који се и дан данас користи у нашој Цркви лепон стоји да пред сваку Литургију треба да се служи и јутрење? Лепо стоји за сваки велики празник велико вечерње које у себе укључује и Петохлебницу ...

Мали типик из 1959. год, којег је саставиоМилан Мратинковић постоје поредци за следеће Јутарнје службе: Свакидашње јутрење када је свети са великим славословљем, недељно јутрење, празнично јутрење, празнично јутрење кад празник светога или Пресвете Богородице падне у недељу.Служебник који издаје Свети Архијерејски Синод, дакле књига из које су свештеници дужни да врше богослужења, потврђује горе поменута два Типика. А да не улазимо сад у остале детаље око других богослужбених књига.

Такође Мокрањчев Осмогласник је побијање коља а не музика. РЕците ми ко по Богословијама учи ђаке да певају по нотама. Нико. Уче их да сричу и кроје како им је ћеф. Мокрањац је правио Осмогласник за професионалне музичаре (хорове и оперске певаче) који су распоређени у тачном и правилном музичком поретку.

Византиско појање је сачињено да би народ могао да учествује у Цркви. Једноставно потпуно је прилагођено народу. Даље без икакве сметње се може певати на српском језику у византиском напеву. Исто тако без тешкоћа може се певати на енглеском, руском, италијанском, француском, а да не говоримо о арапском или јеврејском. То само доказује да је то певање много сложеније и много лепше од било ког хорског певања као што је то Мокрањац приредио.

Проблем са нашим народом је у томе што не зна како је код нас уведен црквенословенски језик. Како је уведено Мокрањчево певање и како је настало. Такође проблем је у томе што се све црквенословенске речи у богослужбеним песмама сакате да би се добила ритмика српског језика.Тако се свугде уместо слова ШЧ говори Ш, уместо ОТ чућете ОД, погрешно се акцентују речи, погрешно се изговарају падежи и све је потпуно упропаштено само да се добије назови што лепша мелодија. А за значење реченог- отпеваног никог није ни најмање брига.Из тог разлога народу делује лепше певање по Мокрањчевом Осмогласнику.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

Monah Josif je riznicar srpskog manastira Hilandar (Sveta Gora - Aton):

Tri “ne” svetogorskog monaštva

- Dosao sam u Samaru na Praznik Slovenske pismenosti i kulture na poziv Arhiepiskopa Samarskog i Sizranskog Sergeja. Vladika Sergej je vise puta bio na Svetoj Gori i molio se i u nasem manastiru. I evo pozvao nas je za praznik… Ovo je vec treci put da idem za Rusiju.

- Nedavno je vas manastir na Svetoj Gori goreo u snaznom pozaru koji je unistio skoro polovinu tog starog manastira…

- Da, pozar je bio strasan! Unistena su cetiri mala hrama u manastiru. Glavne proslavljene manastirske svetinje su ocuvane, ali su u dva izgorela hrama cuvane svete mosti. U jednom hramu mosti nisu izgorele, a u drugom – jesu… Jedan monah iz naseg manastira je dao nezvanicnu izjavu o tome da je toboze uzrok pozara bio u keliji naseg igumana, oca Mojsija. To uopste nije tacno. Otac iguman nije bio u keliji deset dana pre pozara. Od tada smo se dogovorili da ne dajemo nikakve izjave o pozaru. Na to imaju pravo samo oni koji su dobili blagoslov da govore u ime manastira.

-Recite nam oce Josife, da li se Rusi malo mole za bratsku Srbiju? Da li vam oni malo pomazu u tim strasnim iskusenjima, koja su vas snasla poslednjih godina?

-Mi, Srbi sami se malo molimo i malo se kajemo. Zbog toga i imamo tako velika iskusenja…

-Cuo sam da je Srpska Crkva pred rat u Jugoslaviji pocela da vrsi bogosluzenja na savremenom srpskom jeziku, odbacivsi tradicionalni bogosluzbeni crkvenoslovenski jezik. Da li je to tacno?

- Na zalost, danas u Srbiji samo stari svestenici sluze na crkvenoslovenskom jeziku. Mladi svestenici sluze na savremenom srpskom jeziku, koji se znatno razlikuje od crkvenoslovenskog. To je veliki udar na duhovnost mog naroda. Ja sam vec deset godina zivim na Atonu, ali je to nas zajednicki bol. Mi u Hilandarskom manastiru sluzimo na crkvenoslovenskom. Nas nastojatelj, otac Mojsije, ne dozvoljava svestenicima koji dolaze u posetu da sluze na savremenom srpskom jeziku. Mi izdajemo za Srbiju bogosluzbene knjige na crkvenoslovenskom jeziku. Borimo se za to da se bogosluzenje vrsi na jeziku nasih blagocestivih predaka. Ali nazalost, buduci svestenosluzitelji u seminarijama uce da sluze na savremenom jeziku. To je veoma veliki duhovni problem.

-Srpska Crkva, kao i Ruska, nije presla na novi kalendar. Po kom kalendaru se sluzi na Atonu?

-Ceo Aton se pridrzava starog kalendara, iako su i Grcka Crkva i Konstantinopoljska Patrijarsija odavno presli na novi kalendar. To unosi velike probleme. Naprimer, kod nas na Svetu Goru dolaze grcki svestenici i nezvanicno slave praznike po novom kalendaru. Desava se tako da se u jednoj Crkvi u jednom sporednom oltaru sluzi po starom kalendaru, a u drugom – po novom. Kod nas na Svetu Goru dolaze i rodjaci, i poklonici i donose sa sobom, iako i nevoljno, novi kalendar. Sada smo mi – Pravoslavni Srbi i Rusi na Atonu – u manjini. Ima nas samo nesto vise od sto ljudi. A Grka na Svetoj Gori ima veoma mnogo, a i Bugarska Crkva je takodje presla na novi kalendar. I ako bi se sad to pitanje kalendara resavalo putem glasanja ne znam kako bi se zavrsilo. Ali Majka Bozija cuva Svoj udeo – Aton! Jer su i mnogi grcki monasi odlucni po pitanju julijanskog kalendara…

-Ima li staraca na savremenom Atonu?

- Naravno da ima. Kad njih ne bi bilo ne bi bilo ni monastva na Atonu. Njihovim molitvama i zastupnistvom Majke Bozije se cuva blagocestivost na Svetoj Gori. Ima staraca i kod nas u Hilandarskom manastiru. Atonski starci su odlucno rekli tri “ne”: ne- novom kalendaru, ne – bogosluzenju na savremenom jeziku, ne – identifikacionom broju! Grcka je stupila u Evropsku Uniju, i to se vec oseca na Svetoj Gori. Ali ta tri “ne” kontrolisu situaciju.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Monah Josif je riznicar srpskog manastira Hilandar (Sveta Gora - Aton):

- Na zalost, danas u Srbiji samo stari svestenici sluze na crkvenoslovenskom jeziku. Mladi svestenici sluze na savremenom srpskom jeziku, koji se znatno razlikuje od crkvenoslovenskog. To je veliki udar na duhovnost mog naroda.  Ali nazalost, buduci svestenosluzitelji u seminarijama uce da sluze na savremenom jeziku. To je veoma veliki duhovni problem.[/b]

Невјероватно да неко сматра великим духовним проблемом што се Литургија служи на народу разумљивом језику. И хвала Богу што сви млађи свештеници, а све више и они стари, служе на савременом-српском језику- да људи разумију у којем и каквом Догађају учествију!

Боље се запитамо зашто у неким парохијских црквама и манастирима нико не прилази Путиру, и да то посматрамо као веома озбиљан духовни проблем, а не то што је све мање у бгослужбеној употреби(опет кажем, хвала Богу!) - мртав језик...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

много јака фора да се супротстави мишљење једног монаха светом апостолу  :bicycle_2:

А сад, браћо, ако дођем к вама говорећи језике, шта ћу вам користит ако вам не будем говорио или у откровењу, или у познању, или у пророштву, или у поуци?

И бездушне ствари које дају глас, било свирала или гусле, ако не дају разговетне гласове, како ће се разумети шта се свира или гуди?

Јер, ако труба да нејасан глас, ко ће се припремити за бој?

Тако и ви, ако речете језиком неразумљиву реч, како ће се знати шта говорите? Јер ћете говорити у ветар.

Ма колико да је на свету гласова, али ниједан од њих није без значења.

Ако, дакле, не знам значење гласа, бићу туђин ономе који говори, и онај који говори биће мени туђин.

Тако и ви, будући да сте ревнитељи духовних дарова, трудите се да изобилујете у онима који су за изграђивање Цркве.

Зато који говори језик, нека се моли Богу да и тумачи.

Јер ако се тим језиком молим Богу, мој дух се моли, а мој ум је без плода.

Шта треба дакле? Молићу се Богу духом, а молићу се и умом; хвалићу Бога духом, а хвалићу га и умом

Јер ако благосиљаш духом, како ће онај који заузима место обичног верникарећи амин на твоје благодарење, кад не зна шта говориш?

БЛАГОДАРИМ БОГУ МОЈЕМУ ШТО ГОВОРИМ ЈЕЗИКЕ ВИШЕ ОД СВИЈУ ВАС.

АЛИ У ЦРКВИ ВОЛИМ РЕЋИ ПЕТ РЕЧИ УМОМ СВОЈИМ, ДА И ДРУГЕ ПОУЧИМ, НЕГОЛИ ХИЉАДЕ РЕЧИ ЈЕЗИКОМ. 1 Кор. 6 - 19

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 months later...

:bla: bi pogeldao ocima punim blagosti i pomilovao bi okupljenu decicu po galvi i blago bi se osmehnuo svima...

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

а онда би сео и проповедао о Љубави међу ближњима и укоравао оне које ће то увести у покајање, грдио оне који се не кају а награђивао оне који живе љубављу ...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Па људи данас већина свештеника не зна црквенословенски. Црквенословенски може да користи само онима који желе да сакрију поредак богослужења од народа, да исти не би могао да види колико се ствари избацује из богослужења. И ничему више тај језик не служи.

        А шта ако епископ наложи свештеницима да проповедају на црквенословенском? Како ће се снађу с они падéжи, акцéнти и дуали?    bliss jeeee

         

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  ^^^

  Ма, есенцијално  bliss jeeee; него, мислим, како се нико од старообредника није побунио због новотарске проповеди на современому јазику?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ма где нису, видиш да се моле људи на латинском у православљу и одакле нам 8 страна расправе ...

за мене је латински исто што и црквенословенски - мртав зомби.

јес сентименталан и леп, ал брате, нико жив га не разуме нити прича.

не може се из елитизма, клирикализма, етнофилетизма, и ко зна чегу ту још има, Црква правити ...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

tacno...ne moze...jer  bliss jeeee

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ма где нису, видиш да се моле људи на латинском у православљу и одакле нам 8 страна расправе ...

за мене је латински исто што и црквенословенски - мртав зомби.

јес сентименталан и леп, ал брате, нико жив га не разуме нити прича.

не може се из елитизма, клирикализма, етнофилетизма, и ко зна чегу ту још има, Црква правити ...

Хебрејски је замро као народни језик међу Јеврејима још у време вавилонског ропства, и отада је постао само богослужбени, и тек наон 2500 година поново је рехабилитован као народни поред књижевног и богослужбеног.

Ето ово је пример да не стоји твоја мисао о "мртвим" језицима. Црквенословенски се може и треба очувати кроз богослужење, јер никад не знаш када за 50, 100 или 200 година, може постати и народни што је и требало да се деси да није било несрећног Вука Караџића.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...