Hidegkuti Nándor Написано Децембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2009 ????? ??????, ????? ???? ???? ?????? ???? ? ???? ?? ?? ????. ???? ???? ? ?? ?????????, ??? ?? ????? ???? ????? ???????????... Posto sam ovde prozvan od raznih ljudi, pre nego sto nastavim da izlazem na ovu temu hteo bih da ispravim neke stavove koje pojedinci iznose. Prvo Nandore tvoj najveci problem je sto nista osim par uzvicnika nisi video. Posto me mrzi da se ovde prepucavam sa tobom jer vidim da osim dubokog kompleksa uvredjenosti nisi nista konkretno izneo. Cak nisi ni deo onoga sto sam napisao preveo. pokazao si da tebe osim svog licnog egoistickog stava nista ne zanima, a kamoli da razumes i jednu rec onoga sto sam napisao na crkvenoslovenskom. Ali sve je to nebitno. Ostao sam ovde duzan odgovore na neka pitanja koja sam postavio. Pa posto vidim da samo Medu ta pitanja interesuju evo i da mu odgovorim. Kao prvo sadasnji crkvenoslovenski jezik je zapravo ruskoslovenski. Ali evo da ispricam celu pricu o nastanku slovenskih jezika. Jer smatram da je to trebao da bude uvod u kvalitetnu raspravu, a ne samo da iznosimo svoje licne predrasude i da zamisljamo kako smo mi u pravu a svi drugi grese. A to je Nandore bio i cilj mog pisanja koji si trebao da sam shvatis, ali zato mi te je zao jer dalje od uzvicnika nisi nista video. ????, ???? ??????? ?? ?? ?????????? ???? ???????, ??? ?? ????? ??? ?????? ??????????. ???? ??? ????? ??????, ??? ?? ???? (????? ?? ?? ?? ??????? ??? ??). ??? ??? ??? ?? ???? (????? ??? ?? ????? ?? ?? ????, ?????? ???) ????? ?? ?? ????? ???? ?? ?? ?????? ? ??? ?? ????? ??? ?????? ? ???????? "????????????". ? ?????? ???????, ??? ?? ?? ??????????, ???? ??, ????? ? ???? ? ????? ?????????????...????????, ?? ????? ????? "???? ???" ?????????, ???? ?? ?? ???? ?????, ? ??? ??? ?? ??????? ?? - ????? ???? ?? ?????. ????? ??? ?? ?????? ???? ???, ???? ????? ????? ???????? ???????, "????????? ????????". ? ???? ?? ?? ? ???????. ????????, ?????? ?? ?? ?? ???, ???? ???????? ?? ??????????? ????? ?? ???? ?? ?????????????????, ?????? (???? ???? ???? ??? ????? ????????????? ? ?????????? ???? ??? ?? ??). ????? ?? ???? ????? ????? ? ?? ????? ???? ?????? ?? ????, ???? ?? ?? ????? ?? ?? ???????? ????. ??? ??? ?????, ?? ??? ????? ????? ??? ????????, ??? ?? ???? ????. ????? ?? ???? ???? ???? ???????? ?? ???? ???? ? ?? ?? ?? ????????? ???????? ???????????. ???, ?? ?? ????? ????????? ? ?????? ??????, ???? ??? ?? ??????? ?????? ?????? ????????. ? ??? ?? ?? ??????? ???? ????, ?? ?? ?????... ?? ?? ????? ?? ?? ?????? 11. ???????? ???? ??? ???? ??? ? ?? ?? ???? ?????? ??? ??????, ??? ?? ??? ??????? ?? ?? ? ??????? ???? ???????? ?? ?????????? ?????. Slovenski jezik (u smislu jezika kojim svi Sloveni govore) ima nekoliko etapa svog razvoja. Prva od njih je takozvani praslovenski jezik. To je jezik Slovena u njihovoj prapostojbini, koja je obuhvatala teritoriju izmedju reka: Odre, Visle, Dnjepra i Dnjestra. Kasnije se ta teritorija prosirila sve do danasnjeg Hanovera i Peloponeza. Omedjenost rekama uslovila je da je jezik bio veoma dobro utvrdjen u svojim osobenostima. Kasnije verovatno dolazi do mesanja sa baltickim narodima, ali to je pretpostavka, koja ne mora biti netacna. Prelazak Slovena iz prapostojbine se desio verovatno oko 2 do 5 veka. Taada se razbija ta jezicko plemenska zajednica. I tako zapravo nastaje taj prajuznoslovenski od koga su do 7 veka nastali razni jezici koje znamo kao juzno slovenski, zapadnoslovenski... Prasovenski jezik pripada takozvanom praindoevropskom, e sad ovde se postavlja pitanje u vezi sa tim praindoevropskim, kad nstaje i da li je zaista postojao, ali to nije nasa tema. Period od 2 do 9 veka se uzima za period formiranja Slovenskog jezika. Od 9 do 11 veka imamo period staroslovenskog jezika. To je jezik kojim sloveni ulaze u zajednicu kulturnih naroda Evrope. Sveta Braca za taj jezik stvorila GLAGOLJICU. MEdjutim, odma po njihovoj smrti njihovi ucenici, vec pomenuti PETOCISLENICI (inace svi svetitelji koje na zalost popovi ofrlje procitaju u otpusnim molitvama, bar u mojoj eparhiji i u jos nekima u kojima sam bio). PEtocislenici razvijaju drugo pismo za staroslovenski a to je Cirilica. Interesantno u Srbiju cirilica stize iz Bugarske, tacnije iz grada Preslava, dok je Ohrid bio centar glagoljske pismenosti. Ali Glagoljica se vise koristila u hrvatskom primorju. Poznati su njihovi fratri glagoljasi, pa cak postoje i muzicke melodije koje za osnovu imaju vizantiski napev, ali je u sustini srpska melodija / obrada vizantije. U ovom periodu se prevode i prve slovenske knige, to su uglavnom bogosluzbene knjige.Na zalost originali tih knjiga nam nisu ostali sacuvani, vec samo njihovi kasniji prepisi. ??? ??? ?? ??????? ???? ???? ?? ?????, ??? ???? ??, ???? ?? ????????. ???????, ??? ????? ????? ?? ?????????? ??? ???????? ?? ??????, ??????? ?? ?? ???????? ??????? ????. ?? ?? ???? ??????, ???? ??????? ?? ?? ??? ?????? ??????? (? ? ?? ?? ?? ???????). Od 12 veka imamo period redakcija staroslovenskog jezika. Tu spadaju srpskoslovenski, ruskoslovenski... Tek od 18 veka se kod nas pojavljuje ovaj sadasnji jezik kojeg mi nazivamo crkvenoslovenskim. U slavistickoj literaturi se moze naici i an ovakvu podelu, koja je takodje apsolutno tacna. 9 - 11 veka: starocrkvenoslovenski ili staroslovenski 12 veka pa do 18 srednjecrkvenoslovenski ili period redakcija od 18 veka novocrkvenoslovenski ili jezik koji mi znamo kao crkvenoslovenski, koji se danas upotrebljava u Crkvi. Dakle, ako cemo istini za volju mi uopste u nasoj Crkvi NE KORISTIMO jezik kojim je pisao sv. Sava, sv. despot Stefan Lazarevic i svi nasi pretci. Taj jezik srpskoslovenski je zapravo nas najlepsi jezik, jer to je bio jezik samo i iskljucivo Crkve i za ono vreme pismene elite. Narod je koristio obican govorni jezik ili prosto srpski jezik. Posle seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem Carnojevicem. zbog lose situacije u kojoj smose nasli crkveni velikodostojnici se obracaju Rusima za pomoc. Naravno Rusi odmah salju ljude da se Srbi uce nauci i salju im crkvene potrebstine koje su bile neophodna pomoc (na moju srecu imao sam veliko zadovoljstvo da koristim neke od tih bogosluzbenih knjiga iz rusije, ali takodje i nesto starije knjige od tih ruskih). Rusi salju 1726. god Maksima Suvorovai on u Sremskim Karlovcima 1732.god osniva prvu skolu tzv. Slavjensku skolu. Ona imala tri razreda: Azbukvari, Desetoslovci i Gramaticari.To je period druge redakcije. !733 - 1737 Emanuil Kozacki iz Ukrajine (male Rusije) osniva novu skolu tzv. Latinsku skolu. Ovim je pocela rusifikacija naseg bogosluzenja. Ovaj ruskoslovenski je samo prilagodjen srpskom izgovoru i na taj nacin je poprilicno upropascen taj jezik. Sam izgovor poprima odlike srpskoslovenskog i srpskog jezika. Odnosno ruskoslovenski je prilagodjen srpskoslovenskoj fonetici. Od polovine 18 veka do Vukove reforme imamo slavjenoserpski jezik u nasoj knjizevnosti. Taj jezik je zapravo hibridni jezik i sastoji se od cetiri posebna jezika: ruskoslovenskog, srpskoslovenskog, ruskog narodnog i srpskog narodnog jezika. ????, ? ???? ????? ???????? ?? ???????? ?? ????. ???, ????, ???? ?? ???????, ??? ???? ????? ????? ???? ???? ??? ????. ??? ?? ???? ????, ?? ??? ??? ?? ???? ?????? ????? ? ??? ?????? ?????? ?? ???? ???????? ??? ?????? ? 18. ????, ? ???? ??? ????? ???? ?? ????????? ??????????? (???? ?? ?????? ???? ?????? ? ???? ?? ???? ?????? ???????? ??????? ? ??? ?? ???? ?? ????? ? ?????????). ? ??????? ?? ??????? ???????????????? ???? ????? ?????? ????, ?? ?? ?????.?? ??? ???? ???? ??? ?????? ???????? ?? ?? ????????? ????????????????? ??????? ? ??? ??????? ? ??? ??? ? ??? ???? ? ? ????? ??? ?? ???? ?????? ???? ??????????? ???????? ???? ?????. ? ??? ?????????????? ?? ??????? ??? ??? ?????. ???? ??, ???? ?? ? ?????? ????? ?????????, ?? ?? ?????? ???????? ??????? ???????. E sad mozemo da prodiskutujemo o tome koji mi zapravo jezik koristimo kao bogosluzbeni da li ga treba menjati ili ne. Koji je zapravo autenticno srpski jezik i tako dalje. Eto ja sam pokusao da vas potsetim na ove cinjenice. Ako nekog interesuje kako je izgledalo propismenjavanje slovena / narocito Srba nije problem da o tome detaljno ovde prodiskutujemo. Ja sam izneo samo jedan manji deo price o nasem jeziku. Naravno ovde izgleda kao da sam ja popljuvao sve sto se desavalo u 18 veku i sve te ljude iz tog vremena. Ali za razumevanje 18 veka ili srpskog baroka trebala bi cela jedna posebna tema da se otvori. Pa bi videli da su ti ljudi mnogo velike stvari radili, ali na zalost mi smo sve to svojim neznanjem zloupotrebili. I sad se drzimo tog karlovackog bogosluzenja kao pijan plota. ?????, ???? ?? ???????? ???? ????????? ??????, ??? ?? ?? ????? ?? ??????? ??????? ???? (??????? ????????? ???????). ???? ???? ??????????? ? ? ?????????? ????????, ??? ???? ????? ????? ???? ?? ?????? ?????????. ? ?? ??? ??????? ????? ?? ??????...????????, ???????????????? ?? ??????? ????? ? ???????? ?? ???????? ???????. ??, ???, ?? ??? ?? ???? ????? ?????? ???? ???? ?????? ????????? ?????????????????, ??? ?? ?? ????... Jer smo suvise egoisticni i previse patimo od sopstvenih predrasuda da ne zelimo nista vise od sopstvenog nazovi znanja da vidimo. A da bih dokazao ovo postavicu vam opet neka pitanja. Da li neko zna da mi navede samo jednog jedinog srpskog teologa iz 18 veka? Da nepitam da navedete trojcu najznacajnijih baroknih teologa, koji su izuzetno mnogo ucinili za srpsku teologiju a mi im ni imena neznamo. I takodje da li neko mozda zna nekog srpskog teologa iz 14, 16 ili bilo kog drugog veka da nam navede? Ova pitanja sluze samo da svi vidimo koliko smo se mi zapravo ne znamo nista od sopstvene istorije, pa ako hocete koliko ne poznajemo ni sopstvenu teolosku misao. A pritom mislimo da smo popili svu pamet sveta.????? ???? ?? ??????? ?? ?????? ???????????? ? ????? ????? ? ?? ?????? ??????? ?????????? ???????? ??????? ????? ???? ????? ????? ??? ?????. ???????, ?????? ?? ?? ????? ???? ?? ????? ? ?? ????? ???????, ??? ??????? ?? ??????? ?????? ?? ?????????????...? ? ????? ?? ?? ????? ?????, ???? ???? ???? ???? ?? ??? ????? ????????? ?? ???????. ?? ??? ?? ?? ?????? ??? ??? ?? ??? ???? ???????? ??? ???. ????? "??????" ?????? "?????" ???. ?? ??????? ?? ?? ???? ????... ??? ??? ??? ?????? ?? ? ???? ?? ???? ???? ?? ??? ???? ?? ???? ???? (??? ?????? ?? ?? ???? ?? ???????)... ???? ?? ?????????? ? ????? ?? ?? ???? ??????? ?????????? ??????????? Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Децембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2009 Sve sto sam napisao u prethodnoj poruci je potpuno vezano za temu, pa cak je i neizbezni deo teme. Jer kako o necemu mozes govoriti a nisi svestan odakle tema pocinje? Naravno ja sam rekao da je to samo uvod od kog treba poci, a ne da je to odgovor na postavljeno pitanje. Kada sam rekao da trabunjaju gluposti trebao si da vidis i razlog zasto sam to rekao. Jer govoriti nesto bez ikakvog relevantnog dokaza, stavise bez ikakvog dokaZa jeste pricanje gluposti. To bi trebalo i sam da znas. Tu se pojavljuje jos jedan problem, ljudi koji sebe oslovljavaju za hriscane neretko izbegavaju da problem imenuju pravim imenom. Ja sam samo rekao kako se zove govor u kom nema ni jedna izneta cinjenica. Procitaj ponovo zasto sam ih poslao u Vatikan pa razmisli sta sam time zaista hteo reci. Inace nisam stil promenio, ali misli sta hoces. I jos nesto, ja svoje greske koje napravim u kucanju bolje znam od tebe, tako da nema potrebe ni dobronamerno da me ispravljas. Jednostavno dok ovde kucam radim jos jedan posao i bas mi nije nesto posebno stalo (bar ne trenutno) da sve i gramaticki ispravno napisem.To sto ti neverujes da neko moze da iscita sve ove poruke, tio je tvoj problem, a necu nista da ti diokazujem. Stose tice toga da sam izneo samo hipoteze, to nije tacno. ono sto sam napisao moze se naci na svim katedrama za lingvistiku, zato sam namerno i napomenuo svaki put gde ima nekakvih sporova. Tako da je kompletna poruka zasnovana na relevantnim istoriskim cinjenicama, svidelo se to nekom ili ne. Eto opet govoris kako ja iznosim svoje predrasude. A nisi ni na jedno pitanje odgovorio. I opet se vracamo na komplekse. I nije problem sto ti licno nisi odgovorio. vec je problem sto kod mnogih teologa koji se grade za velike znalce teologije, odgovor odgovor na pitanja o teolozima iz 18 veka neces dobiti. A sami prosipaju neku mudrost o tom cuvenom karlovackom bogosluzenju. Pa cak ne znaju ni razvoj srpske teologije kroz vekove. i da ja ne govorim o istoriji SPC vec o tome da mi sopstvenu teolosku misao ne poznajemo a pokusavamo da pricamo o necem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Децембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2009 E sad sto se tice tvog stava da je crkvenoslovenski bogatiji i za iznosenje teoloskih istina bolji jezik. Da tu si u potpunosti u pravu. ALI!!!!!! Sta vredi sto je taj jezik i lepsi i bolji kad ga skoro niko ne razume? sta vredi sto je lepsi kad se ni jedno pravilo ne postuje prilikom citanja na tom jeziku. Ja sam ranije lepo naveo samo jedan deo kako to nepravilno rade svestenici po vecini Crkava. Ali ti si video samo uzvicnike. Pa pitaj svestenika da ti nesto prevede iz neke bogosluzbene knjige, da vidis kako mu ide. Ja sam ti lepo naveo neke primere iz bogosluzbenih tekstova, koje se nisi ni potrudio da samo procitas, a kamoli prevedes, upravo da bi video koje nam muke taj jezik izaziva. Pa sad neko je ovde pomenuo kini dijalekat, ali nam nije naveo sta su sveti Oci navodili kao glavni razlog zbog cega je Sveto Pismo upravo na kiniju napisano, a ne na knjizevnom jeziku. Pa nam nije naveo da je kini jezik zapravo bio govorni ili prost narodni jezik. Trebao je reci da su grcki filosofi vikali kako je nedostojno da sveto Pismo bude napisano na kiniju jer ako je to zaista rec Bozija onda Bog sigurno nece da govori prostim narodnim jezikom sa pijace i trga na kom se i psuje, vec ce koristiti cist knjizevni jezik. Nasta Oci odgovaraju: dzaba vama knjizevni jezik koji sadrzi svu mudrost i lepotu ovog sveta ako ga niko ne razume pa cak ni vi. E ista se stvar i danas ponavlja sa crkvenoslovenskim. Lepo je izrazavati se na njemu, ali sto se onda i besede ne drze na crkvenoslovenskom (a tu lezi i odgovor na pitanje zasto sam napisao da treba da idu u Vatikan svi oni gore poomenuti)? Savremeni svestenici zive u velikoj zabludi (bar oni koji se zalazu za crkvenoslovenski) jer cine strasnu stvar STALNO I NEKAKO NAMERNO ZABORAVLJAJU ONE KOJI SLUSAJU ODNOSNO NAROD. I na kraju razmisli malo o ovome. Kazete kako se kao ni Grci ni rusi ne slazu sa promenom jezika i kako ne treba ni mi to da radimo. A ja vam kazem a sto mi moramo u svemu stalno nekog da sledimo, pa zar mi nemamo nesto svoje!A zar je tesko uzeti staje bogosluzbene knjige pa videti kako su to nasi nekad radili, uzeti tzv. SRBULJE. PA zar moramo ruske Mineje da drzimo zar ne mozemo da napravimo svoje na osnovi koja je bila u 14 ili 15 veku. A ti MIneji i danas postoje. MADA MORAM PRIZNATI DA JE VLADIKA HRIZOSTOM LEPO PREUREDIO MINEJE. I STO JE NAJVAZNIJE PO PRVI PUT IZDAO SRPESKE STAMPANE MINEJE. To stvarno treba da nam sluzi za veliki primer, kako treba dalje da radimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2009 ?????, ???? ?? ?? ?? ?????????? ???? ????? ???????? ?????? ? ??? ???, ?? ?? ?????? ???? ????????? ...????? ??, ??? ?? ????? ?? ?????????????? ?? ???? ????????. ???, ??? ?? ???? ?? ???? ?? ????? ?? ???? ???????? ??????, ?? ? ??????? ???? ????? ?? ?? ????? ???? ????????... ?? ????? ?? ?????? ????? ????????, ?? ?????? ?????? ?? ????????...?? ???? ???????? ?? ??? ?? - ????.?? ??? ?? ????????? ???????? ? ????? ????????, ?? ?? ??? ?? ?? ???????? ????? - ?????. ?? ?? ????? ?? ???? ????? ???????, ??? ?? ???????? ??? ??? ?? ???? ??? W, Y, X, Q, ?? ???????. ?? ???? ???? ????????????? ????????, ?????? ?? ???? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ???? ???? ????, ????? ?? ??? ???????? ?? ??? ??????? ????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Децембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2009 ??? ?? ???? ????, ?? ????? ????????. ?? ??? ?? ????????? ???????? ? ????? ???????? 11122 0205_whistling Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2009 Sta vredi sto je taj jezik i lepsi i bolji kad ga skoro niko ne razume? Nasta Oci odgovaraju: dzaba vama knjizevni jezik koji sadrzi svu mudrost i lepotu ovog sveta ako ga niko ne razume pa cak ni vi. E ista se stvar i danas ponavlja sa crkvenoslovenskim. ????.??????? ??? ?? ????????????????? ??????? ? ????????, ??? ?? ???? ???? ???????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2009 ??? ?? ???? ????, ?? ????? ????????. ?? ??? ?? ????????? ???????? ? ????? ???????? 11122 0205_whistling ????? ???? ??? ??? ?? ?????, ???????? ?? ?????? ??????.???? ?? ?? ????? ??????, ? ??? ????? ????????? ??? ??? ? ????? ????????, ? ??? ??, ???? ?? ??? ? ??? ????????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Децембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2009 А, онда ми се учинило 0205_whistling Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Децембар 23, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2009 E sad sto se tice tvog stava da je crkvenoslovenski bogatiji i za iznosenje teoloskih istina bolji jezik. Da tu si u potpunosti u pravu. ALI!!!!!! Sta vredi sto je taj jezik i lepsi i bolji kad ga skoro niko ne razume? sta vredi sto je lepsi kad se ni jedno pravilo ne postuje prilikom citanja na tom jeziku. Ja sam ranije lepo naveo samo jedan deo kako to nepravilno rade svestenici po vecini Crkava. Ali ti si video samo uzvicnike. Pa pitaj svestenika da ti nesto prevede iz neke bogosluzbene knjige, da vidis kako mu ide. Ja sam ti lepo naveo neke primere iz bogosluzbenih tekstova, koje se nisi ni potrudio da samo procitas, a kamoli prevedes, upravo da bi video koje nam muke taj jezik izaziva. Pa sad neko je ovde pomenuo kini dijalekat, ali nam nije naveo sta su sveti Oci navodili kao glavni razlog zbog cega je Sveto Pismo upravo na kiniju napisano, a ne na knjizevnom jeziku. Pa nam nije naveo da je kini jezik zapravo bio govorni ili prost narodni jezik. Trebao je reci da su grcki filosofi vikali kako je nedostojno da sveto Pismo bude napisano na kiniju jer ako je to zaista rec Bozija onda Bog sigurno nece da govori prostim narodnim jezikom sa pijace i trga na kom se i psuje, vec ce koristiti cist knjizevni jezik. Nasta Oci odgovaraju: dzaba vama knjizevni jezik koji sadrzi svu mudrost i lepotu ovog sveta ako ga niko ne razume pa cak ni vi. E ista se stvar i danas ponavlja sa crkvenoslovenskim. Lepo je izrazavati se na njemu, ali sto se onda i besede ne drze na crkvenoslovenskom (a tu lezi i odgovor na pitanje zasto sam napisao da treba da idu u Vatikan svi oni gore poomenuti)? Savremeni svestenici zive u velikoj zabludi (bar oni koji se zalazu za crkvenoslovenski) jer cine strasnu stvar STALNO I NEKAKO NAMERNO ZABORAVLJAJU ONE KOJI SLUSAJU ODNOSNO NAROD. I na kraju razmisli malo o ovome. Kazete kako se kao ni Grci ni rusi ne slazu sa promenom jezika i kako ne treba ni mi to da radimo. A ja vam kazem a sto mi moramo u svemu stalno nekog da sledimo, pa zar mi nemamo nesto svoje!A zar je tesko uzeti staje bogosluzbene knjige pa videti kako su to nasi nekad radili, uzeti tzv. SRBULJE. PA zar moramo ruske Mineje da drzimo zar ne mozemo da napravimo svoje na osnovi koja je bila u 14 ili 15 veku. A ti MIneji i danas postoje. MADA MORAM PRIZNATI DA JE VLADIKA HRIZOSTOM LEPO PREUREDIO MINEJE. I STO JE NAJVAZNIJE PO PRVI PUT IZDAO SRPESKE STAMPANE MINEJE. To stvarno treba da nam sluzi za veliki primer, kako treba dalje da radimo. ??????? ?? ??????. ???? ?? ?????, ?? ?? ????? ???? ??????????, ?????? ??????? ???? ????, ???? ???????, ? ?? ?? ?????? ???????? ??????. ???? ?????? ?????? ???? ???? ???? ?? ??? ????????, ???? ?? ?????????????????, ???? ?? ??????. ???? ?? ?????? ?? ?? ???? ??????? ???? ?? ??????, ???? ??? ?? ??????? ? ????? ???? ???????, ????? ?? ?? ???? ????. ???, ???? ?? ?? ?? ??? ? ?? ?????? ????? ??? ?? ???????: ???????????, ????????????,... ??? ?? ???? ???? ???? ???????. ???? ????? ?? ??????? ??????? ?? ????? ?? ????????, ??? ???? ?? ?? ??????????? ??????, ???? ??????? ????????? ???????. ???? ?? ???? ????? ? ???? ????, ?? ?? ?? ??????? ?????? ???????, ??? ??? ?? ???? ?? ????? ???? ???? ?????? ??? ?????? ?? ????? ???????? ??????. ?????, ????? ????????? ????????? ?????, ? ???? ???? ??? ?????????, ? ??????? ? ????????????????? ????? ?????? ? ????????? ????? (? ??????????? ??????????? ????????? ???????? ??????), ??? ???? ???? ????? ?????? ??????????, ?? ?? ??? ???? ????? ?????? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 23, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2009 ??????? ?? ??????. ???? ?? ?????, ?? ?? ????? ???? ??????????, ?????? ??????? ???? ????, ???? ???????, ? ?? ?? ?????? ???????? ??????. ???? ?????? ?????? ???? ???? ???? ?? ??? ????????, ???? ?? ?????????????????, ???? ?? ??????. ???? ?? ?????? ?? ?? ???? ??????? ???? ?? ??????, ???? ??? ?? ??????? ? ????? ???? ???????, ????? ?? ?? ???? ????. ???, ???? ?? ?? ?? ??? ? ?? ?????? ????? ??? ?? ???????: ???????????, ????????????,... ??? ?? ???? ???? ???? ???????. ???? ????? ?? ??????? ??????? ?? ????? ?? ????????, ??? ???? ?? ?? ??????????? ??????, ???? ??????? ????????? ???????. ???? ?? ???? ????? ? ???? ????, ?? ?? ?? ??????? ?????? ???????, ??? ??? ?? ???? ?? ????? ???? ???? ?????? ??? ?????? ?? ????? ???????? ??????. ?????, ????? ????????? ????????? ?????, ? ???? ???? ??? ?????????, ? ??????? ? ????????????????? ????? ?????? ? ????????? ????? (? ??????????? ??????????? ????????? ???????? ??????), ??? ???? ???? ????? ?????? ??????????, ?? ?? ??? ???? ????? ?????? ???????. ??, ??????.??? ???? ???? ?? ?????? ? ?????? ?? ????????????????, ???? ?????? ?? ??????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Децембар 24, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2009 Нисам ја нигде порекао да ми треба да стекнемо своја искуства, напротив... Али не треба ни да пренебрегавамо туђа... Да не будемо у фазону "само оно како ја мислим, само то је у складу са православљем, а други су у заблуди"... Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Децембар 24, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2009 Ево како је говорио један од најобразованијих епископа СЦП свих времена: Зато драги моји, то је оно богатство које имамо кроз предање. Када су Словени ковали речи словенске на оној вавилонској кули (када је Бог помешао језике), то је био велики изазов стваралаштва поетскога; сваки је ковао свој језик. И ти генијални људи су сковали реч бог-ат да је корен Бог. Бог је богат и само онај је бог-ат који има Бога у себи после причешћа; и онда склопиш књигу и знаш најглавније. Једино, једина храна нетрулежива је Тело Христово и Он је први примерак моштију од Великог Петка, кад је умро до недеље Васкрсења, она три дана. А ми имамо (сваки језик има) три спрата: говорни, средњевековни и црквени. Тако је у француском и шпанском – говорни, средњевековни и латински; код нас Срба, Бугара и Руса – говорни, средњевековни и црквенословенски. Ко не зна црквенословенски – Србин, Бугар или Рус, није образован, ко не зна латински међу Италијанима и Французима није образован. Јер образовање иде из култног, најсветијег језика, највишег. Код Хелена има чак пет спратова, јер много дужу историју имају - они имају говорни, средњевековни, па онда у Христово доба црквени хеленски (никад немојте рећи грчки јер то је поспрдно име. Латини су их назвали ''мекушцима''. То значи Graeculus, него зовемо их Хелени; то су наши кумови, а то значи светли, светлоумни). Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Децембар 24, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2009 ????? ?? ????? ??????? ?? ?? ????? ?? ???????? ????? ????????, ????????... ??? ?? ????? ?? ?? ?????????????? ????... ?? ?? ?????? ? ?????? "???? ??? ???? ?? ??????, ???? ?? ?? ? ?????? ?? ????????????, ? ????? ?? ? ???????"... ????????, ????? ????? ??? '?????????' ???? ?? ?? ??????? ?????????? ???. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Децембар 24, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2009 Бољњ да је на нашкем :-) да све лепо разумемо. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Децембар 24, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2009 ??? ???? ?? ??????? ????? ?? ???????????????? ???????? ??? ???? ???????: ???? ????? ????, ?? ?? ??? ????????? ???? ????? ???? ???????. ???? ?? ??????? ?????? ???? ????????? ?? ???? ??????????? ???? (???? ?? ??? ??????? ??????), ?? ?? ??? ?????? ?????? ???????????? ?????????; ????? ?? ????? ???? ?????. ? ?? ????????? ???? ?? ??????? ??? ???-?? ?? ?? ????? ???. ??? ?? ????? ? ???? ???? ?? ???-?? ???? ??? ???? ? ???? ????? ????????; ? ???? ??????? ????? ? ???? ???????????. ??????, ?????? ????? ??????????? ?? ???? ???????? ? ?? ?? ???? ???????? ??????? ?? ??????? ?????, ??? ?? ???? ?? ?????? ?????????, ??? ??? ????. ? ?? ????? (????? ????? ???) ??? ??????: ???????, ????????????? ? ???????. ???? ?? ? ?????????? ? ???????? – ???????, ????????????? ? ????????; ??? ??? ????, ?????? ? ???? – ???????, ????????????? ? ????????????????. ?? ?? ??? ???????????????? – ?????, ????? ??? ???, ???? ?????????, ?? ?? ??? ???????? ???? ??????????? ? ?????????? ???? ?????????. ??? ?????????? ??? ?? ???????, ??????????? ??????, ????????. ??? ?????? ??? ??? ??? ????????, ??? ????? ???? ???????? ????? - ??? ????? ???????, ?????????????, ?? ???? ? ???????? ???? ??????? ???????? (????? ??????? ???? ????? ??? ?? ?? ???????? ???. ?????? ?? ?? ??????? ''?????????''. ?? ????? Graeculus, ???? ?????? ?? ??????; ?? ?? ???? ??????, ? ?? ????? ??????, ??????????). ?????? ?????????????? ??????? ?????? "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука