Jump to content

Ekumenska molitva u pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

Не, драги мој, ми немамо проблем са нашим канонима, него са вашим тројанским коњем званим екуменизам и са нашим наивним (да поверују у добронамерност таквог екуменизма) или самовољним (да пренебрегавају свештене каноне) епископима, свештеницима и мирјанима.

Pa ako nemate nikakvih problema s kanonima to onda znači da je i taj

ekumenizam po kanonima, a kad jeste onda se i držite tih svojih kanona!  

Problem bi bio kad taj ekumenizam ne bi bio po kanonima al to nije slučaj,

ni jedan episkop si nipošto ne bi dozvolio raditi nešto protiv kanonima.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 423
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pa ako nemate nikakvih problema s kanonima to onda znači da je i taj

ekumenizam po kanonima, a kad jeste onda se i držite tih svojih kanona!  

Problem bi bio kad taj ekumenizam ne bi bio po kanonima al to nije slučaj,

ni jedan episkop si ni slučajno ne bi dozvolio raditi nešto protiv kanonima.

Или не разумеш, или нећеш да разумеш. Нисам у том смислу рекла да немамо проблем са канонима, него у смислу да се јасно по канонима зна шта се може а шта не, али да се они занемарују од стране наивних или самовољних. А заједничке молитве са неправославнима, било које, не само литургијске, забрањене су канонима.

Не бих да ме више задржаваш својим надобудним и непримереним коментарима. 

Подели на овим сајтовима

Davidova,moraćeš malo da spustiš loptu.Hvala

Није проблем, иако се не сећам да сам подигла лопту  .smesko.

Волела бих само да знам шта је конкретно у питању, шта је разлог овом упозорењу. Хвала.

Подели на овим сајтовима

Не бих да ме више задржаваш својим надобудним и непримереним коментарима.

Нема потребе да се на овај начин опходите према Зајрону нити да говорите да је екуменизам самовоља појединаца међу епископима.

Ако неко се не слаже са вама то не значи да је надобудан нити да је самовоља на делу.

Подели на овим сајтовима

Filiokve  su katolici ispovedali i dugo pre raskola pa je opet bilo zajednickih molitava izmedju tzv. Istoka i  Zapada.

Nemoguće je stati i moliti se zajedno na primer sa muslimanima, tzv. Jehovinim svedocima, mormonima, raznoraznim gnosticima i sličnima.

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Нема потребе да се на овај начин опходите према Зајрону нити да говорите да је екуменизам самовоља појединаца међу епископима.

Ако неко се не слаже са вама то не значи да је надобудан нити да је самовоља на делу.

А да ли сте можда приметили како се Зајрон опходи према својим неистомишљеницима? Прочитајте његове поруке Ђорђу - колико пута је употребио термине "бесмислен", "лаж", "незнање" и разне друге...? Колико дуго смара својим надобудним "знањем" српског језика апропо термина бискуп и епископ?

А што се тиче екуменизма и заједничких молитава, цитирала сам светог Јустина који је дао своје (а уствари светоотачко) тумачење канона у вези са овим, из чега јасно произилази да било које заједничке молитве са непоравославнима нису допуштене, односно јесу кршење светих канона.

"Нажалост, они нису тако поступили. Напротив, они и сами учествују, неки речима, неки делима и црквеним актима, а неки пасивним ставом у скрнављењу Истине и продаји јеретицима светиња Цркве Божије." - то су речи оца Јустина о неким тадашњим епископима. Ја сам употребила термин "самовоља" који је потпуно у духу овога што је светитељ рекао.

Подели на овим сајтовима

Filiokve  su katolici ispovedali i dugo pre raskola pa je opet bilo zajednickih molitava izmedju tzv. Istoka i  Zapada.

Nemoguće je stati i moliti se zajedno na primer sa muslimanima, tzv. Jehovinim svedocima, mormonima, raznoraznim gnosticima i sličnima.

Између твог тумачења забране заједничких молитава и тумачења оца Јустина, определићу се, замисли, за оца Јустина, који говори другачије, као што сам већ цитирала на 21. страни ове теме, а преузето са ових линкова:

http://www.svetosavl...vetomSinodu.htm

http://www.svetosavl...nuDopisnicu.htm

Подели на овим сајтовима

Evo jedna takva dosta ekumenska i ekumenistička video-snimka našeg ostravskog katedralnog hora, ja inače pripadam toj eparhiji ostravsko-opavskoj ali sam na njenoj samoj granici da sam par kilometara južnije pripadao bi najstarijoj slovenskoj eparhiji na svijetu - olomouckoj. Kod nas je sve ekumenski i ekumenistički a taj ekumenizam se njeguje vrlo pažljivo već više od 20 godina, prije za komunista to baš nije ni moglo, oni nisu htjeli nikakvu crkvu a kamo li ekumenizmus. Ali čim su oni bili slinuti sa vlasti kod nas se razmahao uveliko sav taj ekumenizam, molitvene osmine, crkvena muzika nam se čim dalje tim više opravoslavljuje itd. Imamo mi u Češkoj dosta naših katoličkih crkvenih horova koji imaju u repertoaru i pravoslavnu muziku.  Česi su inače članovima brojnih konfesija i međusobno se uvažavaju bez obzira na konfesionalnu pripadnost.

Chorus Ostrava - S nami Bog

http://youtu.be/LgEIR4n33-Q

Подели на овим сајтовима

Давидова,Црква сигурно да има своје тумачење светих отаца ,а гле чуда ,90 % духовне деце оца Јустина су екуменисти и то најистакнутији.

Па какв је то духовни горостас и теолошки био отац Јустин, кад већина његових ученика ради супротно од његових учења?

Сви ми мислимо да је он велики и из разлга јер иза себе је оставио најистакнутије беогослове 20 века,а ви га баш понизисте својом тврдњом.

Мислим да ће ипак бити да се не сналазите баш најбоље у тумачењу канона и светих отаца.

Подели на овим сајтовима

А да ли сте можда приметили како се Зајрон опходи према својим неистомишљеницима? Прочитајте његове поруке Ђорђу - колико пута је употребио термине "бесмислен", "лаж", "незнање" и разне друге...? Колико дуго смара својим надобудним "знањем" српског језика апропо термина бискуп и епископ?

Šta na to drugo napisati nego da su besmislice, svuda u svijetu su nazivi biskup i episkop sinonimi samo kod vas nisu. Zato što ste vi uzeli hrvatsku riječ biskup i s njom počeli označavat katoličke episkope jer prije niste imali pojma ni da postoje nekakvi takvi dok nije došao prvi beogradski nadbiskup, franjevac Rafael Rodić, došao je u Beograd tek 1924. godine. I najprije tek od tada u Beogradu i u Srbiji znate za riječ biskup. Pa kad već ozmišljate nazive za svakog posebno onda što prije morate izmisliti takav nekakav odgovarajući naziv i za gospodina Artemija Radosavljebića, taj nije ni episkopom, nema ga nigdje u oficijalnim spiskovima i imenicima arhijereja SPC  a nije ni biskupom, također ga mi nemamo u svojim imenicima ni u svom šematizmu katoličke crlve, možda jedino onda još protestanti ako bi ga imali u nekakvim svojim tefterima al to čisto sumnjam. Dakle pošto dotična osoba nije ni episkopom u SPC a ni katoličkim uredujućim biskupom bude najhitnije potrebno za njega izmisliti posebno i prikladnije ime na primjer bishop ili pontif kako bi se razlikovao od naših katoličkih i od vaših pravoslavnih jer nije nijednim od njih. Kad već izmišljate takvo posebno nazivoslovlje za svaku od konfesija, evo gdje bi to moglo imati trenutno ostvarljivu praktičnu i realnu primjenu.

Подели на овим сајтовима

Давидова,Црква сигурно да има своје тумачење светих отаца ,а гле чуда ,90 % духовне деце оца Јустина су екуменисти и то најистакнутији.

Па какв је то духовни горостас и теолошки био отац Јустин, кад већина његових ученика ради супротно од његових учења?

Сви ми мислимо да је он велики и из разлга јер иза себе је оставио најистакнутије беогослове 20 века,а ви га баш понизисте својом тврдњом.

Мислим да ће ипак бити да се не сналазите баш најбоље у тумачењу канона и светих отаца.

Биће да се ви не сналазите најбоље у читању онога што сам написала. Ја нисам ништа тумачила, него сам само цитирала светог Јустина и његово тумачење.

Он је јасно и гласно рекао да су канони који забрањују заједничке молитве са неправославнима (45. и 64 Апостолски, 32, 33,34,37 Лаодикијског сабора) важили не само у древна времена, него у пуној мери важе и данас. Дакле, то што говорите мени - да се не сналазим најбоље у тумачењу канона  и светих отаца -  уствари пребацујете светитељу.

А што се тиче ваших тврдњи да су његови ученици екуменисти из чега извлачите закључак да они не могу бити у контрадикцији са оним што је он учио, бојим се да та логика не стоји. Ја се сећам барем једног примера где је ученик потпуно изневерио свог учитеља. (Да се разумемо, ово наводим као пример да учитељ не може бити одговоран у свему за понашање својих ученика, није ми намера да ученике светог Јустина уподобљавам ученику о коме је реч). Не разумем како из понашања ученика можете да изводите закључак о учитељу, а да пренебрегавбате његове недвосмислено изречене ставове о одређеном питању. Ово што сам цитирала отац Јустин јке писао 1971. и 1974. године, дакле пред крај живота.

Подели на овим сајтовима

Šta na to drugo napisati nego da su besmislice, svuda u svijetu su nazivi biskup i episkop sinonimi samo kod vas nisu. Zato što ste vi uzeli hrvatsku riječ biskup i s njom počeli označavat katoličke episkope jer prije niste imali pojma ni da postoje nekakvi takvi dok nije došao prvi beogradski nadbiskup, franjevac Rafael Rodić, došao je u Beograd tek 1924. godine. I najprije tek od tada u Beogradu i u Srbiji znate za riječ biskup. Pa kad već ozmišljate nazive za svakog posebno onda što prije morate izmisliti takav nekakav odgovarajući naziv i za gospodina Artemija Radosavljebića, taj nije ni episkopom, nema ga nigdje u oficijalnim spiskovima i imenicima arhijereja SPC  a nije ni biskupom, također ga mi nemamo u svojim imenicima ni u svom šematizmu katoličke crlve, možda jedino onda još protestanti ako bi ga imali u nekakvim svojim tefterima al to čisto sumnjam. Dakle pošto dotična osoba nije ni episkopom u SPC a ni katoličkim uredujućim biskupom bude najhitnije potrebno za njega izmisliti posebno i prikladnije ime na primjer bishop ili pontif kako bi se razlikovao od naših katoličkih i od vaših pravoslavnih jer nije nijednim od njih. Kad već izmišljate takvo posebno nazivoslovlje za svaku od konfesija, evo gdje bi to moglo imati trenutno ostvarljivu praktičnu i realnu primjenu.

Зајроне, какво је време у Чешкој? Овде је данас леп дан. Додуше, мало ветровит, али недовољно да одува ова ваша досадна писанија и надобудна поучавања о српском језику.

Подели на овим сајтовима

Celjski škof Stanislav Lipovšek o ekumenizmu

http://youtu.be/6kgDVF_Zst0

Na okrogli mizi v Domu sv. Jožefa v Celju so se predstavniki treh krščanskih

cerkva ob tednu ekumenizma zbrali in podali svoje poglede na gibanje.

Ne bi bio loš naziv za g. Radoslavljevića ni škof - škof Artemije?

Tako bi se znalo tačno da ni je ni SPC episkop a ni KC biskup

a pri tom bi ne moralo to biti baš tako germanski kao bishop

ili strano kao pontif, bilo bi to to zvučalo mnogo više slovenski, 

naravo, ako bi se još Slovenci i nadbiskup Hočevar s tim složili.

Подели на овим сајтовима

Celjski škof Stanislav Lipovšek o ekumenizmu

http://youtu.be/6kgDVF_Zst0

Na okrogli mizi v Domu sv. Jožefa v Celju so se predstavniki treh krščanskih

cerkva ob tednu ekumenizma zbrali in podali svoje poglede na gibanje.

Ne bi bio loš naziv za g. Radoslavljevića ni škof - škof Artemije?

Tako bi se znalo tačno da ni je ni SPC episkop a ni KC biskup

a pri tom bi ne moralo to biti baš tako germanski kao bishop

ili strano kao pontif, bilo bi to to zvučalo mnogo više slovenski, 

naravo, ako bi se još Slovenci i nadbiskup Hočevar s tim složili.

Кад су ти администратори "браћа од ујака" онда можеш овако да тролујеш до прексутра.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...