Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Пошто и Ви пратите ову тему, а теолог сте по занимању, поставио бих вам питање око ког смо се расправљали с римокатоликом (мислим да због форумске комуникације можемо на ти, иако се не познајемо). Да ли у православљу постоји врста богослужења, заједничке молитве, коју предводи литург (предстојатељ молитвеног сабрања), а да то није литургијско богослужење? Тј, да ли је тачно да се свако заједничко богослужење верних, на чијем челу се налази предстојатељ, одређен од стране надлежног епископа, назива литургијско богослужење? Литургија је сама суштина Цркве. Зато све што у Цркви постоји извире из ње. Молитва за превазилажење раскола има за циљ да нас (раздвојене) доведе у литургијско јединство. Да смо у литургијском јединству онда таква молитва не би била потребна. Zayron, Анастасија and Silence је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Неки овде не разликују јерес од раскола (шизме), па зато посежу за апостолским каноном (погрешно га примењујући). Silence and Анастасија је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 3, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Проблем је огромно (и основно) непознавање своје вере. Када бисмо веру схватили као љубав (према Богу и другом човеку), онда не бисмо имали овакве недоумице. Но, јасно је да многима смета и сама помисао да некога воле. Мржња је заслепела многе па то очекују да раде и људи који су схватили своју веру Православну. Има и оних који неће поклекнути. Александар Милојков and Manolis је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Литургија је сама суштина Цркве. Зато све што у Цркви постоји извире из ње. Молитва за превазилажење раскола има за циљ да нас (раздвојене) доведе у литургијско јединство. Да смо у литургијском јединству онда таква молитва не би била потребна. Питање је било другачије од одговора. Потенцирам питање на које нисам добио одговор стога да ствари назовемо својим именом. Питање није било о молитви за превазилажење раскола, него једно основно питање, питање дефиниције литургијског богослужења, а не Божанствене Литургије, Евхаристије. Јер делује да се избегава са одговором, да се нешто крије, што се тиче екуменизма. А мислим да не треба, и да није тако, што се види и из поступака самог владике Григорија, који се није либио да се у Хрватској назове самим бискупом, иако врло добро зна (за разлику ид Zayron-a), шта та реч значи у српском језику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Zayron, ponavljam ti da si me zamijenio sa nekim. Ako mi ne vjeruješ obrati se administraciji da provjere moje podatke, i dobićeš informaciju da sam ja na ovom forumu negdje oko godinu dana, nisam imao drugih profila, i nisam nigdje nikada pisao niti se bavio ovim što ti navodiš. Ako me ponovo optužiš da sam ta neka druga sumnjiva osoba, bila ona stvara ili ciljno izmišljena, ja ću tebe prijaviti administraciji i tražiti da sankcionišu tvoje lažne optužbe, jer im je cilj da me kompromituju. Koliko si ti zapaljeni ekumenista meni je poznato sa ove i sličnih tema od prije. dakle bilo je na osnovu čega stvorit taj zaključak.: https://www.pouke.org/forum/topic/21822-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86-%D1%98%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0-patrijarh-prevazi%C4%87i-razlike-sa-katoli%C4%8Dkom-crkvom/ Jedino je možda mala i ne sasvim slučajna greška što sam napisao da znam šta pišeš jer čitam tvpoje priloge na Forumu već nekoliko ili par godina, dvije ili tri unazad: Ali možda i to takvom nekom greškom i nije. Ako znaš tačno na šta mislim a nećeš da priznaš onda to bude rvrđenje protiv tvrđenja ali ako zaista pojma nemaš na šta mislim onda to bude ok, I na kraju ako bte bude zanimalo na šta mislim objasnim ti to u PM da ne spamujem temu. Jer ne vjerujem da si telepata i da znaš na što tačno mislim ako ti to prije toga nisam rekao. Što se tiče episkopa +Grigorija ili bisukpa Grigorija nije bilo uvredljivo to što ga zoveš biskupom jer to zaista i jeste, uvredljivo je to što se izjašnjavaš o njemu kao o katoličkom biskupu iako svi znamo da je on biskupom pravoslavnim i da kao pravoslavni biskup nikada ne može biti naimenovan kardinalom. Uvredljivo ne zato što on nečega takvog kao osoba, kao čovjek ne bi bio dostojan ili dovoljno za to školovan i teološki erudovan već zato što ni sam on to ne bi htio i kad bi mu to bilo poniđeno. Za početak mu radije napiši email i pitaj ga da li bi on tako nešto htio pa tek ako ustanoviš da bi ga takvo nešto vrlo razveselilo i bilo mu drago a to ti on sam i lično potvrdi možeš onda to napisati i na Forumu, pod uslovom da ti on dozvoli i to podijelit se s nama o tu njegovu radost i očekivanje da jednog dana postane i kardinalom. Tako to bude i po bontonu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Молитва за превазилажење раскола није молитва унутар Цркве, као да нема раскола. Када бисмо то чинили, онда бисмо и дошли под удар апостолског канона. Међутим, ми НЕМАМО литургијско јединство и тога су обе заинтересоване стране свесне. Зато се не може рећи да се молимо заједно (као што говори апостолски канон), јер то заједно значи признати да смо једна Црква. Ми то нисмо и то је свима јасно. Онај ко би тврдио супротно - тај би дошао под удар апостолског канона. Нисмо јео, али ми желимо да то будемо. И зато, као ПОДЕЉЕНИ, стојимо пред Оним који нас једини може ујединити, једини може помоћи да превазиђемо поделе, разлике и несугласице које нас деле. Онај ко има проблем са овим (да се молимо за једнинство) - тај онда има проблем са својом вером. Јер та вера није она иста коју је Христос оставио. Ја такво "православље" не познајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Неки овде не разликују јерес од раскола (шизме), па зато посежу за апостолским каноном (погрешно га примењујући). Треба рећи да је тај неко Јустин Поповић (авва Јустин, свети Јустин). Он је једини тумачио каноне, а остали су га само цитирали. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Ја вас питам за морално право оваквих сусрета. Ja vas pitam koliko je nehrišćanski ovako razmišljati Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Питање је било другачије од одговора. Потенцирам питање на које нисам добио одговор стога да ствари назовемо својим именом. Питање није било о молитви за превазилажење раскола, него једно основно питање, питање дефиниције литургијског богослужења, а не Божанствене Литургије, Евхаристије. Ја ти одговорих. Жао ми је ако нисам био јасан. Сва Богослужења Цркве црпе се из Литургије, постоје Литургијом, јер је Литургија суштина Цркве. Та Богослужења дело су ЈЕДНЕ Цркве. Њима не могу живети они који су у расколу - дакле, не можемо та Боглсужења служити са онима који са нама НИСУ једна Црква. Молити се са подељеним хришћанима, са онима са којима постоји раскол, у циљу поновног сједињења имају за циљ Литургију (евхаристијско јединство). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Треба рећи да је тај неко Јустин Поповић (авва Јустин, свети Јустин). Он је једини тумачио каноне, а остали су га само цитирали. Па не бих баш рекао да је он делио ваша мишљења по овом питању. Пре ће бити да је извучен из контекста оног што јесте рекао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Ја ти одговорих. Жао ми је ако нисам био јасан. Сва Богослужења Цркве црпе се из Литургије, постоје Литургијом, јер је Литургија суштина Цркве. Та Богослужења дело су ЈЕДНЕ Цркве. Њима не могу живети они који су у расколу - дакле, не можемо та Боглсужења служити са онима који са нама НИСУ једна Црква. Молити се са подељеним хришћанима, са онима са којима постоји раскол, у циљу поновног сједињења имају за циљ Литургију (евхаристијско јединство). Јасно је да ти сада правдаш овде неоправдиво некаквим софизмима и демагогијом. Него лепо реци онако како јесте, да је владика Григорије мудар, и да то што ради, ради зарад користи за православце који тамо живе, да мало одобровољи хрвате према њима... Жика је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Što se tiče episkopa +Grigorija ili bisukpa Grigorija nije bilo uvredljivo to što ga zoveš biskupom jer to zaista i jeste Ја већ питах раније, како могу постојати два бискупа надлежна за Дубровник, један бискуп Узинић а други бискуп Григорије. Један од та два је лажни бискуп? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Јасно је да ти сада правдаш овде неоправдиво некаквим софизмима и демагогијом. Него лепо реци онако како јесте, да је владика Григорије мудар, и да то што ради, ради зарад користи за православце који тамо живе, да мало одобровољи хрвате према њима... Владка ради оно што треба да ради - као пастир Цркве труди се да уједини хришћанске народе, који живе на истом простору, а који су разједињени. Онај коме ово смета треба добро да преиспита своје верске ставове и познавање своје вере. Егоманијаштво никада није имало везе са Православљем. Дејан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Ја већ питах раније, како могу постојати два бискупа надлежна за Дубровник, један бискуп Узинић а други бискуп Григорије. Један од та два је лажни бискуп? Kako mogu pravoslavni episkopi u inostranstvu da budu u istim gradovima,srpski,grčki,ruski... i svi su validni i ni jedan nije lažni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Ја ти одговорих. Жао ми је ако нисам био јасан. Сва Богослужења Цркве црпе се из Литургије, постоје Литургијом, јер је Литургија суштина Цркве. Та Богослужења дело су ЈЕДНЕ Цркве. Њима не могу живети они који су у расколу - дакле, не можемо та Боглсужења служити са онима који са нама НИСУ једна Црква. Молити се са подељеним хришћанима, са онима са којима постоји раскол, у циљу поновног сједињења имају за циљ Литургију (евхаристијско јединство). Хвала за овај одговор. Ово је одговор на неко друго моје питање, постављено раније, тј да ли сада можемо учествовати на осталим богослужењима римокатоличке цркве, или само на осминама. Твој одговор је да можемо да учествујемо само на осминама, и то си лепо образложио зашто је то тако. Тј да ово литургијско богослужење не треба да повезујемо са осталим богослужењима, него да је јако специфично. А и избегавање одговора је одговор, а то је да су молитвене осмине литургијско богослужење, уз напомену да се разликују од осталих литургијских богослужења, која извиру из Евхаристије, за разлику од овог. Ако погреших, исправи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука