Jump to content

Ekumenska molitva u pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мислиш речнику, а не филолошком приручнику. Ако се позиваш на конкретни речник српског језика, дај нам извор твојих података. Било би добро да буде неки познатији, од ауторитета. Нпр, САНУ. Мада сваки речник је релевантан само за време у ком је настао, и које је значење одговарајућа реч имала у конкретном времену у српском језику

Filološki priručnik je svaka knjiga koja objašnjava značenja riječi, može biti to rječnik, dvojezični, višejezični, stručni, tehnički, pravni, liturgijski, sinonima, homonima, antonima itd. itd. Dakle zbirna imenica za sve takve priručnike i knjige.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 423
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Znam ih ja dosta ali neću da se pravim pametan pored tebe, ti ih izgleda znaš isto tako lijepo pa odgovori na pitanje. Molitvena osmina nije liturgijsko bogosluženje ni katoličke crkve ni ikakve druge, to sam ti isto već objasnio. sad objasni ti meni šta je to tamo bilo kad to nije bila ni pravoslavna a ni katolička liturgija nikakvv?

Мислим да сам ти већ рекао зашто јесте литургијско богослужење римокатоличке цркве. Ал поновићу још једном. Ради се о скупу молитава, поређаних по одређеном редоследу, контролисано, одређено у које време године се врши, и благословено од римокатоличке цркве. Тиме то литургијско богослужење води порекло из римокатоличке цркве. А учешћем и благословом православних епископа то богослужење постаје литургијско богослужење које се примењује у православној цркви. Дакле, у питању је заједничко литургијско богослужење.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Мислим да сам ти већ рекао зашто јесте литургијско богослужење римокатоличке цркве. Ал поновићу још једном. Ради се о скупу молитава, поређаних по одређеном редоследу, контролисано, одређено у које време године се врши, и благословено од римокатоличке цркве. Тиме то литургијско богослужење води порекло из римокатоличке цркве. А учешћем и благословом православних епископа то богослужење постаје литургијско богослужење које се примењује у православној цркви. Дакле, у питању је заједничко литургијско богослужење.

Mi nemamo nikakvu kliturgiju koja bi se nazivala: liturgijom molitvene osmine za jedinstvo hrišćana, takvo nešto ne postoji ni u jednom od obreda katolička Crkve. Informiši se i provjeri, imaš sasvim netačne informacije. Već sam ti napisao da su molitvu za ovogodišnju osminu sastavljali jeruzalemski pravoslavni hrišćani, a to čak ni s bilo kakvom važećom pravoslavnom liturgijom niti s bilo kojim pravoslavnim obredom nema ništa zajedničko a kamo li još sa nama.

Подели на овим сајтовима

Mi nemamo nikakvu kliturgiju koja bi se nazivala: liturgijom molitvene osmine za jedinstvo hrišćana, takvo nešto ne postoji ni u jednom od obreda katolička Crkve. Informiši se i provjeri, imaš sasvim netačne informacije. Već sam ti napisao da su molitvu za ovogodišnju osminu sastavljali jeruzalemski pravoslavni hrišćani, a to čak ni s bilo kakvom važećom pravoslavnom liturgijom niti s bilo kojim pravoslavnim obredom nema ništa zajedničko a kamo li sa nama.

Е стварно? Е па ми имамо, дођите да се упознате са тим литургијским богослужењем. Ево сад је било Дубровнику, баш ми је жао што вас нису обавестили, да дођете, и видите шта је молитвена осмина.Ал није сваки пут у православној цркви, неки пут је и у некој другој цркви. :)

Шала мала, без љутње. Ал већ је досадна ова игра глувих телефона. Зови то како хоћеш, не браним ти. Немој само мени ти то исто бранити. Ја ти могу рећи, ал те не могу натерати да чујеш, ако ти нећеш. Ја причам са становишта православног верника, а ти римокатоличког, и то је то. Ал наравно не тврдим да моје ставове деле сви православни верници, и причам само у своје име.

Подели на овим сајтовима

Е стварно? Е па ми имамо, дођите да се упознате са тим литургијским богослужењем. Ево сад је било Дубровнику, баш ми је жао што вас нису обавестили, да дођете, и видите шта је молитвена осмина.Ал није сваки пут у православној цркви, неки пут је и у некој другој цркви. :)

Шала мала, без љутње. Ал већ је досадна ова игра глувих телефона. Зови то како хоћеш, не браним ти. Немој само мени ти то исто бранити. Ја ти могу рећи, ал те не могу натерати да чујеш, ако ти нећеш. Ја причам са становишта православног верника, а ти римокатоличког, и то је то. Ал наравно не тврдим да моје ставове деле сви православни верници, и причам само у своје име.

Možeš pričati šta hoćeš ali ako je to istina. Ako pričaš nešto štto nije istina iz neznanja ili namjerno možda što u tvojem sluzčaju ne vjeruijem da je tako, niko te neće pustit da širiš izmišljotine i neistine pod izgovorom da samo kazuješ i iznosiš svoje sopstveno mišljenje. Svako ima pravo iznijeti svoje mišljenje ako je istinito, ako su to nekakve netačnosti, neistine i laži onda to više ne važi. Kad je to tvoje mišljenje i viđenje OK, ništa protiv, ali ima biti istinito i tačno a ne laž i neistina. kako sam rekao mislim da ne radiš to namjerno već iz ne znanja, a opet te pogotovu u tom slučaju ne3 mogu pustit da pričaš svašta jer možeš zavest u još gore neznanje oni koji znaju još manje od tebe i totalno oh zbuniti i smutiti a samo zato što kao svoje mišljenje iznosiš sve nesmislivu za besmislicom, neistinu za neistinom i da ne kažem laž za laži, laž bi to naravno bila kad bi ti to radio svjesno i namjerno znajući da je istina nešto drugo, što nadam se i vjerujem kod tebe nije slučaj već samo to neznanje i možda kakve predrasude i krive informacije Sad nas pokušavaš ovdje ubijediti da mi imamo nekakvu liturgiju molitvenih osmina a nemamo je nikakvu ni u jednomm od svojih obreda ili naših 27 crkvi. To postoji samo u tvojoj glavi.. I kakva bi to bila liturgija katoličke crkve u kojoj bi pisalo da je biskup prvi dan ima služiti u svojoj katedrali, potom drugi u češkoj pravoslavnoj, treći u protestantskoj luteranskoj, četvrti u metodističkoj, peti u baptističkoj, šesti u československoj husitskoj, sedmi u ruskoj pravolsavnoj a osmi kod anglikana? 

.smesko.

Подели на овим сајтовима

Možeš pričati šta hoćeš ali ako je to istina. Ako pričaš nešto štto nije istina iz neznanja ili namjerno možda što u tvojem sluzčaju ne vjeruijem da je tako, niko te neće pustit da širiš izmišljotine i neistine pod izgovorom da samo kazuješ i iznosiš svoje sopstveno mišljenje. Svako ima pravo iznijeti svoje mišljenje ako je istinito, ako su to nekakve netačnosti, neistine i laži onda to više ne važi. Kad je to tvoje mišljenje i viđenje OK, ništa protiv, ali ima biti istinito i tačno a ne laž i neistina. kako sam rekao mislim da ne radiš to namjerno već iz ne znanja, a opet te pogotovu u tom slučaju ne3 mogu pustit da pričaš svašta jer možeš zavest u još gore neznanje oni koji znaju još manje od tebe i totalno oh zbuniti i smutiti a samo zato što kao svoje mišljenje iznosiš sve nesmislivu za besmislicom, neistinu za neistinom i da ne kažem laž za laži, laž bi to naravno bila kad bi ti to radio svjesno i namjerno znajući da je istina nešto drugo, što nadam se i vjerujem kod tebe nije slučaj već samo to neznanje i možda kakve predrasude i krive informacije Sad nas pokušavaš ovdje ubijediti da mi imamo nekakvu liturgiju molitvenih osmina a nemamo je nikakvu ni u jednomm od svojih obreda ili naših 27 crkvi. To postoji samo u tvojoj glavi..

.smesko.

Слажем се са тобом, у смислу да ако сам нешто рекао погрешно, да ме треба исправити. Нисам непогрешив, зна се ко је непогрешив (римски бискуп :)). Али стварно мислим да ако ме нико од православних не исправља, нешто није у реду када ме ти као римокатолик исправљаш, по питању православне терминологије која се користи у српском језику.

Да сам је нешто тврдио о римокатоличкој вери, или о пољском језику, без неког великог противљења бих прихватио твоје сугестије, сматрајући те ауторитетом у тој области. Ова ситуација изгледа као када бих ја отишао са немачким речником у немачку, и кренуо да исправљам људе, и говорим их како се прича немачки, на основу речника. Сви би ме у најмању руку гледали поприлично чудно.

Подели на овим сајтовима

Možeš pričati šta hoćeš ali ako je to istina. Ako pričaš nešto štto nije istina iz neznanja ili namjerno možda što u tvojem sluzčaju ne vjeruijem da je tako, niko te neće pustit da širiš izmišljotine i neistine pod izgovorom da samo kazuješ i iznosiš svoje sopstveno mišljenje. Svako ima pravo iznijeti svoje mišljenje ako je istinito, ako su to nekakve netačnosti, neistine i laži onda to više ne važi. Kad je to tvoje mišljenje i viđenje OK, ništa protiv, ali ima biti istinito i tačno a ne laž i neistina. kako sam rekao mislim da ne radiš to namjerno već iz ne znanja, a opet te pogotovu u tom slučaju ne3 mogu pustit da pričaš svašta jer možeš zavest u još gore neznanje oni koji znaju još manje od tebe i totalno oh zbuniti i smutiti a samo zato što kao svoje mišljenje iznosiš sve nesmislivu za besmislicom, neistinu za neistinom i da ne kažem laž za laži, laž bi to naravno bila kad bi ti to radio svjesno i namjerno znajući da je istina nešto drugo, što nadam se i vjerujem kod tebe nije slučaj već samo to neznanje i možda kakve predrasude i krive informacije Sad nas pokušavaš ovdje ubijediti da mi imamo nekakvu liturgiju molitvenih osmina a nemamo je nikakvu ni u jednomm od svojih obreda ili naših 27 crkvi. To postoji samo u tvojoj glavi.. I kakva bi to bila liturgija katoličke crkve u kojoj bi pisalo da je biskup prvi dan ima služiti u svojoj katedrali, potom drugi u češkoj pravoslavnoj, treći u protestantskoj luteranskoj, četvrti u metodističkoj, peti u baptističkoj, šesti u československoj husitskoj, sedmi u ruskoj pravolsavnoj a osmi kod anglikana? 

.smesko.

Potpuno je nebitno u čitavoj priči da li je molitvena osmina liturgijsko bogosluženje. Ono što je bitno jeste da predstavlja nekakav vid zajedničke molitve, a po kanonima Pravoslavne Crkve, kao što se vidi iz citata svetog Justina,  svaka zajednička molitva sa nepravoslavnima je zabranjena. To je ono što je bitno ovde. I bitno je da su molitvene osmine vid rimokatoličkog ekumenizma koji za krajnji cilj ima, kako kaže kardinal Levada - ujedinjenje sa Vatikanom. Sve ostalo, tvoj nadobudni i ironični stav i deljenje lekcija su potpuno neprimereni.

Подели на овим сајтовима

Слажем се са тобом, у смислу да ако сам нешто рекао погрешно, да ме треба исправити. Нисам непогрешив, зна се ко је непогрешив (римски бискуп :)). Али стварно мислим да ако ме нико од православних не исправља, нешто није у реду када ме ти као римокатолик исправљаш, по питању православне терминологије која се користи у српском језику.

Да сам је нешто тврдио о римокатоличкој вери, или о пољском језику, без неког великог противљења бих прихватио твоје сугестије, сматрајући те ауторитетом у тој области. Ова ситуација изгледа као када бих ја отишао са немачким речником у немачку, и кренуо да исправљам људе, и говорим их како се прича немачки, на основу речника. Сви би ме у најмању руку гледали поприлично чудно.

I ti kao pravoslavni dakle tvrdiš opet da riječi biskup i episkop nisu sininimi? A šta su onda ako nisu sinonimi. IKažeš da u srpskom jeziku je biskup samo katolički, i šta kad dođe kod vas arciibskup češki i pražski +Kryštof u posjetu i koji svuda ima napisano da je arcibiskup a ne arhiepiskop, on je onda prema tebi katolički arhijerej ili pravoslavni? Nije važno to ko ti šta kaže ili kako kažeš ispravlja, već šta je to što ti kaže. Ako ti neko kaže istinu onda je svejedno ko ti je to rekao. Što se tiče liturgike imamo i kod pravoslavnih i kod katolika takve liturgičare koji znaju ono što malo ko zna od bilo kakvih običnih vjernika, da mene kao katolika u liturgijskim stvarima ispravlja neki pravoslavni liturgičar stručnjak za zapadne obrede, profesor na bogosloviji,  naravno da bih mu priznao da je u pravu, šta ima veze što je pravoslavni.

Подели на овим сајтовима

Potpuno je nebitno u čitavoj priči da li je molitvena osmina liturgijsko bogosluženje. Ono što je bitno jeste da predstavlja nekakav vid zajedničke molitve, a po kanonima Pravoslavne Crkve, kao što se vidi iz citata svetog Justina,  svaka zajednička molitva sa nepravoslavnima je zabranjena. To je ono što je bitno ovde. I bitno je da su molitvene osmine vid rimokatoličkog ekumenizma koji za krajnji cilj ima, kako kaže kardinal Levada - ujedinjenje sa Vatikanom. Sve ostalo, tvoj nadobudni i ironični stav i deljenje lekcija su potpuno neprimereni.

Sad ćemo znači raspravljati i o kanonskom pravu? Odlično! Tako malo osvježimo raspravu novim podtemama i sadržajima. Što se nas tiče mi smo imali 2i Koncil a na svakom se to kamonsko pravo mjenjalo a uvijek je bilo važeće ono posljednje. Provjerite onda i vi da nije kod vas to isti takav slučaj. Osim toga kod vas službu episkopa smatraju tako moćnom da je ustvari svaki episkop živim tipikom i može da odredi sam po kakvom tom ako treba i njegovom iz glave izmišljenom tipiku će se kako i šta raditi. Episkop je kod vas glavni zakonodavac i njegova volja je već tim zakonom.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_koncil%C5%AF_a_synod

Подели на овим сајтовима

Sad ćemo znači raspravljati i o kanonskom pravu? Odlično! Što se nas tiče mi smo imali preko 20 Koncila a na svakom se to kamonsko pravo mjenjalo a uvijek je bilo važeće ono posljednje. Provjerite onda i vi da nije kod vas to takacv slučaj. osim toga kod vas službu episkopa smatraju tako moćnom da je ustvari svaki episkop živim tipikom i može da odredi sam po kakvom tom ako treba i njegovom iz glave izmišljenom tipiku će se šta raditi. 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_koncil%C5%AF_a_synod

Iskreno - uopšte me ne zanima vaše kanonsko pravo. Naše kanonsko pravo je drugačije i ono je zaključeno, koliko znam, u 6-7 veku, a važi i danas. To je ono što kaže i sveti Justin

"Светих Апостола Правило 45 наређује: "Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне".

Овај свети Канон Светих Апостола не одређује какво богослужење, него забрањује свако заједничко мољење, ма и појединачно (συνευξάμενος) са јеретицима. А на екуменским заједничким молитвама зар не долази и до нечег крупнијег и групнијег? Лаодикијског Сабора правило 32. наређује: "не треба од јеретика примати благослов (ευλογίας), јер је то пре безумље (άλογία) неголи благослов". А на заједничким екуменским сусретима и самољењима (συμπροσευχή) зар не бива да благосиљају јеретици: римокатолички бискупи и фратри, протестантски пастори, па чак и жене?!

Ова, и сва, по овоме питању, остала правила Светих Апостола и Светих Отаца важила су не само за древна времена него она у

пуној мери важе и за све нас, садашње православне хришћане. "

http://www.svetosavl...nuDopisnicu.htm

A to da su pravoslavni episkopi "živi tipici" koji mogu samovoljno određivati tipik - prvi put čujem. Koliko ja znam, to nema blage veze sa istinom.

Подели на овим сајтовима

A to da su pravoslavni episkopi "živi tipici" koji mogu samovoljno određivati tipik - prvi put čujem. Koliko ja znam, to nema blage veze sa istinom.

vraća se u pravom svetlu

to Davidova !!!!!!!!!!!!

udri !!!!!!!!!!!!!!!!!

:D :D :D

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Iskreno - uopšte me ne zanima vaše kanonsko pravo. Naše kanonsko pravo je drugačije i ono je zaključeno, koliko znam, u 6-7 veku, a važi i danas. To je ono što kaže i sveti Justin

Da to sam ja pročitao kod vas, vidiš. Radilo se o nesuglasici dvoje vaših arhijereja a taj viši po činu je naredio služiti određenim načinom onom nižem po činu na što se ovaj potom branio s tim da u svojoj crkvi je (živim) tipikom on, tim bilo mišljeno kako je u njegovoj crkvi, njegova volja zakonom i da mu tamo nema šta ko drugi naređivati nešto s čim se on ne slaže.  Ali to mu baš nešto mnogo nije ni pomoglo, viša šarža je ipak viša šarža.  Na kraju je ipak morao uraditi to tako kako mu je bilo naređeno. Vjerovatno taj njegov "živi tipik" prestaje važit kad se u istoj crkvi zajedno s njim nalazi taj drugi pretpostavljeni i viši po činu "živi tipik". To što o nečem niste čuli ne mora značiti da toga nije bilo a pogotovu ne to da sam ja to izmislio. A ni mene iskreno rečeno ne zanimaju isto tako ni ti vaši kanoni, nisu to našim ptoblemom, ako s tim problem imate vi onda ih rješavajte tamo gdje mislite da ih imate, s nama ih sigurno nemate. Mi vas ne smatramo takvim neznabozima da bi vam trebali onemogućit pod svaku cijenu da se uopšte ikako i ikada molite zajedno sa nama.

Подели на овим сајтовима

Da to sam ja pročitao kod vas, vidiš. radilo se o nesuglasici dvoje vaših arhijereja a taj viši po činu je naredio služiti određenim načinom onom nižem po činu na što se ovaj potom branio s tim da u svojoj crkvi je (živim) tipikom on, tim bilo mišljeno kako je u njegovoj crkvi, njegova volja zakonom i da mu tamo nema šta ko drugi naređivati nešto s čim se on ne slaže.  Ali to mu baš nešto mnogo nije ni pomoglo, viša šarža je ipak viša šarža. To što o nečem niste čuli ne mora značiti da toga nije bilo a pogotovu ne to da sam ja to izmislio. A ni mene iskreno ne zanimaju isto tako ni ti vaši kanoni, nisu to našim ptoblemom, ako s tim problem imate vi onda ih rješavajte tamo gdje mislite da ih imate, s nama ih sigurno nemate. Mi vas ne smatramo takvim neznabozima da bi vam trebali onemogućit pod svaku cijenu da se uopšte ikako i ikada molite zajedno sa nama.

Не, драги мој, ми немамо проблем са нашим канонима, него са вашим тројанским коњем званим екуменизам и са нашим наивним (да поверују у добронамерност таквог екуменизма) или самовољним (да пренебрегавају свештене каноне) епископима, свештеницима и мирјанима.

А што се тиче епископа као "живог типика",  сваки епископ мора бити сагласан са светим Предањем. Нико није изнад Предања

односно општеприхваћеног православног учења и поретка. А то подразумева и послушност свештеним Канонима.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...