Дејан Написано Јануар 12, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2013 Za penzije 2.000 sveštenika ove godine će biti izdvojeno 150 miliona dinara iz državne kase. Država će uplaćivati doprinose na osnovu minimalca Za penzije 2.000 sveštenika ove godine 150 miliona dinara SVEŠTENICIMA svih verskih zajednica Kancelarija za vere uplatila je doprinose za 2012. godinu, čime su služitelji oltara ubeležili prvih šest meseci ”državnog” staža. Spiskovi verskih službenika za uplatu u ovoj godini još nisu dostavljeni Poreskoj upravi, ali se pretpostavlja da će za njihovu mirnu starost država ove godine izdvojiti oko 150 miliona dinara. Odluka Vlade Srbije, koja je u maju prošle godine rešila da uplatom poreza i doprinosa pomogne verskim zajednicama značajno je popravila položaj sveštenika. Uredbom je precizirano da se služiteljima oltara doprinosi uplaćuju na minimalni iznos zarade u Srbiji, što je oko 20.000 dinara, mada crkve mogu da donesu odluku da same uplaćuju veći iznos. - Izmirili smo obaveze prema svim sveštenicima za koje smo imali precizne podatke - kaže, za ”Novosti”, Mileta Radojević, direktor Kancelarije za vere. - Najveći problem koji je zabaležen je ažuriranje spiskova sveštenika koje verske zajednice predaju Fondu PIO i Poreskoj upravi, ali očekujem da će to brzo biti rešeno. IZ NEZADOVOLJNAVisinom doprinosa, ali i kompletnim odnosom države prema njima, nezadovoljna je Islamska zajednica Srbije. Muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, naglašava da je položaj muslimana u imovinskom pogledu - mizeran. Glavni razlog što crkve još nisu predale državi čiste spiskove sa podacima svojih sveštenika leži u nepreciznim evidencijama crkava. Prema podacima Fonda PIO, u Srbiji služi oko 2.000 sveštenika svih konfesija. Najbrojniji su pravoslavni klirici, kojih je oko 1.700, dok ostatak čini sveštenstvo Rimokatoličke crkve, islamski imami, protestantski pastori... U Patrijaršiji SPC kažu da su zadovoljni procedurom prema kojoj država uplaćuje doprinose. Najveći problem koji se pojavio je neslaganje adresa i prebivališta za određen broj sveštenika koji su službujući često menjali gradove i eparhije. Slične muke deli i Rimokatolička crkva koja je državi dostavila listu samo beogradskih službenika, dok se trenutno ažuriraju spiskovi sveštenika iz Vojvodine. Novosti Ignjatije, bgpj, zlata and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 12, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2013 Za penzije 2.000 sveštenika ove godine će biti izdvojeno 150 miliona dinara iz državne kase. Neka im je srecna i dugovecna penzija ! Јадранка-Дервента, bgpj and zlata је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јануар 12, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2013 Ма дајте, то је смешно. Минималац. Ха, боље да ништа нису ни уплаћивали, ово ће само бити одличан повод злим језицима да лају bgpj and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Ма дајте, то је смешно. Минималац. Ха, боље да ништа нису ни уплаћивали, ово ће само бити одличан повод злим језицима да лају ... budući da je svako ko smatra da bi crkvu trebalo da finansiraju vernici a ne država naravno zao... sqny, uros and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 13, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 ... budući da je svako ko smatra da bi crkvu trebalo da finansiraju vernici a ne država naravno zao... Па не знам.. до сада гледајући рад вашег удружења АС, као и којекаквих невладиних организејшна, могу са пуним правом да закључим да би ви највише волели да нема верника и да ово што нас има свештеника некако слистите са лица земље пошто се ви бринете и колико свештеници наплаћују, и која кола возе, и шта говоре верницима... ма све вас интересује! Сада вам смета што држава уплаћује минималац свештеницима који су, да се не заборави, исто пореске главе у овој држави. Такође, у власништву државе су многа црквена имања и грађевине па опет ником ништа. И на крају: хвала Богу да постоји каква-таква симфонија Цркве и Државе. Middle-earth, zlata, nedeljko and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 ... budući da je svako ko smatra da bi crkvu trebalo da finansiraju vernici a ne država naravno zao... Авокадо је изузетно укусно воће, али тек када се пошећери или посоли. Само по себи је изузетно бљутаво. Ваљда су зато и досетке такве... bgpj је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Па не знам.. до сада гледајући рад вашег удружења АС, као и којекаквих невладиних организејшна, могу са пуним правом да закључим да би ви највише волели да нема верника и да ово што нас има свештеника некако слистите са лица земље пошто се ви бринете и колико свештеници наплаћују, и која кола возе, и шта говоре верницима... ма све вас интересује! Сада вам смета што држава уплаћује минималац свештеницима који су, да се не заборави, исто пореске главе у овој држави. Такође, у власништву државе су многа црквена имања и грађевине па опет ником ништа. И на крају: хвала Богу да постоји каква-таква симфонија Цркве и Државе. Ivane, ja već neko vreme nisam u AS... i ne znam kako si iz bilo čega što sam ja ikada na ovom forumu napisao, mogao da zaključiš da bih ja najviše voleo da nema vernika i da bilo koga slistim sa lica zemlje... Svi smo poreski obveznici... ne znam šta želiš da kažeš isticanjem toga da ste i vi... takođe, mnogima od nas je oduzeta imovina a za razliku od verskih zajednica, kojima je bar nešto vraćeno, nama ostalima nije vraćeno ništa... uostalom, potpuno podržavam da se svima vrati oduzeto ali to nema baš nikakve veze sa uplaćivanjem doprinosa. Smeta mi što država finansira verske organizacije umesto da se finansiraju od svojih vernika... ovo drugo mi deluje daleko normalnije i logičnije čak i kada se zanemari sekularno opredeljenje države. To je idiotsko rešenje i sa aspekta uticaja na alokaciju resursa. Ako u pojedinim krajevima sveštenici loše žive a u pojedinim dobro, to samo znači da nisu dobro raspoređeni i da bi Crkva trebalo da napravi i bolji (racionalniji) raspored broja sveštenika u različitim parohijama, kao i neku vrstu preraspodele unutar Crkve (da se od nekih uzme deo i da drugima, jer ipak to nije biznis). Ovako će država dati i bogatim i siromašnim sveštenicima i imaćemo "hiperprodukciju" sveštenstva, jer ovako ne postoji nikakav razlog da se racionalizuje broj sveštenika... upravo to se i desilo u Grčkoj... a tek će da bude zabavno kada se osnivanje i registracija verskih zajednica liberalizuju... uostalom, videćemo i sada kad se dostave spiskovi sveštenika da li će da bude samo 2000... jer postoje i sada verske zajednice koje su registrovane u Srbiji a kojima nije nikakav problem da bilo koga prijave kao sveštenika... Ja ne mislim da bilo koji sveštenik SPC treba da umire od gladi ili da nema penziju... to jeste problem, ali je to problem koji SPC lako može da reši bez uplitanja države... a simfonija crkve i države nije nikad dobra ni za jedne ni za druge... sad političari imaju još jedan vid pritiska na SPC... hoćete da podržite X ili da vam ukinemo penzije? Миљан Крстић, Grizzly Adams, Александар Милојков and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Smeta mi što država finansira verske organizacije Nama ne smeta. I opet neka je srecna i dugovecna penzija svima njima, i da im se poveca barem za jos toliko : pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop pravopop ..................... bgpj је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Стајем у Заштиту Авокада. Њему у сваком погледу, иако је атеиста, капа доле. Немојте човеку стављати у уста нешто што не заступа. Не морамо се у свему сложити, али ја смем да гарантујем да овај човек нема никакве зле намере. Успут, уколико се тема претвори у препуцавање са УАС, сместа ћу је закључати. Биљана, bora, Juan Valdez and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Za penzije 2.000 sveštenika ove godine će biti izdvojeno 150 miliona dinara iz državne kase. Pogresan potez u pogresno vreme. To je moje misljenje... Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 СПЦ је имала Пензиони фонд који су комунисти приграбили. После су нас спустили на ниво занатлија, свако је морао да уплаћује за себе обавезе, уместо да то чини епархија, јер нико ко ради у здравству, просвети, војсци, полицији, државној управи не уплаћује сам себи, него то чини држава за њега. Свештеници нису могли да добију дјечији додатак, нити да подигну кредит, а камо ли да добију стан. За прошлу годину смо имали обавезу да уплатимо 160.000 динара, сад ако смо добили 80.000 то значи да ове године можемо очекивати веће обавезе па се све своди на исто. Износ минималца најбоље показује колико смо цијењени и колика би нам плата да нам је исплаћује држава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 СПЦ је имала Пензиони фонд који су комунисти приграбили. После су нас спустили на ниво занатлија, свако је морао да уплаћује за себе обавезе, уместо да то чини епархија, јер нико ко ради у здравству, просвети, војсци, полицији, државној управи не уплаћује сам себи, него то чини држава за њега. Eto, to nisam znao... i bolje da ste lobirali za to da vam vrate vaš Penzioni fond... da u njega vrate ono što je država tada prigrabila (valorizovano) kao i ono što su sveštenici do sada uplatili državnom fondu i da imate svoj fond, koji sami možete da vodite i uredite kako vam je volja... i što je najbitnije: da ne zavisite od volje političara i stabilnosti državnog budžeta. obi-wan and uros је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Ма то што су комунисти и њихови наследници забрљали више не може да се поправи... Треба читав систем размонтирати и поставити на здраве ноге. Не знам зашто би уопште постојао државни пензиони фонд? Јасно је да ће политичари све паре које имају потрошити безвезе. У суштини - зашто би мени неко чувао паре за старе дане? Хвала лепо, знам да их чувам и сам. Сад, што свештеници желе да се уштекају на систем није добро, али су они и најмањи проблем у свему томе. Душко Дугоушко, florenntina and uros је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Авокадо је изузетно укусно воће, али тек када се пошећери или посоли. Само по себи је изузетно бљутаво. Ваљда су зато и досетке такве... С обзиром на потоњи ток дискусије, повлачим реч и извињавам се Avocado, obi-wan and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Svi smo poreski obveznici... ne znam šta želiš da kažeš isticanjem toga da ste i vi... takođe, mnogima od nas je oduzeta imovina a za razliku od verskih zajednica, kojima je bar nešto vraćeno, nama ostalima nije vraćeno ništa... Ово је апсолутно тачно и представља велику трагедију (изазвану државом и први и други пут), Туга је то. Не кажем да је СПЦ требала да "одбије" да јој се врати одузета имовина, али ћутање по питању туђе одузете имовине само зато што су они добили своју свакако да није хришћанска особина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука