Megidon Написано Јануар 2, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2014 Ja govorim o prakticnom zivotu.Kako moze biti slobode kada postoje obrasci ponasanja. Koliko god mi pricali da to ne postoji itd...ja sam do sada nasao x primera raznih pouka u kojima se namece odredjen stil zivota. Kao jedini argunent za to su obicno duhovna zaslepljenost (onih koji ne prihvataju taj stil),demonska prevara,prelest itd. Господ је у јевањђељу рекао ,, онај који мене љуби, тај ће држати заповести моје,, У Христу се закон не укида него се испуњава, Он је пуноћа закона. Свети оци су поделили однос према Богу на три фазе 1 побожност из страха, или од неке невоље или од казне.... 2 побожност на нивоу трговца, то су они који раде за плату, ја се Боже молим и служим ти а ти мени заузврат дајеш то и то.... 3 Највиши ступањ, служење Богу из љубави према Њему, они који желе да буду у заједници са Њим не тражећи ништа. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 2, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2014 Kako moze biti slobode kada postoje obrasci ponasanja. Само да се надовежем на мисао (о предодређењу) Нема слободе без одговорности. Створени смо са слободом избора али наш нижи тип слободе "моћи не грешити" ( последица нашег пада где је грех дубоко повредио нашу природу, постали смо "робови греха") се једино духовним усавршавањем у добру, доводи до слободе "не моћи грешити". Опет, нашом вољом, уз Божију благодат јер "Бог жели да се сви спасу и дођу у познању Истине (Тим. 2,4)". Бог не испуњава жеље као добра вила већ нашим одрицањем од страсти и греха Бога ради у љубави, нашим молитвама... Што више вршимо вољу Божију, Он више врши нашу. Циљ је да се наша воља саобрази Његовој, све док коначно не постану једно. (мисао из књиге 'Покидај ланац зависности') Нема овде трговине јер љубав (права хришћанска) не тражи своје, увек гледа на другог. А ми, ако смо разумна ( слободна ) бића, промишљамо о својим поступцима. Кроз грех, кроз одбијање заједнице са Богом, на први поглед смо слободни али у суштини без слободе и независности јер стижемо у смрт. Смрт поништава слободу зато што поништава биће. Ко у љубави пребива - сав у Богу пребива. Нема слободе без Бога јер је Он пут,истина и живот . - из разговора са блаженопочившим Патријархом Павлом Ето и да се надовежем на тему "У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље; јер је у страху мучење, а ко се боји, није се усавршио у љубави." Јован 5 18 JESSY and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 2, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2014 Ja govorim o prakticnom zivotu.Kako moze biti slobode kada postoje obrasci ponasanja. Koliko god mi pricali da to ne postoji itd...ja sam do sada nasao x primera raznih pouka u kojima se namece odredjen stil zivota. Kao jedini argunent za to su obicno duhovna zaslepljenost (onih koji ne prihvataju taj stil),demonska prevara,prelest itd. Сва поента послушања је у вежбању одрицања од своје огреховљене воље. Као што је смисао поста у јачању воље у одрицању. Све то потребно је ономе (монаху) који жели на крају да буде слободан од греха и силе којом он делује на нашу палу природу. Често пута та послушања не делују ни лака ни паметна и чини ми се да је већини то саблазан. Али ко је истински спознао шта значи робовати греху тај онда не бежи од послушања које ће га избавити из тог ропства. Човек има потпуну слободу избора између добра и зла, и то је слобода која му је дарована од Бога. Али када грех постане навиком, а навика постане друга природа човекова онда је та слобода потпуно изгубљена. Тада ако човек постане свестан своје "болести" тражи "лекара" т.ј. духовника или старца коме ће предати своју вољу на исцељење. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Баш бих воло осјетити страха Господњег, који је почетак мудрости. Авва Доротеј пише: ”Прича се да је неки брат питао старца: шта да чиним, оче, како бих се бојао Бога?” А старац му је одговорио: ”Иди и држи се човека који се боји Бога. А сама чињеница да се он боји Бога, научиће те да чиниш исто.” ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Pre nego sto pocne pricescivanje cujemo da svestenik kaze: Sa strahom Bozjim, verom i ljubavlju pristupite!U Bibliji se kaze: ... Нема страха Божијега пред очима њиховим. Знајући, дакле, страх Господњи увјеравамо људе, а Богу смо познати, а надам се да смо познати и вашим савјестима. Имајући, дакле, оваква обећања, о љубљени, очистимо себе од сваке нечистоте тијела и духа, творећи светињу у страху Божијему. Тако, љубљени моји, као што сте свагда били послушни, не само у мојем присуству, него много више сада у одсуству мојем, градите спасење своје састрахом и трепетом. Оне који гријеше покарај пред свима, да и остали имају страх. Вјером Ноје би од Бога обавијештен о ономе што се још не види, и из побожног страха сагради ковчег за спасење дома свога; њоме он осуди сав свијет, и постаде насљедник праведности по вјери. Зато, примајући Царство непоколебиво, да имамо благодат и њоме да служимо угодно Богу са поштовањем и страхом. И ако зовете Оцем онога који, не гледајући ко је ко, суди свакоме по дјелу, проводите у страху вријеме вашега странствовања, Када виде чедно понашање ваше са страхом. А друге у страху спасавајте отимајући их из огња, а треће карајте са страхом, мрзећи и хаљину опогањену од тијела.И говораше снажним гласом: Бојте се Бога, и подајте му славу, јер дође час суда његова; и поклоните се Ономе који створи небо и земљу и море и изворе водене.Почетак је мудрости страх Господњи; луди презиру мудрост и наставу. ... I tako dalje jos na mnogim mestima u Bibliji i u spisima Otaca nacicete da je strah nesto pozitivno.Zanima me kako vi razumete ove stihove i to sto se izgovara na Liturgiji? Sta je po vama strah Bozji i kako biste ga opisali u praksi? Licno ja sam sve to doziveo kao postovanje koje sam ukazivao mom ocu dok je bio ziv. Ustvari ja ove reci dozivljavam vise kao postovanje koje imamo prema nekome koga volimo i cuvamo se da ne ucinimo ono sto bi njega , a u ovom slucaju Boga, moglo rastuziti ili povrediti. To je ono dokle sam ja uspeo da dodjem u mojoj spoznaji Boga. Sasa Kolbas, Orthophill and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Auuu sto mi je ovaj copy paste lose ispao! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Мислим да овој теми није место у "православље за почетнике" јер једноставно није почетничка тема. Ради се о цитатима из најкомоплекснијих библијских књига. Почетници могу врло лако д се збуне овим текстовима и да стекну погрешну слику да се вера показјује "плашењем"... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Мислим да овој теми није место у "православље за почетнике" јер једноставно није почетничка тема. Ради се о цитатима из најкомоплекснијих библијских књига. Почетници могу врло лако д се збуне овим текстовима и да стекну погрешну слику да се вера показјује "плашењем"... Lose mislis! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Lose mislis! Већ имамо доста случајева момака који читају духовне монашке књиге, тумаче свето писмо како им се ћефне, бране православље и остале проблеме јер се почетници баве темама којима нису кадар да се баве. Па се онд деси да услед погрешног разумевања прозивају докторе теологије да немају појма, да су сујетни, прозивају владике које предају ба ПФБ и сличне проблематике. Тумачење библијских стихов, развијање комплетног односа са Богом - није за почетнике. То је за неке људе који имају већу дубину. Ја то причам као почетник, ја када размишљам о овим темама, мене као и сваког другог почетник у православљу, заболи глава, јер су јако тешке за разумевање. Дакле, не могу да мислим лоше, јер знаам шта је као за почетника у православљу превелики залогај за мене. ПОкушаао сам да изнесем своје мишљење на ову тему али просто не умем. Kaludjerovic Sreten and Жика је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Већ имамо доста случајева момака који читају духовне монашке књиге, тумаче свето писмо како им се ћефне, бране православље и остале проблеме јер се почетници баве темама којима нису кадар да се баве. Па се онд деси да услед погрешног разумевања прозивају докторе теологије да немају појма, да су сујетни, прозивају владике које предају ба ПФБ и сличне проблематике. Тумачење библијских стихов, развијање комплетног односа са Богом - није за почетнике. То је за неке људе који имају већу дубину. Ја то причам као почетник, ја када размишљам о овим темама, мене као и сваког другог почетник у православљу, заболи глава, јер су јако тешке за разумевање. Дакле, не могу да мислим лоше, јер знаам шта је као за почетника у православљу превелики залогај за мене. ПОкушаао сам да изнесем своје мишљење на ову тему али просто не умем. Lepo od tebe sto si izrazio misljenje. Ovde nisu samo stihovi iz Biblije nego i sa Liturgije. To znaci da ce svako ko makar jednombude bio na liturgiji moci da se zapita zasto da prilazim pricecu sa strahom Bozjim. Tako cemo na ovoj temi pokusati takvim ljudima da objasnimo sta je strah Bozji. Crveni Baron and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Tako cemo na ovoj temi pokusati takvim ljudima da objasnimo sta je strah Bozji. Sa kojim autoritetom ti objasnjvas drugima sta je sta u pravoslavlju? Je l si teolog, vladika, monah, veroucitelj? Ako nisi nesto od toga, mislim da nije ispravno da izigrvas internet duhovnika. Ustvari i ako jesi, mislim da to nije u redu da ti bilo kome bilo sta objasnjvas. Mozes smo izneti svoje vidjenje. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Sa kojim autoritetom ti objasnjvas drugima sta je sta u pravoslavlju? Je l si teolog, vladika, monah, veroucitelj? Ako nisi nesto od toga, mislim da nije ispravno da izigrvas internet duhovnika. Ustvari i ako jesi, mislim da to nije u redu da ti bilo kome bilo sta objasnjvas. Mozes smo izneti svoje vidjenje. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Ја сам те озбиљно питао, са којим ауторитетом и правом ти стајеш у позицију интернет духовника? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 @Milosavljevic A sto odma` skaces kad vidis da je covek lepo u prvoj poruci napisao svoje misljenje. Nigde se nije postavio kao ucitelj bilo kome. Osim toga, inace je poznato da na forumu svako pisanje izrazava pre svega licno misljenje clanova, osim zvanicnih saopstenja koja se prenose sa nekog zvanicnog izvora. To znaci da ta misljenja vrlo cesto mogu ali uopste i ne moraju da budu tacna i dobro obrazlozena. Zato i razgovaramo - da sva ta pitanja o veri iznesemo na videlo, i da ih uz Boziju pomoc usmerimo tako da na kraju dobiju neki dobar i smislen odgovor od ljudi koji su najvise pozvani da o tome-i-tome pricaju (sta god da je tema). A u prvoj poruci je inace postavljeno i pitanje - sta drugi ucesnici misle o tome sta je to strah Boziji? To je solidno polaziste za razgovor, i daleko je od bilo kakvog nametanja bilo kome bilo cega. Sve u svemu - sasvim nepotrebno si uneo nekakvu paniku, ne vidim uopste zasto tema ne bi mogla da ide dalje... Дијана. and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 @Milosavljevic A sto odma` skaces kad vidis da je covek lepo u prvoj poruci napisao svoje misljenje. Nigde se nije postavio kao ucitelj bilo kome. Meni ovo ne lici na stav coveka koji iznosi "misljenje" Tako cemo na ovoj temi pokusati takvim ljudima da objasnimo sta je strah Bozji. On nece da razmeni misljenje sa drugima sta je strah Boziji.. on hoce da im "objasni" A to je moje misljenje. Ja se iskreno plasim od internet duhovnika, i on mi deluje tako. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука