Jump to content

Страх Господњи - Свети Николај Српски

Препоручена порука

Dozvolices ipak da ima neko ko bolje vidi od tebe. A sad da se vratimo temi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Dozvolices ipak da ima neko ko bolje vidi od tebe. A sad da se vratimo temi...

Ja sm izneo moje misljenje da mesto temi nije na ovom podforumu. To misljenje sam prosledio vama (moderaciji) a to da li mislite da ispravno mislim ili ne, na vama je odluka. Ne zahtevam nista, meni kao pocetniku u prvoslavlju ova tema - nije na mestu. Isto kao sto pocetniku u fizici nije kvantna fizika na mestu.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Тумачење библијских стихов, развијање комплетног односа са Богом - није за почетнике.    То је за неке људе који имају већу дубину.  

I ako se sa mnogim tvojim stavovima slazem, sa ovim se ne bih slozio. A evo i zbog cega.

Ko je to stavio tapiju na ispravno tumacenje biblijskih stihova?

Koji ljudi imaju velike duhovne dubine pa su u potpunosti spremni da razvijaju kompletan odnos sa bogom?

Samoproglaseni? Ili su ih ljudi po svojim merilima takvim proglasili?

Gde u bibliji pise da jedino monasi, vladike, veroucitelji, doktori teologije najispravnije tumace napisane stihove?

Nigde to tamo ne pise. I da idemo tom tvojom logikom, onda u vreme Isusa, fariseji najviseg ranga Ana i Kajafa, ne bi onako kiksnuli.

I zbog cega pocetnici da ne tragaju za pravim odgovorima? Po tebi bi oni trebali da razmisljaju tudjim mozgom.

Bog je sve pozvao, ali malo je odazvanih. Hrist je isto sve pozvao i pocetnike i one koji su duboko u toj materiji.

Ako Hrist nikoga ne sputava "kucajte, otvorice vam se", onda to ne trebaju da cine ni ljudi.

Подели на овим сајтовима

Inace, Trifke je u uvodnoj poruci pomenuo svakako najvazniji momenat - "sa strahom Bozijim, verom i ljubavlju pristupite". Pogledajte redosled vrlina kojima svetitelj poziva verne da pridju Casi - naravno da ovakav redosled nije nimalo slucajan. Zamislite se malo nad tim. Samo ova recenica je odlicna podloga za dalji razgovor...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I ako se sa mnogim tvojim stavovima slazem, sa ovim se ne bih slozio. A evo i zbog cega.

hvala.

Generalno to radi crkva. Oko onih stihova gde immo jasno st i kako treba da znaci tu imamo jasn misljenja - pravoslaavna. Ostalo je misljenje pojedinih praavoslavaca, tamo gde ima prostora za nasa licna tumacenja.

Koji ljudi imaju velike duhovne dubine pa su u potpunosti spremni da razvijaju kompletan odnos sa bogom?

Samoproglaseni? Ili su ih ljudi po svojim merilima takvim proglasili?

Ovaj prvi deo, pa ja iskreno mislim da ja nism dovoljno dubok da imam neki "kompletan odnos" kao sto ga imaju svetitelji. Mislim da jako malo ljudi ima taj kompletan odnos. 

Ovaj drugi deo ne razumem 

Gde u bibliji pise da jedino monasi, vladike, veroucitelji, doktori teologije najispravnije tumace napisane stihove?

Oni mi nekko dodju ljudi koji imaju autoriteta da pricju drugima. POsto je trifke rekao citiram - da objasni drugima. Ja mislim da mi ovde, ja, ti ,trifke, na te teme moze da razmenjujemo misljenja. Ne moze da objasnjavamo drugima, nista drugo - do sopstvenog misljenja.

Na kraju Crkva se pita za sve.

I zbog cega pocetnici da ne tragaju za pravim odgovorima? Po tebi bi oni trebali da razmisljaju tudjim mozgom.

Ja to nigde nism rekao. Vec mislim da neke teme nisu za pocetnike. Naprimer, za pocetnike koji proucava fiziku - nije kvantna fizika. Isto tako za pocetnika koji se upucuje u pravoslavne teme, nisu sve teme. Neke su jako komplekse.

Подели на овим сајтовима

Verovao ili ne, "tapiju" na tumacenje Biblije ima Crkva, koja je vodjena Duhom Svetim, istim onim Duhom koji je nadahnuo i biblijske pisce. Prosto da ne moze prostije...

Подели на овим сајтовима

Licno ja sam sve to doziveo kao postovanje koje sam ukazivao mom ocu dok je bio ziv. Ustvari ja ove reci dozivljavam vise kao postovanje koje imamo prema nekome koga volimo i cuvamo se da ne ucinimo ono sto bi njega , a u ovom slucaju Boga, moglo rastuziti ili povrediti. To je ono dokle sam ja uspeo da dodjem u mojoj spoznaji Boga.

Like

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Јеромонах ГРИГОРИЈЕ Светогорац

Из вере се рађа страх Божији, када је срце ослобођено житејских брига. Авва Исак пише да је "страх Божији почетак врлине. Назива се плодом вере и засејава се у срце онда, када се ум удаљи од расејаности световним старањима."

Постоје два вида страха Божијег: "Први се рађа у нашој души пред претњама мукама пакленим. Због тога се у нама редом развијају уздржање, уздање у Бога, бестрашће и љубав. Други страх је везан за љубав. Тај страх у души непрестано рађа благоверност, како душа не би ниподаштавала Бога због смелости коју ствара љубав" (Свети Максим Исповедник).

Када човек доспе до таквог душевног стања, не плаши се ничег другог, осим да не отпадне од љубави. Зато, пошто се причестимо Христом, Који је Љубав, иштемо од Њега: утврди све нас у страху твоме. Иштемо страх који врлином прожима душу усавршеног: "Он поседује истинску љубав... и та љубав га води до савршеног страха. Јер такав човек страхује и твори вољу Божију, не више због могуће казне, нити због мука паклених, него... будући да је окусио сладост коју куша сваки онај који је са Богом, страхује да је не изгуби, страхује да би те сладости могао бити лишен. То је, дакле, савршени страх, то јест онај који таква љубав изазива и он уклања онај почетни, првобитни, страх. И зато каже: савршена љубав изгони страх напоље (1. Јн. 4,18)" (Авва Доротеј).

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/Liturgija/Liturgija97.htm

Не бих ја умела овако лепо својим речима... :)

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Licno ja sam sve to doziveo kao postovanje koje sam ukazivao mom ocu dok je bio ziv. Ustvari ja ove reci dozivljavam vise kao postovanje koje imamo prema nekome koga volimo i cuvamo se da ne ucinimo ono sto bi njega , a u ovom slucaju Boga, moglo rastuziti ili povrediti. To je ono dokle sam ja uspeo da dodjem u mojoj spoznaji Boga.

To se zove: strahopostovanje.

Strah je jedno, a strahopostovanje nesto sasvim drugo.

I upravo zbog straha mnogi su odbacili hriscanstvo. 

Подели на овим сајтовима

A koja rec za strah je koriscena u originalnom tekstu? Koje je njeno tacno znacenje? Da li bas strah ili samo strah od kazne? Moze postojati i strah od neizvesnosti i slicno ...

Подели на овим сајтовима

To se zove: strahopostovanje.

Strah je jedno, a strahopostovanje nesto sasvim drugo.

I upravo zbog straha mnogi su odbacili hriscanstvo. 

Ја мог оца не поштујем из страха, нпр. Трудим се да га поштујем из љубави. Мени је то страхопоштовање стран појам.

Подели на овим сајтовима

Verovao ili ne, "tapiju" na tumacenje Biblije ima Crkva, koja je vodjena Duhom Svetim, istim onim Duhom koji je nadahnuo i biblijske pisce. Prosto da ne moze prostije...

Ne bih se slozio sa ovim, nije bas tako prosto. 

Sta cemo sa onima koji su u crkvi, a sve cine protivno Duhu Svetom?

Kako to da se u ime crkve u srednjem veku ubijalo?

Da li je to u skladu sa Svetim Duhom?

Iz Duha Svetog proizilazi zivot a ne smrt.

Kako se to crkvi moglo desiti?

Подели на овим сајтовима

Ucitelj Kenobi pod crkva misli na sabore. :)

Sabori odredjuju dogmate, kanone itd..

Sabornost (zjednistvo) je ono sto cini crkvu.

Ta "formalna" crkva je ssvim druga stvar. Crkva smo svi mi verujuci - ukratko. 

Sve nas zajedno vodi sveti duh.

Pritom nema sve sto crkva odluci istu tezinu, naprimer kanoni su promenljivi itd.. 

To je (po meni) sustina pravoslavlja - sabornistvo (ekipa rodjaci :))

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Страх се јавља из разлога што смо сви мање или више грешни . Сама мисао да ли ће нам господ моћи опростити све наше грехе изазива тај страх .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Pa zavisi sta podrazumevas pod Crkvom. Ako ja nekoga ubijem " u ime Crkve" kakve to veze ima sa Crkvom? I koja je to Crkva ubijala u srednjem veku?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...