BorisR Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Ја мог оца не поштујем из страха, нпр. Трудим се да га поштујем из љубави. Мени је то страхопоштовање стран појам. Svi mi postujemo svoje oceve i mislimo da to radimo iz ljubavi, ali pitajmo nase oceve: koliko smo ih puta povredili? koliko puta razocarali? Istinsko strahopostovanje je kad ni recima ni delima, ne povredjujes onoga koga volis, vec postujes volju istog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Ne bih se slozio sa ovim, nije bas tako prosto. Sta cemo sa onima koji su u crkvi, a sve cine protivno Duhu Svetom? Kako to da se u ime crkve u srednjem veku ubijalo? Da li je to u skladu sa Svetim Duhom? Iz Duha Svetog proizilazi zivot a ne smrt. Kako se to crkvi moglo desiti? Crkvi se nista nije desilo, desava se samo pojedincima koji sopstvenim nedelima otpadaju od Nje. Dakle, tim nedelima se ne kvari Crkva, nego samo oni koji ih cine. A Crkva je osnovana na steni koja je Hristos, i po Hristovim recima "ni vrata paklena nece je nadvladati", a kamoli nedela pojedinih ljudi. Drugim recima, ko cini dela nedolicna Hrista i Crkve, i ne kaje se za njih, taj je vec u samoj sustini otpao od Crkve, ma koliko da je formalno Njen clan. I tako je sve dok se pokajanjem/preumljenjem ne vrati nazad Crkvi... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Samo da na vreme skrenem paznju - tema je o strahu Bozijem. Za sve drugo sto nije direktno vezano za ovu temu, otvorite novu pa tamo pricajte. Tako odrzavamo minimalnu preglednost tema, bez koje prosto ne moze da se prati nijedna od njih. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 "Страх је одуство љубави". Како се можете плашити неког ког волите? Ја се не бојим да ће добити казну ако нешто згрешим. Бојим се да ћу ожалостити Бога својим делима. Не плашим се ја овде његове казне већ својих дела, које су штета за мене самог. Ја својим злоделима не могу наудити Богу него себи. Страхујем да га не растужим. Он је тај који ме сваког јутра буди, даје храну, радости и успехе, учи смирењу и помаже да схватим себе.Овде кажњавамо сами себе. Страх Божији се јавља кад немамо љубави. BorisR, Жика, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
BorisR Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Crkvi se nista nije desilo, desava se samo pojedincima koji sopstvenim nedelima otpadaju od Nje. Dakle, tim nedelima se ne kvari Crkva, nego samo oni koji ih cine. Kako se crkvi nista nije desilo? "Svako carstvo koje se podeli u sebi, osudjeno je na propast" Desilo se. Crkva se jos davne 1054. godine podelila, pa je nastavila i dalje da se deli i grana. Kako to, sve crkve govore u ime Hrista, a podeljene? Otkad je to Hrist podeljen? Ako pojedinci cine prestupe a nalaze se na celnim pozicijama crkvene hijerarhije, zar to nije udar na crkvu? Zar upravo to ne tera vernike i prazni crkve? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
BorisR Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Бојим се да ћу ожалостити Бога својим делима. E to je strahopostovanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
BorisR Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Obi-wan, ako sam svojim postovima izasao iz okvira teme, izvinjavam se, nije mi bila namera. Izneo sam neka svoja zapazanja koja su lancano povezana sa temom- strah bozji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 E to je strahopostovanje. Мени је дата сва слобода овог света. Ја не морам да радим било шта а с друге стране могу да радим све што пожелим. Могу да будем шта хоћу и кад хоћу и колико год хоћу јер сам тако у могућности . Али ипак ја бирам пут спознаје, истине. На том путу откривам пуно ствари о себи. Лоших и добри. Границе издржљивости па и то да цело своје биће преиспитам од сржи своје. Сад неке ствари које на том путу сазнам за мене неће бити пријатне. Деловаће ми да сам слабији од њих. Увек могу да се окренем и одем. Али ипак ту је Бог. Помаже. Делује, заједно самном носи мој крст. Пријатељ. Не неко ко каже мораш то или уради то да би добио то . Кад кажем "Бојим се да ћу ожалостити Бога својим делима" мислим на своју истрајност у својој намери која ће помоћи мени. А то је брате мој ништа друго до љубав. Кад се трудиш да због своје девојке оставиш цигаре да ли је то од страха или љубави када мајци помажеш око тешког посла да ли је то од страха или од љубави. Да ли када даш завет Богу да ћеш бити бољи радиш то из страха или из љубави. Ако те страх води на лошем си путу... Zero, Млађони and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 "Страх је одуство љубави". Како се можете плашити неког ког волите? Ја се не бојим да ће добити казну ако нешто згрешим. Бојим се да ћу ожалостити Бога својим делима. Не плашим се ја овде његове казне већ својих дела, које су штета за мене самог. Ја својим злоделима не могу наудити Богу него себи. Страхујем да га не растужим. Он је тај који ме сваког јутра буди, даје храну, радости и успехе, учи смирењу и помаже да схватим себе.Овде кажњавамо сами себе. Страх Божији се јавља кад немамо љубави. лепо речено... Жедни је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Страх Божији се јавља кад немамо љубави. netacno ili samo djelimicno tacno, i odnosi se na ono - tri stadijuma hriscanskog razvoja: 'rob-najamnik-sin', tj. 'ne moci ne gresiti, moci ne gresiti, ne moci gresiti'. 'Strah Boziji je pocetak mudrosti', 'Dodjite djeco i strahu Bozijemu naucicu vas', stoji i ostaje u SZ, a On nije dosao da ukine, nego da ispuni. Strah Bozji je osnova svih drugih vrlina. Vjere i ljubavi, kako je umjesno napomenuto da nije slucajno poredano u prizivu ka Zivotodavnoj Casi. To nije ropski strah od kazne, ali je strah razuma i postovanja. Postoje dvje krajnosti kojima nep.pobijedi covjeka. Jedno je nerazumni strah- i sledstveno ocajanje, a drugi je nerazumno uzdanje u milost, ta ljubav je dovoljna, Boc ce sve oprostiti. 'Drzi um svoj u adu i ne ocajavaj'. Ljubav je kruna vrlina, strah Boziji je postolje. Suncokret54, obi-wan and Trifke је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Kako se crkvi nista nije desilo? "Svako carstvo koje se podeli u sebi, osudjeno je na propast" Desilo se. Crkva se jos davne 1054. godine podelila, pa je nastavila i dalje da se deli i grana. Kako to, sve crkve govore u ime Hrista, a podeljene? Otkad je to Hrist podeljen? Ako pojedinci cine prestupe a nalaze se na celnim pozicijama crkvene hijerarhije, zar to nije udar na crkvu? Zar upravo to ne tera vernike i prazni crkve? Ovako basnoslovite vi protestanti i neki vama slicni, Crkva se nije podelila nego je jedan deo otpao od nje. A Crkva i dan-danas obitava u svoj svojoj punoci, i tako ce da ostane do kraja vremena. I kaze se Hristos, a ne hrist... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 'Strah Boziji je pocetak mudrosti', Апсолутно се слажем! facenew22222222 Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Strah Boziji i panicni strah (plasenje) su dve potpuno razlicite stvari, bez ijedne jedine slicnosti... Aleksandra_A, Жедни, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Strah Boziji i panicni strah (plasenje) su dve potpuno razlicite stvari, bez ijedne jedine slicnosti... I u grckom jeziku postoje razlicite reci za razne vrste strahova. Ovde mislim na staro grcki govoren u Hristovo vreme. Ali iako postoji jasna razlika u tim recima vrlo je tesko, makar za mene, da se razume sta strah Bozji jeste. Ono sto sam uspeo da razumem citajuci je da je strah Bozji kao i sve ostalo u Hriscanstvu nadprirodnog karaktera i da se , u zavisnosti od duhovnog rasta, taj strah dozivljava na razliciti nacin. Neko je ovde citirao Sv Maksima Ispovednika i njegovo stepenovanje odnosa coveka i Boga. Mislim da je u tome i sustina da cemo strah Bozji razumeti u meri u kojoj rastemo u nasem odnosu sa Bogom. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
BorisR Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Ovako basnoslovite vi protestanti i neki vama slicni, Crkva se nije podelila nego je jedan deo otpao od nje. A Crkva i dan-danas obitava u svoj svojoj punoci, i tako ce da ostane do kraja vremena. Vidis, potpuno pogresno si me etiketirao, jer ja nisam protestant. Po veroispovesti sam Pravoslavac, ali Pravoslavac koji ne zmuri pred cinjenicnim stanjem koje je zastupljeno u crkvama. Potpuno je smesno tvrditi da se crkva nije podelila. Da, ona i dalje obitava, ali kakva je iznutra. Hramovi su nam skoro poluprazni. Nekada je slaba posecenost pravdana vladavinom komunizma. Nema vise tog sistema, pa je naislo doba pomodarstva, odjednom su svi pohrlili u crkve, a onda je euforija splasnula i opet su nam crkve poluprazne. I kaze se Hristos, a ne hrist... Da, kaze se Hristos, ali nije greska ni Hrist, ali nekome je draze natezati se kako se ispravno izgovara, a izbegava se sagledati sustina Hristove poruke: "Nece svaki koji mi govori: Gospode, Gospode, uci u Carstvo nebesko, no koji tvori volju Oca mojega koji je na nebesima." Ovo je poruka za sve, a odgovornost za crkvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука