JESSY Написано Септембар 22, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2018 On 31.5.2018. at 17:33, obi-wan рече Десанка Максимовић - “Опомена” za mene, pesma broj 1....obožavam je... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 22, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2018 On 4.6.2018. at 20:35, Плаво Небо рече Никад нисам волео ову реченицу, ту њену песму Zasto...? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 22, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2018 kako je ovde bila lepa.... Рапсоди and obi-wan је реаговао/ла на ово 1 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 22, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2018 Celoga je dana sneg polako pado kao s voćki cvet. O, kako večeras, o, kako bih rado odletela nekud daleko u svet, nekuda daleko kroz cvetove snežne kao leptir lak, i nekome htela reći reči nežne, tople, lepe, nove, kakve ne zna svak. I sutona celog sneg je tiho pado umoran i gust. Večeras bih nekog ugledala rado; ali njega nema. Put je davno pust. Samo s bledog neba beloj zemlji sleće snežni pram po pram. O, kako je bolno pred noć kada cveće pahuljica veje, a ti sediš sam. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 22, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2018 пре 9 минута, JESSY рече za mene, pesma broj 1....obožavam je... Ima ih nekoliko koje su meni vec u potkoznom tkivu... a osim nje, i ova sto sam danas postavio "Nasa tajna"... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 22, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2018 пре 6 минута, obi-wan рече ma ih nekoliko koje su meni vec u potkoznom tkivu... a osim nje, i ova sto sam danas postavio "Nasa tajna"... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плаво Небо Написано Септембар 23, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2018 пре 17 часа, JESSY рече Zasto...? Зато што ме та песма подсећа на сво моје негативно искуство са ''љубављу''. Зато што ту не постоји пуноћа љубави већ је иста испуњена страхом, стрепњом од нечега што се зове брак. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 23, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2018 1 hour ago, Плаво Небо рече Зато што ме та песма подсећа на сво моје негативно искуство са ''љубављу'' ok then... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 23, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2018 @JESSY Ja sam dosta njenih pesama kopirao u jedan tekstualni dokument, i citam povremeno. I prosto vidis da nema neke opste ljudske teme, narocito ako je vezana za ljubav, da u njenoj nekoj pesmi nemas bar poneki stih koji direktno vazi za to sto mislis ili se pitas. Izuzetna dubina, izuzetna dusa, prorocka pesnikinja. Mislim da nimalo ne preterujem ako kazem da je ona velicina reda vl. Nikolaja ili o. Justina, samo u pesnickim vodama. Evo, gledaj ovo, malocas sam trazio koji bi stih mogao da posaljem uz rodjendansku cestitku osobi koja se vaga na pragu vere, a potistena je gubitkom i samocom. I vidi - prosto kao nacrtano, kao da je Desanka bas za ovu priliku i samo za ovu osobu pisala ovu pesmu. Neverovatno, toliko je univerzalna i nevidljivo bliska svakom od nas... ... Ко хоће да доживи чуда мора веровати да она постоје у свету свуда, да покрај звезда што их видимо и невидљиве звезде се роје. Мора веровати међ’ гласовима који допиру до нашег уха у тихо вече да их још исто толико има, да и песма за коју немамо слуха сваки час украј нас протече. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 9, 2020 Пријави Подели Написано Јун 9, 2020 "Sve na svetu biva najpre klica, pa stabiljka, pa pupoljak, cvet, i najzad plod. I pesmama o ljubavi suđeno je da potamne, da pređu iz soprana u alt, da iz začaranosti, začuđenosti, strepnje i čežnje, pređu u sumnju, u prekor, u tugu." Desanka Maksimović хахаха је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Јул 22, 2020 Пријави Подели Написано Јул 22, 2020 Ко хоће да доживи чудо не сме згазити на стази мрава, не сме каменом птице да туче, јер од двораца где чудо спава та нежна бића чувају кључе. (!) Smaragdni kamičak, хахаха, Рапсоди and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 1 1 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Август 12, 2020 Пријави Подели Написано Август 12, 2020 Када је Десанка Максимовић ишла у посету Канади, рекли су јој: "Идеш у земљу где твоје знање руског, бугарског, шпанског и слабог немачког ништа не вреди, јер не знаш енглески језик!" Десанка им је одговорила: "Знам да кажем "I LOVE YOU" и то је доста!" Smaragdni kamičak, Поет, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Јануар 29, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2021 No Basaran! - Удружење књижевника Србије тражи помиловање за грешног Басару RS.SPUTNIKNEWS.COM Удружење књижевника Србије објавило је саопштење у ком критикује наводе писца Светислава Басаре о песникињи Десанки Максимовић у његовом роману „Контраендорфин“... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bilbija Написано Јануар 29, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2021 пре 15 минута, Božena рече No Basaran! - Удружење књижевника Србије тражи помиловање за грешног Басару RS.SPUTNIKNEWS.COM Удружење књижевника Србије објавило је саопштење у ком критикује наводе писца Светислава Басаре о песникињи Десанки Максимовић у његовом роману „Контраендорфин“... Basara staro seljacko krme klozetske metafore... U romanu "Kontraendorfin", koji je upravo ovenčan "Ninovom" nagradom, Basara je prevazišao sam sebe, prostački se okomivši na - Desanku Maksimović. Evo šta čitamo u ovoj knjizi... "Maksimović, dakle, Desanka koju je naš pokojni drug, Kangrga, poetički besprekorno nazvao Megaplačipi..a, a koju je u njenoj osamdeset šestoj zarez nešto godini na njeno pravo mesto u pravoj (zasada nenapisanoj) Istoriji srpske književnosti i srpskog slikarstva XIX, XX i XXI veka - mom životnom spisu koji ću napisati posle smrti, s one strane groba, u pravo vreme i na pravom mestu - postavio, kao pesnik osrednji, ali otrovno duhoviti, Nenadić, javno je upitavši pred masom okupljenom oko stolova sa pečenjem na nekom književnom festivalu, je li, baba, je l' bi se ti j...la u d..e? Maksimovićka je Nenadiću - svedoče očevici - vidno polaskana, sve se zagonetno i dvosmisleno osmehujući, kao iz puške odgovorila, citiram - ju, ju, Milane zaboga ne - i time stekla privilegiju da joj u Valjevu za života, pod njenim pokroviteljstvom bude podignut spomenik u prirodnoj veličini, rad N. N. kamenoresca, ali Popoviću (Ljubomiru, r. 1934. +2017) sve da sto put zaredom umre, sve da Peta republika Popoviću podigne spomenik na vrhu Trijumfalne kapije - Valjevo nikada neće podići spomenik - i to na Popovićevu sreću - jer u Srbiji, a naročito u Valjevu, spomenik možeš dobiti samo ako te javno obese (Stevan Filipović) ili ako izjaviš - a da te niko ne proveri na detektoru laži, a trebalo bi - da se ne j...š u d..e (Desanka Maksimović)." BASARA PREŠAO SVE GRANICE PRISTOJNOSTI: Kako je u romanu "Kontraendorfin", nagrađenom "Ninovom" nagradom, naružena Desanka Maksimović WWW.NOVOSTI.RS GODINAMA, sada već pod izanđalim izgovorom demontiranja srpskih mitova i detronizacije nacionalnih veličina, Svetislav Basara, pisac bez sumnje retkog dara, bez zazora i mere se obrušava na... Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Јануар 29, 2021 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2021 i dali mu nagradu,ne zna se ko je luđi, on ili žiri... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука