Jump to content

Писмо упућено Алојзију Степинцу 1942, његов одговор и кајкавска песма

Препоручена порука

i ne samo da treba ouđivati nego se i boriti ako se mora, zamisli situaciju da ja dođem nečiju ženu da silujem  a njen muž egoista koj ise boji za svoju dušu neće ženi pomoći nego će samo reći oprosti mu bože ne zna šta čini, kakav će to on biti u božijim očima ?

ljudi ja ne znam na kakve vi baterije radite, ali stvarno ....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 264
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

i ne samo da treba ouđivati nego se i boriti ako se mora, zamisli situaciju da ja dođem nečiju ženu da silujem  a njen muž egoista koj ise boji za svoju dušu neće ženi pomoći nego će samo reći oprosti mu bože ne zna šta čini, kakav će to on biti u božijim očima ?

ljudi ja ne znam na kakve vi baterije radite, ali stvarno ....

A sta ces, covjek bi sa prvog pogleda na neke komentare reko da na ovom forumu postoje veci svetci nego sveti Petar koji je nozem branio Hrista.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

A sta ces, covjek bi sa prvog pogleda na neke komentare reko da na ovom forumu postoje veci svetci nego sveti Petar koji je nozem branio Hrista.

Ovo baš i ne shvatam... Nigde nisam rekao da se ne treba braniti od napada, ali osuđivanje drugih predstavljati kao učenje pravoslavlja je glupost...

куртоазија (фр. courtoisie), латиницом: kurtoazija отмено понашање, фино, витешко опхођење, нарочито према дамама, доврска углађеност, учтивост, уљудност.

Pa realno gledano naši arhijereji su se tako i ophodili.

Подели на овим сајтовима

Da zaključim pošto ova debata ne vodi nigde.

PiP: ja razumem da tebi smeta nepravda koju nam Vatikan nanosi, ali ne razumem zašto na temi o tome, više pišeš o pravoslavnoj crkvi i njenim arhijerejima kao da su oni pomagali ovog zločinca i kao da su oni odobravali ono što on radi. Pritom si odmah ovu temu povezao sa ekumenizmom a samim tim je i odmah sveo na tipično prepucavanje sa pravoslavnih foruma.

kordun: sve što si napisao o osuđivanju na ovoj temi ja vidim kao plod tvog ličnog razmišljanja, odnosno ne mogu da prepoznam učenje ni jednog svetitelja u tome, a kamo li celokupne pravoslavne crkve. Već sam ti napisao, uzmi odštampaj neki svoj zaključak sa ove teme idi kod nekog duhovnika pa neka ti on objasni da li je to dobro ili loše. Ono za silovanje žene je samoodbrana a ne osuđivanje tako da neću ni da komentarišem.

istočnik: možda si pogrešno nešto razumeo ali ja seebe stvarno ne vidim kao svetitelja...

Подели на овим сајтовима

Ovo baš i ne shvatam... Nigde nisam rekao da se ne treba braniti od napada, ali osuđivanje drugih predstavljati kao učenje pravoslavlja je glupost...

Pa realno gledano naši arhijereji su se tako i ophodili.

Што онда не прочиташ пажљивије шта пишем, већ коментаришеш на памет.

Наше епископе питам: Да ли може гост да се изрази протест, или да напусти састанак, на којем су његова и осећања његовог народа вређана постављањем слике Степинца или нечим сличним? Није ли то ваша дужност? Ако и то није ред, и ако такође спада у фино понашање, зашто се онда ви трудите да на сличан начин не вређате католике када вам дођу у госте? Зашто се онда не понашате као и они? Они се свакако неће наљутити јер је то део финог понашања.

Покушаћу још једном да ти објасним шта моје питање значи:

Када питаш наше епископе зашто РКЦ зову црквом ако је само "једна света саборна и апостолска црква" они одговарају да у екуменистичким разговорима морају имати поштовања за саговорника да га не би увредили. За то што патријарх Иринеј папу зове светим оцем, кажу екуменисти да је ствар ословљавања пошто га тако зову у свету т.ј. исто као и са претходним, да се не увреди. Е, а онда ја питам наше епископе зашто не траже исто поштовање према себи и СПЦ од католика? Зашто не протествују када им изнад главе окаче Степинца?

Зашто не кажу: Ми вас поштујемо и преко мере које православље "дозвољава" а ви нама злочинца НДХ качите изнад главе? Зашто првоцирате и нас и цео Српски народ? Зашто тог злочинца хоћете да прогласите светим? Док на тај начин гурате "прст у око" СПЦ и Српском народу како можете очекивати неко јединство?

Надам се да си коначно схватио?

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Valjda je kurtoazija stvar opšte kulture, odnosno ne možeš od nekoga da zahtevaš da se lepo ponaša, ako on sam ne oseća potrebu...

Dok god mi, komentarišući provokacije Vatikana, budemo više pljuvali na našu crkvu i na naše arhijereje nego na Vatikan, nećemo ništa konkretno uraditi.

A na onom videu patrijarh je nazvao papu svetim ocem, ali nije tebi tražio da ga tako oslovljavaš...

Подели на овим сајтовима

PiP: ja razumem da tebi smeta nepravda koju nam Vatikan nanosi, ali ne razumem zašto na temi o tome, više pišeš o pravoslavnoj crkvi i njenim arhijerejima kao da su oni pomagali ovog zločinca i kao da su oni odobravali ono što on radi. Pritom si odmah ovu temu povezao sa ekumenizmom a samim tim je i odmah sveo na tipično prepucavanje sa pravoslavnih foruma.

- Зато што мене као православца и не занима шта ради РКЦ, јер за мене постоји само једна Црква, а то је православна.

- Зато што епископи СПЦ , када говоре као епископи, онда говоре и у моје и у твоје име (ако си србин, православац)

- Зато што се зарад неког екуменизма дозвољава "пљување" по невиним Српским жртвама у НДХ, које РКЦ чини проглашавајући    Степинца за блаженог.

- Зато што епископи СПЦ немају право да било коме дају "опроштај" у име тих невиних жртава или у најмању руку дужни су да изразе протест и прекину било какве разговоре док се РКЦ не огради од таквих и слчних злочинаца као што је Степинац.

Подели на овим сајтовима

- Зато што мене као православца и не занима шта ради РКЦ јер за мене постоји само једна Црква, а то је православна.

Reko da neću više da komentarišem kad ono međutim :D

ovde pišeš da te ne zanima RKC jer to nije crkva i u tome se slažemo... Zato bi trebalo da prestaneš da pišeš RKC jer je to skraćenica za Rimokatolička crkva ;)

- Зато што се зарад неког екуменизма дозвољава "пљување" по невиним Српским жртвама у НДХ, које РКЦ чини проглашавајући Степинца за блаженог.

Ne mogu da shvatim ovu konstataciju. Vatikan je proglasio Stepinca za blaženog, ali nas to ne zanima jer ne priznajemo rkc i ona nije deo tela jedne svete saborne i apostolske crkve, tako da on u stvari i nije blaženi šta god to značilo... Ili ti u stvari ovime i priznaješ vatikan kao deo crkve???

Подели на овим сајтовима

Na čije se učenje pozivaš kada ovako analiziraš ovu molitvu?

zašto ti misliš da se ja oslanjam na nečije učenje ?

pa nisam debil da ne znam da je kad za nekog kažeš oprosti mu bože ne zna šta čini tvoja osuda za istoga, da nije možda tepanje,aj nemoj me zezati i kakvu sad molitvu pominješ, kako si to isplanirao sad da se vadiš

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da shvatim ovu konstataciju. Vatikan je proglasio Stepinca za blaženog, ali nas to ne zanima jer ne priznajemo rkc i ona nije deo tela jedne svete saborne i apostolske crkve, tako da on u stvari i nije blaženi šta god to značilo... Ili ti u stvari ovime i priznaješ vatikan kao deo crkve?

Gleda se u buducnost, kad se ujedinimo a radi se na tome. Onda ce nekima od nas biti problem da budemo u Crkvi u kojoj je Stepinac proglasen blazenim. 

Подели на овим сајтовима

zašto ti misliš da se ja oslanjam na nečije učenje ?

Zato što bi trebalo. Ne mislim da si debil, da mislim da si debil ne bi diskutovao sa tobom, ali mislim da tvoje shvatanje nije dobro i da bi trebalo da pitaš nekog učenijeg da ti razjasni.

Подели на овим сајтовима

Gleda se u buducnost, kad se ujedinimo a radi se na tome. Onda ce nekima od nas biti problem da budemo u Crkvi u kojoj je Stepinac proglasen blazenim.

Na tome se radi otklanjanjem razlika koje nas odvajaju. Stepinac je svakako jedna od njih.

Подели на овим сајтовима

Reko da neću više da komentarišem kad ono međutim :D

ovde pišeš da te ne zanima RKC jer to nije crkva i u tome se slažemo... Zato bi trebalo da prestaneš da pišeš RKC jer je to skraćenica za Rimokatolička crkva ;)

Ne mogu da shvatim ovu konstataciju. Vatikan je proglasio Stepinca za blaženog, ali nas to ne zanima jer ne priznajemo rkc i ona nije deo tela jedne svete saborne i apostolske crkve, tako da on u stvari i nije blaženi šta god to značilo... Ili ti u stvari ovime i priznaješ vatikan kao deo crkve???

Мислим да врло добро знаш о чему причам, али си изгледа још један члан форума, који када нема аргументован одговор, онда почиње са "дидактичким играма" и оним што народ каже "да се прави тошав". Овим смо што се мене тиче, завршили расправу по овом питању, осим ако не пожелиш озбиљно да разговараш. Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...