Jump to content

Писмо упућено Алојзију Степинцу 1942, његов одговор и кајкавска песма

Препоручена порука

• Одговори 264
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ne sudite, da vam se ne sudi (Mt. 7; 1)

Što se konkretno ove teme tiče može se postaviti i suprotno pitanje, kakve veze ovoliko osuđivanje ima sa pravoslavljem???

i dalje mi nisi odgovorio na pitanje, iznosiš opasnu tezu ovdje, da je pravoslavno pravdati zla ne znam čime, znaš za sve na ovom svijetu imaju neki razlozi i neka opravdanja, ne radi se uopšte o tome da neko nekom sudi u smislu kažnjavanja, već se radi o tome da se osuđuje nečije ponašanje i nečija djela, osuda na nivou pojedinca, zar misliš da to nije pravoslavno, zar treba da se solidarišemo sa zlom ili da se od njega ogradimo...? nemoj tako bukvalno tumačiti citate iz biblije, osim ako nisi protestant, onda razumijem, ovako ne razumijem.

Подели на овим сајтовима

već se radi o tome da se osuđuje nečije ponašanje i nečija djela, osuda na nivou pojedinca, zar misliš da to nije pravoslavno,

Da upravo to mislim.

nemoj tako bukvalno tumačiti citate iz biblije, osim ako nisi protestant,

A ako nisam protestant, onda ne smem da koristim bibliju, i citate iz nje? Pritom je ovaj citat nedvosmislen.

i dalje mi nisi odgovorio na pitanje, iznosiš opasnu tezu ovdje, da je pravoslavno pravdati zla ne znam čime,

komentar se odnosio na arhijereje pravoslavne crkve, koje ste osuđivali zato što su se našli u kadru sa slikom nekog kardinala...

Подели на овим сајтовима

Da upravo to mislim.

A ako nisam protestant, onda ne smem da koristim bibliju, i citate iz nje? Pritom je ovaj citat nedvosmislen.

ne, nisam mislio na to, mislio sam da sam bio jasan, ne možeš jedan citat iz biblije univerzalno primjenjivati na sve situacije, to rade protestanti kad im odgovara, zato sam ih i pomenuo... citat jeste nedvosmislen ako se koristi  u onom aspektu u kom je i napisan, sigurno ga ne možeš primjenjivati kako si ti ovdje pokušao, ti kao ličnost ako nemaš osudu prema zlu, sopstvenu, onda imaš grdne probleme sa dušom, nešto ne štima, zato ti kažem, ne možeš tako koristiti taj citat... osuda zla jeste pravoslavlje, ali taj citat se ne bavi time, suditi nekom i nekog osuđivati u srpskom jeziku nisu iste stvari

Подели на овим сајтовима

ti kao ličnost ako nemaš osudu prema zlu, sopstvenu, onda imaš grdne probleme sa dušom, nešto ne štima, zato ti kažem, ne možeš tako koristiti taj citat... osuda zla jeste pravoslavlje, ali taj citat se ne bavi time, suditi nekom i nekog osuđivati u srpskom jeziku nisu iste stvari

Iz ovoga se da zaključiti da ti smatraš da je tvoj sud pravedan, i da znaš razliku između dobra i zla.

Ja zapravo znam samo Jednog čiji sud pravedan.

ne možeš jedan citat iz biblije univerzalno primjenjivati na sve situacije, to rade protestanti kad im odgovara, zato sam ih i pomenuo...

Ovaj možeš a pogotovu u ovoj situaciji

Подели на овим сајтовима

Iz ovoga se da zaključiti da ti smatraš da je tvoj sud pravedan, i da znaš razliku između dobra i zla.   Ja zapravo znam samo Jednog čiji sud pravedan.

opet prebacuješ loptu na drugu stvar, ne bavim se ja nikakvim suđenjem, lijepo sam ti rekao ako nemaš kao ličnost osudu prema zlu nešto grdno ne štima sa tvojom dušom, ja nisam  uopšte govorio o utvrđivanju da li je nešto zlo ili nije zlo, već sam uzeo zlo kao polaznu tačku, zato m inemoj poturati nešto što nisam rekao.

ali kad si se već i toga dotakao, pa valjda smo mi hrišćani u stanju da razlikujemo dobro od zla, valjda imamo neku savijest, ukoliko nemamo mogućnost da raspoznajemo zlo od dobroga uzalud i živimo, čemu onda ovaj život, onda smo psihički invalidi i ne može nam gospod ni suditi za nešto čega nismo ni svjesni, tako da se  ni u tome sa tobom ne slažem 

Подели на овим сајтовима

i adam se pravdao da ga je eva nagovorila da jede jabuku,a eva da ju je zmijaj nagovorila,umjesto da su priznali krivicu i kajali se oni su tražili opravdanja, za sve možeš naći opravdanja,samo to ti ne prolazi i glupo je što PIP-u nabijate to na nos, čovijek je u pravu a vi iskrivljujete stvari, to je moje lično mišljenje....

traženje opravdanja meni nije baš pravoslavno...

Подели на овим сајтовима

ali kad si se već i toga dotakao, pa valjda smo mi hrišćani u stanju da razlikujemo dobro od zla, valjda imamo neku savijest, ukoliko nemamo mogućnost da raspoznajemo zlo od dobroga uzalud i živimo, čemu onda ovaj život, onda smo psihički invalidi i ne može nam gospod ni suditi za nešto čega nismo ni svjesni, tako da se ni u tome sa tobom ne slažem

Ako osuđuješ zlo u sebi, onda je to svakako dobro i o tome nema nikakve nedoumice.

Pitanje je koliko je dobro osuđivati druge i zlo u njima, ako ovo u ovoj temi i može da se nazove zlo.

Подели на овим сајтовима

komentar se odnosio na arhijereje pravoslavne crkve, koje ste osuđivali zato što su se našli u kadru sa slikom nekog kardinala...

Да ли може гост да се изрази протест, или да напусти састанак, на којем су његова и осећања његовог народа вређана постављањем слике Степинца или нечим сличним? Није ли то ваша дужност?

Када си знао да цитираш један део моје поруке, сада ми прокоментариши овај део који ниси цитирао.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

i adam se pravdao da ga je eva nagovorila da jede jabuku,a eva da ju je zmijaj nagovorila,umjesto da su priznali krivicu i kajali se oni su tražili opravdanja, za sve možeš naći opravdanja,samo to ti ne prolazi i glupo je što PIP-u nabijate to na nos, čovijek je u pravu a vi iskrivljujete stvari, to je moje lično mišljenje.... traženje opravdanja meni nije baš pravoslavno...

Moraš da razdvojiš osudu sebe i osudu drugih...

Kao i opravdavanje sebe i opravdavanje drugih...

Inače si u pravu da je samoopravdanje dovelo do pada...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...