Aquilius Cratus Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 "Simplicity grossly distorted and complicated...", što bi rekao Ronnie... Da se izrazim geopolitički - granica mora biti na 38. paraleli i nigde drugde. Granica ne može biti 80km ispod 38. paralele i da onda bude "mir" kada je Jug poštuje. Ta "vera u postojanje (verujem da misli u "čvrstom" smislu, ne u smislu nekakvih filozofskih apstrakata) metafizičkih stvari" je jednostavno debeo prelazak linije, ne znam kako da bliže pojasnim. Netačno. Ne mozes da objasnis nesto stoje netacno. Verovanje u bilo sta metafizicko da li filozofski ili cvrstim uverenjem NIJE prelazak granice. Nikako da ukapirate, ti i jos dosta ateista na netu, da Okam nema moc da kaze sta sve postoji a sta ne postoji nego sta je suvisno a sta nije za ekonomicno formulisanu oborivu hipotezu. Samo to i nista vise! On nema nikakvu ontolosku moc, iskljucivo epistemolosku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Ne mozes da objasnis nesto stoje netacno. Verovanje u bilo sta metafizicko da li filozofski ili cvrstim uverenjem NIJE prelazak granice. Nikako da ukapirate, ti i jos dosta ateista na netu, da Okam nema moc da kaze sta sve postoji a sta ne postoji nego sta je suvisno a sta nije za ekonomicno formulisanu oborivu hipotezu. Samo to i nista vise! On nema nikakvu ontolosku moc, iskljucivo epistemolosku. On čak i koristi argumentaciju W.L. Krejga za priču, tako da toliko o tome... Čak je i Big Beng (naučna teorija!) inkorporiran u to nekako (kakve bi on veze trebalo da ima, Boga pitaj (pun intended), valjda bi trebalo da bude suštinski i potpuno nebitan u ovom kontekstu), a vi mi pomalo delujete kao da ne znate o čemu pričate, tbh. Još jednom, evo da gledamo etimološki - NOMA znači Non-overlapping magisteria, znači govori o različitim oblastima, koje se ne preklapaju, a ne o istim stvarima (tj. oblastima) kojima se onda različito pristupa. Oblasti se dakle ne preklapaju, nije slučaj da se istoj oblasti prilazi na različit način! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Milosavljevicu kakve veze ima sa ateizmom nematerijalizam xD. Mogu da verujem u vanzemaljce sa plazma nematerijalnim puskama i da budem ateista Cemu relativizacija? Vecina ateistickog pokreta danas, su skeptici/materijalisti-naturalisti. Ne znam sto moramo da relativizujemo kao da to nije cinjenicno stanje? Jel to da ispadnes pametan? Ono fora ateista sam pa sam sve intelektualna macka? Mozes da verujes u vampire i da budes ateista, ali ne verujem da ima puno ateista koji veruju u vampire. Netačno. Aposlutno tacno, ako mislis da je sve sto postoji materijalno onda automatski odbijas postojanje svesti. Jer je svest nesto nematerijalno. Ne znam sta ti tu nije jasno... Ta "vera u postojanje (verujem da misli u "čvrstom" smislu, ne u smislu nekakvih filozofskih apstrakata) metafizičkih stvari" je jednostavno debeo prelazak linije, ne znam kako da bliže pojasnim. Svodjenje svega o cemu diskutujemo na naucni metod - smara. On čak i koristi argumentaciju W.L. Krejga za priču, tako da toliko o tome... Čak je i Big Beng (naučna teorija!) inkorporiran u to nekako (kakve bi on veze trebalo da ima, Boga pitaj (pun intended), valjda bi trebalo da bude suštinski i potpuno nebitan u ovom kontekstu), a vi mi pomalo delujete kao da ne znate o čemu pričate, tbh. Jok ja koristim Kalam Cosmological da ukazem na to da je jedna od sasvim legitimnih mogucnosti da je BB uzrokovan nematerijalnim. Ne znam da li si primetio da sam par puta naglasio (a i zvonko ti je to rekao) da za mene i njega Krejgov argument nije tu da dokaze boga vec sasvim fer prepostavku postojanja neceg van univerzuma, van materije i energije. I ja tu stajem. Dakle sasvim pristojna mogucnost, logicki ispravna da moze da postoji nematerijalni svet. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Pobogu covece nije svaki zivotni stav podlozan naucnom metodu. Nije svako misljenje podlozno naucnom metodu.. shvati to.. Naravno da nije, ko je uopšte rekao da jeste? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Naravno da nije, ko je uopšte rekao da jeste? Ti govoris onako izmedju redova. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Po mom mišljenju je uopšte asocirati religiju i koncept Boga sa stvaranjem anti-NOMA, but that's just me. Religija se uopšteno bavi čovekom, kakvo "stvaranje" tu ima veze, nije mi jasno. Tu je nepreklapanje sa naukom (38. paralela). Ali imajte u vidu da priznajem i poštujem granicu/domen, od 98% ateista se može dobiti samo "to je gomila bajki i pričica iz bronzanog doba", tako da prilično izlazim u susret, kako sam dobar samo. :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Naravno da nije. Medjutim ajde da se ne lazemo vecina ateista fura taj new ateizam dawkins-denett pristup problemu. Nisam rekao da nemaju smisao vec da je smisao koji mi imamo iluzija (bez boga) i u materijalizmu. Dakle, to sto si ti stvorio neki smisao ne znaci da taj smisao postoji, osim u tvojoj glavi. Slichno kao kod paranoidnog shizofrenichara prica da ga proganja CIA i vanzemaljci. Cela ta prica postoji kao istina samo u njegovoj svesti. Isto kao sto je po Denettu svest jedna velika iluzija, to sto ti mislis da si svestan to je iluzija ti si zapravo produt hemijskih proces u tvom mozgu, sve sto radis, sve sto pises itd. E sad ne znam koliko puta da ti ponovim jasan logicki sled. Materijalizam je istinit, samo materijalizam postoji. Svest je nematerlijana Svest ne postoji, svest je iluzija. Po čemu je svest nematerijalna? Takođe, odakle ti ideja da postoji neki sveopšti, objektivni smisao koji je izvan pojedinačne svesti i volje? Da te parafraziram: to što si ti stvorio neki "objektivni" smisao, ne znači da taj smisao postoji, osim u tvojoj glavi... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Po čemu je svest nematerijalna? Не може се изоловати, измерити, опипати... http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Po čemu je svest nematerijalna? Takođe, odakle ti ideja da postoji neki sveopšti, objektivni smisao koji je izvan pojedinačne svesti i volje? Da te parafraziram: to što si ti stvorio neki "objektivni" smisao, ne znači da taj smisao postoji, osim u tvojoj glavi... Kada me pitas po cemu je svest nematerijalna kao da si me pitao po cemu je list zelene boje. To stvarno ne mogu da ti odgovorim jer mislim da je samoevidentno da svest materijalno ne postoji. Kada umres ne postoji nikakva materija za tobom u obliku svesti. Ovo drugo, pitas me pogresno pitanje. NIje pitanje o subjektivnom ili objektivnom smislu, vec uopste o postojanju smisla. Ukoliko je svest iluzija, svaki smisao je iluzija, objektivan, subjektivan etc....to sto za tebe nesto postoji ne znaci da stvarno postoji. Ukoliko ne verujes da postoji ista nematerijalno, ne verujes ni u postojanje svesti t.j smisla. Da se ponovim, smisao(subjektivni ili objektivni) koji mi imamo za materijalizam (sa te tacke gledista) je iluzija. Da te parafraziram: to što si ti stvorio neki "objektivni" smisao, ne znači da taj smisao postoji, osim u tvojoj glavi... Upravo to i vazi za gledista materijalizma, smisao je iluzija u nasim glavama. Jel citas ti mene uopste? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Не може се изоловати, измерити, опипати... Može se neurološki izmeriti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Može se neurološki izmeriti! Nisam skoro cuo da je iko izmerio kolicinu svesti, kako to? Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Može se neurološki izmeriti! Како ? Нисам чуо да је неко успео да измери свест. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Nisam skoro cuo da je iko izmerio kolicinu svesti, kako to? A jesi li čuo za utvrđivanje prisustva svesti? Suština je da svest ima opipiljiv, materijalan, biološki osnov, čija se funkcionalnost u medicini lako utvrdi. Na najpovršnijem nivou - ti razgovaraš, ergo, svestan si. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Suština je da svest ima opipiljiv, materijalan, biološki osnov, čija se funkcionalnost u medicini lako utvrdi. Na najpovršnijem nivou - ti razgovaraš, ergo, svestan si. То су физичке последице деловања свести. Али саму свест је немогуће "ухватити", изоловати, мерити и испитивати. Или је можда некоме успело а да ја нисам за то чуо ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 То су физичке последице деловања свести. Ili je svest posledica delovanja toga, koji li je smer? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука