Jump to content

Велики сликари

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

• Одговори 126
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 1 month later...

нисам умео пре да га ценим, али што га више гледам, све су ми животније слике његове facenew22222222

Нису слике животније већ си ти зрелији, ништа необично. ETO.gif

Подели на овим сајтовима

Мене је запрепастио Вермер колико је добар! Видети нешто уживо је некада сасвим другачије него овако упоређивати преко медија. У Амстердаму сам видео читаве буљуке туриста око ове његове слике "Млекарица", једва сам се пробио да је видим.

...................

Рембрант је исто феноменалан! После сам ишао да гледам Ван Гога и чувене имресионисте и био разочаран.

Вернерива "Млекарица" је с разлогом једна од најлепших сликара икада насликаних. Нарочито они који су имали ту привилегију видети је уживо, неће тражити објашњење зашто је то тако. Мајсторски урађена композиција, савршене сенке, светлост коју доживљавамо као да смо у истој просторији с Млекарицом. Они са посебним сензибилитетом, осетиће и мирис млека, и мирноћу с којом она то ради. Фасцинантно добро.

Верујем да имресионисти у истом музеју нису били они најбољи примерци овог импресивног сликарсог правца. Због неколико слика, грехота га је девалвирати у односу на друге правце. У париском музеју d'Orsay када сам се први пута сусрела са платнима чувених импресиониста, схватила сам да клупе постављене визави слика нису ту постављене без разлога. Једноставно је објашњење, од њих се не можеш одвојити тако брзо јер оне су и насликане да уживамо у импресији.

Огист Реноар (Pierre-Auguste Renoir) један je од најистакнутијих импресиониста и убраја се у сам врх европских сликара 19. века.

Слике одишу срећним животом, префињен колорит карактеристичан по светлоружичастим и модрим тоновима. Осећај да човека представи као доброг и племенитог био је врло изражен. У познијим годинама радио је и скулптуре (актове).

444pxrenoir23.jpg

Портрет госпођице Гримпел са плавом траком, 1880. приватна збирка, Париз

Подели на овим сајтовима

Могуће.

Мада ја у принципу не волим француску уметност, нити културу генерално. Не свиђа ми се њихов језик, књижевност, историја, филозофија, дизајн, кухиња, аутомобили - ништа.

Подели на овим сајтовима

Могуће.

Мада ја у принципу не волим француску уметност, нити културу генерално. Не свиђа ми се њихов језик, књижевност, историја, филозофија, дизајн, кухиња, аутомобили - ништа.

Све супротно од мене. Штета, чини ми се да су то предрасуде.

Подели на овим сајтовима

Добро ти се чини.

Пробао сам да сетим неких великих имена који су на мене оставили утисак: Леви-Строс, Мос, Диркем, Левинас, Сирилник... Занимљиво све су то француски Јевреји.

Можда бих од аутентичних Француза издвојио Гистава Ајфела, Астерикса и Обеликса, затим Софи Марсо, свету Јелену Анжујску и свету Јованку Орлеанку - то би било све.

Подели на овим сајтовима

Добро ти се чини.

Пробао сам да сетим неких великих имена који су на мене оставили утисак: Леви-Строс, Мос, Диркем, Левинас, Сирилник... Занимљиво све су то француски Јевреји.

Можда бих од аутентичних Француза издвојио Гистава Ајфела, Астерикса и Обеликса, затим Софи Марсо, свету Јелену Анжујску и свету Јованку Орлеанку - то би било све.

.hvala. Можа ћеш се сетити још некога или у међувремену заволети, живот је чудо.  :drugarstvo:

Могла бих се задржати само на Паризу и његовој архитектури.

Подели на овим сајтовима

Не, не, само ми се Софи Марсо свиђа од њихових глумица.

Сад сам се сетио и оног супер филма о Амелији Пулен, или тако нешто.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ову слику заиста много волим; иако је несрећни Гоја многе наопаке идеје имао, био вероватно и вештац поред тога што је био глуви мрачњак (као да то није било довољно), ова слика је идеална, маса је савршено ухваћена, покрет главе и очију, уопште физиономија карактера, простог и масовног човека у кајању... Заиста бриљантно. Можда је ово и он сам, у неком трагичном и личном моменту кајања за своја сагрешења.

Франциско Гоја — Кајање Светог Петра

Goya_y_Lucientes_Francisco_de-Saint_Pete

http://www.terminartors.com/files/artworks/2/1/3/21306/Goya_y_Lucientes_Francisco_de-Saint_Peter_Repentant.jpg

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...