СМИТРОВИЋ Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Искрено вам хвала свима. Неколико ствари научих од вас: - Целивање свештеникове руке је у ствари тражење благослова. Вјероватно им није било пријатно када сам им целивао руку неколико пута у току кратког времена (на примјер у току његове посјете да освети кућу) - Хвала за коментар у вези назива поп/свештеник - Процијена када тражити благослов, зависно од ситуације Да ли сам ово тачно схватио? Шта тачно значи "тражити благослов"? Саша Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Април 30, 2014 Пријави Подели Написано Април 30, 2014 Кад кажеш "освети кућу", вероватно мислиш освешта водицу (пред славу или Васкрс)? Да, сигурно му није било пријатно када си му неколико пута љубио руку у том кратком периоду, јер, једноставно, за тим нема потребе Када сам рекла да процениш, тј., зависно од ситуације, мислила сам на сусрете на улици, у продавници, на пијаци, на плажи... Дала сам ти свој пример у предходној поруци. Али, када ти дође у кућу, тада наравно да ћеш га поздравити са "помаже Бог, оче, благослови" тј. узети благослов и целивати му руку. Исто важи и за Цркву. С тим што у неким црквама (као на пр. у мојој, Саборној, градској) има много свештеника, па нема потребе трчати за свима и узимати благослов. Нема потребе да се толико оптерећујеш око ових ствари... Данче* је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 28, 2015 Пријави Подели Написано Јун 28, 2015 Православни верници би требало да знају неколико једноставних ствари и принципа духовног живота који су везани за посао и рад. Осим суштинске заповести да се ради поштено, морално и у складу са 10 Божијих заповести, велика већина савремених верника није свесна неколико основних правила: потребе багослова за подухват, Молитве на почетку рада и да се недељом не ради.1. Благослов тражити за подухват. Рад на било ком новом подухвату, послу, пројекту, изградњи куће или некретнине, путовању, трговини, отварању фирме, чему год новом и крупном што у животу радите, треба да затражите благослов од својих родитеља и од свештеника. Треба тражити благослов да ваша намера буде у складу са вољом Господа и поретком који треба поштовати. Благослов вам је помоћ са Неба за ваш подухват.2. Молитва на почетку рада. Све је на овом свету са допуштењем Господа. Зато се пред сваки посао или на почетку дана треба помолити за почетак посла, оног дневног, и за подухвате и работе које треба да се обаве. Молитва на почетку рада и посла треба да нас уз већ добијени благослов помогне да нам послови иду смирено, лако и успешно. Наравно, молитва на почетку рада и посла ће деловати само ако је Богу угодна, ако није за лоше циљеве и грешне ствари. На крају дана треба се помолити за крај рада.3. Недељом се не ради. Недељом и великим црквеним празницима са црвеним словом се не ради. Господ је у Библији заповедио „шест дана ради а седми дан се одмарај и недељу посвети Господу“. У знак поштовања према свим даровима које добијамо од Господа, у знак поштовања према милости и љубави према Творцу, недељом се не ради. Недељу посветите породици, одласку на литургију, духовном животу, шетњи у природи, одмору, породичним активностима.Радећи недељом пркосите Господу, не поштујете Његову вољу и како кажу светитељи све што радите недељом неће вам се примати нити успевати. И навлачите грех на себе јер немате Божији благослов. А не радити недељом није тешко, само треба да одлучите да је недеља за вас слободан дан. Убрзо ћете уочити да је лако то организовати и питаћете се како до тога нисте дошлли раније.Не ради се такође када су велики Црквени празници који су обележени црвеним словом у црквеном календару. Тих дана поштујете светитеље који се прослављају и њихов благослов који нам дају. Сви они који мисле да тиме што не раде на црвено слово нешто губе, да неће зарадити, да је посао баш тада неопходан и слично, треба да буду свесни да ће им се ако поштују вољу Господњу и поштују празник, то све надокнадити на неки други начин – послови ће им боље ићи, више ће зарађивати, боље ће живети.Ко по природи ствари мора да ради на тај дан, лекари, ватрогасци, полицајци, дежурне службе, трговци, нека се помоле Господу и светитељу и замоле за разумевање и опроштај.Ко верује, верује – „вера твоја спасла те је жено“ – рече Господ Исус Христ жени која га је молила за помоћ.Ко не верује, и њему нек је Бог у помоћи.Молитва на почетку рада.Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног. Амин.Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног. Амин.Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног. Амин.Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Оца небеског, који си без почетка, Ти си рекао Твојим пречистим устима: »Без мене не можете ништа чинити».Господе мој, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој.Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа.Амин.Молитва по свршетку радаНека је благословено свето име Твоје; Господе Исусе Христе, Боже и Спасе наш, који си укрепио наше слабе снаге да данас завршимо овај посао наш и труд наш, Ти си Христе Многомилостиви, пуноћа сваког добра и награда свакога богоугодног труда и рада: испуни радошћу и весељем срца наша и дела руку наших укрепи и благослови, на славу светога имена Твог, и Беспочетног Оца Твог, и Божанског Духа Твог, Амин.(Манастир Лепавина) ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јун 28, 2015 Пријави Подели Написано Јун 28, 2015 Blagoslov je bitan, samo se treba čuvati farizejskog i magijskog svaćanja blagoslova ,da nam sredstvo ne postane cilj tj. da ne zamjenimo dar sa onim koji ga daje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 3, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2015 Шта значи благослови, нек је благословено? М.М.: Старче, након помисли, након греха, након прелести с десна, након свог овог војевања са лукавим, долази једна кључна реч: «благословите». Њу непрестано слушам на Светој Гори. «Благослови старче». «благослови брате». Овај поздрав «благословите», између осталог преставља и начин извињавања и истовремено благослова. Молим вас да нам ово поближе појасните. - Архимандрит Јефрем: Овакво обраћање са «благословите» је поздрав. Уместо да кажеш «добар дан», кажеш «благословите». Овај израз такође значи и «изволите?». Он такође означава и извињавање. Монах који има неку службу, било да је реч о свакодневним пословима или о трпезарији или о појању или ако је задужен за кување или се брине о цркви ( = храму), пре него што почне свој посао он чини метанију пред старцем и каже “благословите”. Он тражи благослов да саврши своју братољубиву службу. Описаћу ти једну сцену: видео си да су након обеда у трпезарији, тројица монаха пришла и примила благослов од игумана, пред осталим монасима и лаицима. То су била она тројица која су служила. Један је читао, други је кувао а трећи је бринуо о трпезарији. Први чита током обеда, други је припремио обед а трећи га је поставио. Е, њих тројица траже опроштај ако су - не својом вољом – направили неки пропуст у свом служењу. Монах који жели да напредује у монашком животу не треба да жалости своју сабраћу, а такође не треба да од њих бива ожалошћен. Када се причешћујемо говори се: “опростите”. Можемо да повредимо брата чак и ако немамо такву намеру. Због тога монах прилази, мислећи: “можда сам и не знајући некога ожалостио...”. Ово је значење таквог понашања оних који служе. Знаш ли, љубљени мој Маноли, да се сваке недеље, у сваком манастиру, мења служашчи свештеник? Након тога, онај који је био чредни ( тј, онај који је служио) излази на средину храма и ту прави метанију пред свим монасима крстећи се. На овај начин он тражи опроштај ако је у током свог служења некога ожалостио... У сваком тренутку је потребно да будемо братољубиви и да се старамо једни за друге... Монах свагда говори “благословите” и “нака је благословено”, што показује да је са радошћу прихватио да учини оно што му је речено. И древни старци су давали исти значај овоме, пошто је “благословите” реч богоугодна, која монаху даје покајање. Монах који одмах говори “благословите” има у себи радост Божју, зато што увек стреми смирењу. “Благословите" је спољашњи израз смиреног мишљења. Исечак из: “Башта Пресвете Богородице” Разговор са преподобним Игуманом, архимандритом Јефремом Ватопедским http://manastirglogovac.blogspot.rs/2015/09/blog-post_96.html Sanja Т. and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 4, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2015 Baš mi se ta misao vrzma po glavi zadnjih dana,da je hrišćanstvo apsurdna religija.A počinje od temeljnog apsurda da je Bog postao Čovek. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 18, 2016 Пријави Подели Написано Април 18, 2016 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 14, 2017 Пријави Подели Написано Јун 14, 2017 о. Јован Бабић: О благослову Како ми схватамо благослов? Као наређење, дозволу или забрану? „Ако не посматрамо благослов на правилан начин и сведемо га на пуку световну димензију, направљен је заиста озбиљан промашај“, рекао је данас свештеник Јован Бабић, парох храма св. Архангела Гаврила у Хумској улици. Чућемо шта значи положај руке свештеника када даје благослов, шта је подобије, а шта не смеју заборавити ученији свештеници. Давање и узимање благослова не сме бити механичко упозорава о. Јован али истиче и улогу самог духовног оца, од кога се никако не сме правити никакав култ. Питали смо нашег госта да ли је сваки свештеник позван да буде духовник и да ли ми покушавамо да сакријемо сопствену својеглавост управо тражењем благослова на разним странама. http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=13769 Матусал and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 18, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2017 Протојереј Сергеј Адодин: Шта значи добити благослов од свештеника Шта значи добити благослов од свештеника за неки подухват? Теоретски, када човек смисли нешто добро, он се обраћа свештенику како би овај призвао Божију благодат на извршење плана. Фактички, сам Господ, при благослову, силази с Небеса у срце човека, усмеравајући га ка доброму. У данашње време тај обичај практично трпи различите мутације. Неко тежи да разуме благослов као одређену врсту магије: ако га добијеш, све ће се збити, а ако га не добијеш, пиши пропало. Као код златне рибице. Само је много теже ухватити златну рибицу него попа. – Оче, благослови ме да продам викендицу! – А? Молим? Бог те благословио! – у трку одговара пастир, шушкајући мантијом. А више му ни не треба. Ако «проради» благослов, и он прода викендицу, значи да је свештеник силан, можеш да му се обраћаш за важне послове. Ипак, ако не «проради», значи да нема довољно снаге нити смелости пред Богом. Узгред, то још не значи да је свештеник сасвим бескористан. Њега можеш искористити у оним случајевима, када ни не рачунаш на добар исход. «Како то?» – питате. А ево како: – Благословите ме оче да се помирим са свекрвом! А у стварности њој до те свекрве уопште није стало, била она добра, или зла. До помирења није дошло јер је изостао труд од стране човека. Зато те савест не мучи. Бог није послушао попа, ту нема моје кривице. Кад би се тај молио усрдније и пустио дужу браду, онда би резултат био потпуно другачији. А свештеници су разни. Неки благосиљају на све стране, ни не саслушавши до краја, а неки могу сву душу да ти извуку питањима шта и како. И поврх тога још може да му падне на памет да те не благослови. Шта? Може бити и горе. Тако морате посматрати док вам не буде јасно када, како и коме је најбоље да се обратите. Једна сестра замоли другу да јој причува децу на пар дана, док она негује свог мужа после операције. Неће ти се, ох, како ти се неће. Али ако одбијеш испашћеш лоша. Према томе, чек сестро, прво морам да тражим благослов од свештеника за то. А за ову прилику не одговара било који свештеник, боље дође неки монах. Најбоље игуман или архимандрит, и то славни. Таман цело пре подне не можеш да га ухватиш, остатак дана он проведе молећи се и мислећи о одговору, а дотад ће сестра већ наћи другу дадиљу за своју дечурлију. А бива и овако: – Драги наш црквени добротворе и богатуне! Наш ђакон пише тако лепе духовне песме, само да их чујеш! Он би да их сними, али нема добру гитару. Помоћи ћеш нам, зар не? Теби то није тешко. А добротвор одговара: – Морам да питам свог духовног оца. Ако да благослов, купићу твом ђакону гитару. Али духовни отац није благословио. Прође неколико година и ђакон скупи паре и сам купи гитару са шест жица. Само је до тог тренутка изгубио глас и није успео да сними своје композиције. – А кажите ми оче како да се поставим: унука ме моли да се пријави на моју адресу и да живи са мном за време школовања на факултету. Мала је неверница, дабоме. С тешком нарави. Дајете ли ми благослов или не? – То јест, ви хоћете да кажете, – чудим се ја, – да ако вас не благословим, ви ћете чисте савести одбити своју унуку? Жена се збунила, спазивши моје незадовољство. – Из ког разлога ви сматрате да ја имам морално право да одлучим како ви треба да поступате са својом унуком? А морално право људи преносе на свештеника, како би са себе скинули одговорност. Педесет-педест посто су шансе да ћете добити одговор који вам одговара. И онда неће бити трке по полицијској станици за пријаву адресе. И неће бити још једног човека кога треба да издржавате. А можете и изманипулисати попа, како бисте добили жељени одговор. – Оче, мени су тражили да се молим за једну жену, а ја се колебам да ли да се молим или не. Како ви благословите? «О, тешко мени!» – мислим ја, а наглас питам: – А шта о томе говори апостол Павле? Хвала Богу, парохијанка чита Свето Писмо и разуме шта имам у виду. – Он говори: молите се једни за друге, – одговара она. – А да ли тамо има неких додатака: авај, за ту и ту жену немојте се молити? – Нема, оче. – А зашто сте онда решили да се ослоните на моје мишљење? А шта ако ја изненада сиђем са ума и забраним вам да се молите, упркос речима апостола? Кога од нас двојице ћете послушати? И жена одлази, још не научивши како да живи по Јеванђељу без људских савета или упутстава стараца. – Благословите ме оче, одвезао сам у сиротиште гајбу свежих јабука! – Бог вас благословио! – Благословите ме, одлучио сам да се помирим са женом и сачувам породицу! – Благословен Господ! – Благословите ме за предстојећи дан! – Бог вам помогао! И улази Бог у нечије срце, а да из другог никуда није ни одлазио. У друго срце ће Он радо ући, али оно је већ давно заузето, иако је пред вратима окачена лепа табла: «Добродошли!» http://www.mitropolija.com/protojerej-sergej-adodin-sta-znaci-dobiti-blagoslov-od-svestenika/ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 31, 2021 Пријави Подели Написано Јул 31, 2021 Вилер Текс је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука