Jump to content

Српски језик и latinica?

Препоручена порука

u svesti Srba postoji jedan malogradanski stereotip da je cirilica nesto sto nas obelezava kao primitivne balkance (sto rece Dragi - "sajkaca i opanak"), zaroblene negde u blatu nasih sela, nasuprot latinici koja je simbol mocnog zapadnog sveta, samim tim - znak prosvecenosti i napretka

Слажем се. Нажалост, ја нисам ни психолог, ни социолог, а ни не бавим се туђим комплексима. Нервира ме само мањак самопоштовања. :) Мени некако таман дође поређење таквих људи са Фемом из „Покондирене тикве“.

• Волим 1

:fik: Рођен намргођен!

Подели на овим сајтовима

Daj ne gnjavi. Još je Vuk Karadžić smatrao latinicom jednim od dva srpska pisma. Malo još pa ćete ponovo da navalite sa crkvenoslovenskim kao jedinim srpskim pismom i naravno jezikom..

http://sr.wikipedia.org/wiki/Srpska_latinica

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B5_%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5

Ваш недостатак прикладних одговора не мора се одмах надоместити мојом гњаважом. Ја и даље чекам одговоре. :)))

То са Вуком и „српском латиницом“ је историјски фалсификат. Имате о томе поприлично материјала на интернет страницама које се баве проучавањем српског језика. :)

Подели на овим сајтовима

Kakve bre veze ima da li neko koristi ćirilicu ili latinicu? Stvarno ne kontam ljude koji se time opterećuju. Je l' se ćirilica uči u školama? Uči. Kako onda može da nestane ili da bude ugrožena? I šta će tačno da se promeni ako svi pišu čirilcom? Meni je pre opšta nepismenost (neznam shta da ti kazhem, bash je mawchkica) veći problem. Imamo dva pisma, svako neka koristi koje hoće.

(Da ne bude zabune, ja u rukopisu uvek pišem ćirilicom, na kompu koristim latinicu jer mi je lakše za pisanje. Čisto da me neko ne proglasi mrziteljem ćirilice... :) )

Подели на овим сајтовима

Kakve bre veze ima da li neko koristi ćirilicu ili latinicu? Stvarno ne kontam ljude koji se time opterećuju. Je l' se ćirilica uči u školama? Uči. Kako onda može da nestane ili da bude ugrožena? I šta će tačno da se promeni ako svi pišu čirilcom? Meni je pre opšta nepismenost (neznam shta da ti kazhem, bash je mawchkica) veći problem. Imamo dva pisma, svako neka koristi koje hoće.

(Da ne bude zabune, ja u rukopisu uvek pišem ćirilicom, na kompu koristim latinicu jer mi je lakše za pisanje. Čisto da me neko ne proglasi mrziteljem ćirilice... :) )

Учимо ми и енглески у школи, али то не значи да имамо два језика. :)))

Подели на овим сајтовима

:)  Мислим да требаш користити писмо које сам желиш, не због гостију, није ти ово 41' па да се људи пате када налете на ћирилицу или латиницу.

Meni je, brate, sve jedno. Draga mi je ćirilica, a draga mi je i latinica. Mislim da je bitno da je čovek pismen, i da ume da razmišlja. U ostalom, Ćirilo i Metodije (da ne idemo u detalje) su bili naterani da smisle pismo jer su sloveni bili bez ikakve pismenosti, bili su grci pa su se na grčki alfabet i oslonili. Da su bili iz latinskih zemalja, sad bi i mi pisali latinicom. Ne treba ni uzdizati na nivo božanstva ili ideologije nešto što je u samom korenu čista praktičnost...A sam sam pismen :) na još par znakovnih sistema i jezika...tako da...

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Orbin je pisao na italijanskom, ako se ne varam

da ne kazem koliko je tvoje svodene cirilice na sajkacu i opanak streotipno i potpuno u duhu sprskog kompleksa nize vrednosti o kome sam pisao na prethodnoj stranici

Khm...ovaj...jel ovo napisano na latinici il' mi se čini ;)

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Meni je, brate, sve jedno. Draga mi je ćirilica, a draga mi je i latinica. Mislim da je bitno da je čovek pismen, i da ume da razmišlja. U ostalom, Ćirilo i Metodije (da ne idemo u detalje) su bili naterani da smisle pismo jer su sloveni bili bez ikakve pismenosti, bili su grci pa su se na grčki alfabet i oslonili. Da su bili iz latinskih zemalja, sad bi i mi pisali latinicom. Ne treba ni uzdizati na nivo božanstva ili ideologije nešto što je u samom korenu čista praktičnost...A sam sam pismen :) na još par znakovnih sistema i jezika...tako da...

Ја овде користим латиницу јер данци нису словени, а у ћириличним земљама пишем ћирилицом. Дража ми је ћирилица...тако да... нема лагања.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ma okej, vodeći srpski lingvisti, od Pavle Ivića ("dvoazbučnost srpskog jezika") preko Petra Milosavljevića do Momčilo Subotića itd., falsifikuju srpsku istoriju. Setimo se, jedan Pavle Ivić je bio pobornik jednog jezika, srpskog, i da ne postoje "štokavski jezici" hrvatski, bošnjački itd. nego da je sve to samo srpski, dok ovi Malosrbijanci požarevačkog kokošarnika sve ovo njima priznaju a srpski degradiraju jedino na ćirlicu-ekavicu (kao što neko ovde degradira Srbiju samo na današnju državu Srbiju a možda i na užu Srbiju), a nekima ni to nije dovoljno pa vele da je narodni srpski tj. štokavština ustvari bečka zavera da se Srbi odstrane od "matice Rusije" i da dobar, pravi pravoslavni Srbin mora i sme da govori samo ruski. Loš vam je to patriotizam ili vam rodoljublje kada sa pola Srbijom nemate identifikaciju.

Ја веома добро знам ком народу припадам и каква је историја мог народа. Ово што сте доле написали за „ћирилицу-екавицу“, руски језик, и сужавање Србије ја нигде нисам поменуо, нити сам поборник тога. Ја сам Вам поставио питања на која нисте одговорили, и ту је крај. :)

Намерно грешите падеже?

Подели на овим сајтовима

Evo npr. kratko Petra Milosavljevića:

http://kovceg.tripod.com/pm_vukova_latinica.htm

Коју од ових латиница Ви данас користите? Изгледа да користите ову коју су нам Хрвати унели окупацијом у Првом светском рату, а која је касније потврђена Новосадским књижевним договором.

Подели на овим сајтовима

Nagrabusiše pravoslavni japanci ;) A i Grci su dovedeni u pitanje ;)

Зна се да Срби и Руси имају посебан статус код Господа као и њихова култура и њихово писмо. Сотонски запад хоће све да нас потрује и тиме што ојача латиница у Србији опашће православље.

Срби и Руси иду у рај.. осим ако не пишу латиницом.. у том случају.. тешко њима...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Делимично се слажем са вама , али наведите ми пример још неке земље где је писмо које је касније прихваћено до те мере потисне домаће писмо као што је код нас случај.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Делимично се слажем са вама , али наведите ми пример још неке земље где је писмо које је касније прихваћено до те мере потисне домаће писмо као што је код нас случај.

Рунско писмо например је тотално интегрисано у латиницу и постало латиница. Готски такође.

Људи ће да пишу и користе оно писмо које им се свиђа и које им одговара.

Подели на овим сајтовима

Хрвати имају своје називе за месеце у години, који су суседним народима непознати. Зашто се они тога не одрекну, па да буду разумљивији осталима ?

Подели на овим сајтовима

Хрвати имају своје називе за месеце у години, који су суседним народима непознати. Зашто се они тога не одрекну, па да буду разумљивији осталима ?

А какве то везе има са нама Србима? Јел ми треба да кројимо наше ствари како другима одговара или како нама одговара? Ја мислим да нама поприлично одговарају и латиница и ћирилица. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...