Jump to content

Patrijarh: Ako nas EU ne želi s Kosovom, hvala na pozivu, nastavićemo da živimo teško i mukotrpno

Оцени ову тему

Препоручена порука

| 25. 11. 2012. - 12:25h cat_icn_more.png 12:45h |

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas da Srbija poštuje Evropu i da želi da bude sa njom, ali ne po cenu da se odriče svoje svete zemlje.

264523_oluja-parastos-crkva-sv-marka4-beta_f.jpg?ver=1353842755

- Ako hoće da nas prime u tu porodicu Zapada, neka nas prime ovakve kakve jesmo. Ali, ako treba da se odreknemo i odričemo, hvala im na pozivu, ostaćemo da živimo svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živeli 500 godina -

rekao je patrijarh Irinej na parastosu srpskim žrtvama ratova devedesetih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh je u ime SPC poručio državnom vrhu da se što tešnje poveže sa Rusijom, jer je reč o slovenskoj braći "koja su nam uvek bila potpora i nada kad nam je bilo najteže".

- Svoj mali čamac treba da vežemo za veliki brod našeg velikog slovenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i verom. Oni su naša podrška i nada, a uvek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas nam trebaju najviše - kazao je patrijarh.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da je oslobađajućom odlukom za hrvatske generale Haški sud skinuo masku sa lica i pokazao da je u pitanju politički sud.

- Ovom presudom Tribunal je skinuo masku sa svoga lica i konačno pokazao da je u pitanju politički sud, lišen osnovnih pravnih i etičkih normi kome je cilj da krivce proglasi nevinima a nevne žrtve krivcima - rekao je patrijarh na parastosu srpskim žrtvama ratova 90-ih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Prema rečima patrijarha, Haški sud je tom odlukom kompromitovao pravo i pravdu i potvrdio da "nije utemeljen na pravnim normamam, već na interesima moćnika ovoga sveta i vremena". Poglavar SPC je naveo da se na Haški sud zato može primeniti srpska poslovica "kadija te tuži, kadija ti sudi". Kako je istakao, po logici haškog suda niko ne odgovara za 200.000 proganih, za spaljene srpske domove i svetinje i hiljade ubijenih

- Očigledno je da Haški sud prikirva zločine nad Srbima - dodao je patrijarh.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/354803/Patrijarh-Ako-nas-EU-ne-zeli-s-Kosovom-hvala-na-pozivu-nastavicemo-da-zivimo-tesko-i-mukotrpno

Подели на овим сајтовима

Srbija se mora odlučnije (i što je još važnije - iskrenije!) okrenuti Rusiji.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ne treba da guramo od sebe ni EU a ni Rusiju . Ne treba se puno nadati ni od jedne ni od druge strane . Trebamo se okrenuti sebi i bogu , trebalo bi da Patrijarh pozove sve Srbe na jedinstvo veru skromnost i požrtvovanje dok ne krene na bolje .

A ne neki da se banjaju u zlatnim kadama dok neko nema ni vodu u kući , a najpre da pozove svoje Vladike Episkope i sveštenstvo na skromnost i da svojim primerom pokažu koji je to pravi put ka boljem životu .

Подели на овим сајтовима

Dačić odgovorio patrijarhu: I ako ne odemo u EU neće nam vratiti Kosovo

Fonet | 25. 11. 2012. - 13:43h cat_icn_more.png 14:27h | Komentara: 174

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je sigurno da sadašnja vlast neće predati Kosovo, niti izdati zemlju, ali da Srbija sad nije u situaciji da drži Kosovo, pa ne da da ga otmu, jer je ono već oteto.

288033_dacic02reutersfoto-marko-djurica_f.jpg?ver=1353847392

Dačić je, komentarišući poziv patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja

da vlast "zahvali Evropskoj uniji (EU) na članstvu ako treba da se odrekne Kosova", istakao da Srbija može da kaže da neće u EU, ali da joj ni tada Kosovo neće biti vraćeno.

"Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju'. Mi smo uspeli da se vratimo za pregovarački sto i bilo bi potpuno pogrešno da ga sada napustimo", rekao je Dačić novinarima ispred Saborne crkve upitan da prokomentariše poruku patrijarha Irineja da Srbija treba da se okrene Rusiji i da udje u EU samo ako zadrži Kosovo.

Dačić je rekao da Srbija ide ka EU i da je to "naše opredeljenje jer je to dobro za građane Srbije".

"Meni ne treba niko da govori šta su naši interesi jer ja imam iskustva i pamtim kako se čekalo u redovima za hleb i mleko, kakva je bila situacija pocetkom rata a kakva kada se on završio", istakao je on.

"Poređenjem pitanja Kosova sa životnim pitanjima se skrnave obe teme. Niko sigurno neće prodati Kosovo, ali oni su nam ga oteli i mi moramo da ga zadržimo", poručio je Dačić.

On je naveo da su dobri odnosi sa Rusijom prioritet, ali da ih tek treba jačati i graditi i da se iskoristi autoritet koji ima Ruska Federacija.

Dačić smatra da je vojna akcija hrvatske vojske protiv srpskog naroda "Oluja" "jedan od najvećih zločina posle Drugog svetskog rata", koje je dovelo do proterivanja 200.000 ljudi i više hiljada ubijenih, ali je naveo da će saradnja sa Haškim sudom biti nastavljena.

Dačić je novinarima ispred Saborne crkve u kojoj je služen parastos srpskim žrtvama u ratovima devedesetih godina, rekao da je oslobadjajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "šamar i samoubistvo", navodeći da su i haški tužioci Serž Bramerc i Karla del Ponte o toj presudu govorili sa "dozom neprihvatanja".

Premijer je istakao da "nama preostaje da čuvamo istorijsko pamćenje i sećanje na sve žrtve a i one koje su zaboravljene posle Drugog svetskog rata".

On je kazao da će Srbija podržati sve aktivnosti da se pronadje pravni način da dodje do osude zbog zločina nad Srbima i podvukao da bi bilo bolje da su hrvatski generali osudjeni na jedan dan, nego što su oslobođeni.

Premijer je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Hagom, što proističe iz obaveza, jer moramo da nađemo način da dodje do revizije presude.

Izvor

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Dačić odgovorio patrijarhu: I ako ne odemo u EU neće nam vratiti Kosovo

Fonet | 25. 11. 2012. - 13:43h cat_icn_more.png 14:27h | Foto: M. Perić | Komentara: 254

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je sigurno da sadašnja vlast neće predati Kosovo, niti izdati zemlju, ali da Srbija sad nije u situaciji da drži Kosovo, pa ne da da ga otmu, jer je ono već oteto.

291157_parastos-zrtvama-hrvatske-akcije-oluja251112ras-foto-milos-peric38_f.jpg?ver=1353860095

Dačić je, komentarišući poziv patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja

da vlast "zahvali Evropskoj uniji (EU) na članstvu ako treba da se odrekne Kosova", istakao da Srbija može da kaže da neće u EU, ali da joj ni tada Kosovo neće biti vraćeno.

"Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju'. Mi smo uspeli da se vratimo za pregovarački sto i bilo bi potpuno pogrešno da ga sada napustimo", rekao je Dačić novinarima ispred Saborne crkve upitan da prokomentariše poruku patrijarha Irineja da Srbija treba da se okrene Rusiji i da udje u EU samo ako zadrži Kosovo.

Dačić je rekao da Srbija ide ka EU i da je to "naše opredeljenje jer je to dobro za građane Srbije".

"Meni ne treba niko da govori šta su naši interesi jer ja imam iskustva i pamtim kako se čekalo u redovima za hleb i mleko, kakva je bila situacija pocetkom rata a kakva kada se on završio", istakao je on.

"Poređenjem pitanja Kosova sa životnim pitanjima se skrnave obe teme. Niko sigurno neće prodati Kosovo, ali oni su nam ga oteli i mi moramo da ga zadržimo", poručio je Dačić.

On je naveo da su dobri odnosi sa Rusijom prioritet, ali da ih tek treba jačati i graditi i da se iskoristi autoritet koji ima Ruska Federacija.

Dačić smatra da je vojna akcija hrvatske vojske protiv srpskog naroda "Oluja" "jedan od najvećih zločina posle Drugog svetskog rata", koje je dovelo do proterivanja 200.000 ljudi i više hiljada ubijenih, ali je naveo da će saradnja sa Haškim sudom biti nastavljena.

Dačić je novinarima ispred Saborne crkve u kojoj je služen parastos srpskim žrtvama u ratovima devedesetih godina, rekao da je oslobadjajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "šamar i samoubistvo", navodeći da su i haški tužioci Serž Bramerc i Karla del Ponte o toj presudu govorili sa "dozom neprihvatanja".

Premijer je istakao da "nama preostaje da čuvamo istorijsko pamćenje i sećanje na sve žrtve a i one koje su zaboravljene posle Drugog svetskog rata".

On je kazao da će Srbija podržati sve aktivnosti da se pronadje pravni način da dodje do osude zbog zločina nad Srbima i podvukao da bi bilo bolje da su hrvatski generali osudjeni na jedan dan, nego što su oslobođeni.

Premijer je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Hagom, što proističe iz obaveza, jer moramo da nađemo način da dodje do revizije presude.

Blic

Подели на овим сајтовима

Ja ne vidim zasto bi mi uopste to zeleli da udjemo u EU i zasto da budemo prijatelji, sa nevernicima treba odbijati da se i diskutuje o nekim stvarima!

:lol: 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...