Jump to content

Oslobođeni Gotovina i Markač

Оцени ову тему

Manolis

Препоручена порука

Dakle sud u Haagu je o odbacivanju optužbe odlučivao na osnovu

supervještačenja 12 vojnih i pravnih eksperata iz USA, Kanade i GB.

Svjetski stručnjaci: Treba ukinuti presudu Gotovini i Markaču!

• Atlanta, 14.01.2012., 19:01
  • Autor: Ivana Petrović
  • 121 komentara

Međunarodna vojna i kazneno pravna krema podnijela je zahtjev za prijateljima suda u slučaju Oluja. Rezulat je to nedavnog zatvorenog simpozija na sveučilištu u Atlanti. Ondje su o prvostupanjskoj presudi raspravljali američki, britanski i kanadski vojni i pravni stručnjaci! Smatraju da haška presuda generalima potpuno derogira međunarodno ratno pravo!

Žalbeno vijeće haškoga suda trebalo bi u cijelosti ukinuti prvostupanjsku predsudu generalima Gotovini i Markaču.Tvrdi to 12 prominentnih stručnjaka koji potpisuju zahtjev za prijateljima suda u predmetu Oluja! Među njima su generali Huffman i Roming, glavni odvjetnici američke vojske te profesor Garraway koji je zapovjednik britanskog carstva i jedan od najpoznatijiih stručnjaka za međunarodno pravo.

Tu je i William Fenrick, bivši savjetnik glavne haške tužiteljice arbur.U podužoj vojnoj i pravnoj analizi oni tvrde da je presuda potpuno promašila standarde međunarodnog prava.

200 metarski radijus koji sudac Alphonse Orie dopušta kao prostor pogreške topništva, smatraju nikad viđenim. Jer prema valjanim standardima, tvrde, taj prostor iznosi minimalno 400 metara.

Analizirajući ustroj Martićeve paradržave, njezine vojske, kao i JNA, pravno nedopustivom smatraju procjenu sudskog vijeća prema kojoj Martićeva kuća nije bila legitimni vojni cilj. Stručnjaci tvrde da je bila te da je besprijekorno gađana, jer nitko nije poginuo.To je - dokaz, smatraju da je general Gotovina sa svojom vojskom itekako vodio računa o civilima.

Prvostupanjska presuda Gotovini i Markaču, tvrde, dovodi u pitanje ne samo međunarodno pravo i aktualne vojne opaeracije u svijetu već i pravo na obrambeni rat.

Glasnogovornica suda Nerma Jelačić potvrdila je da je Tribunal zaprimio zahtjev američkih, britanskih i kanadskih stručnjaka da budu prijatelji suda. O tome će odlučivati žalbeno vijeće.Statusna konferencija bit će održana 26. siječnja.

http://dnevnik.hr/vi...-i-markacu.html

http://www.youtube.c...kAxMzUzMjg4MzQy

http://www.hkv.hr/iz...-bilo-isto.html

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Dakle 12 vojnih i pravnih eksperata iz USA, Kanade, GB i treba dodati još Australije koliko sam ja razumio. Zaista neobično velik broj pozvanih stručnjaka iz čak 4 zemlje. Ne viđa se baš često ovako velik ekspertni tim.

Подели на овим сајтовима

Zayrone, опет си нешто необавештен, стављаш текстове из јануара. О овима се ради:

Da Hrvatska nije pitala „koliko košta oslobađajuća presuda“, nije tajna. Tukla je po svim frontovima. Redovno je, godinu i po dana, plaćala američkoj lobističkoj organizaciji „Paton boks“, svakog meseca po 60.000 dolara. Angažovala je i grupu pravnika i vojnih analitičara koju su domoljubi nazvali „12 veličanstvenih“ i koji su tražili da i formalno dobiju status „prijatelja suda“ u ovom procesu. Iako im je taj status odbijen, izdejstvovali su ono što su hteli - rušenje „pravila od 200 metara“ bilo je njihov izum. Zna se da je u ovoj grupi bilo najviše Amerikanaca, po jedan Kanađanin i Englez“. Koliko je novca otišlo za njihov angažman nije poznato. Zvanično se, međitim, zna da je država do donošenja prvostepene presude potrošila 32 miliona evra.

http://www.novosti.r...-oduvala-pravdu

И стварно што каже Жељко, да се затвара ова тема више.

Подели на овим сајтовима

Nikakvo pravilo o 200 metara nikada nije u istoriji postojalo, baš je izmišljeno i "dizajniranoi" specijalno za potrebe optužbe u Gotovinovom slučaju prvi puta u istoriji. Dakle na temelju prvostepene optužnice koja je to pravilo isisala iz malog prsta, prosto se pozivali na neko takvo pravilo koje nikad nije postojalo. Izmislili ga jednostavno nadajući se da će po presudi postati presedanom i analognim uzorom, precedentnim slučajem na dalje presude kako to već ide u anglosaskom pravu koje je u praksi pravom precedentnim. A po pravu je bilo odbačeno kao nerealno u svakom pogledu. Znam ja da je ta emisija od januara, zato baš sam je i postavio a pod člankom je PDF prilog u kojem su svi ti nalazi tih eksperata bili prihvaćeni. A predani su bili tada već u januaru ove godine.

Подели на овим сајтовима

Nakon ove presude je stanje isto kao što je važilo i prije: Ne važi a ni ne postoji nikakva zona u metrima oko cilja, ni 200, ni 400, ni 1400 a ni 10400 metara. Ništa takvo. Tako je bilo i prije suđenja, prvostepena presuda je dakle kao precedens promovisala zonu od 200 metara a ova konačna je to sve opet ukinula kao besmislicu. Znači sad ne postoji nikakva zona oko cilja kao što nije postojala ni prije i niko se ne bude moći pozivati na nikakve metre ili kilometre a to svejedno zbog čega, neovisno od toga šta tim hoće dokazati, nerelevantna i sasvim indeferentna stvar. Inače da se na tu prvostepenu presudu niko nije požalio i ona postala pravosnažna mogla je to postati precedentna presuda, upravo zato se svih tih 12 eksperata složilo na tome da je treba odbaciti sasvim kako takva velika besmislica ne bi postala pravnim, pravosudnim i to međunarodnim precedentom za sva eventualna buduća suđenja a sud im dao za pravo.

Подели на овим сајтовима

"A ja kažem: ako bi trebalo da se održi velika Srbija zločinom, ja na to pristao ne bih nikada; neka nestane velike Srbije, ali zločinom da se održava - ne. Ako bi bilo potrebno i nužno da se jedino zločinom održi mala Srbija, ja i na to ne bih pristao. Neka nestane i male Srbije ali zločinom da se održi - ne. I kad bi trebalo da se održi poslednji Srbin, ja da sam taj poslednji Srbin, a da se održi zločinom - ne pristajem, neka nas nestane ali da nestanemo kao ljudi, jer nećemo onda nestati, živi ćemo otići u ruke Boga Živoga."

Patrijarh Pavle

301 138999 138999 138999

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

301 138999 138999 138999

Свиђа вам се ово?

Имате ли ви неког ко је то изјавио за Босну и Херцеговину? Да нестане ако треба да настане на злочинима?

Имају ли Хрвати некога ко је овако нешто изјавио?

Има ли неки други народ овакве изјаве?

Или много одговара да само Срби нестану? Мислим, херојски и поштено и све то тако, али да нестану?

Подели на овим сајтовима

Ти не трајеш, ти си збрисао трбухом за крухом. Како сам сконтао више си по Немачкој него по Србији.

Imamo i mi taj fenomen.Oni koji su obukli suknje u ratu i pobjegli da budu "logističari" u treće zemlje vratili su se poslije rata i postali "najveći" muslimani, srbi i hrvati

Подели на овим сајтовима

Свиђа вам се ово?

Имате ли ви неког ко је то изјавио за Босну и Херцеговину? Да нестане ако треба да настане на злочинима?

Или много одговара да само Срби нестану? Мислим, херојски и поштено и све то тако, али да нестану?

Da, sviđa mi se ova misao. Zaista lijepe riječi.

Ima brate puno toga i kod nas.

Подели на овим сајтовима

Свиђа вам се ово?

Da ne skrečemo sa teme.

Подели на овим сајтовима

Dakle 12 vojnih i pravnih eksperata iz USA, Kanade, GB i treba dodati još Australije koliko sam ja razumio. Zaista neobično velik broj pozvanih stručnjaka iz čak 4 zemlje. Ne viđa se baš često ovako velik ekspertni tim.

Aj nam ti ovako otvoreno, kratko i jasno reci:

Dali ti licno opravdavas postupak Haga koji ih je oslobodio?

Neka bude tvoje da - da, ili ne - ne.

Подели на овим сајтовима

Da, sviđa mi se ova misao. Zaista lijepe riječi.

Ima brate puno toga i kod nas.

Ма верујем ја теби да има, само се слабо чује...Је л` могуће да то помислите а заборавите да кажете?

Какво скретање са теме, ако речи Патријарха Павла нису скретање са теме, зашто би ово било?

Подели на овим сајтовима

Gotovina poziva Srbe da se vrate

IZVOR: TANJUG, KURIR

Beograd -- Hrvatski general Ante Gotovina u intervjuu Kuriru izjavio da proterani Srbi "treba da se vrate u Hrvatsku, jer je to njihova domovina".

204719899150a92c370835b815669116_368x234.jpg

Foto: Beta/AP

Beogradski "Kurir" objavio je intervju sa hrvatskim generalom Antom Gotovinom,dat posle oslobađajuće presude u Hagu, u kome izjavljuje da "Oni (Srbi) su građani Hrvatske".

"To je njihova domovina kao što je i moja, tu je njihova kuća. Nije ovo moje više nego što je njihovo", rekao je Gotovina za Kurir i dodao da "budućnost zavisi od nas, ona je ispred nas".

Na zahtev novinara da direktno pozove Srbe da se vrate u Hrvatsku, Gotovina je odgovorio:

"Pa, da. Vratite se... Hm. Pa kako ja nekog mogu pozvati da se vrati svojoj kući? To je njihova kuća".

"To je stvarnost, ovo je i njihova kuća, oni treba da budu u svojoj kući ako to žele. To je jasno. Pa nije ovo moje više nego što je njihovo. One koji žele da se vrate, koji imaju kuće ovde ne treba ja da pozivam. Oni treba sami da dođu", kaže Gotovina.

"Kurir" u antrfileu objavljuje i sliku srpskog zbega iz 1995. godine, sa tekstom: "Ovaj čovek je vodio akciju u kojoj je 1.960 Srba ubijeno, 220.000 Srba proterano".

U komentaru na oslobađajuću presudu u vezi sa akcijom "Oluja" i pitanje da li će se u Hrvatskoj boriti da slučajevi poginulih budu procesuirani, Gotovina je kazao:

"Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost, pripada prošlosti i postoje institucije koje se time bave".

Gotovina je rekao i da on ne može da insistira na tome da oni koji su možda počinili zločine u njegovo ime budu procesuirani.

"Kako ja na tome mogu da insistiram? Da li ja to nekoga treba da savetujem? Ko sam ja da savetujem institucije da rade svoj posao? Svaka institucija radi svoj posao po zakonu", ocenio je Gotovina.

Na pitanje da li je imao u Haškom tribunalu prijatelja među Srbima, on je rekao da je "prijateljstvo stvar koja se gradi".

"Morali smo da živimo zajedno i živeli smo u skladu s tim", zaključio je Gotovina za "Kurir".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=19&nav_category=167&nav_id=661344

Подели на овим сајтовима

Једногласно је оспорено правило 200м које је писало у првој пресуди, и то је ОК. Али оно што није ОК је то што судије нису примењивали правило које се тада примењивало о прекомерном бомбардовању, него су их ослободили. То јасно каже и судија који се није слагао са пресудом. Исто је ракао да су могли да врате на поновљено суђење

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...