Jump to content

Православни дух и етика капитализма

Оцени ову тему

Marjanovic

Препоручена порука

Одлична тема, потрудио сам се да прочитам пажљиво. Православни аутори по правилу ту не знају одакле да почну ни шта да закључе. Сви делују паралисани пред привидним парадоксом да је "систем заснован на похлепи" економски ефикаснији од "социјално праведног система" и једино успевају да признају пораз уз коментар да "ето морамо да прихватимо капитализам, али га треба контролисати". Да будем фер, аутор јасно каже да Православље "не одобрава систем који награђује лењост и подстиче сиромашне да зависе од државе" и да је "нагласак Православља на самодостатности". То је корак у правом смеру.

Старо добро правило је - када наиђеш на контрадикцију провери премисе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Tačno se vidi uticaj okruženja na ličnost. Onaj pod uticajem Zapada hvali kapitalizam, a onaj sa suprotne strane socijalizam, bez obzira na pripadnost istoj veri.

I sad kao mi smo nepristrasni i potpuno slobodni u razmišljanju. Oće to ali juče. Za to je potrebno mnogo snage i razmišljanja van uticaja medija, škole, posla...

Подели на овим сајтовима

Кад се безоставно повеже етика са капаитализмом ту онда нема шта да се даље дискутује.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Можда, али у овом случају није сасвим тачно. Моји ставови су формирани пре него што сам дошао на Запад, а и овде нису баш уобичајени.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Tačno se vidi uticaj okruženja na ličnost. Onaj pod uticajem Zapada hvali kapitalizam, a onaj sa suprotne strane socijalizam, bez obzira na pripadnost istoj veri.

I sad kao mi smo nepristrasni i potpuno slobodni u razmišljanju. Oće to ali juče. Za to je potrebno mnogo snage i razmišljanja van uticaja medija, škole, posla...

Па то је нормално. На западу се развио менталитет који поштује више појединца. На истоку, не тако далеком, отприлике источна Европа, Балкан, централна Азија...развио се менталит крда који поштује вођу и који спутава квалитет појединца.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

a sta kazete na ovakvo razmisljanje... deluje mi bas onako pravoslavno :D

http://www.youtube.com/watch?v=ExTu9RKw3fI

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

http://www.youtube.com/watch?v=ExTu9RKw3fI

Poceo je preterano da mlati kojestarije jos pre par meseci kad je odvalio da je Darvin izmislio TE pod ideoloskim uticajem Hobsa. Zato sam ga i sklonio sa liste subskrajbera.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Дејвид се залетео мало. Разменили смо пар коментара на теми коју овде помиње. Православни једноставно немају искуства са капитализмом и не знају како да се према томе поставе. Он се потрудио да прочита доста тога и цитира неке ствари од светих отаца које опет немају везе са темом. На крају завршава цитирајући Маркса који је ето "био у праву"... Катастрофа. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Meni je malo jezivo koliko romantizuje srednji vek i sve pre-Enlinghment. Jos ce se ispostavi da je za feudalizam.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

Подели на овим сајтовима

Па испаде по њему да су аутомобили лоши јер "разарају заједницу", а примитивно друштво у коме отац води децу на њиву супер... Како је успео да не види једну тако очигледну ствар да самим тим заступа беду и сиромаштво. Да би се друштво развило неопходна је подела рада, специјализација и сложено друштво. Једноставна друштва каква он описује никада не могу да изађу из "средњег века" у екомомском смислу.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Једноставна друштва каква он описује никада не могу да изађу из "средњег века" у екомомском смислу.

S tim sto pretpostvljam da bi on rekao da u srednjem veku ljudi uopste nisu zivili lose :) . Tu je bila zajednica da pomogne pa niko nije bio gladan, a sav ovaj visak koji je kapitalizam doneo je ionako los.

Подели на овим сајтовима

Само што та заједница није могла да помогне ако се разболиш од болести које данас уопште не узимамо за озбиљно. Има међу православнима склоних величању неке "идиличне прошлости" која никада није постојала. Оно што имамо, и што је велико, јесу појединци који су у животу показали изузетне врлине и љубав, али идеално друштво никада нисмо имали. Ни Византија, ни Русија, ни Краљевина Југославија нису биле државе у којима се живело добро и у којима су људи били заиста слободни. Запад је у томе успео пуно више од нас.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kapitalizam jeste agresija.

Neistina!

Kapitalizam nije da ponudim produkt pa ti ako hoćeš uzmeš, ako pak nećeš odbiješ - nego ako nećeš imam da te nagovaram, da te ubeđujem, da te slažem ako moram, da te manipulišem, da te jednostavno dovedem do stanja da kupiš moj produkt.

Takodje neistina! Agresija je odnos prema drugome kada pri tome taj drugi NE ZELI takvu vrstu odnosa .To je agresija. Ali to nije kapitalizam. Cim neko gleda/slusa prodavca ili reklamu taj ZELI to nesto i to ne moze biti agresija.

Ovo naš narod nije naučio, ne poznaje, i zato se mora biti oprezan na putu k slobodnom tržištu.

Pa zato si ti tu i kao i slicni branitelji "naroda" da ih neistinama zastitite od zlog trzista.

Jer ako se dopusti kapitalizam u punoj slobodi, neće naš narod da ima koristi od toga, nego će da bude isceđen kao limun. Kapitalisti su kao ajkule, kad vide plen to ne poklanjaju.

Potpuna neistina na kub!

U tom totalnom kapitalizmu od koga se toliko zazire nema tamo nekih kapitalista nego su SVI kapitalisti pre sve ga zato sto bi

u njemu postojalo pravilno shvatanje kapitala kao pojma. Pravilno nekomunistikco shvatanje kapitala pod istim podrazumeva

i intelekt i sve vestine ljudskog uma i duha koje mogu da proizvedu bilo sta sto je korisno bilo kom pojedincu. Dakle kapital nije

samo novac i kapitalist nije samo vlasnik preduzenja nego je kapitalista svko ko poseduje iblo kakvo znanje ili vestinu koju moze

slobodno da razmeni sa drugima. Kad radnici prema svojim znanjima i vestinama pocnu da se odnose kao preduzetnici prema aktivi i

pasivi onda bi taj potpuni kapitaliam za njih bio "raj". Ali posto se decenijama vrsilo komunisticko ispiranje mozga nije ni cudo sto

je sistem vrednosti potpuno naopak.

I mi pošto nemamo dovoljno svoje kapitaliste koji bi njih odrali - naša šaka kapitalista su klasični feudalci, naime deru svoje ljude umesto da oderu strane - ovde imamo veoma nejednaku poziciju u kojoj smo mi slabija strana.

Koji nisu produkt potpunog kapitalizma kojeg bi se satro trebali bojati nego raznih nacionalnih planova koje ti zagovaras.

Svako siromašno društvo koje je uspelo na slobodnom tržištu imalo je jak protekcionizam svojih građana. Na primer ako hoćeš da posluješ u Singapuru, Tajvanu ili Južnoj Koreji, imaš tamo da se registruješ i da osnuješ preduzeće, ovim ulaziš sa tim preduzećem u njihov pravni sistem, plaćaš poreze i odgovaraš sa svojim kapitalom. Promet ostaje u državi, dobiit ostaje tebi. I tako su uspeli, sa obzirom da je bilo i drugih faktora koji su radili u njihovu korist, npr. geopolitički interesi.

To blage veze nema sa protekcionizmom koja slede u kolektivizmima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...