Jump to content

Simulacija stvarnosti radi razumevanja odnosa Boga i tvorevine

Guest

Препоручена порука

ovo je osnovna ideja AI, jedino je problem što više ne bi bio čovek, nego bi se njegova svest odnosila sa onim što čini njegove udove i njegove senzore koji bi bili njegova čula itd... ako svest to može da radi a ona to valjda i radi jer ona je instrument kojim postojimo, ili tako nešto...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Vidim naslov je promenjen, pa ja na to kašem sledeće: Naslikaj neku sliku, izvajaj nešto, napravi bilo šta. E zada vidi kako se ti osećaš prema tome ker ukoliko postoji i toliko je moćan tom bogu (koji god da je) bilo bi teško da napravi sve ovo isto koliko i tebi da nacrtaš nešto. Pa sad vidi kako se ti odnosiš prema slici tako se verovatno On/Ona (pod pretpostavkom da postoji) odnoisi prema svemu ovome, u zavisnosti kakva je slika cenićeš je više ili manje. Sad dok sam pisao ovo možda mi nismo jedina slika možda postoje neke uspešnije i manje uspešne od naše. :D 

Подели на овим сајтовима

Obojica bi bili pravi Muramasa. Delili bi jednu zajednicku istoriju (to je onaj koji ju je zaista i proziveo) i svako svoju odvojenu nakon replikacije. Ako predstavimo  to u obliku slova Y i zamislimo da vreme ide odozdo na gore, mesto racvanja je trenutak udvajanja posle kojeg svaki Muramasa ima svoja, nezajednicka iskustva. I ovaj tvoj lazni Muramasa, iako nije postojao pre racvanja, izistinski bi se secao zivota&prikljucenija pravog Muramase i ne bi sebe dozivljavao kao novu osobu, vec kao Muramasu koji je izgubio mesnato telo.

Ok, razumem šta hoćeš da kažeš, imali bi ista sećanja. Ali sećanja nisu ličnost, ja govorim o svesti i kontinuitetu svesti. Zar ne misliš da u tom kontekstu pojam besmrtne duše ima smisla?

Подели на овим сајтовима

Ok, razumem šta hoćeš da kažeš, imali bi ista sećanja. Ali sećanja nisu ličnost, ja govorim o svesti i kontinuitetu svesti. Zar ne misliš da u tom kontekstu pojam besmrtne duše ima smisla?

Pretpostavimo da se kopiranje izvrsi trenutno, u tom trenutku bismo imali dve identicne licnosti, koje bi vremenom bile sve razlicitije. Posle 5min bi verovatno i dalje bili identicni, zamisli da mozes da se vratis 5min u proslost i napravis neki drugaciji izbor, ne poceses nos, nego uvo ili zevnes u medjuvremenu. Trebalo bi da ti i dalje budes ti, sa istim svetonazorom, afinitetima, sklonostima&sposobnostima. E, to sad imas paralelno, jedan pocese uvo , drugi nos, obojica se odusevljavaju istim stvarima, tvrde da su poljubili istu devojku prekjuce, da su prosle nedelje imali problema sa probavom, da se nadaju da ce skupiti dovoljno kinte za letovanje na Tahitiju... Ako hoces da povecas razliku, jednog bacis u ciganmalu, a drugog na dvor, pa jedan uci da dekra, a drugi da bude nobles.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Веома је компликовано филозофирати о томе. Можда би тај копирани мозак био само добар меморијски апарат који би служио андроиду, али не би више било говора о личности, или души човечијој.

Не само хришћанска теологија него и многе друге филозофије и уметности говоре о човековом срцу као месту где се остварује човеково биће. Постоје и други животни органи у човеку који га повезују у јединствено биће, али задржимо се још само на срцу, и запитајмо се шта би то било толико сложено у том органу као централном месту осећања, а за хришћане и централном месту духа.

Било би важно споменути и да душа човекова - по хришћанском учењу - има обличје као и тело човеково. Зато људи без екстремитета имају исту душу као и други. За хришћане је важно што човек има обличје какво има јер смо створени по обличју Божијем - и Бог је узео наше обличје.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@@Milan Nikolic, postavio sam uslov da moze da se iskopira, da je svest nezavisna od materije na kojoj se obavlja racunanje, da je manje-vise nebitan ostatak tela, dakle, silno uproscena situacija... Ko zna, mozda je stvarno neophodna neka dusa da se konektuje za telo, pa bi od svih kopija radila samo jedna, a ostale vrtele u prazno...

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Узмимо и да је душа у неком облику физички ентитет - јер не може бити потпуно бестелесна као што то не могу бити ни анђели, једино је Бог бестелесан, тј. безграничан, али не и безобличан. И замислимо да је могуће копирати сваки део информација и добити идентичан резултат.

Онда би све било како ти кажеш. Била би створена још једна личност која од тог момента иде сопственим путем кроз живот. Било би као да смо створили близанца много касније по рођењу првог пара.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Hmmm, nezavisna od materije, samo informacija koja može da se digitalizuje i tako reproducira u različitim medijima...

Šta ako to JA nije ništa drugo do misao same svesti, svest je organskog porekla, misli su materijalne to je sigurno, ali ono što nas zbunjuje, ono JA može biti samo misao duše ili svesti. Stoga je nepostojeće ako nema onog materijalnog što ga prenosi. Dakle zamislite JA kao nematerijalnu tačku ili nešto slično što je proizvod materijalnih procesa u mozgu. Ono NEMA prostiranje, nikakvu materiju i ne reaguje nisačim. 

U vezi onog videa kojeg je drvce postavio:

Kako je moguće izračunati sve informacije koje neka soba sadrži?

Ne kosi li se to sa onim što je Poper govorio u vezi Laplasovog misaonog eksperimetna o tome da neki demon pobrojavši sve čestice koje postoje u univerzumu i imajući njihove momente i kretanje, može odgonetnuti svu prošlost svega što se ikad desilo i predvideti svu budućnost? Naime Poper je pokazao da svako predviđanje utiče na ono što predviđa, tako da se budućnost menja kad pokušaš da je dokučiš...

Nisam gledao video do kraja bio samo previše umoran verovatno je govorio i o tome... 

Ali dalje, pobrojati sve čestice u jednoj sobi i izračunati njihovo kretanje i momente je samo jedan nivo informacije. Mi ljudi smo spospobni da uz pomoć malo teksta kažemo puno toga, da vam to ne objašnjavam, eto vam primer metafora. Informacije mogu biti na mnogo nivoa i veoma složene, čak mislim da nije presudno koliko slova može stati na komad papira (makar pisali atomima vodonika), već šta ćeš napisati, recimo jedna pesma Mike Antića nosi pola univerzuma u sebi... :)

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Hmmm, nezavisna od materije, samo informacija koja može da se digitalizuje i tako reproducira u različitim medijima...

Šta ako to JA nije ništa drugo do misao same svesti, svest je organskog porekla, misli su materijalne to je sigurno, ali ono što nas zbunjuje, ono JA može biti samo misao duše ili svesti. Stoga je nepostojeće ako nema onog materijalnog što ga prenosi. Dakle zamislite JA kao nematerijalnu tačku ili nešto slično što je proizvod materijalnih procesa u mozgu. Ono NEMA prostiranje, nikakvu materiju i ne reaguje nisačim.

Није ништа ново ако претпоставимо да је сваки ентитет заправо скуп информација. Међутим, појам информација у том случају може далеко да превазиђе оно чиме ми можемо располагати на научном нивоу.

Постоји једна идеја из филма Стивена Спилберга, Вештачка интелигенција. На самом крају филма где људска врста више не постоји до само једног робота који је створен да воли, појављују се ванземаљска бића која проналазе тог робота и покушавају да оживе праве људе помоћу узорака ДНК са посмртних остатака које проналазе.

Овај робот је заправо дете које жели да постане право људско биће и да живи са својом мамом која га је таквог усвојила. Помоћу остатака косе од ове мајке, ванземаљци поново креирају њено тело и испуњавају жељу тог детета-робота - да буде са својом мамом.

Трагедија је у томе што свако такво креирано тело не може да живи дуже од једнога дана, али ванземаљци су успели да приликом креирања тела из ДНК врате целокупно сећање из живота дате особе. Оно што је занимљиво јесте како је објашњено то враћање свих информација које је човек доживео.

Треба да погледате филм. Али ја ћу издвоји те речи ванземаљца док објашњава дечаку-роботу (који се зове Давид) на који начин се остварује то поновно креирање човека са свим памћењем:

Добро слушајте док ванземаљац говори: :)

,,Давиде,

Увек сам завидео људима на ономе што зову духом. Створили су милионе објашњења живота у уметности, поезији, математичким формулама. Људска су бића кључ смисла постојања.

Али људска бића више не постоје. Покренули смо пројекат који омогућава поновно стварање човека из ДНК из кости, или мумифициране коже. Занимало нас је је ли могуће вратити сећања заједно са телом.

Знаш шта смо открили? Да ткиво самог простор-времена чува информације о свему што се догодило у прошлости''.

Можете погледати филм на следећем линку, а тај део кад ванземаљац говори је од 128. минута:

http://filmovi.infopult.net/online-film/sa-prevodom/13-1034/A.I.-Artificial-Intelligence-2001

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

AI je dobar film. Kažu da ga je Spilberg malo upropastio, napravio neku dečiju bajku od njega. To je bio Kjubrikov projekat a on je bio veća faca definitivno. 

O ostalom što si napisao se može raspravljati... :)

soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

@@drvce,

Овога тренутка, завршио сам читање књиге ,,Скривена стварност''. Брајан Грин је ту навео исто ону метафору са ,,млеком и кафом'' у вези црних рупа и ентропије.

Вратићу се још једном на та места где говори о ентропији и црним рупама. Ту има један врло важан детаљ који ћу покушати да објасним, а реч је о ,,информацијама'' које могу бити садржане у црним рупама и које се директно повезују са ентропијом.

Желео бих да се вратим на овај детаљ. Постаје јасно да је појам ,,информација'' кључан у науци.

Већ неко време се питам о чему говоре физичари када кажу да у црној рупи опстају информације. Мене занима како функционише та наша стварна физика када је реч о ,,ткиву'' просторвремена и начину како делују информације.

Чувени физичар Џон Вилер, под чијим су менторством докторирали Ричард Фајнман, Кип Торн и Хју Еверет и који је био сарадник Алберта Ајнштајна и Нилса Бора, имао је необичну способност да препознаје оне области које ће унапредити разумевање физике. Када је Брајан Грин поставио питање Џону Вилеру (1998.г.), која ће тема бити доминантна у физици у деценијама пред нама, Вилер је тада као старац дуго размислио и одговорио само са једном речју: ,,информације''.

Читао сам најнапреднија објашњења о информацијама - у контексту црних рупа, али неопходно је да поново то прочитам. Тек тада ћу моћи изнети детаљније аргументе и покренути расправу.

Спремите се за ту причу јер нема битније од ње када је реч о нашој стварности (физици). Многи улажу труда да расветле те ствари, па можемо и ми нешто покушати. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Od Jupitera pocetak:

Спремите се за...

, bez persiranja molim, ja sam lepo vaspitan. ;)

Evo vrlo prostog objasnjenja informacije koje je dao Lionard Saskind u razgovoru sa Brajanom Grinom: "information means distinctions".

Odmah da dodam da ja ne govorim jezik koji je neophodan (matematika) za rasverljavanje ovih opskurnih predela, tako da je moj doprinos nistavan i u staru ogranicen ne samo na prepricavanja onih koji se ovom problematikom ozbiljno bave, nego i na moju sposobnost razumevanja koncepata o kojima oni govore.

Подели на овим сајтовима

Добро слушајте док ванземаљац говори: :)

Nikad ne veruj vanzemaljcu koji laze.

Подели на овим сајтовима

recimo jedna pesma Mike Antića nosi pola univerzuma u sebi

Ne, jedna pesma Mike Antica na papiru ne nosi pola univerzuma u sebi i moze biti da je prosecnom Tunguzu sasvim nerazumljiva. Ta "polovina univerzuma" je proces koji se desava u glavama ljudi koji su u stanju da procitaju i razumeju pesmu. Kod nekih ljudi ce nositi i vise od polovine svemira, kod nekih ne mnogo vise od pukih slova koja tamo pisu. Kim Pik, tip koji je bio inspiracija za Kisnog coveka je mogao da citira skoro pa apsolutno sve sto je ikada procitao, a procitao je citave biblioteke, ali su mu metafore bile sasvim nerazumljive. Drugim recima, mogao je, hipoteticki, da citira svaku od pesama Mike Antica, ali ne bi mogao da kaze o cemu te pesme pevaju, koja sve tanana znacenja nose... Mi dok komuniciramo na forumu, totalno konvertujemo nase misli u slovne znakove i saljemo ih kroz kablove kao nekakve elektricne impulse, nema potrebe da se ikakva misticna esencija lepi za njih i da skace sa njih direktno u glavu sagovornika. Podrazumevamo da imamo odgovarajuce kodeke (jezik, konvencije...), svi koji ih nemaju su iskljuceni iz te komunikacije (grinje, kucni ljubimci, gosti iz inostranstva koji kibicuju preko ramena dok listamo forum...). Recimo, sigurno mozes da procitas sve cetriri sledece reci ako znas cirilicu:"Тавтай морилогтун","Плави чуперак", samo sto ti za prve dve reci fale algoritmi za dekodiranje znacenja koja kodiraju Mongoli dok redjaju cirilcna slova. Od uredjenog niza grafema {p,l,a,v,i,c,u,p,e,r,a,k} sa papira/ekrana do onog finog osecaja koji izaziva osmeh pri evokaciji uspomena na prve leptirice u stomaku iz skolskih dana, izdesava sa toliko slozenih operacija, aktivira se sukcesivno i paralelno toliko raznoraznih delova mozga, da nikom zivom ni dan danas

sta se tu
. Dakle sasvim automatski se uvode funkcionalne zamene za lakse baratanje informacijama , ispod praga svesti, pa {p,l,a,v,i,c,u,p,e,r,a,k} se zamenjuje na novom nivou apstrakcije sa {plavi},{cuperak}, pa se onda za {plavi} asociraju gomile drugih pojmova u vezi sa bojama, a za {cuperak} drugi skup asocijacija, pa se onda nekako izvrsi izbor tih asocijacija i steknu se slike neodredjene {plavokose devojcice}, pa onda opet nesto "klikne" posle cega se redjaju asocijacije u vezi sa pojmovima {ljubav} {omseh} {bezbriznost} {odrastanje}...a sve je krenulo od fotona koji su uleteli u oko, aktivirali mreznjacu da posalje signal na obradu u vizuelni korteks... :o

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...