Jump to content

Simulacija stvarnosti radi razumevanja odnosa Boga i tvorevine

Guest

Препоручена порука

Ако хоћеш, потврди ми, да ти скенирам пар страница књиге

Moze, molim lepo!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Moze, molim lepo!

STRELA VREMENA

Dvojako dejstvo gravitacije na stanje i generisanje entropije u kosmosu

Zašto se kocke leda na sobnoj temperaturi otapaju, a ne lede se; mleko i kafa mešaju, a ne razdvajaju; jaja razbijaju, a ne sklapaju? Gde ćemo dospeti pokušamo li da objasnimo asimetrično odvijanje događaja u prostorvremenu, sled u kojem je entropija u budućnosti veća, a u prošlosti manja? Da li je to moguće?

Moguće je. Ali samo ako su stvari bile u velikoj meri posebne u samom početku.

scan0001ly.png

scan0002n.png

scan0003.png

scan0004y.png

scan0005h.png

-------------------------------------------------------------------

scan0006.png

Brajan Grin, Tkanje svemira, Smederevo 2010/11, str. 170-174

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Дакле, једини разлог зашто је у почетку космоса била мала ентропија је утицај гравитационе силе,
Zasto je sve bilo tolko sabijeno, sjedinjeno i glatko na startu, to ne znamo. Gravitacija dominira crnim rupama, ali tamo nije minimalna, nego maksimalna entropija.

"svemir u nastanku je iz nekog razloga bio pun vruce, jednolike, gasovite smese"

Pri kraju 7. poglavlja ima ovakva recenica:

The puzzle then is to explain how the universe began in such an unlikely, highly ordered configuration. That is the question to which the arrow of time points.

Kraj 9. :

In the beginning, therefore, the universe must have been highly ordered. This fact allows us to associate “forward” in time with the direction of increasing entropy, but we still need to figure out an explanation for the incredibly low entropy—the incredibly high state of uniformity—of the newly born universe.

...

Tvoj zakljucak da je gravitacija jedini razlog neverovatno male entropije na startu je neutemeljen, rekao bih.

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Разуме се да никоме није јасно како је до такве ,,уређености на почетку космоса'' дошло. Међутим, јасно се види из приложеног текста да је начин на који функционише та (почетна) уређеност заправо сама гравитација.

Могли бисмо да размотримо ту ствар помоћу неких примера. Ја сам већ покушао то да урадим али није било довољно.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ok, moguce da se nisi precizno izrazio u onoj formulaciji, ali iz onako formulisane recenice moze da se zakljuci da je to resena stvar...

Imam utisak da si dosta procitao ali da se jos nije sleglo, da si jos pod utiskom i da povremeno previdjas sta tamo zapravo pise.Taj deo ti ranije nije bio bas sasvim jasan ako se secam dobro, pa sam tad postavio onaj video od Nime Arkanija.

Brajan Grin se nije upustao u pravljenje razlike izmedju pojmova kompleksnosti i entropije, tako da je onaj klipic od Sona Kerola, cini mi se, razjasnio tu pricicu o "zgrusavanju" materije gravitacijom u zvezde i crne rupe i porastu entropije...

Подели на овим сајтовима

Овде си нагласио ту непознаницу како је настало стање мале ентропије. Али ниси испратио цео одељак и контекст у вези тога.

Због тога ћу навести цео тај цитат:

,,Први извор поретка, мале ентропије, мора бити сам Велики прасак. У најранијим тренуцима, уместо да буде пун гаргантуовских контејнера ентропије попут црних рупа, на шта нас наводе разматрања о вероватноћи, свемир у настанку је из неког разлога био пун вруће, једнолике, гасовите смесе водоника и хелијума. Иако ова конфигурација има велику ентропију кад је густина тако ниска да можемо занемарити гравитацију, ситуација је другачија кад гравитација не може да се занемари. Тада равномерно распршен гас има екстремно малу ентропију. У поређењу с црним рупама, распршен, готово равномерно распоређен гас био је у стању изузетно мале ентропије. Од тада, у складу с другим законом термодинамике, укупна ентропиј акосмоса поступно расте. Укупна количина неуређености постепено се повећава''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ok, moguce da se nisi precizno izrazio u onoj formulaciji, ali iz onako formulisane recenice moze da se zakljuci da je to resena stvar...

Imam utisak da si dosta procitao ali da se jos nije sleglo, da si jos pod utiskom i da povremeno previdjas sta tamo zapravo pise.Taj deo ti ranije nije bio bas sasvim jasan ako se secam dobro, pa sam tad postavio onaj video od Nime Arkanija.

Brajan Grin se nije upustao u pravljenje razlike izmedju pojmova kompleksnosti i entropije, tako da je onaj klipic od Sona Kerola, cini mi se, razjasnio tu pricicu o "zgrusavanju" materije gravitacijom u zvezde i crne rupe i porastu entropije...

Свакако да не могу бити савршено прецизан у овим стварима. Мада, ако погледаш боље, само сам хтео доследно да пренесем то становиште које сам прочитао у тој књизи.

Оно раније што ми није било јасно, је у вези саме ентропије црне рупе. А ту ствар је Брајан Грин већ разјаснио - исто као и Нима Аркани -, само што ми је требало времена да разумем.

Ову књигу коју наводим сам прочитао три пута. Требало ми је за то пуно месеци.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ok, cela ova nasa prepiska bi mogla da se odigrava u nekoj "ancestral simulation" Nika Bostroma:

http://www.closertotruth.com/video-profile/Could-Our-Universe-Be-a-Fake-Part-1-of-2-Nick-Bostrom-/1066

http://www.closertotruth.com/video-profile/Could-Our-Universe-Be-a-Fake-Part-2-of-2-Nick-Bostrom-/1065

Mi iz nje mozemo da postavljamo pitanje gravitacije, entopije, Velikog Praska, Boga, simulacije... bas kao sto sada cinimo.

Подели на овим сајтовима

Купио сам две феноменалне књиге: Скривена стварност (Брајан Грин), и Велика замисао (Стивен Хокинг). Ту се говори о многим претпоставкама међу којима је и симулација стварности, те очекујем праве аргументе у вези те интересантне идеје.

Проблем је само у томе што сам купио и моторну тестеру. Она захтева приљежно изучавање и ових дана имам пуно посла са дрвима, тако да немам ни мало времена за читање тих књига. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

,,Симулирани мултиверзум (универзум, тј. стварност) не лежи ни на каквој теоријској структури ваћ на неумољивом расту снаге рачунара. Кључна претпоставка је да осећајност није фундаментално повезана с одређеним супстратом - мозгом - већ је својство које произлази из одређених варијаната обраде информација.''

(Брајан Грин, Скривена стварност, смедерво 2011/12, стр. 318)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@@drvce,

Овога тренутка, завршио сам читање књиге ,,Скривена стварност''. Брајан Грин је ту навео исто ону метафору са ,,млеком и кафом'' у вези црних рупа и ентропије.

Вратићу се још једном на та места где говори о ентропији и црним рупама. Ту има један врло важан детаљ који ћу покушати да објасним, а реч је о ,,информацијама'' које могу бити садржане у црним рупама и које се директно повезују са ентропијом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

I bolje od toga, neće nam ni trebati Sunce.

Али шта је довољно за постојани хардвер и стабилну енергију за његов рад? Негде се симулација мора садржати и одржавати.

Потребно је било какво небеско тело које има одређене услове. Цела симулација може се одржавати докле год се све не распадне, што значи много милијарди година.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Како било, овде имамо могућност за читав симулирани свет. Мене изненађује претпоставка да се људска свест може ,,пребацити'' у симулирани свет, где неће више зависити ни од чега другог до самог хардвера који садржи све информације и програме за све што чини човека - осећања, слободна воља, итд.

Постоји веровање да ће људи једном направити такав виртуални свет где ће се ,,прикључивати''. Ако не буде могла цела свест (човечија) да се пребаци у такав свет - да човек буде независан од свог мозга и тела -, онда макар то ,,прикључивање'', слично као што је у филму Маткрикс, може бити оствариво.

О томе сам размишљао раније. Схватио сам да је то један од начина да људи буду у власти антихриста.

Разуме се да таква технологија није по себи зла. Него бојим се да ће једном бити на такав начин злоупотребљена.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...