Jump to content

Zbog predstave o gej Isusu u Atini privedeno više od 30 ljudi

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Trpis ako vec ne iz nekih moralnih onda iz prakticnih razloga.

Zato sto takva logika izvedena konzistentno moze da opravda i recimo Obrazovce koji prekidaju liturgije, jer su, ne znam dveri otvorene, i skrnavi se i degradira nekakva tradicija koja je njima najsvetija iz nekog razloga.

Na licnom nivou bi ti rekao da moras da odrastes, i da zarad povrede tvojih osecanja nemas pravo dugima da se drugima nameces u smislu da im ogranicavas slobodu koju oni tebi ne uskracuju. Nista pametno time neces postici... glupost se razoblicava kritikom. Al to je vec neko moje eticko razmisljanje sa kojim se ne moras sloziti.

Опет дајеш паралеле које нису одговарајуће. То што ће неко да литургију служи овако или онако није урађено да би било прст у око образовцу. То што ће неко да стави Христоса у контекст хомосексуализма, и не само њега, јесте директна провокација, јер тешко да је неко баш толико глуп. У школи смо учили да саберемо два и два, отприлике да толико интелигенције треба да би се сконтало каква ће реакција да буде.

Скоро смо причали о свему овоме када је код нас била она умоболна изложба. Ево, нека буде да је то нечији став. Само бих волео да знам шта се то побољшало у нашем друштву одржавањем те изложбе? Све и да није било потребно две хиљаде полицајаца (што само по себи говори о томе шта је то било уствари), да ли је тако нешто допринело толеранцији, разумевању, и осталим стварима којима је декларативно служило? Није? Па није било где где се појавило, свуда су били протести против те изложбе, негде мањи, негде већи, али ауторка врло добро зна како се реагује на ту изложбу.

Е, сад, да се повежемо са овим. Онај ко прави те глупости зна какав ће фекат да изазове и свесно иде на то да провоцира и гура прст у око, јер другачије не може да се чује за њега.

А ти си стављен пред избор да ли да реагујеш на провокацију или да пустиш то да прође тек тако, па да онда свака будала којој порасту зуби шиљи исте о оно што је теби свето. Нисам присталица пасивног посматрања.

С тим што опет напомињем да нисам ни присталица насиља. На првом сам месту присталица одговорности оних који су изабрани и чији је посао да се тиме баве. И зато поздрављам одлуку о забрани параде, али бих исто тако волео да је била забрањена и она изложба. Немам потребу да ме сви воле и зато могу да будем политички некоректан и да кажем да ствари које изазивају толике поделе, које су очигледна и намерна провокација, а које ће само продубити поделе и изазвати насиље (ма колико то насиље било неоправдано, реалност је да се и са тим мора рачунати у оваквим калкулацијама, јер живимо у правом свету где нема летећих једнорога и хепи ендова оваквих ситуација), у овако растрзаном и болесном друштву, треба забранити.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 168
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

С тим што опет напомињем да нисам ни присталица насиља. На првом сам месту присталица одговорности оних који су изабрани и чији је посао да се тиме баве. И зато поздрављам одлуку о забрани параде, али бих исто тако волео да је била забрањена и она изложба. Немам потребу да ме сви воле и зато могу да будем политички некоректан и да кажем да ствари које изазивају толике поделе, које су очигледна и намерна провокација, а које ће само продубити поделе и изазвати насиље (ма колико то насиље било неоправдано, реалност је да се и са тим мора рачунати у оваквим калкулацијама, јер живимо у правом свету где нема летећих једнорога и хепи ендова оваквих ситуација), у овако растрзаном и болесном друштву, треба забранити.

Zabrana parade je nasilje i isto tako bi bilo nasilje i zabrana izložbe.

Tako da vas to čini pristalicama nasilja. Vi ste samo sofisticiraniji, moglo bi se reći da niste pristalice štangli i kamenica u glavu, ali to je već samo praktični način na koji će nasilje biti sprovedeno.

Подели на овим сајтовима

Ako izlozba pravi podele medju ljudima, problem nije u izlobi nego u ljudima.

Ako mini suknje iniciraju silovanja, problem nije u mini suknjama nego u silovateljima.

Ako edukacija zena bode osecanja muslimanima, nije problem u edukaciji zena nego u muslimanima.

U sustini je prosto... e sad ko je koliko u stanju da shvati je vec druga konjugacija. A ljudi glavnom ne shvataju iz cistog egoizma i komlpeksa velicine da mora samo njihovo mislnjen da se postuje kao jedino isravno (sasvim konsekventno, to su uglavnom isti oni ljudi koji veruju da je citav kosmos napravljen samo zbog njih... men bi bilo sramota da budem toliko egoistican, al to sam samo ja...)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@@cloudking,

Некако је постало уобичајено да правиш лоша поређења. Не знам, бар ја сам стекао такав утисак. Немаш смисла за аналогију.

Подели на овим сајтовима

Zabrana parade je nasilje i isto tako bi bilo nasilje i zabrana izložbe.

Tako da vas to čini pristalicama nasilja. Vi ste samo sofisticiraniji, moglo bi se reći da niste pristalice štangli i kamenica u glavu, ali to je već samo praktični način na koji će nasilje biti sprovedeno.

Ако мислиш да ми је имало стало да будем политички коректан и да увек стојим уз тренутно актуелне ставове и идеологије, и да ће било која етикета коју ми доделиш да ме имало помери, грешиш.

Увек се трудим да размишљам нормално и рационално, и да ствари урадим што брже и лакше, са што мање губитака на било чијој страни. Е, сад, ако се то не слаже са талибанштином у било чему, да ли то била демократска, верска, либерална, атеистичка, или било која друга талибанштина, то није мој проблем, него проблем вас талибана којима идепологија замагљује суштину и осећај за реалност.

Осећај за меру и неку средину доста помаже, али треба воље за то, и свести да ћеш највише да изгубиш онда када добијеш апсолутно све што тражиш, јер успуст изгубиш далеко више. ;)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ako izlozba pravi podele medju ljudima, problem nije u izlobi nego u ljudima.

Ako mini suknje iniciraju silovanja, problem nije u mini suknjama nego u silovateljima.

Ako edukacija zena bode osecanja muslimanima, nije problem u edukaciji zena nego u muslimanima.

U sustini je prosto... e sad ko je koliko u stanju da shvati je vec druga konjugacija. A ljudi glavnom ne shvataju iz cistog egoizma i komlpeksa velicine da mora samo njihovo mislnjen da se postuje kao jedino isravno (sasvim konsekventno, to su uglavnom isti oni ljudi koji veruju da je citav kosmos napravljen samo zbog njih... men bi bilo sramota da budem toliko egoistican, al to sam samo ja...)

Ако ти гледаш на сва питања тако ускогрудо, једнострано и праволинијски, онда није проблем у било коме другом, него у теби и твом комплексу величине. И то ниподаштавање других људи и њихових веровања је опет проблем тебе и твоје ускогрудости, а не проблем људи који верују.

Подели на овим сајтовима

Ако ти гледаш на сва питања тако ускогрудо, једнострано и праволинијски, онда није проблем у било коме другом, него у теби и твом комплексу величине. И то ниподаштавање других људи и њихових веровања је опет проблем тебе и твоје ускогрудости, а не проблем људи који верују.

Identicnu stvar je rekao jedan taliban neposredno pred odsecanja glave jednom konvertitu iz islama u hriscanstvo... veruje covek da je u pravu pa to ti je...

Подели на овим сајтовима

@@cloudking,

Некако је постало уобичајено да правиш лоша поређења. Не знам, бар ја сам стекао такав утисак. Немаш смисла за аналогију.

Ja nikad nisam rekao da sam pametan... tu sam da mi neko objasni, ukoliko ima malo vremena i paznje da mi posveti.

Dakle:

Muslimanu je prizor gole zenske glave bez marame, uvredljiv i svetogrdan. Mnogi mulsimani tom "povredom osecanja" opravdavaju kamenovanje i prebijanje takvih zena.

Pravoslavcu je prizor sa izlozbe uvredljivi i svetgrdan. Mnogi pravosalvci tom svojom "povredom osecanja" opravdavaju kamenovanje izlozbenog prostora i prebijanje autora.

Evo, ja ne vidim razliku izmedju ove dve istinite tvrdnje... ako neko zna da mi objasni, bicu i vise nego spreman da ga saslusam.

Ако ти гледаш на сва питања тако ускогрудо, једнострано и праволинијски, онда није проблем у било коме другом, него у теби и твом комплексу величине.

Da te podsetim ja sam smrdljivi atesita koji "veruje" da je sazdan od atoma i da je obican skup biohemijskih procesa, pritom veruje da je njegovo postojanje na ovoj planeti od minornog znacaja u odnosu na svekoliki univerzum...

A pritom ti si taj koji veruje da zivi na planeti koja je stvorena samo za tebe i da je ceo beskrajni univerzum zapravo delo stvoritelja da bi ti imao cemu da se divis kad pogledas u nebo. Pritom, ako se ne varam, ti verujes da ces jednoga dana da postanes bog i nesagledivo plutas eshatonom? Takodje, duboko verujes da nikada neces umreti jer si u sustini besmrtan posto ti je to dokazao bog licno.

Da... ja imam kompleks velicine ;)

Подели на овим сајтовима

Identicnu stvar je rekao jedan taliban neposredno pred odsecanja glave jednom konvertitu iz islama u hriscanstvo... veruje covek da je u pravu pa to ti je...

Јадно... Ако си хтео да направиш фору, потруди се да буде смешна макар. Ово је јадно.

Da te podsetim ja sam smrdljivi atesita koji "veruje" da je sazdan od atoma i da je obican skup biohemijskih procesa, pritom veruje da je njegovo postojanje na ovoj planeti od minornog znacaja u odnosu na svekoliki univerzum...

A pritom ti si taj koji veruje da zivi na planeti koja je stvorena samo za tebe i da je ceo beskrajni univerzum zapravo delo stvoritelja da bi ti imao cemu da se divis kad pogledas u nebo. Pritom, ako se ne varam, ti verujes da ces jednoga dana da postanes bog i nesagledivo plutas eshatonom? Takodje, duboko verujes da nikada neces umreti jer si u sustini besmrtan posto ti je to dokazao bog licno.

Da... ja imam kompleks velicine ;)

И шта је сада твој проблем са мојим веровањем? Прво, ја знам да сам саздан од незамисливо великог броја атома. Што бих имао проблем са тим? Знам да живим на планети која није ни највећа, нити централна. Што бих имао проблем са тим? Али да, верујем у Бога. И? који је твој проблем са тим? Ти си дошао на православни форум, да православцима причаш да им је један битан део живота бајка и да се свађаш са њима у вези тога, а мени кажеш да имам проблема? Нешто у тој констатацији не штима.

Са друге стране, ти си читао неке нордијске митове или проучавао живот и прикјученија Алистера Кроулија и сличних када мислиш да верници мисле да ће постати богови. И онда, на основу неких стрипова које си прочитао као мали, ти си формирао мишљење о пар милијарди људи на овој планети.

И онда хоћеш да те неко схвати озбиљно и питаш се што се твоји ставови игноришу или извргавају подсмеху? Себе називаш образованим, а расправљаш о стварима на нивоу осмогодишњака.

Подели на овим сајтовима

С тим што опет напомињем да нисам ни присталица насиља. На првом сам месту присталица одговорности оних који су изабрани и чији је посао да се тиме баве. И зато поздрављам одлуку о забрани параде, али бих исто тако волео да је била забрањена и она изложба.

Zabrana je jednako nasilju, to je prosto cinjenica. Dal ces ti da me u necemu sprecis ili da zaduzis drzavu da to uradi za tebe meni ne pravi neku razliku.

Pitanje je politicke opravdanosti tako necega, i za mene je necija licna uvredjenost kao opravdanje opasana.

Otkud znam da nece sutra neko da mi zabrani da gledam Pajtonovce koji u jednom filmu predtavljaju Isusa koa nekog tupavog seprtlju. Ili da zezam kreacioniste sa Isusom koji jase na raptoru. Ili da citam Dena Browna.

Daj mi neki reper kako mislis da to funkcionise, gde su granice i ko ih odredjuje.

Pri tom ovo nema veze sa nekim pragmaticnim razlozima - da zabranis nesto zbog trenutne opasnosti... zanimaju me principi po kojima treba da organizujemo drustvo.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Јадно... Ако си хтео да направиш фору, потруди се да буде смешна макар. Ово је јадно.

И шта је сада твој проблем са мојим веровањем? Прво, ја знам да сам саздан од незамисливо великог броја атома. Што бих имао проблем са тим? Знам да живим на планети која није ни највећа, нити централна. Што бих имао проблем са тим? Али да, верујем у Бога. И? који је твој проблем са тим? Ти си дошао на православни форум, да православцима причаш да им је један битан део живота бајка и да се свађаш са њима у вези тога, а мени кажеш да имам проблема? Нешто у тој констатацији не штима.

Са друге стране, ти си читао неке нордијске митове или проучавао живот и прикјученија Алистера Кроулија и сличних када мислиш да верници мисле да ће постати богови. И онда, на основу неких стрипова које си прочитао као мали, ти си формирао мишљење о пар милијарди људи на овој планети.

И онда хоћеш да те неко схвати озбиљно и питаш се што се твоји ставови игноришу или извргавају подсмеху? Себе називаш образованим, а расправљаш о стварима на нивоу осмогодишњака.

Po starom obicaju skreces sa sustine i navodis na sukob oko nebitnih stvari koje je cak nisam ni rekao. Projektujes neke svoje komplekse na moje postove pa se onda upinjes da ih osporavas... cini mi se da u tom slucaju nisam ja taj koji ispada smesan, no dobro... sta god ti pomaze da uvece zaspis. Ja necu da ti pravim drustvo u toj igri.

Moja poenta je (koju radovanovic tako nevesto zaobilazi i napada sa pogresnih strana) da ima ogronih slicnosti u "povredjivanju osecanja" kod razlicitih religija... s tim sto ni jedna religija ne priznaje tu povredu ovim drugima jer su svi oni "nerazumni" dok su njihove sopstvene povrede osecanja duboko opravdane... definicije primenjiva na svaku bogovetnu religiju na ovoj planeti...

Otud poredjenje izlozbe sa nosenjem marame.

PS. Lepo sam pitao da mi neko objasni... kao da sam znao da ce prvi da se jave pljuvaci dok ljudi koji bi zaista i mogli da mi objasne nece ni da se ukljucuju u ovakve rasprave... s pravom...

Подели на овим сајтовима

@@cloudking,

Ja lepo pitam da mi neko objasni... nisam ja kriv sto ne mogu da cekam dok se izredjaju svi koji imaju neodoljivu zelju da mi prvo objasne kolka sam budala...

Analogije nemaju smisla dok se nalazis u jednoj od njih... kad bi imao tu sposobnost da stvari posmatras sa strane, tj. da mislis trodimenzionalno video bi u cemu je sustina... i slicnost...

Подели на овим сајтовима

Занимљиво је како се олако лепе ове етикете неонацизма свима који бране своје традиционалне вредности.

Забраном се ништа не "брани" само се множи насиље. То дефинитивно представља додирну тачку (ако не знак једнакости) са нацистима.

Сасвим нешто друго су "забране" које хришћани добровољно прихватају у оквиру Цркве, и које се увек и искључиво односе само на хришћане.

Подели на овим сајтовима

Zabrana je jednako nasilju, to je prosto cinjenica. Dal ces ti da me u necemu sprecis ili da zaduzis drzavu da to uradi za tebe meni ne pravi neku razliku.

Pitanje je politicke opravdanosti tako necega, i za mene je necija licna uvredjenost kao opravdanje opasana.

Otkud znam da nece sutra neko da mi zabrani da gledam Pajtonovce koji u jednom filmu predtavljaju Isusa koa nekog tupavog seprtlju. Ili da zezam kreacioniste sa Isusom koji jase na raptoru. Ili da citam Dena Browna.

Daj mi neki reper kako mislis da to funkcionise, gde su granice i ko ih odredjuje.

Pri tom ovo nema veze sa nekim pragmaticnim razlozima - da zabranis nesto zbog trenutne opasnosti... zanimaju me principi po kojima treba da organizujemo drustvo.

Па већ сам рекао. Ако неко прави нешто што је хумор, као пајтоновци, које и ја волим да гледам и за које мислим да су генијалци, супер, ма колико се они некоме не свиђали. Ако неко прави неку критику, још боље, конструктивна критика увек помаже. Али, ако неко прави отворену и намерну провокацију, као што је ова "изложба", супер, ал онда нека сам нађе обезбеђење, нећу ја од својих пара да издвајам за то, то је насиље према огромној већини људи које та изложба вређа или се макар са њеним одржавањем не слажу, а који своје паре издвајају у буџет РС, јел тако? Ако ћемо том логиком, онда је насиље и то што држава даје паре за групу људи, мислим на хомосексуалце, која ужива подршку једно три до четири одсто популације, што је у потпуној несразмери са огромном већином из чијих се прихода пуни буџет.

Не сматрам забрану једнаком насиљу. Као што сам већ рекао горе, сматрам ову конкретну забрану паметним потезом, јер си имао једну страну која је била спремна на све, а другу страну која је констатно изазивала и гурала прст у око тој страни.

И шта је онда резултат, шта је крајњи домет тог протеста једне сексуалне мањине? Разлупан Београд, толеранција се смањила, јер се лупио шамар свима, али су зато џепови активиста у тим организацијама знатно дебљи. Опрости ми што сматрам да држава нема довољно интереса да прави ратно стање на својим улицама да би напунила нечије џепове.

Шта је држава добила, шта је целокупно друштво добило тиме што је две хиљаде полицајаца изашло да обезбеђује неку умоболну изложбу, која је опет организована да би била намерна провокација (и тиме извршила насиље према огромној већини која се са том изложбом није слагала)?

И где је граница где неко предузима одлуке са одређеним степеном одговорности, а где је насиље? Јел насиље ограничење слободе затвореницима у интересу целог друштва? Јел насиље када отац васпитава своје дете, бранећи му неке ствари? Где је та граница у којој држава или легално изабрана власт сме да се креће у очувању интереса целокупног друштва, а да јој неко не приговори да користи "насиље" над било ким, само зато што се тај неко сматра просвећенијим од других? Шта онда уопште држава сме да ради, а да то неко не прогласи насиљем? Јер свака одлука изазива негативне реакције. Где је онда граница доношења одлука, после које ће неко ко сматра да је оштећен имати право да каже да се ради о "насиљу"?

Или је "насиље" нешто ад хок, чиме се фрљамо кад год нам је то у интересу, док "насиље" које бисмо ми или неко кога подржавамо по тој дефиницији чинили другима, проглашавамо за слободе?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...