Jump to content

Да ли је теологија због теолога или због заједнице?

Guest - . . .-

Препоручена порука

Čemu smisao teologije ako je ona namenjena samo teolozima?U poslednje vreme i previše puta sam čula to :" Teolozi se bave teologijom a babe bakalukom".Ok teolozi se bave teologijom ali zar nije smisao približiti teologiju zajednici - ljudima, kroz svima pristupačne reči, jednim rečnikom koji je razumljiv svima?Naravno kad teolozi između sebe razgovaraju, diskutuju je jedno,ali kad svoje znanje žele ( a, nadam se da žele) da prenesu onima koji oskudevaju u tom znanju i ne barataju najbolje teološkim rečnikom, valjda je normalno da ga malo koriguju.

A, ako nije krajnji smisao teologa da nauči " narod",koji je onda smisao teologije?

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

@,

Samo opusteno i napred jer ovim nasim radom pomazemo mnogima , a ako je neko zamislio da Crkvu moze da izdvoji iz svakodnevnog zivota svaka mu cast . Dela se traze.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

ako misliš da su lepo i jednostavno govorili oci nekada onda nikad nisi čito sv. Maksima.

Nije teologija za babe sa pijace, one nek se bave bakalukom.

Браво мајсторе! Онда немојте да кукате што бабе са пијаце више веруј баба Борки, видовитом Ђоки...Ето теологија није нјима доступна, а они јесу.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ево одговора некога ко је компетентан за то:

,,Ако дакле и Бог и пророци Божији налажу да се гласно исповеда велика тајна, страшна и спасоносна за цели космос, нема тога што би на ма који начин смео ућуткати глас онога који оглашава, јер би му због тога прећуткивања пропало спасење.“ (Расправа у Визији – сведочанство вере светог Максима Исповедника, у: Источник, бр. 6, 1993, 14. ).

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

@@Balthasar,

Možda se nekad čini teolozima da su "glas onoga što više u pustinji", ali srce prima, jer "srce ima svoja umovanja, koja um ne poznaje".

nasznak

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Matematika matematicarima, biologija biolozima...... a djacima igracke ?

Trebas kao teolog onome ko nije teolog da priblizis znanje koje si stekao. " Idite i naucite SVE narode...."

Problem nastaje kada onaj ko ne poznaje teologiju pocne njome da se bavi kao da je poznaje, i jos svojim neznanjem pogresno uci druge ljude. Samu teologiju treba uciniti pristupacnom za zve zainteresovane ljude a ne samo za teologe.

đacima igračke.

Možeš li osnovnoškolcima govoriti o kvantnoj fizici?

ako misliš da ne možeš, zašto misliš da je sa teologijom drugačije.

idite i naučite sve narode ne znači svakog živog stvora na zemlji, već talentovane pojedince u narodima.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

@@Balthasar,

Možda se nekad čini teolozima da su "glas onoga što više u pustinji", ali srce prima, jer "srce ima svoja umovanja, koja um ne poznaje".

nasznak

А ја сам се у тој констатацији нашао случајно или са неким разлогом? .smesko.

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

@@Sir Oliver,

Све ово што причаш зависи искључиво од тога како схваташ теологију.

Прочитај Шмеманов пасус који сам поставио па да попричамо о томе онда.

Подели на овим сајтовима

pasus mi se sviđa, ali ne govori protiv ovoga što sam ja rekao, ili možda grešim?

teologija je nauka ali više deskriptivna i u to nema sumnje, što joj savršeno ne smeta da bude komplikovana (a ovo ne mora da znači ništa loše)

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Лично сматрам(погледавши Лазарев статус) да ништа нема лоше у томе,да човек крене да се бави оним што воли на неком другом месту,заправо,неком свом месту.

Ако у Лазаревом напуштању овог ЖРУ пројекта има нечег снобовског и неког елитизирања,то ће се временом јасно као дан видети јер неће моћи да се оствари као теолог а ако он жели да започне неки пројекат из чисто практичних разлога да би што више дао себе,то не треба замерити.

Што се тиче теологије,само ако је прожета личним подвигом-делотворна је као и сам теолог.

Неко овде рече, да,Господ када је послао Апостоле да поповедају свим народима,није мислио буквално него...како би...само одабаним талентованим....смешно јер Господ сам захваљује Оцу што се све оно тајанствено и божанско сакрило од учених а дало се простима.А зашто?

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Ovo jeste tacno. Kako su lepo i prosto govorili sveti oci nekada, da ih svaki covek moze razumeti.

Mozda je tu problem sto kod savremenih teologa postoji mnogo vise znanja nego poznanja.

Mada, novo vreme trazi i nove ljude. Sve je sada zakomplikovano i slozeno i zahteva veliko filozofiranje i objasnjavanje. Ljudi vise ne prihvataju jednostavna i prosta objasnjenja, nego imaju puno podpitanja jer im se znanje umnozilo i prosirilo, tako da savremena teologija mozda i mora biti komplikovanija.

Чини ти се да су лијепо и просто говорили. Ми о св.Оцима имамо идеалну слику, од онога што прочитамо у књизи као нека њихова бесједа објављена и сл. Они су исто много компликовали у многим расправама око појмова који су практички људском разуму не појмљиви, попут божанске природе, односа личности св.Тројице итд...некад ме ужасне помисао да су због тога падале анатеме, бацана проклетсва, падале главе и захладњивали односи. Теологија наравно томе није крива, али показује колико далеко се у компликовању може отићи, а да обични човјек ту скроз буде доњи.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ево одговора некога ко је компетентан за то: ,,Ако дакле и Бог и пророци Божији налажу да се гласно исповеда велика тајна, страшна и спасоносна за цели космос, нема тога што би на ма који начин смео ућуткати глас онога који оглашава, јер би му због тога прећуткивања пропало спасење.“ (Расправа у Визији – сведочанство вере светог Максима Исповедника, у: Источник, бр. 6, 1993, 14. ).

@@Balthasar,

Zbog ovoga; a i volim da pominjem :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• Гости
Ако у Лазаревом напуштању овог ЖРУ пројекта има нечег снобовског и неког елитизирања,то ће се временом јасно као дан видети јер неће моћи да се оствари као теолог а ако он жели да започне неки пројекат из чисто практичних разлога да би што више дао себе,то не треба замерити.

Ма уопште није прича о томе протинице. Јасно сам прецизирао шта ми је ту засметало. Жеља једног теолога, кога овде људи и цене и веома радо читају његове текстове, да се ЖРУ "угуши у сопственом кукољу" (а шта је тај кукољ, или боље рећи КО је тај кукољ, нема најаве) и је веома засметало и увредило као некога ко је одговоран за рад сајта и за то имам благослов.

А да неко отвара блогове... па Богу хвала! Што више то боље!

Опет, и овде има опција за отварање блога. Ево, сада ће Мирослав да врати опцију да се може отворити блог са личним именом и називом, а људи ће одмах, велики број да прочита то што се пише. Такође, постеје и странице, групе. Ту може да направи заиста нешто своје и да позове људе да се придруже. Па због тога је све то и покренуто и постављено а не да би рекли: wow, види шта све имају, wow, како је ово cool... а нико да то не користи.

Међутим у овом по мом мишљењу веома безобразном и увређујућем коментару сам видео нешто сасвим друго и зато сам отворио ову тему.

Извините молим вас, не сматрам се кукољем, не сматрам никога ко се овде труди, улаже и време, новац, љубав, своје емоције, радости, туге кукољем! Зато, нећу дозволити да се угуши па макар то желели и теолози који имају ту неописиву жељу! А ви господо изволите, широко вам поље, исказујте се где год желите и како год желите.

Подели на овим сајтовима

Оче,сигурно није ни мислио ни на тебе ни на друге,не верујем да би људе називао кукољем,можда пре гомилу бескорисних текстова и тема али просто мора и тога да буде.

То је наш јужњак,што на ум-то на друм :)

А ЖРУ је функционисао и пре и после Лазара,Валентине,овог или оног...пусти оче,све је добро и сви те воле и поштују :) и твој рад.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...