Jump to content

Збогом мајко и оче!

Препоручена порука

У праву си..смао не могу да уважим твој одговор ако немаш искуства...

Pa pitao si o liberalizmu, ne za roditeljski savet. :)

Liberalizam nije uređivanje odnosa između roditelja i deteta, sem u slučaju zabrane fizičkog zlostavljanja (u to ne ulazi ono "ne smeš da pipneš dete", zna se šta je kazna a šta zlostavljanje).

Подели на овим сајтовима

Pa pitao si o liberalizmu, ne za roditeljski savet. Liberalizam nije uređivanje odnosa između roditelja i deteta, sem u slučaju zabrane fizičkog zlostavljanja (u to ne ulazi ono "ne smeš da pipneš dete", zna se šta je kazna a šta zlostavljanje).

Шта си одма` кренуо о злостављању?...пусти то...

Зар не престаје либерализам оног тренутка када жртвујеш нешто теби вредно зарад детета...у крајњој линији, не мора да буде дете у питању..у љубавној вези, браку...зар не компромитујеш своју тренутну слободу зарад неке веће и трајније вредности?

Подели на овим сајтовима

Зар не престаје либерализам оног тренутка када жртвујеш нешто теби вредно зарад детета...у крајњој линији, не мора да буде дете у питању..у љубавној вези, браку...зар не компромитујеш своју тренутну слободу зарад неке веће и трајније вредности?

Наравно да жртвујеш своју слободу зарад више вредности! Да ли је то супротно либерализму? Ни најмање! То је оно о чему стално причамо. Где је квака? Вишу вредност си у овом случају сам изабрао. Када си се оженио, добровољно си изабрао да жртвујеш свој егоизам, део свог времена итд зарад брака. Када сте изродили децу, добровољно сте изабрали да жртвујете део себе ради деце. Проблем је што ви мешате те стваре са такозваним колективним вишим вредностима које је неко други истриповао и онда покушава да наметне свима (државни интереси на пример). Просто се подразумева да постоји неки сет вредности по коме је колектив важнији од појединца и појединац је онда дужан да жртвује себе зарад тих ”вредности”. Ђио ми га Ђура...

Подели на овим сајтовима

Наравно да жртвујеш своју слободу зарад више вредности! Да ли је то супротно либерализму? Ни најмање! То је оно о чему стално причамо. Где је квака? Вишу вредност си у овом случају сам изабрао. Када си се оженио, добровољно си изабрао да жртвујеш свој егоизам, део свог времена итд зарад брака. Када сте изродили децу, добровољно сте изабрали да жртвујете део себе ради деце. Проблем је што ви мешате те стваре са такозваним колективним вишим вредностима које је неко други истриповао и онда покушава да наметне свима (државни интереси на пример). Просто се подразумева да постоји неки сет вредности по коме је колектив важнији од појединца и појединац је онда дужан да жртвује себе зарад тих ”вредности”. Ђио ми га Ђура...

Ок брате...у том случају да те питам...да ли је икако могуће да ја волим своју земљу, не државу већ земљу и свој народ и да сам одлучио да је то виша вредност за коју се вреди жртвовати? Мислим, какво год да је моје окружење оно ме је створило оваквог какав јесам и ја зато волим своје окружење. Обишао сам ову нашу земљу буквално и уздуж и попреко и срео најдивнијих људи и видео најлепша места. Ја волим ову земљу и нико ми то није наметнуо, све сам доживео лично и осетио.

Да ли сам ја онда највећи либерал овде или сам глупи заведени патриЈота?

Зашто сте тако искључиви? Да ли само тролујете или сте стварно убеђени да нико не може да воли Србију а да му то није наметнуто.

Подели на овим сајтовима

Ок брате...у том случају да те питам...да ли је икако могуће да ја волим своју земљу, не државу већ земљу и свој народ и да сам одлучио да је то виша вредност за коју се вреди жртвовати? Мислим, какво год да је моје окружење оно ме је створило оваквог какав јесам и ја зато волим своје окружење. Обишао сам ову нашу земљу буквално и уздуж и попреко и срео најдивнијих људи и видео најлепша места. Ја волим ову земљу и нико ми то није наметнуо, све сам доживео лично и осетио.

Зашто сте тако искључиви? Да ли само тролујете или сте стварно убеђени да нико не може да воли Србију а да му то није наметнуто.

Имаш право да се жртвујеш за било шта, али немаш право друге људе да жртвујеш.

Подели на овим сајтовима

И ја волим своју земљу и жртвовао сам се за њу пуно. Поента је у томе што Ивица наглашава - добровољност.

Проблем је идеја да су сви обавезни да се жртвују за нешто желели они то или не.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мене занима где се завршава либерализам. Има ли он своју крајњу тачку?

Почиње и завршава се са правом човека да свој живот живи како жели, све док не угрожава исто право других људи.

Ако нисам погрешно разумео ти си породичан човек и имаш децу, или дете...?

Да.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Vidim na šta ciljaš, ali kod nas i svuda drugde je pogubno stavljati dobro kolektiva iznad dobra pojedinca, pogotovo oko sloboda praviti kompromise.

Подели на овим сајтовима

Наравно да не престаје. То и јесте либерализам - да сам одлучујеш за шта желиш да се жртвујеш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ето, баш тако, све што кажете...и ја исто све што причам причам у првом лицу једнине.

Али...ко је крив кад се жртве супротставе, кад се две вредности и њихови носиоци сударе.

Ко нам даје за право да одлучујемо чија је жртва вреднија?

Зар наш суд није, у том случају, оспоравање права на слободан избор једној од страна?

Подели на овим сајтовима

Нисам сигуран да разумем. Оспоравање права је ако некога силом спречаваш да уради шта жели, ако кажеш "ја мислим да је то што радиш глупо" то није оспоравање права. Твоје право је да мислиш и кажеш шта желиш.

Проблем је само употреба силе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Проблем је само употреба силе.

Зашто је то проблем ако је неко слободно изабрао да користи силу. Не можеш му то право оспорити, то је његов избор. То је онај зачарани круг.

Зато сам питао где се завршава либерализам...

И мишљење је врста силе...ти ментално утичеш на појединца и оспораваш му намеру у избор.

Подели на овим сајтовима

Зашто је то проблем ако је неко слободно изабрао да користи силу. Не можеш му то право оспорити, то је његов избор. То је онај зачарани круг.

Нико нема права да покреће силу. Сила може да се користи само у самоодбрани, тј. ако је неко "први почео" и само онолико колико је потребно да се одбраниш. Нема никаквог зачараног круга.

Зато сам питао где се завршава либерализам...

И мишљење је врста силе...ти ментално утичеш на појединца и оспораваш му намеру у избор.

Мишљење није врста силе. Свако има свој мозак и може са тобом да се сложи или не.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...