Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

  On 8. 3. 2014. at 9:47, Vasa L. рече

Mosda je bolje i ne postiti negoli se toliko u postu gostiti.

 

Brate, pa bas i nije nimalo posno da idemo u ovako ostre zaokrete, koji se bezmalo granice sa ocajanjem.

 

Nemoj da mi zameris, ali razumimo da post - kao i svaka druga duhovna vezba - treba da nas dovede do pitomog i umiljatog srca, do blagosti i dobrog raspolozenja, a ne da padamo u ovakav rigorizam.

 

Postimo i u hrani, naravno, to niko i ne osporava niti dovodi u pitanje, ali svako prema svojoj snazi.

 

Kako ono veli Zlatoust - (prepricavam) "ne govori mi koliko dana nisi jeo, nego jesi li od zestokog postao blag".

 

Zato mislim da je ipak mnogo bolje da ljudi bilo kako poste, nego da krenu u strogocu, pa da onda lako odustaju...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Шећер се може заменити са медом и на такав начин добивамо много здравије и укусније посластице. Мед треба више користити током целе године , а поготову је погодан за време поста . Мед је најздравија посна храна.

Свети Јован Крститељ  је стално постио и јео је мед .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ГРАВЧЕ НА ТАВЧЕ
Потребно је:

500 г куваног белог пасуља,
3 зелене паприке,
бибер,
кашика алеве паприке,
500 г празилука,
со,
3 парадајза,
кашика зачина од поврћа.

Припрема:

Празилук изрезати на колутиће, посути зачином од поврћа и бланширати на воду док не омекша.
У прикладну ватросталну посуду или тепсију сложити бланширани лук, додати соли и бибера по жељи, затим ставити оцеђен пасуљ коме су претходно додати со и бибер.
На пасуљ слагати кришке парадајза, изрезану паприку, па понво све посолити и побиберити.
Кашику алеве паприке умешати у 2 дл воде у којој се кувао пасуљ и том мешавином прелити пасуљ.
Пећи на средњој температури од 175 степени целзијуса око 30 минута, док течност не испари.

1239660_743454675674526_1949630131_n.jpg

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ЗАПЕЧЕНЕ ЈАБУКЕ
Потребно је:

6 већих јабука,
200 гр млевених ораха,
100 гр сувог грожђа,
шест кашика џема,
ванилин шећер,
цимет.

Припрема:

Добро опраним јабукама исећи семену ложу и шупљину попунити мешавином ораха, џема, сувог грожђа и цимета.
Поређати јабуке у плех покривен папиром за печење и пећи их да омекшају.
Пре служења јабуке посути ванилин шећером.

1800238_743456139007713_2071547815_n.jpg

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ne mogu sve ovo čitati, ali može jedna pomoć?

treba mi 10 jednostavnih za spremanje (i nabavku), ukusnih i hranjivih (da budu što jača - nisam 'tica) jela.

može u inbox da se ne ponavljate ovde.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sladoled od banana

 

Prvi korak- oguliti zrele banane, iseckati na kolutiće i staviti na 2h u zamrzivač. Zatim zamrznute kolutiće stavite u blender i blendirajte dok ne bude  konzistencije kao umućena slatka pavlaka. Možete ga ostaviti ovakvog i imate sladoled sa ukusom banane ili dodavati šta god vam padne na pamet pa imate bezbroj ukusa.

Takođe, mozete ga odmah jesti bez zamrzavanja, jako je ukusno i tako, ili staviti u zamrzivač na nekih 2h da se stegne i uživati u pravom sladoledu  :D

 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 10. 3. 2014. at 11:47, Elizabeth Woolridge Grant рече
Za užinu :), domaće slatko, kafa i voda, odlično podiže.

 

Jadan zeludac posle ovoga... :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

vrlo ukusan obrok za subotu i nedelju: 2 osobe: 500 grama prokelja držati 10 minuta u pola litre vode u koju se doda 2 kašike vinskog sirćeta. Vodu zatim odliti, a prokelj kuvati 10 minuta u slanoj vodi. U skuvani prokelj dodati posan majonez po ukusu. Jelo služiti uz kuvani krompir ili palentu.  :)

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Krompir sa pečurkama

krompir-pecurke.jpg

Krompir sa pečurkama (foto: kuvajsam.com)

Sastojci

6 krompira , 100 gr svežih pečuraka, 2 čena belog luka, 1 kašičica soli, ½ kašičice mlevenog crnog bibera, ½ kašičice mlevenog crnog bibera, 1 kašičica peršuna, 2-3 kašike ulja

Priprema

Pečurke sitno iseckajte, beli luk izgnječite, dodajte mirođiju, peršun, biber, so i jednu kašiku ulja. Sve dobro promešajte. Krompir ogulite i napravite duboke rezove, vodeći računa da ga ne isečete do kraja. U nauljenu vatrostalnu posudu stavite krompir i u rezove sipajte pripremljenu mešavinu. Pecite u rerni na 220 C pokriveno folijom 30 min, zatim skinite foliju i zapecite krompir još 15 min.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

КНЕДЛЕ ОД КРОМПИРА
Потребно је:

500 гр кромпира,
500 гр брашна,
презле,
со.

Припрема:

1/2 кг кромпира скувати са љуском, огулити и пропасирати, посолити и замесити са брашном.
Добро израђено тесто развити оклагијом, па га сећи на квадратиће и спуштати у кипућу слану воду.
Кнедле су скуване када почну да испливавају на површину.
Ваљати их у презле и служити топле.

1904261_743972482289412_642284816_n.jpg

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 11. 3. 2014. at 14:55, Данче.Д рече

КНЕДЛЕ ОД КРОМПИРА

Потребно је:

500 гр кромпира,

500 гр брашна,

презле,

со.

Припрема:

1/2 кг кромпира скувати са љуском, огулити и пропасирати, посолити и замесити са брашном.

Добро израђено тесто развити оклагијом, па га сећи на квадратиће и спуштати у кипућу слану воду.

Кнедле су скуване када почну да испливавају на површину.

Ваљати их у презле и служити топле.

1904261_743972482289412_642284816_n.jpg

 

УХ ух ух ух ух ух доооообро!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ПОСНЕ ШТАНГЛИЦЕ ОД ЛЕШНИКА
Потребно је:

250 гр шећера,
100 гр сувог грожђа,
сок од пола лимуна,
чоколада,
250 гр млевених лешника,
100 гр смокви,
250 гр јужног воћа (ананас, банана, урма…)

Припрема:

Шећер ставити у шерпу, налити воде да шећер огрезне и скувати као за слатко.
У укувани сируп додати млевене лешнике, суво грожђе и ситно сецкане смокве.
Све промешати са сирупом и даље кувати на ватри.
Даску посути шећером и на њу изручити масу.
Тесто поделити на два дела и растањити на пола прста дебљине.
Кад се тесто охлади, један део премазати соком од слатка.
250 гр јужног воћа исецкати на резанце и равномерно нанети по тесту.
Други део теста ставити горе, притиснути тежим предметом да се тесто сједини са надевом.
Потом тесто прелити растопљеном чоколадом.
Када се чоколада охлади, исећи на штанглице.
1098052_743974092289251_100645853_n.jpg
  • Волим 1

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1

Luk upržiti, dodati skuvan i iseckan spanać posoliti i dinstati još par min..


2

Zamesiti testo od 300 ml vode, so i brašno po potrebi, testo ne treba da bude previše tvrdo. Ostaviti testo da odmara pola sata.


3

Zatim podeliti na 4 jednake jufke i uvaljati ih u ulju i ostaviti da odstoji sat vremena.


4

Zatim razvuci prvu koru sto je tanje moguće, poprskati je uljemi sklopiti je sa sve četiri strane, tako da se dobije kocka.


5

Razvuci drugu koru isto tako da bude tanka posuti uljem, zatim ubaciti prvu koru koje je spakovana i uvite drugu, treću koru isto razvuci poprskati je opet uljem, dodati prednodnu i dodati fil, zatim opet preklopite, isti postupak je i sa četvrtom.


6

Peći u rerni na 200°C pola sata


 


10046_1.jpg


''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...