Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ko kaže da pričešće podrazumjeva post na vodi? Ja se svake neđelje pričešćujem (tj. po blagoslovu na SVAKOJ liturgiji, a ponekad ih bude i po 4 nedeljno) i niko me nikad ne pita jesam li postio na vodi ili ulju...

 

Ја сам само КОПИ ПЕЈСТ.. :)

 Док год волимо некога због његових врлина, то није ништа озбиљно. Али кад га почнемо љубити због његових мана, онда је то љубав.  srcee

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ovih dana smo vec par puta pravili odlicnu salatu...

 

Obarite sargrarepu da bude mekana (kolicina po zelji), iseckati na osrednje velike komade, pa zakiseliti kao sto bi zakiselili papriku (sa ili bez belog luka). Probajte, izuzetno je ukusno...

 

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja izrazito volim da jedem plodove mora, lignje dagnje kozice... Uvek ih spremam na isti nacin.Ako kupim smrznuto ostavim da se odmrzne i ubacim u tiganj na malo ulja( najbolje ako ima maslinovo)i przim uz stalno mesanje( ne vise od 7 - 10 min) Posolim i dodam malo belog luka u prahu i to je to. Najbitnije kod  lignji je da se ne kupe frikomove koje su ko djon. Njih mozete spremiti na isti nacin iseckane na kolutice,a  ako su sitnije mogu se peci i tako ucelo. Volim d jedem i rizoto sa prazilukom.On se sprema tako sto se jedan veci praziluk isece po  duzini i onda isecka .Izdinstra se na malo vise ulja i doda oko 200 gr obarenog pirinca. Zacini se biberom i vegetom.  Sa ovom smesom se mogu puniti kore i praviti pita koja je fantasticna.

 DZEM OD NARANDZI  1.5 kg narandze ogulite, odstranite im bijelu kožicu i narežite ih na manje komade.Zagrijavajte uz miješanje do vrenja. Stalno miješajte uz postupno dodajte  500g šećera. Pustite da masa zavrije, nastavite kuhuvanje   dok se ne zgusne.. Mozete koristiti i onaj dzem fiks ali ja vise volim ovako.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

E, pa kakav je taj dzem od narandzi? Jel sacuva ukus voca?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Fantastican!! Za razliku od svih drugih koji sam pravila ovaj mi se najvise svidja.Ima bas ukus narandzi.Ko onaj deo iz jafa keksa, Pravila sam dzemove i od limuna,mandarina, kivija i banane i nisu mi se bas svideli.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Предјело: гулаш од печурака, пљескавице од соје и поврћа, биљни качкаваљ, ролат од туњевине и ајвара, сусам куглице, интегралне корпице пуњене намазом од пасуља, руска салата или салата од црвеног пасуља, паприке и шаргарепе..

Главно јело: Пребранац, сарма или подварак са димљеном рибом. Салате уз ово могу бити разне: паприка белолучана, туршија, ротква..

На крају риба. Може се сомовина поховати у смеси од брашна и пива..може димљени шаран..риба на сто начина :)

Што се тиче десерта мени се у задње време више свиђају пите него колачи или торте. На пример, пита од ораха и сувих шљива, онда пита са јабукама и брусницама, пита са вишњама.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

predjelo :

 

humus (uz humus idu dodaci : beli luk - maslinovo ulje - persun , prepeceni susam + so , biber ,masline ,orasi ,badem ...)

sargarepa sa belim lukom

salata ajvar - tunjevina - orasi

tursija 

uz sve ovo servirati tostiran ( po mogucstvu vruc )   hleb 

 

ako zelite moze corba ( riblja :D )

rizoto od plodova mora ili 

prebranac sa dimljenim saranom (moze i ribanac)

 

za glavno jelo 

 

pijani saran 

ili

saran u rerni sa suvim sljivama ,jabukama i lukom 

 

PRIJATNO :D

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Link to comment
Подели на овим сајтовима

За ролат:

- 2 конзерве туњевине (добро оцедити)

- 100г маргарина

- пар киселих краставчића, ситно исецканих

- три кашике куваног шећерца

- 2 кашике ајвара

- со, бибер, мало босиљка

- један лист веће обланде

 

Обланду ставити између две влажне крпе, како би мало омекшала, тако је лакше савити је.

Састојке сјединити и намазати обланду, а онда је уролати.

 

Куглице:

- 200г туњевине

- пола маргарина

- 100г препеченог сусама + сусам у који куглице треба уваљати

- бибер, со

- пар капи лимуна

 

Ови су преписи на исту фору и сличног укуса, али мени је намаз од пасуља одличан и може, ако се не стави уље у њега да се једе и на води. Ево препис:

- једна већа конзерва црвеног пасуља, добро га оцедити

- једна мала главица црног лука, ситно је исећи

- 1 кашика рена

- 1 чен белог лука

- бивер, со

- ситно сецкан першун

- 3 кашике маслиновог уља

- кашичица сирћета

 

Све састојке добро пропасирати. Намаз је одличан уз препечен хлеб!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Evo sta sam spremala za svoju slavu ove god.

Predjelo: slane kugle sa kikirikijem,sarene kuglice od krompira,ajvar stanglice,posna torta od spanaca i posna ruska salata sa skampima.uz sve ovo salata od pecuraka i salata sa sargarepom.

Corba od recne ribe,vise vrsta,kod nas u ribarnici ima pakovnje od 1/2 kg.

Suva paprika punjena prebrancem,posna sarma sa suvom ribom.

Saran pecen u rerni,pastrmka uvaljana u zacin,brasno przena na ulju...

E da,kolaci i naravno baklava.

Naravno zaboravih salate: paprika sa belim lukom i persunom,maslinke sa prazilukom ....

slicice nemam,ali je bilo super

"Mera ljubavi je- ne stati nigde"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja nemam posnu slavu, ali imam recept za jako dobru posnu sarmu koja se može uvrstiti u meni posnih slava! 

 

Za nadjev:

- mljevena soja,

- riža (pirinač), 

- najobičnija sardina ili skuša iz kozerve sa sve uljem u kojem se nalazi, 

- rendani krompir,

- rendani crveni luk,

- malo brašna i prezli (da se smjesa poveže),

- začini (so, biber, sjeckani peršin, malo bosiljka i sasvim malo ruzmarina).

 

Ovom smjesom puniti listove kupusa! Oblikovati sarmice (što manje, to ljepše) i redati ih u šerpu obloženu ploškama krompira (ploške krompira služe da sarma ne zagori)! Naliti malo pola vode, a pola paradajz sosa i kuvati! Po želji, između svakog reda sarmica se može staviti i pokoji list lovorovog lista, ali i ne mora jer je začinsko bilje koje je u sarmicama, sasvim dovoljno! 

 

 

Evo i za predjelo jedan lijep recept:

 

- fileti pangasiusa 

- gljive (pečurke) šampinjoni,

- crveni luk,

- biljni sir,

- prezle,

- začini (so, biber)

 

Gljive izrendati ili jako sitno isjeckati i propržiti ih na ulju i luku! Kad se to ohladi, smjesu staviti na filete pangasiusa (prethodno začinjene), posuti rendanim biljnim sirom i motati u rolnice! Da se rolne ne bi odmotale, pričvrstiti ih čačkalicama ili kuvarskim koncem! Uvaljati u prezle i peću u ulju! 

 

 

Prijatno! :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...